Daca te infofolesti cu 2 plapumi, mai rau racesti decat daca te inveti cu frigul
Eram insarcinata cu baiatul, acum 26 de ani, cam pe vremea asta. Deci vreme de toamna destul de rece. Mergeam cu tramvaiul, la mama. Oamenii erau imbracati care mai gros, care mai subtire.
Mi-a atras atentia o familie cu 2 fetite mici, pana-n 6 ani, imbracate subtire, doar cu bluzite si pulovere, fara caciulite. Si se simteau foarte bine, erau vesele si frumoase foc 🙂 Cineva i-a intrebat daca nu cumva le este rece la fetite, fiind atat de subtire imbracate. Parintii, oameni educati si politicosi, au zambit si au raspuns ca asa le-au invatat de mici. Fara sa fie infofolite prea tare, iar asta e foarte bine. Niciodata nu au racit decat foarte usor, sunt sanatoase si foarte vioaie.
Mi-a placut foarte mult asta! Pe vremea aceea nu era caldura in case, de multe ori nici gaze sau apa rece. Iar apa calda era un mare lux.
Daca te infofolesti cu 2 plapumi, mai rau racesti decat daca te inveti cu frigul
Am nascut baiatul pe 22 ianuarie, pe un ger cumplit si ditamai zapada. Stateam la etajul 4 atunci, in apartamentul socrilor. Aveam gheata pe perete, sus, de 2 degete. Cum sa faci caldura? Cand suflam, ne ieseau aburi din gura.
Mi-au facut colegii de munca un resou din acela improvizat, cu o rezistenta pe o caramida de samota. Nu se gasea nimic atunci, de unde sa pot cumpara un resou mai bun? Abia dezmortea putin aerul, de unde sa fie cald? Aveam si 2 caramizi mari de samota, le incalzeam pe aragaz atat cat se putea, si le aduceam in camera. Nu era mare lucru, dar era mai bine decat sa tin copilasul in frigul ala.
Baie ii faceam de 1-2 ori pe saptamana, era prea frig. Il spalam zilnic cu ceai de musetel: scoteam o manuta, o stergeam repede cu vata inmuiata in ceai caldut, o imbracam, scoteam celalalta manuta, piciorusul… asa il spalam, cate putin.
Baietelul meu a fost calit de mic, rareori a racit. Chiar si acum, se imbraca mereu extrem de lejer, doar sa fie ditamai viforul sa-si puna caciula si fular.
Iar cand e racit, imediat il tratez cu o supa de pui, ceai de soc cu miere si lamaie, rasol cu mult hrean si 2 aspirine. In 2 zile e gata, fara febra, fara sa zaca racit cobza 🙂
Va recomand asta: nu va infasurati cu 7 izmene. Obisnuiti corpul putin cate putin cu frigul. Va fi mult mai bine, garantez asta.
Am vazut pe pielea noastra si in Italia. Ne-am obisnuit sa nu mai facem caldura excesiva in casa, iar asta ne-a ajutat si cu sanatatea. Acum inca nu am facut focul in casa si nu e rece deloc, ne simtim excelent.
Temperatura perfecta, iarna, la noi in casa, este de 18 grade. Nu ne place sa fie mai cald de atat.
Sanatate va doresc!
11 COMENTARII
Mare adevarar! Eu mai am o „terapie” in zilele cand, din diverse motive, simt ca mi-a fost frig tare sau m-a prins un viscol, o lapovita, o ploaie rece de toamna pentru o perioada mai mare de timp. Imediat dupa ce ajung acasa (imediat insemnand primul sfert de ora, nu las sa treaca mai mult timp) fac o mamaliguta, exact o portie, pe care o mananc indiferent cu ce (dar gasesc eu ceva!). O mananc cat de fierbinte pot, mai mult o inghit… Mamaliga rezista calda mult timp in stomac, mult mai mult decat ceaiul. Incalzirea corpului are loc in cateva minute. Imi revin imediat!
Dupa aceea, fac exact acelasi lucru ca tine…
Raceala? … foarte rar!
Pupici!
Asa e! Si daca se poate, sa fie alaturi ceva cu hrean sau usturoi, sau o ciorba, supa, fierbinte. Si mananc cu multa ceapa 🙂
Sa va dea Dumnezeu sanatate multa !Eu fac focul de 3 saptamani :)) Cam greu la aproape 59 de ani sa ma mai calesc :))
Si eu fac 51 de ani luna viitoare 🙂
Mai depinde si de zona, la noi in Dobrogea e clima mai blanda 🙂
Foarte adevărat! De când am renuntat la cele 27 gr in interior, e mult mai usoara trecerea la frig si nici pomeneala de răceli.😎
Noi avem 20 – 22 de grade in casa si ne este foarte bine
Noi avem 20 – 22 de grade in casa si ne este foarte bine
buna seara, doamna draga! ce frumos ati povestit!
In categoria ne-infofoliti suntem si noi. 18 gr in casa acum, copila e in tricou, eu am luat tricou cu maneca lunga. Nu a racit nimeni de 8 ani (si nu, nu suntel genetic dotati – astm, boli alergice, bronsite, dar perioada de infofolire ne-a agravat).
Cred cz e ceva comunist ramas: sa mancam prea mult, sa ne infofolim prea mult, sa gatim prrea mult alimentele, sa ne suparam prea tare etc.
Buna dimineata,
Da, asa e.
Acum câțiva ani am fost in Danemarca, in iulie, când la noi semurea de cald , acolo diminețile si serile scoteasi abur pe gura, așa rece se lăsa. Absolut toți bebelușii, ca erau in brațe sau cărucior, aveau tălpile goale ( fara șosete ) si pe cap nimic. Era frig, ploua, bătea vântul, plus umiditatea din aer, n aveau nicio treaba. Parca se vb cu toții sa i lase la tălpile GOALE.
Si erau foarte sanatosi, nu-i asa?