Varza murata – reteta traditonala
Varza murata reteta – cum se pune varza la murat pentru iarna? Reteta traditionala de varza murata moldoveneasca. Cata sare folosim si ce condimente, cum se vantura, pritoceste varza? Care e cea mai buna varza pentru murat? Reteta pas cu pas pentru o reusita sigura.
In mod traditional, varza se pune la murat dupa ce cade bruma, in octombrie, de Sf. Dumitru.
Atunci se spune din popor ca iese cea mai buna varza murata pentru iarna, se mentine moarea (zeama) limpede si nu se baleste, nu se strica varza pana primavara tarziu.
Noi am cumparat acum cateva verze, ce am gasit aici, in Italia si am pus la murat, ca acasa. Nu gasesc aici tipul de varza cu foi fine, ca-n Romania, varza e usor amaruie, dar e buna. 🙂
O sa-mi puna mama varza la murat si mi-o trimite gata murata, in decembrie.
Acum, sa va arat cum se pune varza la murat pentru iarna 🙂
Varza murata reteta – Cum se pune varza la murat pentru iarna?
Varza buna pentru murat are cateva secrete: trebuie sa fie varza de toamna, cu frunzele fine, nu din cea de vara, care are frunzele si nervurile groase.
Se aleg verze potrivite, cat sa intre pe gura butoiului, dar mai plate, nu rotunde.
Varza care este mai plata, are frunzele mai fine, nervurile mai subtiri, e mai batuta, deci veti avea foi minunate pentru sarmale. Pai, la sarmale ne gandim prima data, nu-i asa? 🙂
Varza calita se poate face din orice fel de varza, dar pentru sarmale, avem nevoie de foi cat mai fine. 🙂
Ingrediente pentru reteta de varza murata pentru iarna
Rating
- -apa
- sare de muraturi
- sfecla rosie
- gutui
- porumb
- cimbru
- busuioc
Ce facem din varza murata? Vedeti cateva idei – gasiti reteta la fiecare cu un click pe poza:
Asa arata in sectiune varza de vara, cu foi si nervuri groase, care nu este buna de sarmale. Dintr-o astfel de varza, veti obtine cateva frunze pentru sarmale, de deasupra si atat. Dar nu vor fi grozav de fine. Clar, nu e buna de sarmale aceasta varza.
Sa va spun cum se pune varza la murat pentru iarna, reteta de varza murata…
Varza se curata de frunzele palite de deasupra si se spala. Apoi se curata cotorul din interior, cu un cutit bine ascutit. Sunt persoane care cresteaza varza in 2 sau in 4, sau chiar o taie, ca sa incapa in bidon.
Eu prefer sa cumpar varza mai micuta, ca sa-mi incapa in bidon, fara s-o tai. Doar scot cotorul.
Va invit sa urmariti reteta video aici. Si cititi si celelalte sfaturi amanuntite date mai jos.
Se mai intampla uneori sa fie si cate o varza frumoasa pe-afara si stricata in interior. Asta e, o aruncam sau o dam la pasari.
Asa arata toata varza pregatita de pus in bidon. Eu am avut si 2 capatani de conopida, o pun la murat impreuna cu varza. Se scoate cotorul la fel ca la varza.
In fiecare gaura, unde a fost cotorul verzei, eu pun putina sare. Folosesc sare de mina, pentru muraturi. In fiecare varza pun cam 1 lingurita rasa de sare.
Varza murata reteta – cum se pune varza la murat pentru iarna
Aceasta sare va ajuta varza sa se inmoaie mult mai repede.
Se pun verzele in butoi, cele mai mari la fund, cele mai mici deasupra.
Lasati deoparte 2-3-4 verze, necuratate si le adaugati in zilele urmatoare.
Varza se va inmuia si se va aseza mult mai bine.
Va mai las inca un videoclip, facut cu varza romaneasca, cea buna de muraturi. Am redus sarea, nu mai punem la cotor, pentru ca avem tensiune si trebuie sa mancam cu sare cat mai putina. Nu, nu fermenteaza, avem varza buna pana in toamna urmatoare.
Se completeaza cu apa rece butoiul si se adauga 20 g de sare la 1 kg de apa rece.
In mod normal se folosesc 30-35 g de sare la 1 l de apa, dar eu am pus deja putina sare in fiecare varza, asa ca mai reduc la saramura.
Se pune apa rece, pana cand vedeti ca aproape se umple butoiul.
