Friptura inabusita de vita, in sos tomat, picant, frageda si aromata
Friptura inabusita de vita, in sos tomat, picant este frageda si aromata, reteta veche, reteta clasica, o friptura atat de gustoasa si de frageda ca nu e nevoie de cutit. Se rupe doar cu furculita. Reteta scrisa si video cu toate secretele.
Cum se alege carnea de vita, cum se marineaza carnea de vita, care sunt secretele unei fripturi fragede, ce condimente folosim, care e garnitura potrivita, cum se face sosul?
Carnea de vita este greu de gatit, iar asta nu este un secret. Dar gospodinele cu experienta (asa cum sunt si eu), au diverse secrete, iar carnea devine frageda si moale, o adevarata bucurie pentru papilele gustative. Sigur ca am si eu secretele mele, invatate de la gospodinele din familie sau de pe vremea cand eram bucatar. Si o sa vi le impartasesc si voua cu mare drag. Invatatura o ai degeaba daca nu o dai mai departe, sa se bucure si altii.
Carnea de vita e nelipsita de la mine din frigider, stiu sa aleg o carne de calitate, dar si sa o gatesc in asa fel incat sa o pun in valoare cat mai bine. Pregatesc tot felul de supe, ciorbe, mancaruri, fripturi si mezeluri din carne de vita. Iar cand fac tocaturi gen chiftelute, perisoare si sarmale, obligat toc si carne de vita alaturi de carne de porc.
Retetele mele din carne de vita le puteti vedea aici.
Cateva sugestii, cam asa arata unele:
Cum alegem carnea de vita? Care e cea mai buna si mai frageda carne de vita?
Putem alege si din galantarele magazinelor o carne buna. Eu am folosit acum carne de vita Angus, care este extrem de frageda. Se gaseste in magazine si are acelasi pret cu orice fel de alta carne de vita. Dar e mult mai buna si garantat e frageda. Culoarea trebuie sa fie cat mai deschisa, cat mai apropiata de culoarea carnii de porc (asta ca sa aveti un reper de comparatie). Tendoanele si grasimea trebuie sa fie albe, usor galbui. Cand carnea are o culoare de un rosu inchis spre visiniu, grasimea si tendoanele sunt galbene…fugiti cat va tin picioarele. Vaca aia a fost de-o seama cu soacra-mea. Va rupeti dintii in ea!
Friptura de vita inabusita e cea mai frageda, dar are nevoie de o marinare in prealabil si abia apoi de o gatire la foc mic, o perioada lunga de timp. Daca vreti sa faceti vita pe gratar, va recomand o reteta argentiniana de vita pe gratar, o metoda care face ca si cea mai incapatanata carne sa fie frageda si gustoasa.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de friptura inabusita de vita?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -1,5 kg carne de vita de orice fel (pulpa, rasol, antricot, piept, rasol alb etc)
- -1 ceapa mare
- -1-2 morcovi
- -2 foi dafin
- -1 lingurita rasa de piper sau doar cat se ia cu 3 degete
- -400 g rosii in bulion
- -1 lingura cu varf boia de ardei dulce
- -1 capatana mare de usturoi
- -1 lingurita cu varf cimbru uscat
- -2 lingurite sare
- -50 ml vin alb
- -50 ml ulei
Cum preparam reteta de friptura inabusita de vita?
Puteti citi mai departe reteta scrisa sau treceti direct la reteta video aici:
Cum se marineaza carnea de vita, cum se face sosul pentru marinat?
Intr-o cutie cu capac, incapatoare, sau cratita, se pun uleiul, vinul, toate condimentele, usturoiul, ceapa si morcovul taiate felii. Se amesteca totul si se mai adauga apa rece, cam 500 ml pentru inceput.
Carnea se poate lasa bucata intreaga, pentru un aspect mai spectaculos, sau se taie bucati mai mici. Eu am taiat in 3 bucati. Se pune carnea in marinada, se adauga apa cat sa acopere carnea. Se pune capacul si totul merge la frigider.
Este bine ca marinarea carnii sa se faca pentru 48 de ore, sau macar pentru 2-3 ore, daca e graba mare. Din cand in cand se mai rasucesc bucatile de carne, ca sa se marineze totul uniform.
Se asaza carnea intr-o tava incapatoare. Marinada se amesteca impreuna cu rosiile in bulion sau un suc de rosii gros si se toarna peste carne. Se acopera tava cu folie si se baga la cuptor. Se lasa focul maxim pentru aproximativ 20 de minute, apoi se reduce focul la 170-180 de grade Celsius. Coacerea dureaza cam 2-3 ore, depinde de carne. Dupa 1 ora, carnea se intoarce pe cealalta parte, apoi se repeta din 30 in 30 de minute.
Friptura de vita este aproape gata
Cand este bine patrunsa (se inteapa cu o furculita si se vede daca e moale), se scoate folia si se da focul la maxim, se lasa 10-15 minute sa se rumeneasca frumos.
Se scoate tava cu friptura, se stropeste cu sos ca sa nu se usuce si se lasa 15 minute sa se relaxeze, sa se odihneasca, sa-si traga putin sufletul. Apoi se poate servi la masa.
Sfaturi de la Gina Bradea
-Este bine sa asezati legumele dedesubt si carnea deasupra. In felul acesta, carnea se va rumeni frumos, fara sa se lipeasca de tava, iar aroma legumelor va patrunde frumos in carne.
