Marmelada de caise reteta naturala
Marmelada de caise: o reteta rapida, naturala, preparata fara gelifianti chimici, asa cum o faceau mamele noastre pe vremuri. Gem de caise natural, facut doar din fructe, zahar si putina lamaie.

Au aparut acum pe piata tot felul de ingrediente minune, gelifianti care promit marea cu sarea, fac gemul si dulceata in 5 minute si cica mai e si mega gustos! Gustos pe naiba, scuzati my french, cum spune un clasic in viata. Gustul e de medicamente, parca mananci DDT.
Lasati, fac eu gemul asa cum am invatat de la mama, fie-i tarana usoara!
Si fac tot felul de conserve pentru iarna, fara sa folosesc aspirine, conservanti sau alte prafuri minune. Am aproape 200 de retete de conserve de tot felul.




Ce ingrediente folosim pentru reteta de marmelada de caise?
Rating

- 1,3 kg de caise
- 300 gr de zahar
- lamaie
- vanilie
Am obtinut 5 borcane a cate 300 g fiecare.
Cum preparam reteta de marmelada de caise?
Puteti citi mai departe reteta scrisa, sau sa treceti direct la reteta video, apasand poza.
RETETA VIDEO
Curatam caisele si le taiem cubulete, in acest fel vor fierbe mai bine.
Peste bucatile de caise adaugam zaharul si lasam cratita asa pana ziua urmatoare, caisele vor lasa sirop. Din cand in cand vom mai amesteca folosind o lingura de lemn, astfel incat sa se dizolve tot zaharul.
Punem cratita pe foc, adaugam foarte putina vanilie. Mai adaugam si zeama de la o jumatate de lamaie. Aceasta va face ca gemul nostru sa isi mentina culoarea portocalie.
Stergem marginile cratitei cu un prosop umed, ca zaharul sa nu se caramelizeze.
Lasam sa fiarba totul la foc iute, amestecand des, sa nu se lipeasca.
Dupa 15 minute de fierbere vom folosi blenderul vertical pentru a pasa totul. Asa vom obtine un gem foarte fin, fara bucati intregi de fructe.
Mai fierbem inca 5 minute la foc iute, pana cand se leaga gemul foarte bine. Am fiert, in total, 20 de minute din momentul in care a dat clocot, timp in care am amestecat incontinuu.
Puteti sa il scadeti mai mult, dar nu mai mult de 30 de minute, la foc iute, daca doriti sa fie mai gros sau sa obtineti o marmelada. Eu il prefer putin mai subtire, e perfect de intins pe clatite, de folosit la prajituri, fursecuri.




Pregatim borcanele in care vom pune gemul fierbinte. Sterilizam borcanele in cuptor inainte.
Sub borcane asezam o tava metalica, aceasta va atenua socul termic. Punem gemul in borcane, inchidem capacele si le lasam sa se raceasca.
A doua zi, stergem borcanele, le etichetam si gata, in camara cu ele.
Nu mai e nevoie sa va mai spun cat este de parfumat, nu-i asa?
Pofta buna si spor la gatit gustos si sanatos!
9 COMENTARII
Gina,cum stai cu maiaua paine?S a facut?am rabdare..nicio problema!Te au mai tracasat nebunele cele cu e mailuri urate?uch!Ce neplacut!Succes !pupici!
Merge. Pup.
Delicios! Am facut si gem si compot de caise! 14 kg de caise si 4 kg zahar pt gem
Multumim pentru retete , sfaturi si indrumari! Pupici
Bravo, bun tare.
Delicios! Va deranjez cu o intrebare:casele se curăță de coaja? Eu am incercat dar nu prea se curăță.
Eu nu le curat de coaja 🙂
Mulțumesc pt.răspuns. Am terminat gemul de fiert 15 minute și l-am oprit pt.ca nu găsesc borcanele (casa este în santier),mâine îl voi blendui,fierbe și pus la borcane. Sper sa nu afecteze întreruperea asta,ca pana acum este foarte bun ca toate rețetele,mulțumesc.
buna, doamna Gina 🙂 stiti cumva cum pot face gem sau magiun de dovleac? din acela, placintar…
Da, o sa fac.