Mamaliga reteta traditionala cu malai grisat. Cum se face mamaliga, cat se fierbe? Cata apa se pune la mamaliga, cat malai si cata sare?

Ce ne trebuie pentru reteta de mamaliga pripita?
Rating

- -1 l apa sau supa de carne sau legume
- -340-370 g malai
- -2 lingurite de sare
- -1 lingura de unt sau untura de pasare sau porc, sau 2 linguri de ulei de masline (optional)
Mod de preparare sau cum se face mamaliga?
Va invit sa vedeti reteta video. Veti vedea exact cum fac eu mamaliga la oras, reteta rapida si simpla, care nu da gres si nici cocoloase nu fac.
Punem apa la fiert. In ea adaugam doua lingurite cu varf de sare.
Deasupra adaugam o lingurita de malai, in felul acesta vedem imediat cand da in clocot apa.
Cand apa da in clocot vom reduce focul, apoi adaugam faina in ploaie, timp care amestecam continuu, folosind un tel. In felul acesta nu se vor forma cocoloase.
Adaugam si untul, apoi lasam sa dea in clocot. Untul nu este obligatoriu, acesta da o cremozitate aparte.
Mamaliga trebuie sa inceapa sa se intareasca, acum se amesteca usor, folosind o lingura de lemn.
Inmuiem o lingura in apa si mai intai curatam lingura de lemn, apoi adunam totul de deasupra, ca sa dam fata mamaligii. In felul acesta, va avea o forma frumoasa cand o rasturnam pe farfurie.
Cand incep sa iasa aburi pe parti si se desp0rinde de margine, mamaliga este gata, o putem rasturna pe un platou.
Se lasa pe foc, la foc mic, minim 15 minute. O mamaliga buna nu se face in 2-3 minute, malaiul ramane crud.
Cat se fierbe mamaliga?
Ganditi-va cat timp ii grisului sa fiarba. Pastele se fierb 9-12 minute (in functie de tipul de paste).
Mamaliga din malai grisat, reteta rapida, se fierbe minim 10 minute din momentul cand s-a adaugat malaiul – dupa indicatiile de pe ambalaj.. Eu o fierb cam 20 de minute. Trebuie sa se desprinda de ceaun, asa se vede bine cand e gata.
Recomand sa aveti un ceaun din tuci pentru mamaliga. Eu am 2, de marimi diferite, de cand m-am maritat. Le-am primit cadou de la mama, sa am in ce face mamaliga buna, sa ma iubeasca barbatul.
Voi cum ati invatat sa gatiti? V-ati maritat la oi sau la oras? 😀
Mamaliga-i buna, dar merita si o poveste…
Pe vremuri, la sate, se spunea ca o fata este buna de maritat atunci cand stie sa faca mamaliga. Pentru ca e o adevarata stiinta si poveste lunga, sa fie mai moale sau mai vartoasa, in functie de mancarea servita alaturi. Pentru mancaruri se face tare, vartoasa, sa se taie cu ata, iar pentru mancat cu branza se face moale.
Pai, „jaba” stii sa faci o tochitura moldoveneasca sau sarmale, o saramura de peste sau iahnie, mancare de fasole de te lingi pe degete pan’ la coate si genunchi daca nu faci si mamaliguta buna 🙂

Mamaliguta la sat se face la plita sau la pirostrie (chirostie in Moldova), in ceaun de tuci. Gospodina are masura ei de apa si stie cati „pumni” de malai trebuie sa puna, cata sare.
Se pune faina toata odata, dupa ce dau apa cu sarea in clocot, fara sa se amestece. Doar se „taie” in forma de cruce si se lasa sa fiarba molcom. Mamaliguta trebuia sa fiarba cel putin 1 ora, sa fie bine legata.

Cum se face mamaliga?
Mare rusine mai era daca te radeau cumetrele si vecinele in mahala ca faci mamaliguta „nehiarta”. Cand mergeau la camp, fiecare gospodina isi lua de mancare si cate o bucata buna de mamaliguta invelita in stergare. Se asezau cu totii la masa si fiecare scotea bucatele pregatite. Stiti babele alea barfitoare, nu?
