Dulceata de gutui (fara conservanti)
Dulceata de gutui rase sau taiate cubulete – reteta fara conservanti, reteta veche, simpla, asa cum se facea pe vremuri, fara multa fierbere. Cu o mana de miez de nuca si lamaie, cum o facea mama. Reteta scrisa si video pas cu pas.
Cand eram copil era o mare onoare pentru gospodine sa faca tot felul de conserve, dulciuri, casele erau pline cu lucrusoare cusute de mana… erau vremuri simple si placute.
Toamna toata scara mirosea a gutui, gospodinele se-ntreceau care mai de care sa faca dulceata, gem, peltea, marmelada, compot.
Cele mai obisnuite erau gemurile, rar dulceturi (pentru ca intra mult zahar si era la cota), din zarzare, visine, prune, mere, gutui, rar cirese, pere, caise sau piersici. Ani de zile am urat magiunul de prune (fara zahar) si gemul de gutui. Acum le ador. 🙂 Si pentru ca anul acesta gutuiul meu cel mititel din Italia a rodit pentru a doua oara si a fost pliiin de fructe… m-am apucat de conservarit. 🙂
Mai multe retete cu gutui – vedeti aici. Veti gasi retete de tarta cu gutui, compot, lichior si mai urmeaza si altele… 🙂
Dulceturile eu le fac pe toate la fel, precum dulceata de gutui.
Ingrediente pentru reteta de dulceata de gutui
Rating
- -1 kg fructe curatate fara samburi
- -1 kg zahar
- -150-200 ml apa)
- -zeama de la 2-3 lamai
- -o mana de miez de nuca
- -Optional vanilie, anason, cuisoare sau scortisoara
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video aici:
Cum se prepara reteta de dulceata de gutui?
Pun imediat apa cu zaharul la fiert, sa se lege siropul.
Se face proba: se ia o picatura de sirop intre degete si cand se intinde ca un fir, e gata. Se numeste proba de fir sau coarda.
Apoi adaug fructele, nu las fructele cu zaharul pana a doua zi, sa-si lase ele sirop.
Facute in felul acesta, dulceturile mele au o culoare naturala vie, nu sunt maronii. 🙂 Iar gustul… ce sa va mai spun? Probati si veti vedea. 🙂
Cum pregatim gutuile pentru dulceata?
Difera timpul de fierbere si alte adaosuri. Gutuile se curata bine (sunt tare viermanoase, din pacate) si se taie cubulete sau se dau pe razatoare.
Eu le-am dat pe razatoarea mare (razatoarea aceea desteapta de la Verner) pentru ca mai pun la prajituri.
Apa si zaharul se pun la fiert, cand siropul este gata (proba de fir), se adauga gutuile rase si sucul de lamaie si se lasa la fiert.
Se spumeaza si se sterg marginile vasului cu un servet ud, se amesteca des, sa nu se lipeasca.
Fierberea dulcetii de gutui
Fierberea dureaza cam 15-20 de minute, nu se lasa mai mult, ca sa nu se caramelizeze zaharul.
Se acopera cratita cu un servet ud si se lasa pana a doua zi. Gutuile vor absorbi sirop si se vor confia foarte frumos. La fel ca la reteta de fructe confiate.
Adoua zi, se adauga miezul de nuca taiat grosier cu cutitul si se mai fierbe timp de 10-15 minute din momentul in care da in clocot.
O farfurioara alba se tine la congelator si cand dulceata incepe sa se lege, se scoate farfurioara si se probeaza turnand o picatura: imediat se vede cat e de legata.
Cand ajunge la consistenta dorita (sa nu curga siropul de pe farfurioara, sa ramana o boaba) se opreste focul.
Se toarna asa fierbinte in borcane curate si uscate, se intorc cu gura in jos, se acopera cu paturi si se lasa asa pana a doua zi.
Se sterg, se eticheteaza si-n camara cu ele. 🙂
Sfat de la Gina Bradea
Nu uitati: borcanele si capacele sa fie bine spalate si uscate, sterilizate inainte: se baga in cuptor, la 150 de grade Celsius, timp de 10 minute.
Se mai pot adauga vanilie, anason, ghimbir, scortisoara, nuca taiata grosier. 🙂 Toate acestea dau savoare in plus.
