Cum se face vinul acasa, reteta simpla, traditionala
Cum se face vinul acasa, reteta simpla, traditionala de vin facut din struguri. Vin alb sau rosu natural, fara chimicale sau zahar. Reteta scrisa si video.
In Romania este o veche traditie a vinului, mentionata inca de pe vremea tracilor. Intotdeauna romanii s-au ocupat cu viticultura, cresterea animalelor, albinaritul…Iar in zonele rurale, multi gospodari pregatesc vinul acasa.
Intotdeauna bunicii si parintii mei au avut vii si toamna faceau vin acasa. De mica mergeam la vie cu bunica, o ajutam la prasit, sapat, legat sau lastarit. Iar cand venea vremea culesului, toamna, ce mare bucurie mai era!
Taiau bunicii un berbecut sau un tap si faceau pastrama, care tare bine mai mergea cu o cana de must dulce, proaspat stors sau usor asprit. Pastrama aceea, facuta dupa reteta nasilor mamei, era ceva de o bunatate rara. Am invatat reteta si o facem si noi, mereu la cules la vie.
Cum se face vinul acasa, reteta simpla, traditionala
Nu o sa stau sa va povestesc prea multe despre cum se ingrijeste via. Dar este bine sa nu fie stropita cu tot felul de chimicale, ci doar cu zeama bordeleza (piatra vanata). Iar ultima stropire sa fie facuta cu cel putin 1 luna inainte de cules.
Alegem strugurii pentru muraturi, dulceata si compot, cei cu boabe mari si cu seminte cat mai putine.
Strugurii cei mai buni pentru vin sunt cei lasati sa se coaca bine, culesi cat mai tarziu. In felul acesta se formeaza zaharina naturala si nu este nevoie de adaos de zahar. Cel mai bun vin este cel care are 10 grade tarie, rezista de la an la an. Taria vinului este data exact de zaharul din struguri. Daca are mai putine grade, vinul este slab si se strica, nu rezista pana in primavara.
Foarte importante sunt si vasele si ustensilele folosite. Se folosesc numai ustensile si vase din lemn, plastic sau inox, nu fier sau aluminiu. Acestea dau gust de coclit vinului. Toate se spala foarte bine, se oparesc si se clatesc inainte. Butoaiele si cazile din lemn se pregatesc cu 2-3 saptamani inainte de cules. Se oparesc, se umplu cu apa ca sa se umfle, cercurile nu se bat in exces, se lasa mai libere, ca sa se poate umfla doaga.
Daca butoaiele au avut mucegai, nu se pune vin in ele, pentru ca tot vinul va prinde gust de mucegai. Se stinge var in ele, se lasa o zi, apoi se spala foarte bine, se oparesc si se clatesc cu multa apa. Se mai pot afuma cu fitil de pucioasa, dar e mai greu de procurat.
Cum se face vinul acasa, reteta simpla, traditionala
Cand strugurii sunt bine copti, se incepe culesul. Este bine sa se culeaga strugurii in cosuri din nuiele (târne) sau galeti din plastic, nu din metal. De obicei, la noi acasa, luam cate 2 randuri si cate 1 cos si culegeam. Avem niste scaunele mici pe care sa stam. Femeile si copiii culegeau, 1 barbat trecea printre randuri si aduna cosurile pline, lasa in loc un cos gol. Rasturna strugurii la vale, unde se facea vinul. Alt barbat dadea strugurii prin zdrobitor.
Culesul viei se face in familie, se aduna toti, e prilej, asa cum am spus, de mare bucurie si semn de belsug. Tare mult mi-a lipsit culesul la vie cat am stat prin tari straine. E atata bucurie la cules! Se fac glume, toata lumea rade, ne facem tot felul de pozne unii altora.
Iar cand culesul se termina, se aprinde gratarul si se umple cu pastrama de oaie, mici, peste. Totul simplu si gustos, acompaniat de paine de casa, coapta cu 1 zi inainte, si muraturi din cele parguite, dulci-acrisoare.
