Marinela Muresan, o artista a florilor din zahar
Marinela Muresan, o artista a florilor din zahar, cred ca cea mai talentata creatoare de flori din pasta de zahar, din Romania. Sunt multe doamne talentate in lucrul cu pasta de zahar, pe multe le cunosc si-mi sunt dragi, dar fiecare dintre ele are un talent deosebit pentru ceva anume.
Marinela Muresan creeaza flori din zahar atat de perfecte, incat nici daca stii ca-s din zahar, nu-ti vine sa crezi.
Este o prietena virtuala tare draga mie, un om de un bun simt deosebit. Ne-a apropiat dragostea fata de arta aceasta dulce si astfel, ne-am imprietenit. Si nu sunt singura care o indrageste si o respecta. Suntem multe cele pe care ne-a sfatuit, ne-a certat cand am gresit, ne-a laudat si ne-a incurajat cand am facut ceva bine. 🙂 Cand am facut primul trandafir in pasta de zahar, Marinela mi-a fost alaturi. Cand am cautat si testat zeci de retete de pasta de zahar, Marinela mi-a fost alaturi.
Este un OM scris cu majuscule, o doamna cu adevarat deosebita si merita sa va povestesc mai multe despre ea.
Vedeti cum se prezinta. 🙂
1. Cine esti tu, omul Marinela Muresan?
Am aproape 54 de ani, sunt casatorita si am doi baieti. Sunt absolventa a Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi, Filologie, sectia franceza-italiana. Timp de douazeci de ani, pana in 2007, am predat limba franceza si putina italiana. Din 2003, sunt traducator autorizat si lucrez in colaborare cu notariatele din orasul meu.
2. Cand si cum ti-ai descoperit pasiunea pentru flori din zahar? Care sunt modelele tale, ce cursuri ai facut, cu
cine?
Pe internet am vazut prima data pe cineva modeland un trandafir. Neavand pasta potrivita, am incercat si eu sa modelez un trandafir din bomboane gumate (Sugus). Am fost incantata, asa ca am modelat nu unul, ci trei trandafirasi mici, de care eram foarte mandra. Acum rad cand vad poza… erau urati trandafirii mei, dar, la vremea aceea, eu ii vedeam extraordinari si nu-mi venea sa cred ca erau iesiti din mainile mele. Nu incercasem niciodata niciun fel de indeletnicire care sa fi avut legatura cu vreun domeniu cat de cat artistic. Imi dezvoltasem manualitatea intr-un singur mod pentru ca mama mea m-a invatat de foarte mica sa
lucrez tot ce se putea lucra manual (cusut, dantela, laseta, tricotat, crosetat).
Pentru ca trandafirii din bomboane gumate imi erau dragi si pentru ca simteam ca as putea mai mult, am mers la o cofetarie din oras, am rugat-o pe una dintre doamnele de acolo sa-mi vanda niste pasta, mi-a spus si cateva lucruri elementare despre lucrul cu pasta si asa am facut primii mei trandafiri din pasta de zahar.
Parca o voce interioara ma indemna sa mai incerc si altceva, alte flori, alt gen de modelaj. Si asa am si facut.
Am invatat de una singura o vreme, apoi am facut un curs de figurine, am decorat torturi, am incercat aproape tot ce se putea incerca in domeniul respectiv. Lucrand, testand diverse materiale si tehnici de lucru, mi-am dat seama ca domeniul care mi se potriveste cel mai bine si care imi aduce cele mai multe satisfactii este modelarea florilor. Am decis sa nu ma risipesc in prea multe directii si sa ma limitez doar la acest domeniu, al florilor. Am facut si un curs cu unul dintre cei mai renumiti instructori din lume la ora aceasta, Robert Haynes, un profesionist desavarsit si un om de exceptie.
3. Cat dureaza sa faci o floare, un buchet, din pasta de zahar?
Modelarea unei flori realiste e un proces destul de complex si migalos.
Primul pas este documentarea. Adun informatii, imagini de ansamblu si de detaliu, dar, mai ales, caut floarea reala si o pun in fata mea. Forma petalelor si a frunzelor, dispunerea lor, textura, coloritul, toate sunt accesibile cand ai floarea in fata. Imaginile, oricat de bune ar fi, nu pot reproduce toate detaliile de care ai
nevoie ca sa modelezi o floare realista.
Urmatorul pas e realizarea sabloanelor si a matritelor pentru petale si frunze. Pentru majoritatea florilor mele folosesc matritele pe care mi le fac eu insami.
Urmeaza formarea petalelor si a frunzelor, a celorlalte componente, uscarea, colorarea, asamblarea tuturor elementelor. Materialul folosit este o pasta asemanatoare plastilinei, doar ca are la baza zaharul pudra, in combinatie cu diversi lianti. Elementele se monteaza pe sarmulite speciale si e nevoie de timp pt.ca toate partile florii sa se usuce, sa se „sudeze”, sa poate fi ulterior manevrate si asamblate. Eu lucrez destul de mult la ele. In general, e nevoie cam de doua zile pentru o floare. Daca imi propun sa realizez un buchet, atunci, normal, sunt zile sau chiar saptamani la mijloc. De ex, buchetul de liliac, pe care il consider „proba” mea de rabdare, a durat cam doua saptamani de munca intensa, prelungind ziua pana tarziu in noapte. Dar efortul este pe deplin rasplatit de bucuria pe care o primesti in schimb, de satisfactia ca ai reusit sa te apropii inca putin de modelul pe care ti l-ai propus. De la o floare la alta, indemanarea este mai buna, tehnicile seperfectioneaza, florile sunt mai frumoase, iar incantarea este mai mare.
4.Te-ai gandit sa faci ceva in viitor cu aceasta pasiune?
Pentru moment, florile din zahar sunt doar un hobby pentru mine. Mi-as dori sa pot valorifica in vreun fel acest hobby, dar, in momentul de fata, legislatia romaneasca nu are prevederi in care m-as putea incadra.
Ocupatia de Cake Designer nu exista la noi, iar calificarea de cofetar-patiser nu este o optiune pentru mine. Sper ca viitorul sa aduca si in Clasificarea ocupatiilor din Romania profesii noi, care sa imi permita si mie sa fac din acest hobby o meserie.
5. Ce recomanzi doamnelor care incep sa lucreze in pasta de zahar?
Pentru toate colegele mele incepatoare am un singur mesaj: daca simt placerea de a modela, sa nu se opreasca si sa nu se descurajeze. Informatia este la indemana noastra, trebuie doar folosita. Exista deja pe piata materiale de foarte buna calitate, e nevoie doar de perseverenta, de exrcitiu mult si de pasiune. Sa se compare doar cu ele insele si cu propriile realizari, sa fie multumite daca floarea facuta azi e mai buna decat cea de ieri pentru ca un pas mic inainte, in fiecare zi, inseamna evolutie si performanta.
1 COMENTARIU
Frumos articol, talentata doamna! Felicitari amandurora 🙂