Anul acesta am lasat dulceata de gutui simpla, am tot facut dulceturi cu nuci, iar recomandarea mea este sa incercati si reteta de dulceata de nuci verzi.
DOAMNE, CATE BUNATATI SE POT FACE CU DULCEATA ASTA!!! O sa revin cu retete, pana la vara am tot timpul sa prajituresc. 🙂
Va recomand sa faceti niste clatite cu dulceata de gutui.
Si ce buna e pe o felie de paine de casa, unsa cu unt si alaturi de o cana cu lapte sau ceai aburind… Viata!!!
Reteta de dulceata de gutui a fost probata si de catre cititorii blogului Pofta Buna!:
69 COMENTARII
Am sa „fur” si eu reteta asta !!! Multumesc!!!
Fura tot ce vrei ,fara probleme 🙂
Multumesc Gina draga!!!!!!
Se lasa gutuile in siropul de zahar pana a doua zi sau nu?Multumesc
Da, asa se face.
Multumesc frumos si eu. Spor!
Astazi m-am jucat cu gutuile, asa cam vreo 15 kile.Un pic cam viermanoase, dar cu putina rabdare in cateva ore le-am curatat. Am citit de o suta de ori reteta si am inceput. Am avut un moment de panica atunci cand am vazut ca erau mai multe gutui decat sirop si nu le cuprindea. A fost momentul cand am chemat-o pe doamna Gina ,care m-a lamurit ca trebuie sa astept un pic pana isi lasa gutuile zeama.La finalul fierberii mi-a rezultat o dulceata asa frumoasa la culoare si densa atat cat trebuie de cred ca as putea sa ma duc la Master Chef. Multumesc doamna Gina. Acum as pune si poze dar nu stiu unde sa le pun.
Ma bucur tare mult ca v-a iesit bine dulceata 🙂 . Aici, dedesubt la articol puteti lasa poza 🙂
Eu fac în fiecare an dulcețuri, (dar mai ales gemuri) dar nu pun niciun fel de arome, îmi place sa aiba fructele aroma lor.Doar uneori, când am puterea, sparg sãmburii de la caise/zarzare șsi chiar de la prune -o bunatate!
Sirop, dulceața, gem, peltea (jeleu) – toate pregatite cu zahar si fierte pe îndelete, nu cu zahar gelifiant sau mai stiu eu ce, cum sunt facute TOATE cele din comerț.
Mulțumesc mult, Gina Bradea, urmaresc tot ce postezi.
Maria , sunt si eu de parerea ta si anume, fructele conservate trebuie sa aiba aroma lor fara alte arome , dar depinde de gustul fiecareia , de exeplu la mama soacra ii placea gemul de prune cu rom , sau compotul de prune cu scortisoara , au fost bune dar eu nu folosec .
Da, si eu cred acelasi lucru. Prefer sa adaug doar putin vanilie, care potenteaza aroma fructului. Romul acopera 🙂
D-na Gina am reușit să fac dulceață… Și sunt foarte fericită. Sunteți o minune la casa omului
Felicitari!!!!! Ma bucur din tot sufletul!!!
Abia astept sa probezi cat mai multe retete de-ale noastre si sa ne spui cum au iesit 🙂
O minune de reteta! abia astept s-o fac. Multumim mult!
Multumesc frumos si eu!
iN FIECARE TOAMNA IMI AMINTESC DE DULCEATA DE GUTUI FACUTA DE MAMA MEA : ERA FACUTA ALTFEL – GUTUIILE ERAU TAIATE
CA TAITEII SI PUSE CIND SIROPUL NU ERA LEGAT PREA TARE, ADAUGA RONDELE DE LAMIE IN DULCEATA – ERA DEOSEBITA ; ACUM MAMA MEA NU MAI ESTE AU RAMAS AMINTIRILE …
Aveti niste retete minunate! Multumim pentru ele. De la borsul cu cimbrisor pana la dulceata de gutui,le-am citit, le-am facut , sunt DELICIOASE! Cine a vazut atatea bunatati ne-a intrebat „Mancati voi atatea?” Nu stiu daca le mancam, mai facem si cadouri dar…ne place ceea ce facem.