Acum vedeti cata apa ati pus (eu o masor cu galeata sau cu o cana gradata) si se adauga sarea intr-un castron cu apa rece sau calduta.
Se amesteca pana cand este dizolvata cat mai bine si se toarna peste varza.
Se completeaza cu apa rece.
Eu am avut un bidon mic, de 30 de l, asa ca am rupt conopida buchetele mai mici si le-am pus pe langa varza.
Pentru o culoare frumoasa, se pot adauga in butoiul cu varza gutui sau porumb, pentru culoarea galbena sau sfecla rosie, pentru culoarea roz. Eu las sa se inmoaie varza si pe urma voi pune sfecla rosie.
Nu uitati sa adaugati ingredientul secret:
Presarati din belsug cu multa dragoste si un strop de bunatate! 🙂
Update 26.10.2019
Acum suntem in Romania, gasim varza buna. Am pus ieri varza la murat pentru iarna, 100 de kg. Se pastreaza foarte bine pana la toamna urmatoare.
Sfaturi de la Gina Bradea
- Daca nu aveti sfecla rosie (in Italia nu gasesc decat fiarta), se pot adauga 1-2 verze rosii si toata varza va capata o frumoasa culoare rozalie.
- Se mai pot adauga bete de marar, seminte de chimen, dar nu hrean! Hreanul intareste, iar frunzele de varza nu vor fi grozave pentru sarmale.
- Adaugati o crenguta de busuioc si la varza si la orice alte muraturi in saramura si zeama nu se va balosi 🙂
Varza se vantura (pritoceste) zilnic, pana cand se mureaza complet.
Se poate pune un furtun sau tub in butoi si se scurge zeama, apoi se toarna inapoi.
Se repeta operatiunea aceasta de 3-4 ori. Furtunul trebuie sa fie lung, sa ajunga pana la fundul butoiului.
Daca varza nu e vanturata bine, zeama se baloseste, devine tulbure si apoi varza se strica. Pentru ca bacteriile sa se dezvolte bine, au nevoie de aer. 🙂
Se poate face si saramura clocotita. Se masoara cata apa trebuie, se adauga sarea, se clocoteste si se toarna peste varza. Peste 3-4 zile, se scurge saramura, se mai clocoteste inca o data (aceeasi saramura) si se toarna peste varza. Gata, nu mai trebuie vanturata, se inmoaie rapid. 🙂
Va recomand si reteta de varza murata tocata la borcan.
Un secret pentru varza murata
Primavara, cand incepe sa se incalzeasca afara, gospodarii arunca varza daca a mai ramas ceva prin butoaie. Cei care stati la bloc, stiti ce arome placute sunt pe scara, cand vecinii duc resturile de varza la gunoi 🙁
Eu va recomand sa nu asteptati caldura, ca varza si muraturile sa se strice. Eu le scurg de zeama bine de tot, apoi le pun in pungi, la congelator.
Ca sa nu-mi ocupe loc mult, aleg frunzele pentru sarmale si le pun in pungi separat, curatate de nervuri, exact cum imi trebuie pentru sarmale.
Restul toc si pun in pungi, foarte bine stoarsa, pentru salata si varza calita 🙂
Pun etichete pe fiecare punga, sa stiu ce am in ele. In felul acesta, am varza murata mult timp si nu-mi fac griji ca se strica daca e cald afara.
Se mentine excelent in congelator, ganditi-va ca varza ingheata iarna si cand se dezgheata nu are nimic. Muraturile la saramura, la fel, daca va raman, le puteti pune in congelator. 🙂
Mai multe retete de Muraturi – vedeti aici. 🙂 Veti gasi tot felul de bunatati, gatite si explicate in stilul meu inconfundabil. 🙂
Si un cadou frumos de final: ALBUMUL CU RETETE DE CONSERVE PENTRU IARNA! Dati click pe scrisul cu rosu si salvati-l undeva, sa-l aveti mereu la indemana.
Este un album gratuit, in care veti gasi peste 100 de retete de conserve pentru iarna, asezate frumos pe categorii: compot, gem-dulceata, zacusca, lichior, sirop, zarzavaturi si legume conservate. Se actualizeaza mereu cand public o reteta noua 🙂
Retete de muraturi
Ce sa va mai spun?
Spor la pus muraturi si nu uitati sa zambiti astazi, viata este atat de frumoasa! 🙂
Pofta Buna!