Gustau din toate mamaligile si le studiau cu ochi critic, mai ceva decat cele mai performante microscoape. Imediat stiau da ca mamaliga are sare sau nu, daca e cu zeama de carne, legume, sau apa chioara, daca e fiarta bine, daca are 1 lingura de untura sa fie frageda…
Fereasca-te Sfantu’ Al Mare sau aia mai mici sa simta gust de carnaret in post sau sa fie fara-cu-prea-multa-sare, nefiarta sau prea scoapta, cu malai prea mult sau prea putin….
Eheeeei, nenicilor si tanticilor, nimic nu stiti, di-aiasta va vorovesc io aici-sa 🙂
Se amesteca dupa minute bune de fierbere, cu „mestecaul” sau „melesteul”, un facalet din lemn, folosit numai pentru mamaliguta. Dupa folosire, se spala imediat, se descanta si se pune la grinda, in locul lui special 🙂
Sfaturi de la Gina Bradea
Mamaliguta se amesteca intr-un singur sens, apasat pe marginile ceaunului, sa se sfarame bine cocoloasele. Si iar se lasa sa fiarba, domol, batraneste.
O vorba din batrani spunea ca fata care face mamaliga cu cocoloase se va marita la oi. Cate cocoloase are mamaliguta, atatea oi va avea barbatul ei.
Va dati seama cat radeam si ce mandre eram eu, verisoarele si matusa mea, Jana, Dumnezeu s-o ierte? Ne punea bunica sa amestecam mamaliga si o lasam plina de cocoloase.
O lua bunica la amestecat bine, ca tare se mai supara si suduia bunicul cand gasea un cocolos, cat de mic, in mamaliga.
Ne trimitea sa facem curat in staul la oi si capre, sa invatam cum se face treaba buna, ca daca tot ne maritam la oi, macar sa stim ràni… 😀
Cum se face mamaliga fripta?
Mamaliga rece, ramasa de cu seara, se frigea pe plita, a doua zi. Ce buna mai era! Asa o faceam, vedeti aici.
Cum se face mamaliga
D-apoi mamaliguta se poate face in multe feluri. Sa vorbim de alivencile moldovenesti, cu multa branza, oua si unt, stropite din belsug cu smantana sau „chisleag”.
Sau cine n-a gustat sau auzit de vestita „Mamaliga-n straturi sau taci si-nghite moldoveneasca” , cea cu straturi generoase de mamaliga, carnati, carne prajita, branza de oi si oua proaspete.
Sau vestitul bulz ciobanesc facut cu mamaliguta si inima de branza iute de burduf, apoi fript pe jar. Rusine sa va fie daca n-ati auzit si gura voastra n-a gustat asa bucate alese si mestesugite!
Si daca tot ne-am modernizat si-am fost prin tari straine, am facut scoli inalte si suntem domni si doamne de oras de nu ne ajunge „nimerea” nici cu prajina la nas, reinventam mamaliga. Ii punem straie roz-bonbon si o pitziponcim si facem si alte minunatii – numa’ bune pentru „breacfast” sau „peotitdejeoner” sau „colatzione”. Nu de alta, dar tusim daca vorbim romaneste 😛 😀




Iaca, dupa atatea povesti moldoviinesti, reteta noastra este gata si ne putem bucura de o mamaliguta gustoasa, ca „vorba lunga-i saracia omului”.
Pofta buna!
Toata copilaria mea, tata facea mamaliga. Da, da, ungurul! 🙂 Era indragostit de mamaliga, era in stare sa manance mamaliga cu mamaliga (eu si mama eram capiate :); de multe ori tata, “uita” sa cumpere paine).
Nu se taia cu ata (nici unul din parinti nu copilarise la tara), dar era buna. Tata o facea cum trebuia: vartoasa pt sarmale, molcuta pt “taci si-nghite”.
Dupa ce tata a plecat, la doar 49 de ani (ciudat, varsta pe care o voi face eu anul asta…sper..), ani in sir n-am suportat mamaliga.
Azi o fac, si zic eu, binisor si bunisoara. Drept e ca nu-mi place malaiul de tara (modernismul ne-a pervertiti gusturile).
Mananc mamaliga la cateva feluri doar (moldoveanca indragostita de paine :).
Recent am descoperit mamaliga la microunde. Nu stiu daca am sa te conving sa incerci, dar, pe cuvant, e geniala. N-ai cocoloase nici cat puricele, e fina, maleabila, si perfect fiarta.
Mi-a placut cum ai scris. Nu e doar talent, e ceva ce nu se poate descrie in cuvinte.
