Gogosele din orez cu lapte
Da, dragele mele gospodine! Se pot face si gogosele din orez cu lapte, sunt niste gogosele mici, rotunde, pufoase si aromate care se fac, mai ales, in perioada carnavalului la catolici in Italia. Asta fiind in saptamanile precedente de intrare in postul Pastelui.
Se fac si de San Giuseppe (adica Sfantul Iosif), de ziua tatalui pe 19 martie, in Italia. Dar voi le puteti prepara oricand. 😀
Ce ingrediente folosim pentru reteta de gogosele din orez cu lapte?
- 400 ml de lapte
- 50 g de zahar
- coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala
- 1 praf de sare
- 30-40 g de unt
- vanilie
- 130 g de orez
- 1 ou
- rom sau cognac
- 50-60 de faina de grau
- 1 lingurita de praf de copt
Cum preparam gogoselele din orez cu lapte?
Ca sa va nu va mai fac curioase, va voi spune reteta de gogosele din orez in continuare.
Se pun la fiert 400ml lapte impreuna cu 50g zahar, coaja rasa de la o lamaie si coaja rasa de la o portocala, 1 praf de sare, 30-40 g de unt si un pic de vanilie.
Cand fierbe laptele se adauga 130 g orez. Se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand des, vreo 20 de minute sau pana scade tot laptele. Atentie, daca vi se pare ca orezul a absorbit tot laptele, dar inca are bobul intreg (all dente, cum spun italienii), nu-i bai. Asa trebuie sa fie!
Atunci cand muscati din gogosele, e bine sa se simta (doar putin) bobul de orez.
Se ia de pe foc si se lasa la racit complet. Cand e rece, se amesteca, in orezul cu lapte, 1 ou, 2 linguri de rom (bautura, nu esenta) sau alt cognac aromat (eu am pus de portocale), vreo 50-60 g de faina de grau si 1 lingurita praf de copt. Se amesteca ca sa se incorporeze.
Apoi, se pun la prajit in ulei fierbinte, de floarea soarelui, punand gramajoare, mici, cu ajutorul unei linguri. Se prajesc pe ambele parti, se pun pe servetele de hartie (un pic, ca sa nu ramana in ele prea mult ulei) si apoi, cat sunt calde, se dau prin zahar tos.
Atentie! Am zis zahar tos si nu pudra. De altfel, se vede in fotografiile pe care vi le-am lasat cu produsul finit dar si din timpul procesului de preparare. Acum, nu va ramane decat sa le savurati cu pofta.
Sa aveti pofta buna!
Reteta si pozele ii apartin Mirelei Sandica, una dintre colaboratoarele blogului Pofta Buna, retete cu Gina Bradea. Puteti gasi aici si alte retete scrise de ea.
Puteti deveni oricand colaborator al blogului nostru, trebuie doar sa ne trimiteti un mail la adresa poftabuna.com[@]gmail.com.