Gogosari cu conopida sau struguri, la otet
Gogosari cu conopida sau struguri, la otet este una dintre retetele de conserve pentru iarna care-mi sunt cele mai dragi. Parca sunt cufere de comori, pline cu pietre pretioase, arata tare frumos pe platouri, iar ca gust… este ceva de vis!
Un amestec de gusturi si texturi cu o savoare aparte!
Va recomand sa incercati si reteta de gogosari in sos de mustar, o alta retete delicioasa care nu lipseste niciodata din camara familiei noastre:
Ce ne trebuie pentru reteta de gogosari cu conopida sau struguri
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- 3 kg gogosari
- 1 kg conopida sau brocoli
- 1kg struguri albi
- 1 l otet
- 200 g zahar
- 2 linguri rase sare de muraturi (40 g)
- 2 linguri boabe de piper
- 5-6 boabe de ienibahar
- 3-4 frunze de dafin
- 2 linguri seminte de mustar
- 1 legatura de hrean
- frunze de telina
- 2-3 morcovi pentru decor (optional)
Am gasit si eu, finalmente si dupa lupte seculare, gogosari. Rahitici, paliti, amarati si nesimtit de scumpi (3 euro/kg), dar am ales ce-am putut din ei si i-am luat. Au fost cam 2,4 kg dar nu va pot spune ce m-am bucurat!
Asa ca am pus si am umplut cu struguri si conopida (n-am gasit brocoli) si restul i-am pus la otet, opariti. Daca mai gasesc niste amarasteni la fel, vreau sa pun si gogosari la rece. Sper sa gasesc. Pana atunci va dau retetele la ceea ce am facut deja, putin dar bun. Vorba ceea: lauda-ma gura, ca ti-oi da friptura. 🙂
Mai multe retete cu gogosari – vedeti aici.
Cum preparam reteta de gogosari cu conopida sau struguri, la otet
Se scoate cotorul cu ajutorul unui cutit micut, cu lama subtire. Eu fac o taietura in jurul cotorului si trag usor, iese imediat.
Se curata bine semintele si se verifica sa nu aiba viermi sau mucegai. Asa prapaditi cum au fost, gogosarii mei nu au avut nici unul viermi sau mucegai. Asta e partea buna. 😛
Se pune pe foc o oala cu otetul, zaharul, sarea, boabele de piper, ienibahar si frunzele de dafin.
Se lasa totul sa clocoteasca. Se pun gogosarii, pe rand, in asa fel incat sa se opareasca.
Nu se lasa mult, 3-4 minute dupa ce au dat in clocot, apoi se scot. Daca se oparesc, se vor inmuia putin si vor fi mai usor de umplut si de bagat in borcane.
Se umplu gogosarii cu boabe de struguri sau buchetele de conopida, brocoli, varza alba sau rosie… cum doriti.
Sfaturi:
La struguri, alegeti struguri albi, pentru ca cei negri vor colora zeama si nu vor avea un aspect placut. Alegeti boabe de struguri mai micute, ca sa incapa mai multe in fiecare gogosar. Se vad tare frumos! Iar daca sunt si ceva struguri tamaiosi… mamaaa, ce aroma vor avea! Eu am folosit Muscat alb, dar boabele sunt cam mari.
Se pregatesc decoratiunile.
Eu fac mereu niste braduti din morcov: se taie morcovul felii subtiri si apoi, cu un cutitas bine ascutit, se da forma de bradut.
Din telina radacina am decupat cateva floricele. Se pot face multe modele, dar ma simteam rau si nu am avut chef de mai mult.
Hreanul se curata si se taie suvite, se pregatesc si frunzele de telina.
Se asaza in borcane curate, uscate, gogosarii cu conopida si struguri si se asaza ici colo si floricelele, bradutii, frunzele de telina, suvitele de hrean… sau orice alte decoratiuni doriti. 🙂
Deasupra se pun seminte de mustar si alte frunze de telina, apoi se toarna otetul clocotit (otetul in care s-au oparit gogosarii si care se pune din nou pe foc).
Se capseaza borcanele bine, se intorc cu gura in jos si se acopera cu paturi. Se lasa asa pana a doua zi, cand se iau si se pun in camara.
Se urmaresc borcanele zilnic, timp de 1 saptamana (regula valabila pentru toate muraturile la otet), iar daca zeama se tulbura si se umfla capacul sau daca atunci cand este intors cu gura in jos, curge zeama… se scurge otetul, se da in clocot si se toarna iar, aceeasi zeama, peste gogosari.
Se capseaza bine. Daca nu este bun capacul, se foloseste altul. Ideal este ca in fiecare an sa folositi capace noi. 🙂
Acesti gogosari se pot umple cu struguri, conopida, brocoli, varza, felii de vinete sau dovlecei, fasole verde etc.
Mai multe retete muraturi, zacusca, sirop, compoturi, zarzavaturi – vedeti aici. Sunt peste 70 de retete vechi, naturale. 🙂
Pofta buna!
9 COMENTARII
Otetul se pune nediluat,iar zahar 1 kg.Nu este cam mult ptr 3 kg gogosari?
Otetul se pune nediluat. O sa mai ramana. Eu fac asa pentru ca si oparesc si nu stau sa cantaresc. Putei folosi 900 ml otet si 900 g zahar 🙂
Buna seara !
Daca pun otetul nediluat cu apa ,nu e prea concentrat ?Eu doresc o reteta cu gogosari umpluti cu varza sau asortati ,dar compozitia sa fie dulce ,fara conservanti .CE COMPOZITIE SA FAC OTET-APA ,ca sa fie gustoasa si sa rezinte iarna la bloc ?In ce borcane pregatiti ?
Rosiile pentru ciorba ,cum sa le prepar pentru iarna ?
La castraveti aveti o reteta ”dulce” ,ca cea din comert ,cei bulgaresti ?
Multumesc ,ELENA TANASE
Buna dimineata,
Multe intrebari 🙂 . Raspund pe rand 🙂
1. Otetul nediluat nu e tare, intra foarte putin si garanteaza ca gogosarii rezista foarte bine la bloc. Recomand reteta asta si garantez pentru ea.
2. Borcane de care am, nu este o regula.
3.Vedeti pe bog retetele de rosii in bulion 🙂
4. Am reteta de castraveti in otet, vedeti pe blog 🙂
Arata bine dar nu e gustos! Pacat1
De ce sa nu fie gustos?
Sunt fantastic de gustosi 🙂
multumesc pt postarile Dv.sint foarte utile,am incercat si eu reteta de gogosari au iesit 7 borcane dar nu mi-a ajuns otetul numai la vreo 5 borcane nu am stiut ce sa pun si pe celelalte am complectat cu picnt fix dulce acrisor sper sa stea.
Bună ziua! Am o nelămurire : dacă am zarzavat la congelator , îl pot dezgheța și pune la sare sau se strica ?
Nu, se inmoaie prea tare.