Inghetata – sfaturi, secrete
In acest articol o sa va spun totul despre inghetata. Mai bine spus, aproape tot, pentru ca voi face un rezumat, usor de citit si pe intelesul tuturor, fara multe detalii tehnice si chimice (nu mi-a placut chimia-n scoala, desi am facut un liceu unde chimia era la baza). Voi da numai detalii organoleptice (vaz, gust, auz, pipait).
Inghetata -aceasta crema delicioasa, rece, este de mai multe feluri, in functie de ingredientele folosite: lapte, frisca, oua, fructe, iaurt, diversi indulcitori.. Din punt de vedere caloric, o inghetata cu oua, lapte, frisca si zahar are mai multe calorii decat o inghetata facuta din fructe si zahar. Dar putem face si inghetata dietetica sau/si de post. Vom ajunge si acolo, pentru ca fiecare sa se poate bucura de acest desert racoritor.
In afara de ingredietele de baza, in inghetata din comert se mai adauga diversi emulgatori, conservanti si stabilizatori de gust si culoare, care fac inghetata sa aiba o structura cremoasa si fina, bine legata, fara cristale de gheata, sa se topeasca mai greu si sa se pastreze timp indelungat. Acasa, este suficient sa se foloseasca ingrediente simple, iar inghetata se va consuma in maxim 10 zile de la data prepararii. Inghetatele care contin lactate integrale si oua, vor avea o textura mult mai fina si mai omogena decat inghetatele facute doar din fructe. Grasimile continute de lactate si oua vor crea o emulsie, care va „lega” inghetata. Daca doriti, se poate adauga putin amidon in inghetatele de fructe, ca sa fie mai omogene. Dar vom discuta la momentul potrivit.
Tipuri de inghetata:
-Inghetata cu lapte si oua
-Inghetata cu branza (ricotta/urda)
-Inghetata pe baza de fructe
-Casata
-Parfait
-Inghetata de post/ dietetica
-Specialitati de inghetata
Ingredientele folosite la prepararea inghetatei trebuie sa fie foarte proaspete, altfel exista riscul imbolnavirii, iar fructele este bine sa fie coapte, dulci si se va reduce cantitatea de zahar.
Prepararea inghetatei – indicatii generale
Ideal este ca inghetata sa fie pasteurizata inainte, sa nu se foloseasca oua crude. Sunt mult mai aerate si mai pufoase inghetatele la care se folosesc oua crude, dar cel mai bine este sa se faca tratament termic (pasteurizare) inainte de inghetare. Se pun ingredientele in vas, apoi se pun pe foc sau la bain-marie, amestecand incontinuu cu un tel, sa nu formeze cocoloase si sa nu se prinda de fund. Este bine sa se foloseasca vase cu fund gros la pasteurizarea inghetatei. Pasteurizarea se face la temperaturi cuprinse intre 60-80 de grade, se tin cel putin 20 de minute pe foc. Se lasa pe foc, se amesteca si cand incepe sa se incalzeasca, se da deoparte, se amesteca, iar se pune pe foc si se repeta aceasta operatie. In felul acesta se distrug eventualele microorganisme, zaharul se topeste complet, se formeaza o emulsie fina, dispersata omogen. Daca nu aveti un termometru de bucatarie (nici eu nu am, desi nu e scump), se verifica foarte simplu: se baga o paleta sau lingura de lemn in compozitie si cand se scoate, trebuie sa ramana pe lingura o pelicula de compozitie. Daca lingura ramane curata, se mai pune pe foc si se mai continua amestecarea, pana cand se ingroasa suficient.
Cateva alte secrete:
-Daca nu aveti un termometru de bucatarie (nici eu nu am, desi nu e scump), se verifica foarte simplu: se baga o paleta sau lingura de lemn in compozitie si cand se scoate, trebuie sa ramana pe lingura o pelicula de compozitie. Daca lingura ramane curata, se mai pune pe foc si se mai continua amestecarea, pana cand se ingroasa suficient.
-Se spumeaza tot timpul, se indeparteaza impuritatile si se sterge marginea vasului cu un servet ud, curat, pentru indepartarea eventualelor urme de zahar, care s-ar putea arde si ar schimba gustul inghetatei (la fel ca la dulceata).
-Dupa ce a ajuns la consistenta dorita, inghetata se strecoara printr-o sita fina, chiar si de 2-3 ori, in felul acesta se elimina eventualele cocoloase, iar inghetata va fi mai fina.
-Inghetata se pune imediat intr-un vas cu apa cat mai rece, pentru ca fierberea sa se opreasca brusc, sa fie un soc, pentru ca pasteurizarea sa fie completa.
Dupa ce s-a racit bine, compozitia de inghetata se pune in masini speciale de inghetata, sau in cutii inchise ermetic si se baga la congelator. Daca se baga la congelator si se face manual se scoate cutia dupa o ora si apoi la fiecare jumatate de ora si se amesteca energic, ca sa se rupa cristalele de gheata. Cand este aproape gata ingheatata, este bine sa se bage un blender vertical sau mixer, pentru ca inghetata sa fie omogena. La masina de inghetata se vede cand este gata.
Se pastreaza la congelator, in cutii cat mai ermetic inchise si se consuma cu mare placere, in maximum 10 zile.
Stati pe-aproape, urmeaza categoriile descrise cu lux de amanunte si multe retete de inghetata.
Ce retete vreti sa scriu? Care este inghetata voastra preferata?
Puteti vedea fiecare reteta in parte, cu un click pe poza. 🙂
17 COMENTARII
De post, Gina! Multumesc!
Voi scrie si inghetata de post, am multe retete 🙂
Eu m-as bucura de reteta cu ricotta:)
Preferata mea este vanilia si topfen
SI EU PREFER INGHETATA DE VANILIE, DAR CE ESTE TOPFEN?
Topfen este Quark
Mersi frumos- adica branza proaspata 🙂
Inghetata pe baza de fructe 😉
Mar interesa cea cu urda …am icercat cea cu iaurt si capsuni si mia placut foare mult…felicitari pentru retete toate imi fac cu ochiul
Multumesc frumos 🙂
Draga Gina, m-am gandit la o inghetata cu pepene rosu ori zmeura. In loc de lapte de vaca, eu pot sa folosesc lapte vegetal (cocos, migdale, orez sau secara).
Astept reteta si iti multumesc mult. 🙂
Ok, deci fara lactate. Ma gandesc la ceva, dar nu am in casa tot ce-mi trebuie. Trebuie sa fie si cremoasa si dulceaga, pe gustul piticului. Sa evitam si zaharul 🙂
ce ma bucur ca am gasit trupuri pentru o inghetatat delicioasa si facuta bine, in casa !!!
Multumesc, draga Gina !!! <3
[…] Mai multe despre framantare aflati aici, in Secretele aluatului dospit. […]
Multumesc mult ,mult pentru retete , cand am vazut indexul m-am simtit ca ” gaina-ntre graunte ” si tare mi-ar placea o reteta de Parfait , asa cum numai la Cluj gaseam acum vreo 35 de ani .Multumesc frumos !
[…] Mai multe sfaturi despre inghetata vedeti aici. Puteti pastra feliile de banane la congelator si faceti inghetata mult mai […]
[…] Mai multe despre framantare aflati aici, in Secretele aluatului dospit. […]