Dulceata din coji de pepene rosu
Dulceata din coji de pepene rosu sau pepene verde, cubulete din coaja de pepene confiata, asa cum se facea pe vremuri. Reteta scrisa si video de fructe confiate.
Gospodinele se intrec in preparat tot felul de retete de dulceturi, gemuri si alte conserve, care mai de care mai de care mai gustoase si mai aspectuoase.
Asa am invatat si eu de la mama, de la bunici si matusi, in familia mea, mereu femeile au fost gospodine neintrecute si in partea moldoveana dar si in partea dobrogeana. Stiti cate retete de Conserve am aici, am publicat deja aproape 200 de retete de zacusca, zarzavaturi, gem, dulceata, lichior de casa, sirop, muraturi.
Sa va arat si o poza:
Anul acesta deja am inceput sa pregatesc diverse bunatati, profit de ofertele fiecarui anotimp.
Am facut o dulceata din coji de pepene rosu, o nebunie! Pe vremuri, inainte de revolutie, faceau si gospodinele aceasta dulceata, dar se facea mult in laboratoarele de cofetarie, pentru ca aceste bucatele de coaja se confiaza foarte frumos, se colorau in verde, rosu, galben si se foloseau la diverse torturi, fursecuri si prajituri. Era mai greu atunci cu citricele, asa ca se foloseau cubuletele din coaja de pepene.
Hai sa va spun reteta:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de dulceata din coji de pepene?
- 1 kg de coji de pepene
- 1 kg de zahar
- 1 lamaie taiata felii
- vanilie
Cum preparam reteta de dulceata din coji de pepene?
Pentru inceput vom pregati cojile de pepene: vom curata partea verde a cojii, folosind cutitul de curatat legume,taiem felii cam de 1 centimetru, apoi taiem cubulete – vedeti in reteta video cum fac, o gasiti aici:
Reteta video
Folosim o cratita groasa, larga, ca sa se evapore foarte bine lichidul. In cratita punem jumatate din cantitatea de zahar si 50 ml de apa, amestecam bine, sa se inmoaie zaharul. Mai adaugam putina apa, nu foarte multa, doar cat sa se inmoaie zaharul si sa se topeasca.
Eu am gatit acum pe o plita de la Electrolux, electrica. Mereu ma intrebati ce electrocasnice si ustensile folosesc, asa ca va arat cu mare bucurie ce folosesc eu si de ce imi plac.
Plita aceasta electrica este foarte usor de folosit, doar se apasa niste butoane si gata, totul merge de minune. Reglez usor temperatura mai mare sau mai mica. Nu va zapacesc acum cu detalii tehnice, stiti ca nu ma pricep, dar le gasiti aici.
Eu fiind atat de non-tehnica, ma intereseaza cel mai mult sa fie usor de folosit, sa nu-mi prind urechile.
Iar ce-mi place cel mai mult este ca nu-mi afuma cratitele si se curata extrem de usor. Ati vazut ce cratite impecabile am.
Si nu, nu consuma deloc mult curent.
Dulceata din coji de pepene rosu
Amestecam continuu, sa se topeasca zaharul si ca acesta sa nu se caramelizeze. Siropul trebuie sa treaca proba firului. Puteti vedea in reteta video mai bine cum se face aceasta.
Dupa ce siropul trece proba firului, adaugam cojile de pepene, lamaia taiata felii si vanilia.
Amestecam totul foarte bine, siropul trebuie sa cuprinda cojile de pepene, acestea isi vor lasa zeama.
Adunam spuma formata deasupra.
Lasam sa fiarba totul pentru 10-15, maxim 20 de minute. Adaugam si restul de zahar si amestecam totul. Veti observa ca siropul se va ingrosa.
Doamne cat de bine miroase in bucatarie, e ceva de vis!
Stergem marginile cratitei cu un servetel si lasam totul sa mai fiarba pentru alte 5 – 10 minute.
Oprim focul, durata totala de fierbere este de aproxmativ 25 – 30 de minute. Acoperim cratita cu un capac sau cu un servet si lasam pana a doua zi.
A doua zi mai fierbem putin dulceata, cam 30 de minute. Asa arata dulceata noastra:
Ce frumos s-au confiat bucatelele de pepene! Iar gustul e absolut divin!
Mod de pastrare si conservare a dulceturilor
Pregatim borcanele: le spalam bine si le sterilizam. In ele punem dulceata, cat este fierbinte, sub borcane punem o tava, aceasta va atenua socul termic.
Punem capacele si le strangem bine. Le lasam sa se raceasca, acoperite cu niste paturi, pana a doua zi.
Acum stergem borcanele, le etichetam si le ducem in camara. Nu este nevoie de sterilizare sau de aspirina sau conservant.
Reteta video o gasiti dedesubt, cu o apasare pe poza.
Va recomand si alte retete delicioase:
Dulceata de pepene galben, reteta aici.
Castraveti bulgaresti in otet, dulci acrisori, reteta aici, deja am pus vreo 6 kg, se tot aduna in solar.
Lichior de trandafiri, reteta aici, de o finete aparte.