-Puteti adauga dublu ceapa si morcov, gustul va fi si mai bun. Ceapa fragezeste carnea, ii da dulceata. Iar daca aveti mofturosi care nu suporta gustul carnii de vita, ceapa acopera gustul specific.
-Puteti adauga si alte legume: ardei gras, iute, telina, patrunjel sau pastarnac radacina. Spre final se pot adauga in tava ciuperci, dovlecei, vinete, broccoli, conopida sau ce alte legume doriti. Se va obtine o garnitura delicioasa.
Cum se serveste friptura inabusita de vita?
Se asaza carnea pe un platou incapator, se feliaza in bucati groase cam de 1 cm. Alaturi se pune o garnitura preferata. Aceasta poate fi un piure de cartofi (eu fac un piure mai aparte-las reteta), cartofi natur sau cu rozmarin, pilaf, legume sote…cu ce doriti.
Retele mele de garnituri le gasiti aici, alegeti ce va place.
Sosul din tava eu il strecor, pasez legumele si usturoiul si le amestec in sos. Servesc sosul alaturi, in sosiera si fiecare isi pune in farfurie cat si daca doreste.
Surplusul de sos il pun in pungi speciale pentru cuburi de gheata si le congelez. Folosesc la nevoie cateva cubulete de sos atunci cand fac paste sau adaug la o tocana, un sos etc…
Nu uitati de o salata de sezon sau ceva muraturi alaturi, iar o paine de casa e obligatorie. Pai cum sa nu intingi cu miez de paine in sosul ala aromat???
Pofta buna!
Daca va place aceasta reteta, v-am facut pofta si v-am starnit curiozitatea s-o testati, puteti sa-mi lasati dedesubt comentarii(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi aratati ca imi apreciati munca.
Va invit sa va inscrieti in grupul Mancaruri simple si gustoase, gatite cu Gina Bradea. E cel mai mare grup culinar romanesc si acolo gatim impreuna.
Aceasta reteta a fost incercata si de catre cititorii nostri:
Va multumesc si va imbratisez cu drag,
Gina Bradea
15 COMENTARII
Doamna Gina Bradea ma bucur tare mult pentru ce postati.Sa stiti ca imi plac comentariile dumneavoastra ,spumoase ,.e bine ca aduceti o nota de savoare si de placere ,reteta nu este seaca doar informativ….Asa este cum v-ati descris,mereu vesela si nonconformista dar dincolo de acestea e multa munca ,daruire si daca iti place ce faci e totul mai usor .Va multumeste moldoveanul de la Suceava care va apreciaza si va ureaza multi ani fericiti si sanatosi.P.S. ….Sa stiti ca am facut mancarea cu carne de vitel a iesit minuntata ca pana sa citesc reteta am incercat sa fac friptura la tigaie si a iesit tare ca s-a prajit mult nu mai era suculenta..
Multumesc din tot sufletul. Tinem legatura. 🙂
Imi plac mult comentariile lasate, ma ajuta si sunt o moldoveanca vorbareata 🙂
Multumim mult pentru retete, mereu aflu cate ceva nou. Sunt minunate iar dvs o gospodina desavarsita. Sa fiti sanatoasa si putere de mca, stiu ca le faceti cu sufletul…..
Multumesc frumos si eu. Va mai astept in vizita si va rog sa-mi lasati mesaje mereu.
oare as putea la aceasta reteta in ultimile 30 min sa ii adaug cateva gutui taiate felii caramelizate.. sau necaramelizate? imi amintesc o reteta de toamna de la bunica care tot se marina carnea … dar ea folosea carne de vitel de lapte.. si o facea la cuptor de lemne dupa ce o marina cam tot 2 zile… reteta aceasta imi aminteste foarte mult de felul acea mancarica.. numa nu imi amintesc cand si cum adauga gutuile si daca erau simple sau caramelizate.. as incerca dupa reteta d`stra sa vad daca va fi ceva asemanator.. d`stra din experienta cum imi recomandati sa procedez cu gutuile? Multumesc frumos pt raspuns.. o am in plan pe weekend.
Multumesc frumos si eu.
Poti adauga la final gutuile, caramelizate sau crude. Ambele variante sunt delicioase.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Pentru ca sotul meu este musulman, gatesc mai ales carne de vita sau amestec cu oaie. Mi se pare absolut delicioasa aceasta reteta, dar am o intrebare: cu ce as putea inlocui vinul, pentru ca nu pot folosi, tot din cauza sotului meu? Poate cu otet balsamic? Aveti vreun sfat pentru mine? Multumesc anticipat, va urmaresc cu mare drag si am incercat deja, cu succes, retetele dumneavoastra.
Nu folosesti vin deloc, e ok 🙂
Foarte buna!!
E minunată friptura gatita după această rețetă. Ce sa va spun? Soțul meu doar atât întreabă: ” chef Gina Badea?”☺ Va multumesc ca ne „condimentati” viața….🤗
Va pup tare!
[…] de incapatanata ar fi o carne de vita si vreti sa faceti o friptura inabusita, rezultatul va fi mereu delicios si fara mult […]
Multumesc pentru reteta. Sigur o voi incerca! Va imbratisez cu drag!
[…] fragede si suculente, desi multe gospodine se tem sa gateasca o friptura de vita, dupa reteta de Pulpa de vita inabusita, la cuptor, va garantez ca veti obtine cea mai frageda si mai moale friptura posibila […]