Minieclere cu crema de vanilie si frisca reteta pas cu pas
Minieclere cu crema de vanilie si frisca reteta pas cu pas. Cum se face reteta de eclere? Cum se face aluatul de eclere? Cum se coc eclerele? Reteta cu toate secretele.
Eclerul este o prajitura de origine franceza, preparat dintr-un aluat oparit (pate-au-choux) de forma alungita, umplut cu diferite creme de patiserie: vanilie, ciocolata, frisca etc. si glazurat cu ciocolata sau fondant.
Originea franceza si-a pus amprenta asupra denumirii lui, acesta numindu-se „ecler” in toate limbile. Tradus din limba franceza „eclair”, inseamna „fulger”.
Minieclere cu crema de vanilie si frisca reteta pas cu pas
Inainte de anul 1850, eclerul se numea „painea ducesei” („pain de la duchesse”), avand forma unui deget, rulat in migdale.
Antonin Careme este renumitul patiser din secolul al XIX-lea care a modernizat si perfectionat eclerul, acesta inventand si prajitura profiterol. Faimosul specialist in patiseria franceza a renuntat la migdale, a umplut eclerul cu o crema de patiserie sau cu gem si l-a glazurat cu fondant. Aceasta reinventare a eclerului a adus incantare in randul clientilor, iar prajitura s-a raspandit peste tot in Franta cu viteza unui fulger (eclair). Asadar, Antonin Careme este recunoscut ca fiind inventatorul eclerului, prajitura care abia la 20 de ani de la moartea patiserului si-a pierdut numele vechi de „paine a ducesei” si a fost botezat ecler.
Care sunt ingredientele necesare pentru reteta de minieclere cu crema de vanilie si frisca?
Cantitati pentru 30 de minieclere
Rating
- Pentru coji:
- 100 ml lapte
- 50 ml ulei
- 100 g faina
- Un praf de sare
- 3 oua medii
- Pentru crema de vanilie cu frisca:
- 350 ml lapte
- 120 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 3 galbenusuri
- 30 g amidon
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 50 ml smantana pentru frisca
- Pentru decor:
- 100 g ciocolata neagra
- 50 g ciocolata alba
Cum preparam reteta de minieclere cu crema de vanilie si frisca?
Prima data preparam crema de vanilie pentru a avea timp sa se raceasca.
Intr-o craticioara punem laptele, zaharul si zaharul vanilat la incalzit. Separat amestecam galbenusurile cu amidonul.
Dupa ce s-a incalzit laptele, il luam de pe foc si adaugam cate putin (pana ajungem la jumatate din cantitatea de lapte) in amestecul de galbenusuri si amidon.
Apoi amestecul din galbenusuri, amidon si jumatate din cantitatea de lapte, il turnam peste restul de lapte din craticioara si punem totul la foc pana se ingroasa, amestecand continuu pentru a nu se prinde.
Dupa ce s-a ingrosat, luam crema de vanilie de pe foc, adaugam esenta de vanilie, amestecam si apoi transferam pe o folie de plastic asezata pe o tava termorezistenta, practic o impachetam in folie de plastic si o lasam sa se raceasca.
Dupa ce am terminat cu crema de vanilie, ne ocupam de cojile de minieclere. Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius, caldura sus-jos fara ventilatie.
Intr-o craticioara punem laptele, ulei si praful de sare, il lasam pe foc mic pana inceapa sa fiarba, apoi adaugam toata faina odata, amestecam bine pana scapam de cocoloase, formeaza o bila si pe fundul craticioarei se formeaza o pojghita alba.
Luam aluatul oparit de pe foc si il transferam intr-un bol. Intindem bine aluatul inclusiv pe margini in sus, pentru a se racori mai repede. Cand s-a racorit, respectiv dupa 5 minute, incepem sa mixam la viteza mica, adaugand primul ou.
Dupa ce s-a incorporat bine primul ou, il adaugam si pe al doilea, iar apoi pe alt treilea… Transferam aluatul intr-un pos si incepem sa dam forma alungita, de dimensiunea unui deget, pe o foaie de copt pusa in tava. Capetele le aplatizam cu degetul inmuiat in apa rece.
Cum se coc eclerele?
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 17-20 de minute. Dupa acest timp, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca, apoi le taiem pe lungime (1/3 din dimensiunea lor).
Dupa ce s-a racit crema, o mixam putin pentru a-si recapata cremozitatea, adaugand treptat smantana pentru frisca. Dam crema pentru 5-10 minute la frigider. Dupa acest timp o transferam intr-un pos si umplem minieclerele.
Pentru decor: topim ciocolata neagra (impreuna cu o lingurita de ulei) si ciocolata alba.
Glasam cu ciocolata neagra si tragem liniute cu ciocolata alba. Dam la rece. Savuram cu pofta…
Spor la treaba. 😊
Sfaturi:
- Pentru coji, temperatura de coacere depinde foarte mult de cuptor. Al meu coace puternic, iar din aceasta cauza am fixat temperatura la 180 de grade Celsius. In mod normal se recomanda coacerea la 200 de grade Celsius.
- Pentru glasare, aceasta se face prin cufundarea in ciocolata neagra a partii de sus a cojilor.
- Pentru o culoare frumoasa, folositi oua de casa.
Reteta si pozele ii apartin Iulia Anghel si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.
Celelalte retete participante la concurs pot fi vazute aici.
Media notelor date de juriu este 10.
9 COMENTARII
Vaiii, ce ispita!!! Delicios! Chiar zilele astea ma gandeam sa fac ecler, insa la tava…
Si eu fac această rețetă și recunosc că sunt delicioase
Delicios! Mult succes, Iulia!
Pfff!Numai bunatati. Suces 😋😋👌
Va mulțumim pentru inspirație
Arată foarte bine! Succes!
Smantana pentru frisca se adauga in crema de vanilie nebatuta?Eu stiu ca se umplu cojile cu crema de vanilie iar deasupra se pune frisca batuta,
In crema de vanilie se mai pot adauga unt sau frisca. Si aici e specificat faptul ca se bate crema putin si se vede ca este spumoasa si ferma.
Felicitari!