Cununa de ceapa
Cum se face o cununa de ceapa sau usturoi pentru iarna, stiti?
Am avut ceapa frumoasa anul asta, a tot plouat si s-a facut maricica. Asa ca am oprit pentru gatit si am facut si o cununa. Nu e mare, are putin peste 4 kilograme, dar am facut-o din placere.
Cand eram copil, bunicii nostri faceau cununi din ceapa si usturoi, mai tineti minte? Le urcau in pod si coborau cate o cununa, in functie de cum aveau nevoie.
Daca inchid ochii, imi amintesc lumina aceea extraordinara si mirosul din podul bunicilor. Aveau de toate-n pod: cununi de ceapa si usturoi, manunchiuri de plante medicinale, strachine, farfurii, cani, oale, tacamuri – toate noi, pentru dat de pomana cu diverse ocazii si pentru inmormantare (de cand ma stiu, bunicii aveau pregatite toate pentru inmormantare), fasole, porumb de floricele (facut tot cununa si atarnat in cui), iar iarna mai apareau si ceva carnati, sunca, toba, lebar.
Sa va spun cum se face cununa. 🙂
Se smulge ceapa din pamant si apoi se lasa undeva la uscat. Trebuie sa fie rasfirata, sa se aeriseasca bine, sa se usuce frunzele
Se curata din frunze, sa ramana doar 1-2 frunze mai tari si se taie nu foarte lungi, cat sa poata fi impletite.
Noi am taiat frunzele mai verzi, n-am lasat cepa decat 2 zile la uscat, am dat frunzele la pasari. Va dati seama ce fericire pe ele! 🙂
Se alege ceapa, cea mai sanatoasa si imbracata bine cu frunze se da separat, pentru ca rezista mai bine si se fac separat cununi, daca este ceapa mai multa.
Daca nu, se pun pe aceeasi cununa, dar ceapa care e mai lovita sau nu e bine imbracata-n frunze, se strica mai repede, deci se va consuma prima.
Se iau 3 cepe cat mai egale (vor fi varful, deci trebuie sa fie frumoase) si se incepe impletitura.
La fiecare ceapa se adauga ceva de intaritura, un suport care sa tina bine cununa, sa nu se rupa.
Noi am adaugat cateva fire de iarba rosie, o iarba inalta care face spic si are tulpina tare, dar e maleabila.
Se impletesc firele de iarba cu tot cu ceapa.
Se face o impletitra libera, la urmatoarea impletitura se mai adauga 3 cepe, se impleteste cu cepele, apoi iar impletura libera, iar se adauga 3 cepe si tot asa, pana se termina ceapa, sau cununa e suficient de mare.
La final se leaga capetele cat mai strans si gata. Se atarna undeva unde sa fie destul curent, dar sa fie ferita de ploaie, ca sa se usuce ceapa bine.
Se mai verifica din cand in cand, pentru ca se mai poate strica uneori cate o ceapa si nu miroase prea frumos 🙂 .
La toamna punem mai multa ceapa in pamant si adaugam si ceva usturoi. O sa fac mai multe cununi anul viitor.
2 COMENTARII
Cu papura 🙂
[…] 3. Monica a trimis gandurile ei bune impreuna cu o imbratisare catre Gina […]