Cum se face vinul acasa, reteta simpla, traditionala
Este ideal ca vinul sa se faca imediat ce se culeg strugurii, sa nu stea mult. Daca se cumpara struguri, este bine sa nu stea mai mult de 24 de ore, iar daca sunt in saci de plastic, e bine macar sa fie rasturnati. Nu trebuie ca strugurii sa stea mai mult de cateva ore in saci.
La cramele mari, se separa boabele de ciorchini, sunt utilaje speciale pentru asta. Acasa, cand este cantitate mare de struguri, se pun strugurii cu totul. Cand sunt 50-100-200 kg de struguri, se implica toata familia si se aleg boabele. In felul acesta se obtine un vin delicat, mult mai fin. Cand se lasa ciorchinii, gustul vinului va avea un gust usor de iarba.
Se trec strugurii prin zdrobitor (vedeti in videoclipul de mai jos). Noi avem un zdrobitor care este aproape de o seama cu mine, a fost al parintilor mei. Strugurii zdrobiti sunt lasati in cazi mari, trebuie sa fermenteze. Se lasa 1-2 zile, nu mai mult, pentru ca vinul devine amar.
Noi am scos via, am cumparat de la Niculitel 1000 kg de struguri albi si 200 kg de struguri negri, parfumati. Facem 2 feluri de vin, alb sec si rose demisec. Este vestit vinul de Niculitel 🙂
Cum se face vinul acasa, reteta simpla, traditionala
A inceput totul sa fermenteze, deasupra este o spuma densa. Aceasta se aduna, si din ea se prepara o drojdie naturala pentru facut paine. Vedeti reteta de drojdie naturala din must de struguri aici.
Se scurge mustul si se pune in butoaie curate. Se strecoara bine, in butoaie trebuie sa fie doar must curat. Strecuratul se face prin tifon pus in mai multe straturi, pentru ca mustul sa fie cat mai bine filtrat. Daca se scapa seminte in must, acestea pot da gust rau vinului.
Boasca ramasa (strugurii zdrobiti) se poate da prin teasc, sa se scurga bine sau se lasa pentru tuica. Daca se face tuica, nu se trece prin teasc, se adauga zahar si se lasa la fermentat.
Mustul se lasa la fermentat. Este bine ca butoaiele sau damigenele sa nu fie inchise ermetic, ci sa aiba cate un furtun pus in cate un vas cu apa. Trebuie sa fie inchise gurile de intrare, mustul va ,,respira,, prin furtun. In felul acesta musculitele de otet nu intra si mustul fermenteaza in liniste.
Cum se face vinul acasa, reteta simpla, traditionala
Fermentarea dureaza 2-3-4 saptamani pentru ca vinul sa aiba o aroma echilibrata. Ideal este ca in magazia sau locul unde este pus vinul, sa fie uscata si racoroasa. Nu trebuie lasate butoaiele afara, la cald. Nu trebuie fortata fermentarea. Daca este rece, iar nu e bine, in acest caz se acopera butoaiele cu paturi si petecare.
Inainte de Craciun, in prima saptamana din decembrie, vinul se scurge de pe drojdie si se pune in butoaie curate. Acum este limpede si se simte foarte bine buchetul. Unele butoaie se smolesc, se sigileaza si se desfac in momentul in care se incepe consumul.
Nota:
Inainte sa fie pus la fermentat, se ia proba din must si se analizeaza zaharul si aciditatea. La vinul alb, anul acesta am mai adaugat cate 1 kg de zahar si 1 lingurita de sare de lamaie pentru fiecare 100 l de must. Daca nu se adauga zaharul necesar, vinul nu rezista, se strica repede. Sarea de lamaie ajuta vinul sa-si pastreze culoarea aurie, sa nu se oxideze.
Cam acestea sunt cele mai importante sfaturi pentru facut vin de casa. Daca le veti respecta, vinul va fi delicios, nu se va oteti sau baloși.
