Maioneza reteta clasica
Maioneza reteta clasica, retet originala, facuta din galbenusuri fierte si crude, sare, ulei, mustar si ulei. Simpla, asa cum au facut mereu mamele si bunicile noastre.
E o reteta rapida, gata in 10 minute, dureaza mai mult sa fiarba ouale decat amestecatul maionezei.
In ultima vreme am facut reteta de Maioneza din avocado , dar imi era pofta de reteta clasica, asa ca am facut si scriu si reteta.
Maioneza face parte din categoria sosurilor reci, pentru ca in mod normal se face din galbenusuri crude. Ne-am invatat noi sa facem maioneza si cu oua fierte 🙂 . Este o emulsie din oua si ulei si are multiple intrebuintari:
- –salate (salata de boeuf), salata de pui cu telina, salata de ton
- sandvisuri
- preparate din peste, legume, carne
- este sos de baza pentru prepararea altor sosuri: sos Ravigot, Remoulade, Tartar…
Originea acestui sos este incerta, nu se stie cine a creat reteta originala. Circula totusi 3 versiuni:
- Unii considera ca numele de maioneza (maonesa in limba catalana) provine de la orasul spaniol Mao (Mahon in limba castiliana), din insula Menorca. In aceasta insula se prepara un sos asemanator maionezei de astazi, numit ,,salsa mahonese” si care a devenit apoi maioneza.
- Altii afirma ca numele de „sauce Mayonnaise” provine de la numele lui Carlo de Lorena, Duce de Mayenne.
- Mai exista si o referire la orasul francez Bayonne si se crede ca „mayonnaise” provine de la „bayonnaise”. (Sursa: Wikipedia)
Indiferent cine a creat acest sos minunat, cremos si matasos, noi ii multumim <3 .
Ce ne trebuie pentru reteta de maioneza?
Rating
- -2 galbenusuri crude
- -2 galbenusuri fierte
- -400 ml ulei de floarea soarelui(sau alt ulei cu miros slab, nu de masline)
- -1 lingura de mustar
- -sare
- -zeama de lamaie
Cum se face reteta clasica de maioneza?
Sunt mai multe retete, fiecare pune ulei cat considera, cum s-a obisnuit. Eu folosesc 100 g ulei pentru 1 galbenus.
Se fierb ouale tari: se pun in apa rece cat sa le acopere si se fierb 5 minute din momentul in care au dat in clocot. Se arunca apa clocotita si se pun in apa rece, ca sa se raceasca repede. In 5 minute se pot curata. 🙂
Se curata ouale si se da galbenusul deoparte.
Intr-un castron inalt se pun galbenusurile fierte, galbenusurile crude, mustarul si sarea. Cu un blender vertical se amesteca pana cand totul devine o pasta omogena, fara cocoloase. Daca nu aveti blender vertical, sfaramati foarte bine galbenusul fiert cu o furculita.
Se amesteca bine cu telul si se adauga treptat uleiul, amestecand energic de fiecare data. Eu pun uleiul intr-o cana si torn putin cate putin. Nu se toarna mult ulei dintr-o data, ca sa nu se taie maioneza.
Vedeti cum incepe sa se lege deja 🙂
Cand s-a terminat uleiul, maioneza este foarte bine legata si tare.
Se adauga acum sucul de lamaie, dupa gust. In functie de ceea ce doriti sa faceti, o faceti mai mult sau mai putin acra. Cand se adauga sucul de lamaie, maioneza se va albi si se va subtia putin.
Se mai pot adauga si putin otet, piper.
Cateva sfaturi de la Gina Bradea
-Totul sa fie la temperatura camerei, asa ca le scoateti cu 1 ora inainte pe masa. Daca unele sunt mai reci, altele mai calde,se va taia.
-Cand bateti maioneza, asezati castronul pe un servet, pe masa si nu va mai aluneca.
-Amestecati energic, intr-un singur sens.
-Daca se taie, se repara usor: puneti un galbenus crud intr-un castron si adaugati cate putin din maioneza taiata. Sau dati deoparte 2 linguri din cea taiata, adaugati o lingura de apa clocotita, putin cate putin, ca sa se lege, apoi adaugati restul..
Mai multe retete de SOSURI – vedeti aici.
Aceasta maioneza este tare, se poate folosi atat la interior ca adaos la salate, sandvisuri, diverse preparate din carne, peste, legume, dar si pentru decor. Eu am facut repede cateva aveline cu posul cu sprit, ca sa vedeti ce frumos se mentine.
Se face foarte repede, va recomand sa probati reteta fara teama.
Nu uitati ingredientul principal:
Presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate 🙂
Pofta Buna!
31 COMENTARII
Aceeași rețetă o fac și eu dar nu adaug mustar, pun câteva picaturi de apa minerala. Nu mi s-a tăiat niciodată maioneza. Nu găsesc rostul mustarului…..