Te pup cu mare drag.
ps: ce-mi place ca pot comenta pe blog acum
La microunde n-o sa fac mamaliga, nu gatesc la microunde nimic, recunosc. Il folosesc doar ca sa incalzesc sau sa dezghet repede ceva 🙂
Mersi mult pt tot.
Da, poti comenta acum 🙂 Stii ca-mi place, ai farmecul ala rautacios al tau 🙂
O zi cu pace,
Eu fac mamaliga in mod asemanator, nu am masurat niciodata malaiul, am facut si cu malai mai fin si cu din cel grisat mai mare si chiar cu faina de porumb… De unt nu am stiut, chiar o sa incerc!…
Am un set de oale din fonta, tigaita mica o folosesc pentru mamaliga: amestec cu telul, tot asa, cand fierbe apa, nu am avut noroc de cocoloase pana acum 🙂 Si o las la foc potrivit, stropseste de numa numa, insa eu ii pun capac, si o las tot asa, 10-15 minute…
Multumesc pentru toate retetele, si mai ales pentru povesti!!!!..
Nici eu nu masar, fac din ochi 🙂 Acum am cantarit ca sa dau reteta exacta, la gram 🙂
“rautacismul” asta imi vine de la “prieteni”. azi sunt precum poza de profil: ma poti mangaia doar cu privirea, si musc fara sa marai.
😀 😀 😀
Stii ca mie mi-esti draga asa cum esti si nu ma impresioneaza ,,rautacismele” tale unguresti 🙂
Este saitul meu preferat si din cate , cand doresc sa fac cate ceva de mancare ma inspir din el. Eu fac mamaliga la fel si .recomand cititorilor , sa tina cont de urmatoarea proportie: TREI PARTI APA si O PARTE MALAI. Si bineiteles nu uitati de UNT , o bucatica! Eu folosesc o cana de 200 ml , pe care cu siguranta orice om o are in casa. Iese o mamaliga nu prea vartoasa , care ajunge perfect la doua , trei persone. Daca doriti sa fie mai tare , mai adaugati maxim o jumatate de cana de malai.
Cumpar malai din PIATA DIN MICRO 19 din GALATI , de la un anume cetatean care are un malai special. Daca doriti, D-na GINA , cu toata placerea va pot trimite cateva Kilograme acolo in ITALIA . Numai , sa-mi spuneti adresa.
Multumesc frumos 🙂 Maine plec spre Romania, miercuri voi fi in Galati. O sa-mi iau malai de la moara direct. Abia astept sa ajung acasa.
Buna proportia la mamaliga.
MULTUMESC pt. reteta video.o gospodina desavarsita !
Ce blasfemie Gina , sunt oripilata ! Mamaliga in inox , vai , vai vai , de 3x vai ! Asa o fac si eu ! O fi bun si malaiul ala de tara dar pe acolo circula si aia mici si mustaciosi . Prefer malaiul cumparat la punga ! Am aproape 60 de ” primaveri ! ” ha ha ha , si nu-mi iese de fiecare data ! Te pup , sanatate !
Daaaaaa, Camelia, de 3 ori vaaaai! 😀
Am un ceaunel de mamaliga, de cand m-am casatorit, dar nu merge pe plita cu inductie, cea pe care fac videoretetele 🙂 Iar malaiul, e mai bun cel de tara. Mustaciosi sunt peste tot, sa stii. Gandeste-te ca cerealele sunt pastrate in silozuri inainte de a merge la moara pentru macinat si facut faina 🙂 De aceea e bine sa cernem totul inainte 🙂
Hai, ca acum e de 4 ori vaaai 😀 <3
F bine m-am inspirat si eu !!! Multumesc pentru retetä , eu sunt in Germania si greu cu mämäliga !! ceaune nu sunt cu toate ca sunt moldoveancä get beget !!!! hahahhahaha si de gäsit nu prea , tiganii nu mai vin pe la piatä sunt in täri sträine !!!! al mamei nu l-am luat ca este prea vechi sä zic si cu ceran la fel mai greu .Aveti vreo etichetä la mälaiul folosit ??!! ca tare mi-ar place sä cumpär sä fac si eu . Avem magazinele rusesti unde se gäsesc acum produsele romänesti. Sigur ,am sä caut si eu si sä väd cum mi-ar iesii !!! Ceaunul de vis am sä-l gäsesc cänd o sä merg acasä din nou.
