Frigarui de pasare, porc, vita sau oaie
Frigaruile de pasare, porc, vita sau oaie sunt extrem de apreciate, se pot face cu orice fel de carne (pasare, porc, vita, oaie, peste, fructe de mare) in combinatie cu diverse legume, in functie de preferinte sau de ceea ce aveti prin debara.
Se pot face mai mult sau mai putin picante, cu mai multe sau mai putine condimente, dar eu o sa va spun acum cateva secrete ca sa pregatiti frigarui fragede, sa fie carnea patrunsa dar suculenta, sa nu fie arsa, cruda, tare, fada, iar legumele sa fie coapte uniform.
Ce ne trebuie pentru reteta de frigarui de pasare, porc, vita sau oaie?
Cantitati pentru aproximativ 10 frigarui:
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 5
- -1 kg carne
- -2 dovlecei subtiri
- -1 ceapa mare
- -1 ardei gras
- -3 rosii tari
- -200 g ciuperci pr5oaspete
- -200 g slanina afumata, kaizer afumat
- -1 lingurita cu varf sare
- -jumatate de lingurita piper si ardei iute macinate impreuna
- -1 lingurita cimbru
- -5 boabe ienibahar
- -5 boabe coriandru (daca va place gustul de coriandru puteti folosi 10 boabe)
- -2 cuisoare
- -1 varf de cutit de scortisoara (putin, undeva la 1 g)
- -cateva seminte de chimen, cat luati cu 2 degete
- -2 linguri de ulei
- -50 ml vin alb sau rose sau zeama de la 1 lamaie
- -1 capatana de usturoi
Carnea se spala, se curata de pielite, se taie fasii si apoi cuburi cam de 2,5-3 cm. Legumele se taie felii ca sa poate fi insirate pe capuse, dar sa nu depaseasca mult dimensiunea bucatelelelor de carne. Se amesteca toate condimentele, ideal este sa fie proaspat macinate, pentru ca vor avea o alta aroma, apoi se presara totul peste carne. Se adauga si uleiul si vinul sau zeama de lamaie (recomand zeama de lamaie, pentru ca va da o aroma aparte), se amesteca totul bine si se da la rece, ideal peste noapte, dar minim 1 ora.
Truc (pentru cele mai bune frigarui):
Adaugati si zeama si coaja de lamaie, puteti adauga si 1 lingura de miere, iar gustul va fi absolut fantastic.
Se pun pe bete de frigaruie, alternativ, bucatele de legume si carne, avand grija ca feliuta de slanina sa fie langa carne. Nu se pun foarte strans unele in celelalte, pentru ca focul sa poata patrunde in voie si sa coaca uniform carnea si legumele. Faptul ca se adauga si putin ulei la marinarea carnii, nu doar ca va ajuta la fragezire, dar pe gratar nu se va lipi. De data aceasta nu am avut ciuperci in casa si nici rosii din acelea tari. Am folosit doar ceapa, dovlecel si ardei gras.
Se incinge foarte bine gratarul, dar este ideal ca focul sa nu fie foarte iute, coacerea sa fie facuta la un foc potrivit spre moale. In felul acesta, carnea se va coace incet, se va patrunde bine, va fi frageda si suculenta, nu va fi arsa la exterior si cruda la interior.
Un truc:
Acoperiti jarul cu cenusa, pentru ca focul sa nu fie extrem de puternic. Daca tineti mana la 20 cm deasupra gratarului, sa nu simtiti ca va arde mana, sa puteti tine mana deasupra.
Se pun frigaruile si se verifica dupa 7-8 minute. Daca se intorc usor si nu sunt lipite de gratar, e bine, s-au copt bine si se pot intoarce. Se intorc pe fiecare parte, in general se coc pe 3 parti, fara sa se repete intoarcerea pe acceasi parte. Pentru sotul meu le-am pregatit mai in sange putin (le-am facut din muschi alb de vitel de data asta), pentru mine bine facute, dar suculente.
La foc mic, frigaruile bine facute dureaza cam 30 de minute, in total. Repet, in felul acesta, carnea e moale, bine facuta, dar suclenta, fara sa fie uscata. Am facut ieri gratarul si azi am gustat din frigaruile ramase: sunt la fel de moi si fragede. 🙂 Sunt buna de maritat, nu-i asa? 😀 Da, de gratar ma ocup eu. Sotul imi face focul, el e specialistul, dar eu marinez carnea, asezonez totul cum stiu eu, apoi ma ocup de facut carnea si legumele, ca sa fiu sigura ca este bine facuta 🙂 .
Dupa 24 de ani de casnicie aproape (caznicie cum spune mon sot), va dati seama ca ai mei ma lasa-n pace sa fac gratarul cum stiu. Vorba lor: n-o scoti la capat cu nebuna, asa ca mai bine o lasam de capul ei 😛 . Afurisitii, dar adevarul e ca le place cum fac eu friptura 🙂 .
Daca sotul face gratarul si eu am alta treaba, stau numai cu gura pe el. 🙂 Exersez din timp rolul de soacra 😀
Un truc:
Pregatiti un mujdei de usturoi si dupa ce intoarceti frigaruia pe gratar, ungeti partea coapta cu pensula muiata in mujdei. Sau, daca doriti ca usturoiul sa nu fie copt si usturoiul sa aiba aroma mai intensa, imediat dupa ce luati frigaruile de pe gratar, asa fierbinti, le ungeti cu mujdei si le acoperiti cu un capac. Le lasati 10 minute, pentru ca aromele sa intre in carne, apoi le serviti. 🙂 Aici sunt imediat dupa ce le-am luat de pe gratar:
Aici sunt dupa ce le-am uns cu mujdei, apoi le-am suprapus, le-am acoperit si am fugit cu ele sus, la bucatarie. Cat am facut salata, au stat si s-au odihnit si s-au patruns aromele grozav de bine. 🙂 Imi lasa gura apa deja, offf, tare-s pofticioasa ca un copil. 😀
Daca pregatiti frigarui din creveti sau/si alte fructe de mare, va recomand sa folositi crude, nu prefierte, iar in loc de bete de frigarui, daca aveti posibilitatea, folositi bete de rozmarin. Gustul va fi absolut deosebit 🙂 . Coacerea se face cate 4-5 minute pe fiecare parte, focul trebuie sa fie potrivit de tare.
Asa arata frigaruile la final, le-am servit cu salata de varza alba si cartofi cu rozmarin – vedeti reteta. Alaturi am avut si niste sos de usturoi cu iaurt si castraveti murati – vedeti reteta, sau puteti alegi una dintre retetele de mujdei , sunt cateva idei – dati click pe cuvintele subliniate pentru retete. 🙂
Pofta Buna!
8 COMENTARII
Colorata este gata, in diferite variante …extrem de sanatoase.
minunate
Frigarui dupa reteta ta sunt delicioase si nepotelele mele le adora asa mult le plac la fel si familei mele,sunt delicioase,multumesc mult
Frigarui dupa reteta ta sunt delicioase,si familiei mele le plac ff mult,multumesc frumos pt reteta
Frigarui dupa reteta ta ,sunt delicioase multumesc
Frigarui facute dupa reteta ta sunt delicioase multumesc frumos pt reteta
SUPER DELICIOASE,MULTUMESC
super delicioase,multumesc pt reteta