Doamna Gina ,va multumesc in numele tuturor rominilor ,pt retetele bune pe care le trimiteti.Ati avut o idee grozava si de cind v-am descoperit, va consult retetele tot timpul. Noi sintem o familie de romini care traim in Canada de multi ani , si am inteles ca voi locuiti acum in Italia,Ne-ar face mare placere sa ne intilnim odata .Poate faceti o calatorie in Canada la Montréal, sau venim noi in Italia.Pentru ca sintem in pragul sarbatorilor ,va uram la toata familia Sanatate si Fericire, Un an nou cu bucurii si satisfactii!Elena &Eugen
Multumesc frumos si eu. In martie ne intoarcem in Romania definitiv. Pastram legatura. Momentan nu merg in Canada, vedem in viitor 🙂
Va rog, Cum as putea sa repar maioneza. S’a făcut ca un sos, nu este tăiată. Am pus sucul de lămâie de la început. Posibil acesta sa fie motivul
Este prea subtire? Mai adaugi ulei si bati mai departe pana se ingroasa 🙂
Am adăugat ulei. Am fiert alt gălbenuș și am început iar de la el și am adăugat “sosul”. Nimic.
Totul trebuie sa fie la temperatura camerei. Ai gresit ceva, dar se rezolva. Foloseste un galbenus crud cu o lingurita de mustar, in care adaugi maioneza cealalta. E imposibil sa nu se rezolve. Vezi ca reteta mea e video, se vede tot ce fac 🙂
Pentru a nu se taia eu pun de la inceput un cartof fiert si-l pasez impreuna cu galbenusurile si mustarul. Asa nu se va taia in veci maioneza !!!
Doamna Gina, ati preparat maioneza doar cu oua fierte?
Nu prea sunt prietena cu cele crude.
Merge.
Cata maioneza iese din cantitățile date mai sus?
Cam 500 g.
[…] toate ingredientele care sunt pana acum in bol si adaugam smantana, maioneza si condimentam cu sare si piper dupa […]
[…] ne raman albusuri atunci cad preparam o maioneza sau o crema de vanilie la care folosim doar galbenusurile, nu-i asa? E o intrebare frecventa pe […]
[…] preferati maioneza clasica – vedeti reteta aici, inclusiv in varianta […]
[…] -sosuri reci – sos de baza maioneza […]
[…] Maioneza am facut-o acasa. O fac repede, in 5 minute e gata si nu mi se taie niciodata. […]
[…] ne raman albusuri de la cozonac, maioneza sau creme pe baza de galbenus, asa cum este crema de […]
[…] In variante de dulce, folositi maioneza clasica, reteta aici. […]
[…] Cand fac salata aceasta cu maioneza din avocado, e tare fina si mai delicata decat maioneza reteta clasica. […]
[…] Reteta mea de maioneza o gasiti aici. […]
Multumesc frumos d-nei Gina si echipei pt ce faceti scrieti retetele foarte clar si la obiect si inteleg exact ce trebuie sa fac. Mi-a reusit maioneza din prima 🥰👍 suntei cei mai buni 💯💐🌈
Multumim frumos 🙂
[…] De obicei eu fac maioneza cu galbenusuri crude si fierte, in cantitate egala – reteta aici. […]
Bună ziua. Cum se poate păstra maioneza pt cat mai mult timp? Am făcut o cantitate prea mare și nu aș arunca-o. E, totuși, munca mea. 🙂 Mulțumesc!
In borcan, la frigider, 4-5 zile, nu mai mult. Dar recomand sa iei niste lipii din comert si niste piept de pui si sa faci acasa o shaorma. Sau faci o salata de cartofi: https://pofta-buna.com/salata-de-cartofi-cu-ceapa-si-maioneza/
Că mulțumesc că v-ați răpit din timp să îmi răspundeți! Calde îmbrățișări!
Am făcut aseară maioneza un ou crud și unul fiert după ce am,amestecat cu salata sa tăiat ,se mai poate face ceva vă rog?
Faceti alta maioneza si o adaugati pe cea taiata in loc de ulei. Respectati sfaturile mele, sa nu se mai taie.
Buna ziua, multumim din suflet pentru retete si pentru răspunsurile prompte pe care ni le dati, sunteti un mare mare ajutor, pentru mine cel putin❤️
Acum.. O întrebare. Am citit undeva ca daca adaugam niște ferment natural (smantana, zeama de la muraturi, zer…) la maioneza, aceasta rezista la frigider chiar si peste o luna. Ce parere aveti?
Salutari si multa sănătate din Covasna.
Nu rezista mai mult, poate fermenta mai repede. Eu recomand sa nu fie tinuta maioneza mai mult de 4-5, maxim 6 zile.