Hamsii, obleti sau sprot prajit reteta simpla
Hamsii, obleti sau sprot prajit: o reteta simpla si rapida, pestisorii sunt crocanti si gustosi ca niste chipsuri, dar mult mai sanatoase 🙂 Cum se curata hamsiile rapid, cum se prajesc sa nu absoarba ulei mult dar sa nu se arda, ce fel se face crusta sa fie crocanta si gustoasa?
Va raspund cu mare drag si va dau reteta pescareasca, dobrogeana 🙂
Am fost ieri la cumparaturi si am gasit hamsii proaspete, asa ca am luat repede 1 kg. Se vede pestele care este proaspat: este lucios, burta e intreaga, nu e rupta, pestele este tare si ochii sunt bulbucati, nu adanciti in orbite.
Am mai luat si niste macrou, tot proaspat (avantajul de a sta aproape de mare) si am facut plachie. De pofta, ca sa-mi amintesc de Dobrogea mea draga. Nu am peste de apa dulce aici, asa ca ma descurc si eu cu ce pot 🙂
Mai multe retete cu peste vedeti aici, dedesubt.
Ce ne trebuie pentru reteta de Hamsii, obleti sau sprot prajit, reteta simpla si rapida?
Pentru 3 portii normale sau 2 portii generoase 🙂
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 3
- -1 kg peste mic-hamsii, sprot, obleti, sardine (jai)
- -1 lingurita de sare
- -200 g faina alba
- -200 g malai
- -ulei pentru prajit
Cum se face reteta de hamsii, obleti sau sprot prajit?
Cum se curata pestele mic gen hamsii, obleti sau sprot?
Se rupe capul pestelui, se indeparteaza intestinele, apoi se da cu mana usor si se indeparteaza solzii. Au solzi micuti si moi, daca se freaca usor cu degetele, imediat se curata solzii. Se clatesc bine cu apa.
Vedeti pozele, arat exact cum se curata. L-am pus pe Doru sa curete cativa pestisori, ca sa pot face eu poze foarte clare 🙂 Vedeti cat de curat ramane la urma.
In restaurantele din Romania, mai ales in cele de pe malul marii, se gasesc din belsug hamsii prajite. Sunt ieftine si foarte gustoase, da, dar marea problema este ca hamsiile sunt necuratate, cu tot cu intestine, cap si solzi. Asta nu-mi place deloc, sincer 🙁 De ce se face asa? Din mai multe motive:
-se vinde o cantitate foarte mare de hamsii prajite zilnic si ar trebui sa fie 2-3 angajati care sa curete hamsii toata ziua.
-pretul ar fi mult mai mare, cam de 4-5 ori, ca sa acopere si salariile oamenilor angajati in plus
Asa ca, eu prefer sa fac acasa, nu sa mananc la restaurant hamsii prajite, oricat de bine ar arata sau mirosi 🙂
2. „Indulcirea” in sare
Un mare secret al pestelui, este sa fie ,,indulcit” in sare, asta e expresia pescareasca. Desi pare ciudat, e foarte adevarat.
Pestele curatat si foarte bine scurs de apa (eu il pun intro sita), se prera cu 1 lingurita rasa de sare.
Se amesteca bine si se lasa deoparte 10 minute. In felul acesta, dulceata naturala a pestelui va fi pusa in valoare. Daca nu veti sara pestele inainte si nu-l veti lasa cateva minute sa intre sarea, pestele va fi fad si fara gust.
Sfat:
Lasati deoparte cateva hamsii fara sare, le prajiti primele si apoi gustati cu si fara sare si vedeti diferenta 🙂
3. Se amesteca faina cu malaiul (faina de porumb) Eu folosesc o farfurie din plastic, de unica folosinta sau pun pe o punga. La final strag frumos totul si arunc la galeata.
Pestele se tavaleste bine prin acest amestec, apoi se scutura usor. Stratul de faina-malai trebuie sa fie bine lipit de peste, dar daca se scutura, cade surplusul si nu se va arde uleiul. Hamsiile noastre vor avea o frumoasa culoare aurie, nu maronie.
4. Cum se prajesc Hamsii, obleti sau sprot prajit, reteta simpla si rapida
Prajirea se face in baie de ulei, la foc iute. Se pun hamsiile, dar sa fie lejer, nu ingramadita o cantitate foarte mare. Pestele se adauga atunci cand uleiul este bine incins. Se misca usor tigaia, pentru ca pestele sa se imprastie uniform. Este gata in 4-5 minute maxim. Nu trebuie intors, pentru ca fiind peste micut si ulei mult, imediat se prajeste pe toate partile.
