Aceste Gogosi din orez (fritelle di riso) fac parte din bogata gama a deserturilor prajite, specifice perioadei primaverii, alaturi de bine cunoscutele „chiacchere”, „castagnole”, „zeppole fritte”sau „ciambelle”, fiind legate de sarbatorea Sf. Iosif (19 martie conform calendarului gregorian), ocazie in care se sarbatoreste si „ziua tatalui”.

E drept ca mai nou (si asta dintr-un considerent pur comercial) aceste savuroase gogosi sunt disponibile, mai ales in vitrinele marilor magazine, pe toata perioada carnavalului ce cuprinde intervalul dintre sarbatoarea Epifaniei (6 ianuarie) si pana in martea („martedì grasso”) dinaintea „Miercurii cenusei”, moment ce constitiue intrarea in Postul Mare, tot conform aceluiasi calendar.
Aceste savuroase Gogosi din orez au o origine indepartata (se zice chiar la sfarsitul Evului mediu), iar astazi se regasesc in variante care de care mai diversificate, de la o regiune la alta a Italiei.

Exista astfel varianta mini gogosilor cu cubulete de mere, cu muguri de pin, sau fructe confiate, cu urda sau varianta pe care am sa v-o prezint in cele ce urmeaza, cu orez fiert in lapte, specifica zonei centrului Italiei (Toscana, Umbria si o parte din regiunea Lazio).

Reteta de fritelle

Diferenta principala intre aluatul acestor Gogosi din orez (frittelle) si gogosile clasice, asa cum le cunoastem noi (bomboloni, ciambelle, krapfen) este data de faptul ca, in cazul nostru, nu avem de a face cu un aluat dospit ci cu unul fraged, in compozitia caruia se utilizeaza praful de copt.

Reteta aceasta este una veche, culeasa din traditia culinara a satelor de odinioara din centrul Italiei (am primit-o de la o batranica, vecina de casa, care si astazi respecta cu sfintenie frumoasele traditii pastrate din batrani 🙂 ).

Gogosi din orez

 

Gogosi din orez
Gogosi din orez pofta buna cu gina bradea 2 - Gogosi din orez
Gogosi din orez, reteta traditionala italiana, veche, extrem de savuroasa.
Ingrediente
  • Orez 175 g
  • Lapte 550 g
  • Ou nr 1
  • Zahar 3 linguri
  • Faina 4 linguri
  • Praf de copt 8 g
  • Pastaie de vanilie
  • Coaja unei lamai
  • Putina sare
  • Un paharel de tuica
  • Ulei de seminte pentru prajit

Mod de pregatire la reteta de Gogosi din orez:

Se pune laptele la fiert impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie, iar cand clocoteste, aceasta din urma se scoate si se adauga orezul.

Focul se da incet si compozitia se amesteca cu grija, pana cand orezul a absorbit tot laptele.

Se lasa la racit, apoi se adauga oul, tuica, sarea, coaja de lamaie razuita si faina amestecata cu praful de copt.

Compozitia va rezulta moale, dar nu va speriati! Aluatul se ia cu ajutorul a doua lingurite si se pune la prajit in uleiul incalzit la o temperatura de 160-170° C.

Gogosi din orez

Daca nu dorim folosirea celor doua lingurite putem sa apelam sa un pos (fara sprit) taiat la varf astfel incat sa putem forma gogosile noastre (cam de marimea unei nuci) pe care le desprindem cu ajutorul unui cutit. Mare atentie sa nu ne stropim cu uleiul incins!

De cum dobandesc culoare,gogosile se scot cu ajutorul unei linguri plasa, se lasa sa se scurga de ulei (prin miscari orizontale) si se trec prin zahar tos sau se pudreaza cu zahar farin.

Daca dorim sa exageram putin, putem sa le umplem si cu crema de vanilie. Rezultatul este incantator: fragede, cu un miros ademenitor si un gust divin.

Mai exista si o alta varianta: adaugand inca putina faina la compozitia de baza, putem forma cu palmele( cu mare delicatete) niste bilute care trecute prin faina pot fi prajite fara ajutorul linguritei sau a posului.

Rezultatul insa va fi putin diferit: vor fi usor crocante si mai putin fragede.

Alegerea va apartine!

Pofta buna!

Gogosi-din-orez-pofta-buna-cu-gina-bradea (3)Gogosi-din-orez-pofta-buna-cu-gina-bradea (4)

 

 

 

 

Gogosi din orez
Gogosi din orez

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de dulciuri » Gogosi din orez
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3382

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.