Mancare de gutui
Mancare de gutui este o reteta traditionala, veche, o mancare de toamna simpla si extrem de savuroasa. Se poate face de post sau cu carne, e un amestec delicios de sos si felii de gutui, dulce-acrisor si cu gust de caramel. Daca e de post, aceasta Mancare de gutui e ceva intre fel de baza si desert, ceva extrem de gustos 🙂In fiecare toamna, ne gatea bunica aceasta mancare. Nu o lasam pana cand nu ne facea pe saturate. Iar asta era cam greu, ca nu e o mancare de care sa te saturi 🙂 , prea e buna. Cand taia o pasare, oprea pieptul special pentru mancare de gutui. Hmmm, bun tare.
Acum, daca am reusit sa culeg gutuile, pentru ca s-au oprit ploile si am putut iesi in gradina, am facut si delicioasa mancare de gutui. Cu aceasta reteta particip alaturi de alti bloggeri inimosi, la un proiect splendid – Traditie si gastronomie romaneasca. Luna aceasta, Elena Bite este gazda si ne provoaca sa gatim cu fructele toamnei: nuci, castane, mere, pere, prune, gutui, struguri si dovleac. De asemenea, sunt sigura ca stiti multe povesti de la culesul vitei de vie sau din jurul ceaunului cu magiun.
Ce ne trebuie pentru reteta de Mancare de gutui:
Eu am facut acum cu piept de curcan.
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 5
- -1 kg gutui (cantarite curatate)
- -600 g piept de pasare (optional)
- -3 linguri ulei
- -2 linguri faina
- -sare
- 100 g zahar pentru caramel
Cum se face mancarea de gutui:
Pieptul de pasare, taiat suvite cat degetul, se pun intr-o tigaie, cu uleiul. Se rumenesc foarte usor pe toate partile, doar cat sa se sigileze, nu sa devina maronii.
Se scoate carnea si in sosul ramas se pun gutuile si se acopera cu un capac, se lasa 10 minute, cat sa se inmoaie putin. Gutuile aveti grija cum le curatati si le taiati, sa scoateti bine casuta lemnoasa din mijloc si sa curatati gaurile si viermii. Sunt gustoase, dar tare viermanoase gutuile. 🙂
Cand si gutuile sunt usor inmuiate, se adauga carnea, 1 cescuta de apa si se lasa sa fiarba, la foc mic. Acoperiti cratita cu un capac.
Verificati dupa 15 minute si daca este nevoie, mai adaugati putina apa. Carnea si gutuile trebuie sa fie aproape acoperite de apa, nu trebuie sa pluteasca. Este o mancare cu sos putin.
Separat se pune zaharul intr-o cratita mai veche, la caramelizat. Ideal este sa aiba fundul mai gros.
Se lasa sa se topeasca, dar sa nu se arda. Trebuie sa fie usor maroniu, cat mai deschis posibil. Cand zaharul este topit, se adauga o cescuta de apa (cam 100 ml) si se amesteca, se lasa sa se dizolve foarte bine caramelul.
Acest sos se toarna peste carne si gutui. Acum se adauga si o lingurita rasa de sare si se lasa sa fiarba. Eu adaug acum si 1-2 boabe de piper zdrobit, nu macinat. Doar cat sa dea o aroma vaga. 🙂
Nu uitati ingredientul principal:
Presarati din belsug cu multa dragoste si un strop de bunatate.
Cand carnea este moale, se adauga si faina dizolvata in apa rece. Recomand sa se strecoare apa cu faina, sa nu aiba cocoloase.
Se mai lasa sa dea cateva clocote, se gusta de sare, se mai adauga daca doriti…..si gata.
Aveti mare grija sa nu se sfarame gutuile, ele trebuie sa fie moi, dar nu sfaramate 🙂
Se pune mancarea pe farfurii si se savureaza indelung fiecare imbucatura 🙂
Doamne cum miroase si ce gust are mancarea asta!!!
Are un gust fantastic, un amestec de dulce-sarat-acru, o combinatie senzationala cu zaharul caramel. 🙂 Nu mananc mancarea asta cu paine, ci cu lingura de lemn, ca atunci cand eram copil.
Are alt gust. Si nu ma intrebati de ce, pentru ca este exact unul dintre acele lucruri care nu pot fi explicate. Probati si veti vedea ca lingura de lemn da alta savoare acestei senzationale mancaruri.
Va recomand din tot sufletul s-o probati!!!
Pofta Buna!
Reteta de mancare de gutui a fost incercata si de catre cititorii blogului, iar mai jos puteti vedea rezultatele:
27 COMENTARII
Buna seara ,Gina as dori sa ma abonez si eu la siteul tau care l-am descoperit azi si care mi-a placut ptr ca gasesc retete bune ,sanatoase si gustoase!
Buna seara si multumesc frumos. Te poti abona sub orice reteta de pe blog, este formular, sau ma poti urnmari pe FB aici: https://www.facebook.com/poftabunacom/?ref=bookmarks
As vrea sa conserv pentru iarna. Am tone de gutui si nu pot face doar partea si dulceata. Cum pot face?