Recomand sa folositi o tigaie micuta, in care nu intre mult ulei. Dar nu faceti economie la ulei si nu faceti prajirea la foc mic, pentru ca hamsiile vor absorbi mult ulei si vor fi gretoase.
Se vede la mine in poza ca este ulei din belsug 🙂
Se scot hamsiile intro sita (eu o captusesc si cu servetele de hartie) si se lasa cateva minute, pana cand se scoate tura cealalalta, sa se scurga excesul de ulei.
In felul acesta, veti avea hamsii crocante si fara sa absoarba mult ulei 🙂
5. Cum se servesc hamsii, obleti sau sprot prajit, reteta simpla si rapida
Pueti face o mamaliguta alaturi, pentru ca este cea mai buna alegere, dar merge si cu paine. Nu uitati sa pregatiti un mujdei – vedeti aici cateva sugestii. Eu asez pe masa mujdei, ketchup si otet balsamic, fiecare se serveste cu ceea ce-i place.
Mai are rost sa va spun cat sunt de gustosi acesti pestisori? Sunt minunat de crocanti cand sunt calzi, iar daca se racesc, daca raman pentru a doua zi, sunt moi si tare buni 🙂
Si stiti cum merge o bere rece si-nspumata alaturi? Auuu!!! 🙂
Pofta buna! 🙂
Aceasta reteta a fost incercata si de cititorii blogului:
11 COMENTARII
Buna ! Este vre-un grad de rudenie intre tine si Nea Petrica Bradea, unchiul meu din Galati ? Cu stima !
Da, e socrul meu 🙂
Daca asa se pregatesc hamsiile, te lasi pagubas. Am facut si eu odata si le-am curatat si le-am dat capetele jos si este atata munca si timp pierdut, ca te lipsesti. Un om sanatos la cap, ca-i la restaurant , pe o terasa, oriunde, doar clatec bine cu apa rece hamsiile , atat. In unele localuri se prajesc multe chilograme zilnic si cine s-ar incumeta sa despice micul pestisor pe burta si sa-i scoata interiorul ? Dupa cate stiu, acele intestine nu sunt contaminate , ei se hranesc cu microorganisme marine si nu cu hoituri sau alte animale ce nu se pot manca.
Sunt foarte sanatoasa la cap, de aceea am dat o reteta corecta.
Da, in restaurante nu se curata pestele, se pune cu tot cu intestine, adesea nespalat. De aceea nu mananc hamsii la restaurant niciodata!
Acasa eu curat pestele si il spal bine, asa cum trebuie facut. Pai, hai sa punem si pasarile cu tot cu intestine, pestele mare, sa nu mai spalam si sa nu mai evisceram nimic. E vorba de igiena si de bun simt aici!
Bibi-ca,! De cele mai multe ori oamenii nesanatosi la cap mananca orice li se pune in strachina
!
Intrebare: Seara nu as face peste prajit, dar la ora 18 am gasit hamsii proapete. Daca le curat acum, sa le las in frigider cu sare, sau fara sare, pana maine? Cum ar fi mai bine? Multumesc!
Cu foarte putina sare.
Pentru că tot ai fost în „cismă” şi ai avut acces la produse din peşte proaspete scoase din mare vreau să te întreb : e vreo diferenţă la gust între macroul proaspăt şi cel congelat ? Eu nu am curajul să încerc experienţa asta pentru că nu sunt sigur deloc că macroul prezentat ca proaspăt nu este, de fapt, decongelat, aici la Bucureşti. Nici nu-mi dau seama în ce condiţii şi cum se transportă şi se păstrează pentru vânzare macroul aşa-zis proaspăt, adus tocmai de la asemenea distanţă.
La noi nu există macrou proaspăt. Este doar proaspăt decongelat. Iar celui care spunea că cel ce curăță nu e sănătos la cap, îi spun să guste hamsii necurățate și curățate. Dacă nu simte nici o diferență, înseamnă că nu are papile. Le fac doar ca în această rețetă, sau fără mălai.
Dna Gina, tare aș fi vrut să văd și paharul de bere lângă hamsii 😍😋🤭😅😄
[…] pregatesc in mai multe feluri, prajite, marinate in ulei, la sare, paste, risotto, cu legume etc. Voi reveni cu retete mai […]