Vä multumesc incä odatä si mä bucur enorm cä vä pot urmärii. O searä cät mai pläcutä in familie si oriunde v-ati afla .
La revedere !!!!
Dalia Adam
Dalia, bine ai venit in casuta mea virtuala 🙂
Sunt Gina si atat. Malai, nu stiu ce sa spun, ia de care gasesti si te ajut eu sa faci mamaliga. Eu am probat mai multe tipuri de malai italian, ca sa vad cum se comporta la mamaliga. Fac din ochi, nu cantaresc nimic. Nu am de unde sa iau malai romanesc aici, asa ca folosesc italian. Imi spui cand faci mamaliga si te ajut eu pas cu pas, ok?
Pup tare 🙂
Gina bine te-am gasit ,ai un farmec aparte ,mestesugesti vorbele cu mare spor .multumesc ca multe4 ma-i invatat.La microunde nu o sa fac mamaliga niciodataeu am ventit de la tara din Moldova (Dolhasca).si mamaliga o faci exact ca mama. multumesc pentru reteta si pentru vocabular .sunt tare fericit cand il citesc.Sanatate si spor in toata cu drag raman al tau cititor.
Bine ai venit si bine m-ai gasit, Viorel 🙂
Nici eu nu gatesc nimic la microunde, e o fita. Mamaliga are rostul ei, sa fie bine facuta. Mai citeste-ma, o sa gasesti multe retete moldovenesti adevarate.
Numai bine!
Uraa! Mi-a ie;it măliga ca la carte, am urmat rețeta (recumosc, sub supravegherea atentă și pertinentă a soției), dar mi-a ieșit…Ea fiind cel mai ades foarte ocupată cu evidența contabilă, am zis că n-ar strica s-o mai suprind și eu din când în când cu câte o găteală acolo.
Ma bucur sa aflu ca ti-a fost de folos reteta mea.
Te astept sa te avanti si in alte incercari de retete, Adrian. 😀 Poate, unele dintre ele, mai complicate, sa o surprinzi si cu alte mancaruri.
Bravooo, sunt mandra de tine!! 🙂
Mai baga un ochi pe blog si pe youtube la mine, am multe retete simple. Si stii ca te ajut cu placere. E minunat sa-ti surprinzi sotia cu ceva gatit de tine, e o mare bucurie asta, sa stii 🙂
Și mai mândru sunt eu, că aseară am reușit o măligă (așa spune mătușa soției mele de la Piatra Neamț- mătușa e de acolo, nu soția), de data aiasta făcută de capul meu, fără asistența ei. Spre final mă cam speriasem că ieșise un oarece miros de încins, așa că m-am temut s-o mai las mai mult de 8 minute cu capacul pe tuci, dar a ieșit bunăăă, sper ca a 3-a oară să fie perfectă. Nu am pus nici ulei de măzline, nici vreo supă, nici unt, mie îmi place ca la orice mâncare să predomine gustul alimentului de bază. Am vrut de exemplu să-mi pun la cuptor câteva mere și am dat o geană pe net. Mă interesau câteva sfaturi simple (dar importante) cum ar fi dacă e nevoie de preîncălzirea cuptorului, cât timp se lasă, dacă și când se întorc, și alte mărunțișuri asemenea, fătră de care riști s-o dai în bară. Când colo, aflu rețete cu miere, cu scorțișoară, cu gem sau magiun, aproape o miniprăjitură, nici urmă de mere coapte a la bunica…Sunt convins că nu pot fi rele, dar nu-s pe gustul meu, așa că o să mai caut, ori o să fac o experiență necostisitoare și o să le coc după capul meu, sunt sigur că or să-mi iasă dacă am grijă să le urmăresc să nu se ardă. Sănătate și succes în continuare! (Vă țin sub urmărire).
TRebuie sa mai urmaresc macar o data reteta video, poate ma voi incumeta sa incerc sa fac si mamaliga de acum. Mereu m-am considerat un nepriceput. Multumesc
Mare filosofie nu e, Gheorghe. Mai ales ca ai totul dat mai sus, pentru ca mamaliga sa iasa perfect.
E drept, trebuie doar sa incerci. Spor la gatit si Pofta Buna! Si… te astept sa revii, sa ne spui si noua cum ti-a iesit mamaliga.
Am procedat astfel ca sa nu am parte de cocoloase: am muiat malaiul intr-un castron mare. Simplu, NU? astept comentarii…
Dinu