Aceasta reteta de varza murata a fost incercata si de catre cititorii blogului Pofta Buna:
73 COMENTARII
Stie cineva o reteta de varza tocata pusa la murat ca si cea din piete. Multumesc
Eu o vantur de doua ori pe zi, timp de 18 zile.Am un beci in care temperatura este vara 20 grade iarna 14. Am observat cu timpul ca cea mai eficienta metoda de vanturat este urmatoarea. Se iau 3 galeti de 10L. Se tage prin furtun in prima galeata si se pun cca. 7L. Se muta furtunul in a doua dupa care prima se rastoarna in a treia. Continutul ultimei galeti se pune din nou in butoi. Se va repeta acest ciclu de cel putin 4 ori. In rest urmez pasi retetei tale.
eu ii scot cotorul pe jumatate si pun 1lingura sare la litru de apa,si pun marar,sfecla rosie,porumb,mere,gutui,1-2 cracute busuioc si frunze de stejar
+o crenguță de vișin, ţelină
Va rog frumos sa mi spună cineva dacă busuiocul ptr varza murata trebuie să fie uscat sau proaspăt? Va multumesc!
Paote fi uscat sau proaspat, de care aveti, nu conteaza 🙂
La cat esti de harnica, inimoasa si talentata, cum sa nu-ti iasa. Iti va iesi ceva superb, mult mai frumos decat sufleul meu.
Trebuie doar sa-l faci 🙂
Mararul proaspat este foarte aromat, de aceea, se foloseste mararul uscat !
Si cine a spus ca se pune marar verde la varza murata? 😀
na eu am patit-o , mi s-a balosit moarea ,ce e de facut? varza inca nu e murata?
am folosit sare iodata-nu am gasit de cealalta.
Vantura varza, de-asta s-a balit, ca n-ai vanturat-o. Vantura bine de tot, rastoarna zeama in galeata, o torni inapoi si repeti de cateva ori. Si vanturi cateva zile. Se repara tot.
gasesti prin piete sare grunjoasa neiodata,speciala pt muraturi
in supermarket nu ai sa gasesti ca nu au voie sa vanda asa ceva,cei de la ue vor sa o interzica ca cica nu este sanatoasa,dar eu sincer numai din asta folosesc si pt gatit si pt consum
in piete pe la tonete si magazinele mici sigur gasesti,este 1 ron punga de 1 kg
eu am in permanenta 4-5 pungi in camara
Din pacate, sarea a fost de vina ! Singura solutie e aruncarea totala a apei, spalarea verzei si a butoiului, dupa care se va folosi o noua apa si sare mare, la cutie sau sac. Nu va trebui pusa sarea peste varza ca la inceput, ci trebuie dizolvata intr-o anumita cantitate de apa. Succes !
Draga Gina, te rog sa imi spui in varianta cu saramura fiarta, aceasta se pune peste varza cand este fierbinte, sau dupa ce s-a racit?
Buna dimineata,
Clocotesti saramura si asa o torni peste varza, clocotita 🙂 .
CEL MAI IMPORTNT – nu folositi sare iodata la nici un fel de muraturi.
eu pun apa si sare nimic in plus daca se dilueste sarea in ultima galeata de apa o vinturi de 3 ori si e murata 1l de apa o lingura de sare
pofta buna
Simplu și eficient! E, dacă aș fi și eu în Italia multe rețete aș face acolo…Dar din New Jersey e mai greu!
Mulțumiri, e prima dată când pun varza la bidon. L-am adus din România de se crucea cel de la vamă…
Valentin, te ajut eu. Am multi prieteni in Americi, peste tot si ii ajut sa regaseasca gusturile de acasa. Nici in Italia nu gasesc multe, imi aduc din Romania. Vrei sa-ti spun cat au ras vamesii romani si unguri cand au vazut ca avem bidoane pentru muraturi in masina si saculeti cu gogosari, varza, muraturi, fasole verde fideluta, morcov, telina, usturoi.. 😀
Eu pun varza la murat de multi ani si nu am dat niciodata gres cu reteta pe care o folosesc . Varza trebuie sa fie foarte proaspata atunci cand o alegeti si e bine sa fie mai mare daca aveti un butoi mai incapator . O curat de frunzele de deasupra si o las intreaga fara sa-i scot cotorul , curat un stiulete de porumb si spal boabele , spal si tai felii una-doua gutui , curat si tai fasii 4-5 bucati de hrean , pregatesc 1-2 legaturi de marar uscat cu floare . Asez apoi varza in butoiul deja pregatit , spalat si oparit si adaug celelalte ingrediente printre verze . Deasupra asez mararul uscat cu floare . Intr-un vas incapator masor cantitatea de apa si adaug 40g de sare la un litru , o pun pe foc pana da in clocot si apoi oparesc varza cu ea , pun imediat capacul . Repet operatia de cate ori este nevoie pana se umple butoiul . Daca nu v-a incaput toata varza , lasati butoiul acoperit , plin doar pe 3/4 pana adoua zi , adaugati si restul de varza si continuati oparirea atat cat este nevoie . Deasupra se aseaza un suport cu o greutate deasupra ca s-o tina tot timpul acoperita cu zeama . Nu mai este nevoie sa pritociti varza , poate doar o data sau de doua ori ca sa fiti siguri ca este in regula !