Spor s-avem!
Vedeti si un mic videoclip dedesubt 🙂 Asa am facut vinul anul asta, in curtea casutei noastre dobrogene.
20 COMENTARII
la fel se procedeaza si cu vinul rosu?
Da.
D-na Gina ,am inpopistrat-o .sa acrit vinul rosu.Cum il dreg?
Trebuie sa faceti analiza la o mostra si vedeti care e cauza. Fara analiza, degeaba va dau sfaturi.
Sint foarte incepator la facut de vin .Nu stiu ce analize trebuiesc facute si nu este mult vin 50l
Luati o mostra si mergeti la o unitate viticola. Noi avem aproape, la Niculitel.
Ar fi fost frumos sa pot veni la Niculitel,dar eu locuiesc in New York ,asa ca?
Va rog ,daca puteyi si vreti ,sa in dati niste sfaturi ar fi colosasl.Nu sint decit 50l de vin asa ,…..
Off. Acrit in ce sens? Are gust de otet? Sau e doar acru ca lamaia?
Hai sa incercam sa te ajutam.
Nu este otet dar nici mult nu mai are(cred).Este on soi de strugure din partea noastra,Concord,se numeste .
Ca fruct este dulce,mustul extraordinar de bu si dulce ,dar nu stiu de ce vinul este as zice acrispr catre acru
Otetul are gustul specific, iar un vin acru e sec. Daca are gust de otet, nu mai ai ce face. Ori a prins aer, ori nu a avut strugurele zaharina destula si trebuia ajutat cu zahar. Sau nu a fost tras de pe drojdie la timp si a fermentat cu totul. In cazul acesta il lasi sa se oteteasca de tot si il folosesti ca otet din vin, il poti vinde ca otet din vin. Este minunat de gustos si de sanatos.
A,am pus cum ati spus Dumneavoastră,zahar si sare de lamiie,cantitati la capacitatea dev vin
De tras l-am tras la timp,La 50l de vin am pus 500g zahar și jumătate de linguriță de sare de lămâie.
In ori ce caz ,ma scuzați de deranj s va mulțumesc mult pentru sfaturi.
Sa aveti o zi buna in continuare, Cu stima ,Ion chiru
Nu e deloc deranj! Ma puteti deranja oricand, sunt aici, la doar 1 click distanta.
Vinul e pretentios, trebuie facuta analiza ca sa stii ecxact cat zahar sau sare de lamaie are nevoie. Noi ii facem analiza la Niculitel.
Altfel, trebuie sa stii soiul de strugure. Bunicii nostri faceau din soiuri simple, producatoare, nu erau atatea maladii ca acum, vinul se facea simplu de tot. Doar scoteau mustul si-l lasau sa fiarba, fara nimic altceva si apoi il trageau de pe drojdie.
Va imbratisez si tinem legatura.
mersi bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Multumim frumos.
Bună ziua.
Ma puteți ajuta va rog cu câteva sfaturi … ?
Pentru a face vin sa zicem spumant ” piscacios” gen șampanie… nu știu… ceva de genu … înainte de a-l trage de pe drojdie , ce ar trebui sa fac ?
Imi pare rau, dar nu stiu 🙂
Se pot amesteca strugurii albi cu cei negri,am 1001 si ceasla,proportia 70 la suta negri,30 la suta albi?Multumesc!
Da, se poate.
vin spumos…..la vinul oprit din fermentare se adauga 10 % sirop de zahar. se trage in sticle de vin spumos, cu dopuri ,care se leaga bine….ca la magazin….se lasa la fermentat aprox 3-4 luni ,cu dopul in jos, unde se va strange drojdia, iar industrial se ingheata dopul si se scoate cu tot cu drojdie, si se pune dop nou…..in tinerete am facut…..fara inghetat dopul…..cu visina in sticla la vinul alb sa il faca roze…