Drojdie naturala din must de struguri, reteta veche
Drojdie naturala din must de struguri, reteta veche, asa cum se facea pe vremuri. Turtite uscate din drojdie de must si faina, reteta traditionala, asa cum o stiu de la bunica.
Va mai amintiti vacantele la bunici? Inchid ochii si simt mirosul acela al bunicilor, al caselor de tara, cu tot felul de saculeti si buchetele de plante atarnate de grinda, al stergarelor si petecarelor tesute in razboi. Iar mirosul iernii pe ulita, sau al colbului infierbantat de soare nu-l poate egala nimic, nimic!
Bunicuta moldoveanca avea tot felul de saculeti atarnati de grinzile din pod, in poiata, in camarile cele bune, printre petecare si oghiale. Si ne scapam noi, plozii șei beleuzațî (baistruci ne spune bunicuta dobrogeanca) si scogheam prin tăti șelea, sî videm noi și-i acolu! Gaseam tot felul de buruieni, boscheti si seminte, unele anirosău (miroseau) tare frumos, la altele ne strambam nasucurile cu dezgust.
Si mai si gustam din unele, asa ca nu vreti sa stiti de cate ori ne-a palit pântecaraia, sau am vomat. Pai cum, bre, sa gusti pelin si altele la fel? Bine ca nu ne-am otravit 😀
Drojdie naturala din must de struguri, reteta veche
Bunicuta avea prin saculeti si turtite uscate de drojdie, cheag pentru branza, plante medicinale, seminte de tot soiul, ciuperci si alte legume si fructe uscate, usturoi si porumb de floricele, fasole boabe de toate culorile si dimensiunile…Nu ca acum, cu etichete, dar avea o anumita ordine a ei, stia exact unde este fiecare.
Cu turtitele de drojdie facea niste alaturi ceva de vis. Ce paini, colaci si guguluhi ne mai facea! Sau turte coapte pe plita sau in oloi, apoi unse din belsug cu miere, gem, unt de casa. Rupeam bucati si le mancam cu chișleag de capra sau de vaca (lapte prins).
Sa va arat cateva retete de-ale bunicii moldovence:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de drojdie naturala din must de struguri?
Rating
- spuma de vin
- faina integrala de grau
- malai
Cum se face drojda naturala din must de struguri, reteta veche?
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti dedesubt la reteta video.
- Se aduna spuma de la must. Ideal este sa se adune a doua zi dupa mustuire, cand este spuma ,,in putere,,.
- Peste spuma de vin adaugam trei linguri de malai si amestecam totul.
- Apoi adaugam si faina integrala de grau. Amestecam din nou totul foarte bine.
- Obtinem un aluat din care vom face turtite.
- Presaram faina pe un blat, apoi din aluatul obtinut formam niste turtite rotunde.
- Trebuie sa le lasam la soare sa se usuce, dureaza cam o saptamana. Le intoarcem de pe o parte pe cealalta. Pe timpul zilei le tinem afara, iar pe timpul noptii le tinem in casa, sa nu fie udate de roua.
Drojdie naturala din must de struguri, reteta veche
Cand sunt foarte bine uscate si crocante, se pun in saculeti de panza, care se pastreaza in loc intunecos, aerisit si uscat. Se folosesc apoi la framantarea aluaturilor dospite.
Voi reveni si o sa va arat si cum se face painea cu aceasta drojdie naturala.
Sa fiti sanatosi si la punga grosi!
Va las si reteta video aici:
12 COMENTARII
Doamne, Gina, uitasem reteta asta! Asa ca acum am revazut in minte turtitele puse la soare, undeva pe unde sa nu treaca pisici, vrabii, sa nu aduca vantul frunze… Iar daca se nimerea sa nu fie nimeni acasa, in acea zi erau pe o masuta ingusta, in dreptul geamului, ca sa le ajunga totusi soarele…
Imi sterg lacrima si te imbratisez!
Si cate alte retete mai sunt, vechi, uitate in sertare prafuite ale mintii…
Tu ce retete vechi iti mai amintesti?
Mi-am amintit acum nu de o reteta in sine, ci mai degraba de o parte a unui obicei care isi facea „aparitia”din cand in cand in viata tuturor: pomenile. Si pentru ca avea loc sambata, vinerea se facea „painea”pentru pomana, adica tot felul de colaci, colacei, covrigi, porumbei, pupeze, scara, prescuri „de sapte „, prescuri”de cinci” si cine mai stie ce altceva… ca am uitat!
Iar dupa ce se coceau si erau scosi din cuptorul din curte toti colacii, se „rupeau”calaviile… din care nu mancai decat dupa ce dadeai de pomana printre vecini si apropiati, asa fierbinti. Fierbinte de tot, ca te frigea la degete, se rupeau, se turna vin rosu alaturi in farfurie – neaparat adanca – si se presara zahar! Intotdeauna o calavie te prindea infometat, asa ca se termina farfuria imediat. Si cand dadeai de pomana farfuria, il si chemai pentru a doua zi.
Intotdeauna mi s-a parut calavia buna tare!
Uitasem de asta 🙂
Buna ziua, reteta aceasta se poate folosi si daca vrei sa faci bors in casa.Ma refer sa folosesti turtitele pe post de maia,sa acreasca.Si eu imi amintesc cu drag multe obiceiuri dar fiind mica nu am notat si s-au pierdut multe iar bunicii s-au dus de mult. Va multumesc.
Multumesc tare mult 🙂
Mi-a placut f mult reteta de turte cu must care mi -au amintit de copilarie dar nu stiu cum se folosesc in loc de drojdie pt paine. Va felicit pt ce faceti. Sunt indragostita de retele d-vstra.
Multumesc frumos. Se pun la inmuiat cu apa calduta, apoi se amesteca seara cu faina, se lasa pana a doua zi sa doospeasca maiaua. A doua zi se framanta painea.
Buna ziua, ati spus in introducere ca bunica avea in saculeti si cheag pentru branza,stiti cumva cum facea cheagul.
Sincer, asta nu mai stiu 🙂
Mulțumesc foarte mult pentru toate aceste rețete ce se pierd cu timpul si atât de importante.
O intrebare am si eu, daca este posibil.
Ati spus in video ca se aduna spuma de la mustul fiert…. va referiti la mustul fermentat, sau il puneti la fiert sa faca spumă?
Multumesc inca o data si astept raspunsul cu nerăbdare. 🤗
Multumesc frumos si eu!
Strugurii zdrobiti se pun la fermentat pentru vin, si atunci se formeaza spuma deasupra.