Buna reteta!!!!
Multumesc, Gina pt toate retetele pe care le publici, retete pe care le utilizez des. Anul acesta am o mare problema cu varza la butoi. Am respectat cu scrupulozitate toate regulile, am o zeama de varza excelenta, dar observ ca unele verze incep sa se strice de la interior. Nu stiu care este cauza ?! Ma intreb daca nu, faptul ca n-am scobit destul de adanc cotorul si prin urmare saramura n-a patruns in toata capatana, deci fermentatia lactica n-a avut loc in aceste zone, unde s-au dezvoltat bacterii anaerobe, care au favorizat putrefactia. Poate stie cineva daca mai pot salva ceva si cum sa procédez. Multumesc.
Daca se strica de la interior, nu e vina ta, a fost varza rea. Scoate saramura, da-o-n clocot si toarn-o clocotita peste varza. Ajuta.
Multumesc Gina pt rapiditatea cu care mi-ai raspuns. Asa am sa fac.
Noi punem varza razuita ,si capatine alternativ ,chear jos in butoi punem marar uscat,cimbru ,felii de gitui ,frunze de visini,.Se aseaza varza taiata se sareza se pune hrean,ardei iute,foi de dafin,piper, si se apasa pana da zeama de varza ,deci de la sare varza lasa zeama si se pune un rand de varza intreaha care se curata si se scobeste cotorul.
Iar se sareaza ,piper si toate condimentele ,iar alt ramd de varza taiata,si tot asa pana se termina,bine inteles fiecare strat se apasa bine,si la urma se pune piatra ptr.ca sa fie apasat si zeama sa se ridice deasupra.
….Complimenti ! …..am gasit din intamplare reteta ta si vreau sa-ti spun ca imi piace modul in care scrii si explici retetele…..se simte ca o faci cu pasiune si pui suflet in ceea ce faci. Continua tot asa ! O zi placuta , Florentina (Roma)
Multumesc frumos Florentina, te pup tare.
Bună ziua doamna Gina! Vreau să pun varza după rețeta dv. folosind saramura clocotită. Vă rog frumos să detaliați procedura. În perioada de 3-4 zile până la vânturare unde se ține butoiul? Aștept cu nerăbdare, am așezat deja varza în butoi, trebuie să pun doar saramura…MULȚUMESC anticipat! ♥♥♥
Buna seara, draga mea 🙂
In magazie sau unde vrei sa tii varza 🙂
Mulțumesc mult! Nu am aplicat niciodată această metodă folosind saramură fierbinte. Am butoi din plastic gros cu capac tot din plastic gros și cerc de metal pentru etanșiezarea capacului. Am emoții. Acest tip de varză murată ține la fel de bine ca și varza murată clasic? Bănuiesc că se murează în timp mai scurt. Vă mulțumesc încă o dată și pupici!
Multumesc frumos si eu 🙂
Se mureaza mai repde si nu mai trebuie vanturata, e mai simplu.
Mulțumesc mult pentru rețetă. A iesit excelent și toată lumea a apreciat-o. In plus este o procedură mai simplă. Varza este gustoasă, crocantă. Singura diferență este la moare, nu este sifonată. Mulțumesc încă o dată, sunteți o gospodină desăvârșită! Aveți din partea mea toată aprecierea și admirația!
Multumesc frumos si eu, ma bucur tare mult 🙂
Doamna Gina, în 2017 am pus varză la murat după rețeta fără vânturare și a ieșit excelentă! Ce a mai rămas am avut pus-o la congelator. Am repetat rețeta și anul următor, în 2018, dar constat că moarea și varza nu s-a acrit încă până acum…Ce sfat îmi dați, mai pot recupera bunătate de varză? Varza nu s-a stricat, arată ca murată, dar nu este acră. Moarea nu a făcut floare. Am scos cu un furtun toată moarea și am fiert-o din nou. O voi pune din nou în butoi, fierbinte. Ce aș mai putea să fac? Mulțumesc anticipat pentru sfat!
