Lichior de portocale sau arancello in limba italiana, este o reteta pe cat de savuroasa, pe atat de simpla. Un lichior fin, extrem de parfumat, cu un gust de sarbatoare. Il puteti pregati pentru Craciun sau Revelion, sau in cantitati mai mari, ca sa aveti pana anul viitor, cand este iar sezonul portocalelor 🙂 Nu este mult de povestit, asa ca trecem la reteta de Lichior de portocale  🙂

Lichior de portocale

Ce ne trebuie pentru reteta de lichior de portocale:

Lichior de portocale

Rating 

Durata Preg.: 

Total: 

Lichior de portocale arancello pofta buna cu gina bradea 1 - Lichior de portocale
Lichior de portocale sau arancello in limba italiana
Ingrediente
  • -1 l alcool de 90 de grade
  • -800 g zahar
  • -1 l apa
  • -10 portocale

cum se face reteta de lichior de portocale?

Se curata coaja portocalelor, numai partea portocalie, cu un cutit econom. Nu se curata si partea alba, pentru ca va fi lichiorul amar. Din miezul portocalelor puteti face o delicioasa Dulceata din portocale felii-vedeti reteta.

Lichior de portocale

Cojile de portocale se pun intr-un vas care se poate inchide ermetic (borcan, damigeana) si se toarna alcoolul de 90 de grade deasupra. Se pune in camara, la intuneric si se lasa 7-10 zile.  Eu am facut putin, din coaja de la 2 portocale doar, pentru ca rareori se bea tarie la mine. Fac pentru musafiri doar 🙂

Lichior de portocale

Dupa acest timp, se pun cele 800 g zahar si 1 l de apa pe foc, se lasa sa dea in clocot si sa fiarba 5 minute. Se spumeaza, mai sunt impuritati sau spuma si se lasa sa se raceasca bine. Se strecoara alcoolul, cojile de portocale se arunca si se toarna deasupra siropul racit.

Se pune in sticle, se inchide ermetic si se baga sticlele in camara. 🙂

Se poate pastra fara probleme si 3-4 ani.  E extrem de parfumat, cu siguranta va fi extrem de apreciat de familie si musafiri 🙂 .

Truc

Il puteti aromatiza, daca doriti, cu o felie de ghimbir sau 2 cuisoare, o bucatica de scortisoara sau anason… foarte discret, cat sa dea „acel ceva in plus”.

Nu uitati ingredientul principal:

Presarati din belsug cu dragoste si un zambet cald!!! 🙂

Mai multe retete de lichior de casa vedeti aici. 🙂

 

Va las un paharut, sa va inveseliti si voi!

Pofta Buna!

Lichior de portocale

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de conserve » Retete de lichior » Lichior de portocale
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

30 comentarii

  1. Buna seara, cum e mai sanatos sa procedam la realizarea lichiorului – punand zaharul peste coaja de portocale (lamai ) si dupa alcoolul sau, sa-l facem sirop si sa-l punem peste alcool ?
    Cum e mai bine sa va trimit niste poze cu preparatele mele recente si din arhiva ?
    Va urmaresc toate postarile si pentru sarbatori voi face mai multe retete complete de la dumneavoastra sau, voi imbunatati pe cele pe care le-am folosit pana acum. O seara buna!

    • Buna dimineata,
      Ambele metode sunt bune, probati, eu le-am facut si nu am vazut diferente 🙂
      Postati pozele pe pagina de FB Pofta buna 🙂 Abia asteptam sa le vedem si va invitam la concurs 🙂

  2. Am facut si eu dar limoncelo cu lamii,de mai multe ori si este delicios,dar acum la noi nu se mai
    gaseste in comert alcool rafinat si nu mai pot face.Cu tuica nu este bun,nu are acelasi miros placut.

  3. Astazi am dulcetarit si mi-ar fi parut rau sa arunc coaja.asadar…..pam-pam, am pus de un lichior .Va spun dupa 10 zile ce-mi iese dar sunt convinsa ca va fi ceva bun.

