Cum se face untul de casa, reteta simpla si rapida
Cum se face untul de casa, dupa o reteta simpla si rapida, in 10 minute obtinem cel mai bun unt natural. E la fel de bun ca untul facut de bunica. Reteta scrisa si video pas cu pas de unt de casa.
Cum se face untul de casa: o reteta simpla si rapida
Cred ca avem cu totii nostalgia vacantelor la bunici (orasenii) sau pur si simplu pentru viata simpla de la tara. Totul e parca mai idilic, mai frumos si mai gustos acolo, la sat.
Cu mare drag imi amintesc de verile fierbinti cand mergeam cu vacile si caprele pe deal, impreuna cu verii mei si ceilalti copchii din mahala. Ne adunam mult plodaret, luam ierbivorele, straitele-n gat cu ceva apa si merinde si fuga pe deal. Cu picioarele goale desigur si nelipsita jordie in mana, sa manam dihaniile. Nu bateam animalele, dar era mare voiniceala sa ai ditamai ghioaga-n mana 😛
Si ce rasete si harjoneala mai era! Rasunau dealurile de rasul si chiuiturile plozilor beleuzati, cum ne zicea bunica. Adunam macris, susai si frunze de papadie sau cicoare, numai bune de o salata, umpleam straitele. Ce ne mai pupa bunica la intoarcere, cand vedea comoara adunata.
Dupa ce mulgea vacile si caprele, bunica punea o parte din lapte la fiert, sa mancam cu mamaliga, iar restul il punea in ulcele, sa faca branza, smantana si chisleag (lapte acru).
Vedeti reteta de branza proaspata:
Bine, stiti voi ca ne bagam noi trompeta si adunam smantana de deasupra 🙂 Bagam degetul in stratul gros de smantana, umpleam gura si apoi savuram cu ochii inchisi. Aveam grija sa nivelam smantana deasupra si sa nu adunam tot. Ce mai radea bunica in coltul basmalei cand vedea ispravile. Ne suduia fara rautate, ne dadea cate o palma usoara la funduletele dolofane, dar radea.
Cand aduna ceva smantana si avea de unde sa faca si unt, ne punea sa batem untul la putinei. Ce plictisealaaaaaa! Ne plangeam de dureri de maini, picioare, spate, ne apucau toate durerile. Numai limbile ramaneau gurese si sprintare, va tare multa galagie mai faceam, dupa cum spunea bunica 🙂
Bine, pana la urma tot bunica sau mama terminau untul de batut, ca pe baza copchiilor…
Sa va spun cum se face untul de casa
Rating
Durata Preg.:
Total:
- -smantana integrala, cea mai grasa, cu peste 35-40 % grasime, ideal de la tarani
Nu are rost sa va spun la ce se foloseste untul si cat de bun este la orice, nu-i asa? Francezii sunt vestiti pentru cele 3 ingrediente ale bucatariei lor: unt, unt si unt. Iar eu, va spun sincer ca nu ma zgarcesc deloc la unt. Fac un aluat fraged cu unt absolut minunat pentru tarte, biscuiti, foi fragede de prajitura, nuci etc.. Sau niste cornulete sau tot felul de fursecuri si prajituri minunate.
Va las cateva exemple:
Cum se face untul de casa, reteta simpla si rapida
Mai departe puteti citi mai departe reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video aici:
Smantana pe care o folosim trebuie sa fie foarte grasa. Este buna si smantana pentru frisca, dar si smantana luata de la tarani. Cautati sa fie cu peste 40 % grasime, aceasta este ideala.
Smantana trebuie sa fie la temperatura camerei, nu rece. Deci o lasati cam 2 ore pe masa, in bucatarie. Stiti ca atunci cand se face frisca naturala-vedeti reteta, trebuie sa fie foarte rece, ca sa nu se taie. De fapt untul este exact acea ,,frisca taiata”.
Cum se face untul de casa, reteta simpla si rapida
Se pune smantana intrun vas si se bate pana cand ,,se taie”, adica pana cand se face unt. Cu cat smantana este mai grasa, cu atat se face unt mai repede. Dureaza maxim 10 minute daca folositi un mixer.
Sfaturi de la Gina Bradea:
-cautati o smantana cat mai groasa, sa nu aiba multa apa
-daca smantana este fluida, dupa ce o bateti si se alege untul, puneti totul in tifon sau sita si lasati sa se scurga bine zerul
-daca aveti smantana groasa, o lasati pe masa din bucatarie timp de 2.3 ore, apoi luati cu lingura de deasupra. O sa vedeti ca dedesubt ramane apa.
Smantana mea a fost foarte groasa si foarte grasa, e adusa de la tara, din Dobrogea. Daca am lasat-o pe masa si am ales doar de deasupra, untul meu nu are deloc apa. Vedeti in reteta video cat de frumos este. Iar de gust, nu cred ca mai e nevoie sa va povestesc. Pur si simplu mi-am lins degetele 🙂
Pofta buna!
Daca va place aceasta reteta, v-am facut pofta si v-am starnit curiozitatea s-o testati, puteti sa-mi lasati dedesubt comentarii(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi aratati ca imi apreciati munca.
Va invit sa va inscrieti in grupul Mancaruri simple si gustoase, gatite cu Gina Bradea. E cel mai mare grup culinar romanesc si acolo gatim impreuna.
Va multumesc si va imbratisez cu drag,
Gina Bradea
3 COMENTARII
[…] Cum se face untul de casa, reteta simpla si rapida 6 mai 2018 at 20:30 […]
Buna seara doamna Gina!
In primul rand vreau sa va felicit pentru retetele minunate!Cu ajutorul dumneavoastra am facut cozonacul moldovenesc cu 20 de galbenusuri anul acesta de Paste.
Ce sa mai zic?Bunica sotului manca din el si plangea,amintindu-si de anii copilariei in Moldova.
Asadar cozonacul dumneavoastra a inmuiat si sufletul celei mai aprige batrane!!!😎
Si de atunci am mai facut cozonacul acesta de 4 ori,o minunatie de fiecare data.
Am incercat si reteta celui cu 10 galbenusuri ,dar in opinia mea nu se compara cu cel moldovenesc.
Am facut cu unt si a iesit delicios!
O intrebare as avea totusi:acest unt de casa e suficient de gras pt a putea fi folosit si la aluatul de cozonac,chifle pufoase etc?
In acele retete unt trebuie sa aiba cel putin 80% grasime si tare mi-e frica sa nu imi iasa din aceasta cauza.
Va multumesc si va doresc toate cele bune!
Imbratisari si pupici multi de la Constanta😙😍😗.
Ma bucur din tot sufletul si va imbratisez cu drag. Bunica ta stie cozonacul, se facea cu foarte multe galbenusuri, da 🙂
Untul de casa e foarte bun, e posibil sa fie mai gras decat cel din comert. O sa iasa gustos tare, garantez 🙂