Patè din ardei iuti
 
 
Pate/pasta din ardei iuti, este o reteta traditionala italiana, din zona Calabria.
Autor:
Ingrediente
  • -1 kg ardei iuti
  • -30 g sare
  • -300 ml ulei de masline
Instructiuni
  1. Ardeii se curata de cotoare, dar se lasa semintele (eu mi-am pus 2 perechi de manusi), se pun intr-un castron si se amesteca bine cu sarea. Deasupra se pune o greutate, ca sa stea bine presat totul. Se lasa astfel timp de 48 de ore, timp in care se mai amesteca din cand in cand. In felul acesta, ardeii elimina toata apa. Dupa ce au trecut cele 48 de ore, se pun ardeii intr-o strecuratoare, cu o greutate deasupra, sa-si lase toata zeama. Ideal este sa se lase peste noapte. A doua zi ardeii se trec prin robot sau masina de tocat. Eu am folosit mixerul vertical si i-am facut pasta imediat. Dupa ce ardeii sunt bine macinati se adauga uleiul cate putin, amestecand ca la maioneza, pana cand se termina tot uleiul.
  2. Se pune in borcane mai micute, de maxim 250 g si se sterilizeaza 30 de minute la bain-marie din momentul in care au dat in clocot. Se scot borcanele, se pun cu gura-n jos ca sa se sigileze bine si se lasa pana a doua zi. Se sterg borcanele, se eticheteaza si... pe raft cu ele.
  3. Se foloseste la orice mancare, sosuri, la mine in permanenta un borcanel sta pe masa si ai mei isi pun in mancare. Este grozav de bun si aromat. :)
  4. Se mai pot adauga usturoi, patrunjel, telina frunze, busuioc... dupa dorinta fiecaruia, dar la inceput cu ardeii, sa stea la sare impreuna...
Recipe by Retete Culinare cu Gina Bradea at https://pofta-buna.com/pate-din-ardei-iuti/