Nu mai faci nimic, asa o lasi. E bine sa duci butoiul la cald, in bucatarie, o lasi cateva zile. Probabil a fost prea rece/
Gasiti in comert sare de mare, nu are iod si este exact ca sarea gema din Romania. 1 kg costa in jur de 0.78 eurocenti
Si eu sant foarte multumita de tot ceea ce postezi.Ma inspir mult din retetele tale si pe aceasta cale vreau
sa-ti multumesc pt tot ce impartasesti cu noi.
Multumesc enorm de mult, Mirela!
Te astept cu drag pe blogul! :-*
Buna ziua ; am si eu o pronlema cu varza,am facut reteta ca de obicei [eu pun 50g de sare la litrul de apa.
am vanturato[suflato 1 saptamana],varza sa facut si zeama e ok;am facut si cateva salate.
De 1 saptamana cand sa scot sa fac o varza cu ciolan ,varza este plina de bale [zeama e ok]
anul asta am bagat si mai multa sare [4 kg la 70 de litri].
Se poate face ceva cu varza sa nu se strice ?[eu am bagat cateva plicuri de conservant].
Va multumesc.
E posibil sa fie de vina sarea, sau varza, sau ai tinut-o la cald. Conservantul taie fermentatia si din pacate se distrug si bacteriile atat de benefice sanatatii.
Recomand sa vanturi bine zeama, de 3-4 ori pe zi. Ar trebui sa-si revina, sa devina limpede zeama, in 3-4 zile. Obligatoriu undeva la rece.
Poti scoate varza, alegi frunza de sarmale si restul tai fideluta, apoi bagi in congelator. Eu asa fac si scriu pe pachet ce am: varza de sarmale, de salata, de calita…Se mentine excelent si 1 an 🙂
Nu pot fi sigur de nimic.
ani trecuti bagam cu sare grunjoasa iodata [ca asa gasim in magazin],anul asta am luat sare varsata din targ [de unde am luat si varza],totusi un pic as inclina spre sare [am patit la fel cu gogonelele];la care l-eam schimbat saramura]
Varza mea inca e tare scartie in dinti ,deranjant este cand o tai este plina de bale.
exista posibilitatea sa sa strice ,tinand cont ca i-am pus si conservant.
Va multumesc pentru raspuns.
Da, se poate strica. Vantura bine zeama!
La varza murata se pun 40g de sare neiodata la litrul de apa iar gutuile sau porumbul nu se pun pt culoare se pun pt fermentatie, pt culoare merge o sfecla iar sarea chiar nu se merita sa ne chinuim sa o punem in cotorul care chiar trebuie scos, reteta e simpla: apa (rece sau calda) 40g sare/litru de apa, varza curatata de cotor, o mana de boabe de porumb, sfecla eventual la sfarsit hrean.
Fiecare gospodar are reteta lui 🙂 40 g de sare mi se pare prea mult, zeama iese prea sarata si nu ne place. Am dat reteta cum o facem noi, fara sa impunem nimanui 🙂
Pt vanturat metoda e de asemenea simpla, un furtun sau mult mai usor un tub de plastic bagat pana la fundul butoiului si suflat periodic pana se face
Bună ziua! Foarte interesant doamna Gina Bradea nu stiam ca se pune busuioc la varza dar am sa incerc reteta dumneavoastra 😊, vroiam sa va zic ca se gaseste in italia sfecla rosie cruda eu o cumpar de la piata , va multumesc pt sfaturi!
Buna seara,
Reusisem sa gasesc si eu, dar acum ne-am intors in Romania si tare bine este 🙂
Foarte buna reteta,in fiecare an iasa super,anul asta am pus cu fratele meu si am pus si varza rosie,e super moarea(zeama de la varza) are un gust super,varza la fel deja e murata,numai buna va fi de sarbatori,TE PUP GINA si iti multumesc pt.retetele minunate,doar lucruri bune am invatat de la tine si sfaturi.
Sa va fie de folos! Va imbratisez pe toti, cu mare drag 🙂
Pot să pun busuioc uscat? Anul trecut am pus varza după această reteta si a fost foarte buna si limpede,dar am avut busuioc proaspăt in grădină,anul asta nu am,multumesc.
Poti pune uscat, e foarte bine 🙂
Va pup și va mulțumesc pt.răspuns și pt.multele retete care le-au înlocuit pe ale mele definitiv.
