Dulceata de gogonele verzi cu nuca
Dulceata de gogonele verzi cu nuca: o dulceata ciudata, sofisticata si taraneasca-n simplitatea ei complicata, o dulceata cu iz de vechi, care ne poarta cu gandul la bunici, dantele, trandafiri si dulceata cu apa rece.
Vechi si nou, ciudat si natural, orient si occident, elegant si simplu, multe epitete pot descrie aceasta reteta de dulceata de gogonele verzi cu nuca, atat de contradictorie. 🙂
Haideti sa va povestesc mai bine cum se face si apoi, stam la o barfa mica la o lingura de dulceata cu apa rece. 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de dulceata de gogonele verzi cu nuca?
- -1 kg gogonele verzi, egale, rotunde (cele lunguiete nu se curata bine de seminte), micute de aproximativ 3 cm
- -zahar – cantitate egala cu gogonelele curatate si scobite
- – 1 lamaie
- – 2-3 seminte de anason stelat sau ¼ lingurita anason obisnuit sau 1 baton mic de scortisoara
- -miez de nuca – 400 g
- -200 ml apa
Cum se face reteta de dulceata de gogonele verzi cu nuca?
Gogonelele se spala, se taie capacelul, se scobeste (eu am folosit un cutitas special pentru legume cu varf ascutit) si se cantaresc.
Se folosesc cantitati egale de zahar si gogonele astfel pregatite.
Eu am avut 1,2 kg de gogonele, deci am folosit 1,2 kg de zahar. Pentru 1 kg de gogonele/ zahar se folosesc 200 ml apa, care se pun la fiert cu zaharul.
Se spumeaza cand da in fiert si se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa siropul (cand se pune intre degete, racit, se formeaza un firicel cam de 5 mm).
Separat, gogonelele se oparesc in apa clocotita (1 minut, cat sa se inmoaie si sa se poata curata usor pielita).
Se scot, se curata si se umplu cu miez de nuca.
In siropul clocotit se adauga sucul de lamaie, gogonelele umplute si anasonul sau scortisoara, vanilia – ce aroma doriti, si se lasa la fiert.
Se spumeaza cand da in clocot si se sterg marginile vasului de impuritati cu un servet umed.
In felul acesta se evita arderea eventualelor particule de zahar nedizolvate sau impuritati, care ar putea da o culoare maronie dulcetii.
Se baga o farfurioara in congelator si pe ea se probeaza cat de legat este siropul, fiind rece, imediat se raceste.
Cand ajunge la consistenta dorita (sa nu curga siropul de pe farfurioara).
Se opreste focul si se toarna, asa fierbinte, in borcane curate si uscate, sterilizate inainte.
Se inchid ermetic, se pun cu gura-n jos, ca sa se creeze vid si sa se sigileze borcanele, se acopera si se lasa pana a doua zi.
Sfaturi de la Gina Bradea
Miezul de nuca din interior se poate tavali prin zahar pudra si scortisoara macinata, se mai pot adauga si alte arome, dupa preferinta: vanilie, rom, lamaie, portocale etc, iar daca se pune putin cardamom sau sofran, va avea si o culoare galbena, placuta.
Se mai pot umple gogonelele cu migdale, coji de portocale sau lamai confiate, diverse fructe uscate sau confiate, dupa gust si imaginatie, este genul de dulceata care va permite sa va jucati. 😀
Eu asa o prefer, cu foarte putina scortisoara si anason.
Nu e greu de facut, este delicioasa si astept sa o probati si sa-mi spuneti impresiile voastre. Va recomand sa incercati si reteta de gem de prune cu nuca, e cel putin la de delicioasa.
Mai multe retete de gem-dulceata vedeti AICI.
Pe blogul meu gasiti si alte retete de conserve, cel putin la fel de delicioase precum aceasta dulceata de gogonele verzi cu nuca:
Pofta buna!
9 COMENTARII
Anasonul stelat cand il pui, Gina?
La fiert in siropul de zahar 🙂
Am facut dulceata de gogonele ,dar fara nuca (reteta mi-a dat-o o vecina ) . Cand am fost la copii ,le-am dus si nu le-a venit sa creada ca e din gogonele .Au crezut ca sunt din smochine .
E grozav de buna, s-o probati, doamna Iuliana 🙂
Foarte buna,multumesc.
Anul trecut am facut reteta si este minunata, anul asta am o problema: gogonelele mele sunt gigant! Intrebarea este, merge sa le despielitez si apoi sa le tai cubulete. Stiu ca par de pe marte dar este a doua oara cand fac si nu vreau sa dau gres. Multumesc anticipat!
Da, poti face, fara teama. Si pui miez de nuca normal, fara sa le umpli 🙂
Pe mine ma poti intreba, radem amandoua, dar sa nu faci ceva gresit sau sa-ti fie teama ca gresesti.
Pup tare.
[…] Se spumeaza cand da in fiert si se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa siropul (cand se pune intre degete, racit, se formeaza un firicel cam de 5 mm). Separat, gogonelele se oparesc in apa clocotita (1 minut, cat sa se inmoaie si sa se poata curata usor pielita), se scot, se curata si se umplu cu miez de nuca, potrivit pofta-buna.com. […]
[…] si dulceata de gogonele verzi umplute cu […]