Poti face tarte, lichior, compot, marmelada fara zahar, mancare de gutui..uite aici: http://pofta-buna.com/tag/gutui/
Buna ziua! Aceasta reteta, cu tot cu lingura de lemn, mi-a adus aminte de copilarie. Nu neaparat de mancare de gutui, ci de mancatul cu lingura de lemn, atunci cand mergeam la bunica mea. Va multumesc pt retete. Am inceput sa fac din ele si-mi plac tare mult. Va doresc sanatate si putere sa continuati ce ati inceput!
<3 <3 <3
MESAJ CATRE DOAMNA GINA BRADEA : Buna ziua, suna si arata bine mancarea Dvs de gutui, dar eu pentru ca sunt vegetariana (si nu consum carne ) vreau sa o prepar fara carne; VA ROG FRUMOS sa-mi spuneti DACA VREAU SA INLOCUIESC ZAHARUL CU MIEREA, cum procedez? INTREBARE SUPLIMENTARA: Unde este formularul de inscriere, va rog, ca sa ma abonez; nu-l gasesc; sau daca aveti o adresa de Email, va rog frumos sa mi-o dati
Va multumesc anticipat
MESAJ CATRE DOAMNA SIMONA: Buna ziua, cum va pot contacta va rog frumos, in legatura cu tonele de gutui pe care le aveti: PENTRU CA EU ADOR GUTUILE! Va multumesc anticipat
Buna ziua si multumesc frumos.
Va puteti abona aici, dati like si urmaresc: https://business.facebook.com/poftabunacom/?business_id=559739934237142
Aici va puteti abona la retetele mele video: https://www.youtube.com/channel/UCm5llXSLY4CyCX-zC8XosTw?view_as=subscriber
Daca vreti sa fie reteta de post, nu puneti carne, e simplu. Daca folositi miere, nu se face zahar ars, se adauga direct in sos. Va fi un desert delicios.
Buna seara, multumesc doamna Gina pentru retetele minunate care mi-au amintit de copilarie si de mancarurile facute de mama, de gemuri, dulceturi si toate celelalte conserve traditionale de la noi…..sa mai spuna cineva ca nu exista cuisine si la romani ! (ca am mai auzit pareri ). Retetele citite la dvs merg si mai „unse” pentru ca sunt povestite atat de frumos… Arta, ce mai ! Multumesc inca o data ca ne aduceti acest parfum de poveste alaturi de delicioasele retete. Multumesc ca sunteti asa calma si calda si ca tonul este atat de vioi si lipsit de confruntare, Va doresc numai bine si spor in tot ce faceti !!
Multumesc din tot sufletul si va doresc la fel si dvstra 🙂
Bunatate !
Buna si felicitari pentru tot ce faci ! Noi,la Sibiu (zona saseasca) , adaugam si putin tarhon la urma…Ai incercat ?
Interesanta idee 🙂 O sa incerc, sa stii 🙂
Nu am facut mancare de gutui , am mancat in copilarie facuta de mama. Dar pentru ca anul acesta gutuii mei au rodit , am sa incerc maine aceasta mancare . Am facut doua portii din 3 kg de zahar dulceata de gutuii , a iesit f. buna . O zi frumoasa Gina .
Bravo tie. Ieri am facut si eu gem din 3 kg de gutui 🙂
Zilele aceste, sigur incerc mancarea de gutui. Multumesc, d-na Gina !
Spor la gatit si Pofta Buna, Maria! 🙂
De abia asteptam sa revii cu rezultatul si sa ne spui cum a fost.
Nu e un fel de mancare tocmai potrivit pentru cei cu diabet, dar nu poate fi evitata (pentru ca e atat de buna!)… O data nu se pune, nu? O data… adica pana se termina mancarea din cratita!!
Te invit la masa!
MESAJ CATRE Wally: Pentru cei cu diabet: le recomand sa inlocuiasca zaharul cu mierea, dar fara sa o caramelizeze: adica: adaugati in sosul gata preparat (si care este inca pe foc) miere dupa gust, amestecati pe foc domol pana se topeste mierea: va rezulta un sos indulcit cu miere si nu cu zahar; dupa ce s-a topit mierea in sosul deja preparat, stingeti focul si amestecati sosul cu gutuile si asta este tot: POFTA BUNA WALLY
Foarte corect, multumim frumos pentru sfat. Miere se pune foarte putina, depinde si de tipul de diabet.
Am gatit astazi dupa reteta ,dar am pus cubulete de carne de curcan
A iesit MINUNAT ! Multumesc.😀
Multumesc frumos si eu! Ce bunatate!
Gina
Multumesc .
Debia am inceput sa gatesc si urmaresc pas cu pas retetele tale . Sincer nu am inteles cind pun faina in mincare . Te rog chiar daca sunt multi bucatari priceputi , si stiu … noi cei incepatori avem nevoie de detalii .
Multumesc
Nick
La final, cand gutuile sunt bine fierte, pentru ca faina nu trebuie lasata sa fiarba mult. Ma poti intreba, nu e suparare, eu explic cu mare drag.
[…] gasit si o reteta de mancare de gutuie la Gina Bradea, insa nu era fara carne […]
Buna seara, Doamna! As vrea sa stiu , daca se poate pune in conserva aceasta mancare. Ma gandesc la nepotii care nu stau cu bunicii. Va multumesc!
Da, se poate, dar pregatiti sosul si puneti totul in borcan, apoi adaugati gutuile crude. Nu fierbeti si gutuile in sos. Capsati borcanele si apoi sterilizati totul cam 20 de minute.