Buna Ziua, va multumesc pt retetele pe care le postati. Am incercat sa pun varza murata si acum are floare. Mai pot face ceva sa salvez sau arunc totul? E al doilea an in care incerc si nu imi iese.
Cum s=o arunci? O vanturi: scurgi zeama si o torni inapoi, folosesti o galeata. Faci asta de cateva ori zilnic, timp de 1 saptamana. Recomand sa pui si o crenguta de busuioc.
Îţi mulţumesc frumos pentru ajutor, draga mea. 😘🌻🌻🌻
Te pup 🙂
Va multumesc frumos pt raspuns. Inainte sa o vantur arunc floater aia, nu?
Da, o aduni cu o spumiera.
Multumesc frumos
Te pup 🙂
Buna ziua, Dna Gina. Mi-a ieșit varza potroaca. De ani de zile pun o lingura de sare (aprox 20-30 Gr) la litrul de apa și întotdeauna a fost OK. Nu am găsit sarea aceia normală romaneasca de la Praid la pachet de 2 kg. Anul asta se găsește în București doar sare neiodata din Ucraina. Sfidează logica dar sarea asta este mai sărată.
Acum va întreb, dacă scot o parte din zeama și completez cu apa și pun cateva plicuri de conservant, risc să se baloseze? Bineînțeles că o să o pritocesc.
Mulțumesc.
Daca pui conservant te bat de te usuc! Mai bine arunci varza decat s-o otravesti!
Sarea difera, exista sare mai sarata sau mai putin sarata. Cel mai bine e sa mai adaugi apa rece si sa mai cumperi cateva verze, sa le adaugi. Vanturi bine varza. Fara mizerii de chimicale!
Vezi ca scot papucu si dau!
Am înțeles, să trăiți 🌝.
Mulțumesc mult pentru răspunsul rapid. De la dvs nu doare.
Bună Gina
Ești regina bucătăriei!
Am pus varză anul ăsta, am respectat toți pașii, am vantura o zilnic timp de o săptămână, apoi la 2 3 zile.
A făcut floare,am adunat o și am vanturat o din nou( am un butoi cred ca de 100 litri,am pus 17 verze,nu s a umplut.Zeama depășește varză cu vreo 20 cm,am pus plasa și greutăți.
Am scobit o la cotor,nu chiar de tot.N am umplut la cotor cu sare.Am pus 40 g sare la litru,mărar,porumb,gutuie,foarte puțin hrean și foarte puțin busuioc.)
Am luat floarea și am vantura o ieri din nou după 3 zile.
Ieri,am scos o varză, buna ,murata la exterior,în interior foarte puțin murata și ușor lipicioasă. Zeama este limpede,bună ,dar mă îngrijorează că încă nu s a murat omogen și în interior este puțin lipicioasă.
N aș vrea sa se strice,ce fac?
Am pus o cam de 2 luni,atunci am găsit varză aceea plată, coaptă cu frunza subțire.
Adauga cateva crengute de busuioc si vantura mai departe la 2-3 zile, Vanturat bine, cu galeata sau un ibric mare, nu suflat in furtun. Se rezolva.
Mulțumesc mult!
Așa fac,cu o găleată de 10litri
O sa pun busuioc!
Buna ziua…as avea și eu o întrebare se poate pune varza la murat cu apa de la robinet..eu am auzit de la multă lume ca se moaie varza cu apa de la robinet.
Cu apa de la robinet am pus intotdeauna, sa nu exageram ca e mai bine. Astea chiar ca sunt fite 🙂
Dupa ce se scoate cotorul verzei eu o crap cu cutitul in 4 cam 2-3 cm in gaura cotorului (asa faceau bunicii mei probabil si din motive religioase ) ! Apoi pun o lingurita de sare in gaura cotorului si o ligura de sare cu varf la litru.Pun busuioc,marar si o gutuie daca am ! Sarea o dizolv in apa rece …am o cratita de 10 litri
super bravooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Am pus varza la murat după rețeta dumneavoastră timp de 2 săptămâni am vanturat-o. 2 zile nu am vanturat și deja a făcut floare. Menționez faptul ca butoiul este în beci și este cam cald. Ce este de făcut?? Sa mut butoiul
Buna ziua doamna Gina.
Varza murata mi-a facut floare. Ce as putea face sa o salvez? Va multumesc in avans pentru raspuns.
Aduna floarea cu o spumiera si vantura bine varza, cateva zile. Pune si o crenguta de busuioc in zeama.