  4. https://pofta-buna.com/lichior-de-portocale/
    V-am promis ca vin cu lichiorul de portocale din cojile de la dulceata…. Regret,enorm,enorm,enorm ca nu s-a infiintat monitorul cu miros,nu pot sa va descriu in cuvinte aroma, mirosul, de gust nu mai vorbesc.Gina,Pofta Buna…sa traiti o mie de ani sa ne incantati cu retete la fel de minunate !

  5. Mami Ginu, te apropii de gusturile mele! Mi-ar păcea totuși să-mi furnizezi și o rețetă de liqueur de caffe, dacă se poate. Mulțumesc anticipat și numai bine, că meriți.

      • Abia îl aștept, merge la multe cocktailuri. Dar promit solemn că o să trag și un lichior de portocale, măcar pentru aroma înviorătoare de vară. Ocazie cu care reiau o mai veche nedumerire – cum se spală cel mai bine citricele pentru a le folosi coaja? Noi le punem deobicei o jumate de oră la apă rece, dar probabil există și alte metode mai eficace. Am observat că dacă strivești o coajă în dreptul unui băț de chibrit aprins scoate scântei de artificii ca la pomul de Crăciun, ceea ce înseamnă că au fost bine tratate. Mulțumesc anticipat.

        • Coaja de portocala contine ulei, se extrage ulei prin presare la rece 🙂
          Se spala cu apa calduta si bicatbonat de sodiu, apoi se clatesc cu apa rece.

          • Mulțumesc, asta chiar n-am știut-o, dar bănuiam că trebuie să existe ceva mai bun decât lăsatul în H2O rece. Am înțeles că treaba asta se face repede, o jumate de oră e prea mult.

  6. Și dacă nu am kef să fac ceva din portocalele decojite, ca să le consum ca fructe cum le conserv, că doar n-o să le mănânc toate odată? Mulțumesc.

  7. Buna ziua d-na Gina Bradea

    Sint Mihaela si caut o prajitura pe care o da ca reclama la televizor. Prajitura se cheama Fiesta Orange cu lichior de portocale. Reteta nu am gasit-o, nici pe net. As prefera daca ma puteti ajuta cu acesta prajitura. As prefera tare mult.
    Daca o gasiti sa-mi dati detali. Daca puteti tot pe adresa d-ra, deoarece eu nu am email.

    Va multumesc Frumos

  8. O întrebare care poate e cam stupidă :
    Cum procedăm ca să aromatizăm lichiorul ? Punem la fiert o dată cu siropul și batonul de scorțișoară sau cuișoarele? Mă gândesc că dacă le scufund direct în alcoolul cu coji să nu cumva să se modifice culoarea care e demențială.

    Mulțumesc.

  9. Ce bunatate draga Gina. Ca tot ce faci tu. Multe multe bune bune, vorba matusii mele.

    Am si eu un of. Am facut acum 2 ani un lichior de persici ce a iesit o minunatie. Aromat, o culoare rozalie, ce mai, sa-ti bati pruncul de 29 de ani (pe vremea aia. Am facut si anul trecut dar nu e bun. Nu are gustul ala fin si rafinat, probabil piersicile n-au fost bune. La fel am incercat de ananas, am zis ca iese ceva de vis. Esec total. Am incercat sa pun lamaie, lime, scortisoara, nimic n-a mers. Nu e bun si gata. Si-mi pare rau de atata alcool “investit”.
    Ce as putea face cu lichiorurile? Ai vreo idee? Ce as putea pune in ele sa le dea gust? Sa folosesc lichiorul cu alte piersici in loc de alcool? Ca tine si alte gospodine, nu-mi place sa arunc mancarea, sa fac “prada” cum se zice in Bihor.
    Tare multam pentru orice idee.

    Sa fii sanatoasa si sa te bucuri de viata alaturi de familie si cei dragi. Te pup.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.