Multumesc frumos 🙂
[…] recomand sa le mancati cu gem de gutui, cu zacusca sau sa rupeti bucatele si sa intingeti in […]
am facut si eu astazi. dar pentru ca nu eram sigura cum o sa iasa am facut numai din 2 kg de gutui. mare greseala am facut ! trebuia sa fac vre-o 10 kg asa de buna a iesit. fiica mea, andreea, caruia nu ii place dulceata mi-a spus ca e prea dulce si ca nu ii place dar a manacat vre-o doua felii de paine de casa mari unse cu margarina si cu bucatele degutui din dulceata. zicea ca nu e bun dar manca intr-una :). mi-au iesit 3 borcanele din care unul mai are putin pe fund, dar am sa pastrez reteta si mai fac, poate iar nu ii place andreei..:)
Ma bucur tare mult. 🙂
Sa stii ca in copilarie nici mie nu-mi placea dulceata de gutui si acum as manca non stop 🙂
Este cea mai buna retetă de dulceată de gutui.Multumes d-na Gina ! De fapt toate retetele pe care le-ați postat si pe care eu le-am incercat au fost nemaipomenite. Felicitari!
Multumesc enorm de mult si eu, Ionica! 🙂
Oricand va mai astept pe aici cu drag sa mai incercati si alte retete 🙂
Cautam o reteta de dulceata de gutui cum o facea bunica mea si in sfarsit am gasito, am cumparat 6 kg de gutui…maine o sa le fac, o sa iasa buna cu siguranta … 🙂
Spor. Sa ne spui cum a iesit. Recomand sa vezi si celelalte retete cu gutui pe care le am.
As vrea sa stiu daca vreti sa-mi spuneti daca se pot pune gutuile necuratate de coaja, multumesc.
Eu nu le curat de coaja 🙂
Nucile le prajesc un pic ?? Cind se adauga ?? Va multumesc anticipat .
Eu nu le prajesc, schimba gustul la dulceata si nu vreau. Cand dulceata e pe jumatate gata, adaug nucile. Trebuie sa fiarba si ele.
Sarut mina pentru raspuns 😙 tocmai acum am facut-o . Am pus nuca neprajita de la inceput pt ca nu vazusem raspunsul d-voastra . Va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi 😙😙😙
Sarut mina pentru raspuns 😙 tocmai acum am facut-o . Am pus nuca neprajita de la inceput pt ca nu vazusem raspunsul d-voastra . Va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi 😙😙😙
[…] Sper ca va este de folos aceasta reteta, iar daca va place, va rog s-o distribuiti si pentru alte gospodine. Pe blogul meu veti gasi si alte retete, la fel de gustoase si bine explicate, numai bune de pus in aplicare, precum reteta de dulceata de gutui. […]
Buna ziua !As vrea sa stiu ce fac daca a ieșit prea legata(cred cs am fiert-o prea mult).Mulțumesc ,este foarte buna dar prea legata.
Adauga putina apa clocotita si o fierbi putin, se rezolva.
Am facut dintr-un kg de gutui , cea mai buna dulceata ! Va multumesc !!!
Sa va fie de bine, ma bucur 🙂
Am facut si eu dupa reteta are culoare si gust minunat dar feliile de gutui ( asa am taiat ) unele sau uscat unde am gresit altfel totul este perfect. va multumesc**
Multumesc frumos si eu.
Gutuile sunt fructe mai tari, e bine sa amesteci fructele in sirop. Cand lasi la racit, pui un capac sau un servet umed deasupra.
[…] precedentCrenvursti – Cum se fac acasa?Articolul următorDulceata de gutui (fara conservanti)Gina BradeaSunt Gina, un sagetator complet (sagetator cu ascendent in sagetator) si am o buna parte […]
Bună seara d-na Gina , dacă eu vreau să las dulceața până a doua zi cu un șervet umed peste vas (am înțeles că fructele se confiază foarte frumos)mai are rost să întorc borcanele cu gura în jos ?
Daca le intorci cu gura in jos, se ,,sigileaza,, mai bine, dar nu e obligatoriu.
Minunata! Asa este dulceata de gutui dupa aceasta reteta!
Si nu numai aceasta reteta! Desi am ceva experienta in bucatarie, de cand am descoperit blogul, sunt la cursuri de perfectionare adica fac o compilare intre ceea ce stiu eu si ceea ce ai postat tu. Multumesc, suflet frumos!!!
Gina, de ce oare nu pot sa salvez pe calculator Älbumul cu retete de conserve pentru iarna”?
Multumesc frumos!
