Minciunele, uscatele, ciurigai, fundite
Minciunele, ciurigai, uscatele sau fundite: bunica facea mereu toate bunataturile acestea pentru nepotii ei „draci”, iar reteta aceasta mereu imi aduce aminte ganduri foarte placute din copilarie. Minciunelele sunt extrem de gustoase, crocante si se termina intr-o clipita.
Fie ca le spunem minciunele, uscatele, pancose, fundite sau ciurigai, vorbim de acelasi desert delicios si crocant, care multora de aduce aminte de bunatatile pe care le mancam de la bunici. 🙂
Reteta aceasta este din Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, o carte primita recent in dar de la o persoana foarte draga mie.
Puteti gasi si alte retete pe blogul Ginei, la fel de gustoase precum aceasta si cel putin la fel de simplu de facut:
Ingrediente pentru reteta de minciunele (uscatele, ciurigai sau fundite)
Rating
- 1 ou
- 2 galbenusuri
- 300 g faina
- ½ lingurita sare
- 30 g unt
- 100 g smantana
- 1 esenta rom
Cum preparam reteta de minciunele (uscatele, ciurigai, fundite)?
Prima data amestecam faina cu sarea cu un tel sa se distribuie uniform. Restul ingredientelor umede le amestecam toate intr-un bol mare pana devine o compozitie omogena.
Untul ca sa se incorporeze bine trebuie ori topit, ori lasat la temperatura camerei aproximativ 1 ora ca sa se inmoaie.
Adaugam faina treptat si amestecam iar apoi rasturnam totul pe planseta si il framantam, adaugand faina cat cuprinde. Aluatul trebuie sa fie unul relativ moale si elastic.
Atunci cand il framantam este bine sa il indoim de la margine spre mijloc ca sa incorporeze cat mai mult aer.
Sfat
Daca adaugati din greseala prea multa faina, putina smantana rezolva problema.
Acoperim aluatul cu un prosop curat de bucatarie si il lasam 10-15 minute ca sa devina mai elastic si mai usor de intins.
Intindem foaia de aluat pe planseta foarte usor infainata, pana are grosimea de aproximativ 2-3 mm.
Atunci cand intindem foaia cu sucitorul, ea fiind foarte elastica, e bine sa o intoarcem de pe o parte pe alta din cand in cand ca sa ne fie mai usor de manevrat.
Cu un cutit cu lama foarte ascutita (sau cu ruleta cu marginea ondulata) taiem prima data linii paralele cu lateralele foii, la o distanta de aproximativ 2-3 cm, in functie de cat de mari vrem sa iasa. Apoi facem taieturi pe diagonala, la aceeasi distanta.
Se vor forma niste romburi. Apoi vom cresta fiecare romb pe mijloc, 1-2 cm. Ridicam cate o bucata o data si trecem un colt prin crestatura facuta pe mijloc, ca sa para ca e un nod.
Dupa ce am pregatit toate bucatile de minciunele, le prajim in baie de ulei, 2-3 minute pana se rumenesc frumos pe ambele parti.
Scoatem minciunelele pe un servet sa absoarba uleiul si le pudram imediat cu zahar pudra, apoi le putem servi. Ar trebui lasate putin sa se raceasca, dar cand pofta e mare…
Reteta si pozele ii apartin Mariei Pintean, colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea.
Maria este dovada vie a faptului ca o tanara poate fi nu doar frumoasa si desteapta foc, ci sa si gateasca foarte bine.
Mai multe retete de la Maria gasiti aici.
4 COMENTARII
[…] e mare intotdeauna. 😛 E una dintre retetele care imi plac cel mai mult, dar sa nu uitam de delicioasele minciunele, care sunt undeva mai sus in topul preferintelor. […]
Sau “pizdele” 🙈 li se mai spunea acasa la mine in Vaslui.
Am făcut azi. Delicioase.
Am ras tare când am citit că se așteaptă să se răcească. Alor mei nici nu le-am zis – nu cred că găseau la fel de amuzant îndemnul
🙄. As fi pus și poza, dar nu prea ma mai avut la ce sa fac.
Cine are rabdare sa se raceasca? Astea imediat dispar 🙂