Uite linkul aici: https://pofta-buna.com/category/conserve/
Multumesc!
O seara frumoasa si spor in ceea ce faci!
Bună ziua. Spuneti-mi va rog în ce moment pot adăuga vanilia sau scorțișoară? Mulțumesc frumos
Spre final.
Buna ziua,
daca nu adaugam nuci in dulceata, timpul total de fierbere ramane la 20 de minute?
Multumesc
da
O sa fac si eu o portie mica ca sa am si dulceata de gutui anul acesta! Trebuie sa merg neaparat in cautarea gutuilor pe la magazine! Imi si imaginez aroma si mirosul lor tamaios a toamna! Multumiri pentru reteta! 🙂 Ce culoare frumoasa are dulceata!
Va iubesc.Am terminat prima parte,maine finalul.Deja mi-au venit vecinii la usa :)…Cozonacul moldovenesc a facut senzatie…Astept cu nerabdare Sarbatorile de Iarna.Am incercat multe retete marca Gina Bradea.Va multumim pentru tot.
Felicitari din tot sufletul 🙂 Pup tare 🙂
[…] prima din camara. 🙂 Mai multe retete cu gutui, vedeti aici. Veti gasi retete de gem, dulceata de gutui, compot, tarta, lichior fin de gutui, mancare de […]
Gina Bradea,la vremurile acestea nu mai punem kg de zahar la kg de fructe!
Lumea se fereste de zahar,
Aceasta este dulceata, doamna, nu se face dulceata cu zahar putin. Gemul se poate face cu zahar putin sau deloc.
Sinteti o doamna deosebita,imi plac retetele dvoastra f.mult.Ador atit prajiturile,muraturile,dulceturile etc.Felicitari pentru tot ceace faceti .Piinea am uitat sano enumar este super.Nu am cuvinte decit FELICITARI! Sa tineti tot asa!As vrea sa va intreb de ce siropul de soc in cuburi de gheata n-au inghetat la congelator,au ramas cum le-am pus.Multumesc!
Daca nu se pun nuci, a doua zi se mai fierb.?
Da, se mai fierbe ca sa se lege bine.
Buna ziua!
Sunt la țară, am început sa fac dulceața (5 kg), dar nu am decât 5 lamai si nu pot face rostde nai multe.. .
Unul dintre vânzătoriipe la care am umblat după ele mi-a sugerat sa folosesc sare de lămâie. O fi bine?😁 Eu zic ca nu.
Dacă da, oare cata sare trebuie pusa?
Buna ziua!
Sunt la țară, am început sa fac dulceața (5 kg), dar nu am decât 5 lamai si nu pot face rostde nai multe.. .
Unul dintre vânzătorii pe la care am umblat după ele mi-a sugerat sa folosesc sare de lămâie. O fi bine?😁 Eu zic ca nu.
Dacă da, oare cata sare trebuie pusa?
Nu recomand sarea de lamaie, folositi sucul de lamaie pe care-l aveti.
Am făcut-o!!!şi încă multe alte rețete: zacuscă,pepeni murați, castraveți la oțet…. ce să mai spun …. datorită dvs m-am gospodărit la 42 ani!!vă mulțumesc din suflet doamna Gina pentru toate rețelele şi secretele împărtășite aici💝
Felicitari si sa mai faceti! Sanatosi sa fim 🙂
Este perfecta, este fffff bună! Astazi am făcut-o, adică am început-o ieri și azi am terminat-o! Este delicioasa!
Foarte buna reteta, Am facut aceasta dulceata in 2018,a avut un mare succes la prietenele baiiatului meu. Anul acesta „mi am facut curaj” si am facut-o din nou! Va multumesc!
Ajutor!!!
Aseară am fiert dulceața de gutui 20min.,am pus șervetul umed ,
….acum am luat prosopul și nu mai au sirop pt. fiert, cât și cum fac un sirop pt. adaos ( nu mai am zahăr în casă pot folosi miere?)
Daca am fiert prima data de dimineata pot sa o fierb a doua oara pe seara? Sau e musai a doua zi. Multumesc
Dupa ce s-a racit complet.
Te iubesc, ♥️, ești cea mai tare!
Buna, se poate face si cu mai putin zahar?
Dulceata nu se poayte, doar gem. Voi aduce o reteta de gem, cand mi se coc gutuile.