Cum se face laptele cu fidea reteta copilariei
Cum se face laptele cu fidea, reteta copilariei, cu un strop de vanilie, scortisoara sau simplu. O reteta simpla, care se face in 10 minute. Reteta video pas cu pas.
Laptele cu fidea face parte din amitirile copilariei la multi dintre noi, alaturi de laptele cu orez sau laptele cu gris. Sunt retetete delicioase si simple pentru micul dejun.
Bunica ne facea taietei de casa cu lapte de vaca sau capra, uneori si cu lapte de oaie. Cap patrat cum ma stiti, imediat simteam ca e lapte de capra si nu voiam sa mananc, ziceam ca pute 😀
Trebuia saraca bunica sa-mi faca numai cu lapte de vaca, pentru ca imediat simteam gustul laptelui de capra, chiar daca il amesteca in laptele de vaca. Plod bleg, desigur. Acum as da un regat pentru o cana de lapte de capra proaspat muls 🙂
Cu totii avem niste mancaruri si deserturi preferate din copilarie, nu-i asa? Eu ma gandesc cu drag la turtele pe plita, placinta cu branza, cozonacii pantecosi sau sarmalutele cat un degetar facute de bunicuta moldoveanca sau la placinta dobrogeana si ciorba de peste facute de bunicuta dobrogeanca.
Iar maicuta mea, Dumnezeu s-o odihneasca, facea cele mai bune cornulete fragede cu untura din lume si un lapte de pasare atat de fin, cum niciodata nu mi-a reusit mie.
Ingrediente pentru reteta de lapte cu fidea
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -500 ml lapte
- -100 g fidea sau orice alt tip de paste
- -50 g zahar
- -vanilie (optional)
Cum se face laptele cu fidea?
Laptele se pune la fiert, se adauga fideaua, pe care o sfaramam in mana, zaharul si vanilia. Se lasa sa fiarba cam 4 minute, la foc mic.
Se pot folosi si taietei de casa sau alte paste, iar durata de fierbere va fi de 5-6 minute la taietei sau in functie de instructiunile de pe ambalaj la pastele din comert.
Se mai pot adauga coaja de lamaie, portocala, scortisoara sau orice alta aroma, dupa dorinta.
Se lasa sa se odihneasca 10 minute, apoi se poate servi. Desi la inceput va fi extrem de fluid, dupa 10 minute laptele cu fidea o sa vedeti ca se ingroasa foarte bine 🙂
Daca faceti mai mult si ramane pentru a doua zi, nu se mananca tot, va recomand sa faceti o delicioasa budinca de paste-reteta aici.
Asta este tot, simplu si bun, gata in 10 minute cu tot cu povesti 🙂
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu multa dragoste si cu 2-3 zambete 🙂
Va invit sa vizionati si reteta video aici, dedesubt.
Pofta buna!
9 COMENTARII
Am văzut titlul reţetei şi am intrat să văd, dar nu că nu m-aş pricepe despre ce e vorba ori că nu ştiu cât de bine-ţi ies toate, ci pentru faptul că mi s-a făcut dor de-o vreme în care n-aveam nicio grijă, de timpul în care aşteptam cu nerăbdare ca mamaia asă ne pună-n castronele ori străchini delicioasa masă de dimineaţă.
Partea frumoasă era că avea vacă (mergeam noi cu ea, copiii) şi aveam lapte mereu. Partea inedită era că ea nu avea butelie şi aragaz, iarna folosea plita sobei din casă şi vara avea afară o sobă de pământ cu cuptor mare şi plită generoasă pe care gătea zilnic, totul fiind proaspăt şi gustos.
Laptele cu fidea era un deliciu, mai ales că noi mai furam din cămară câte un plic de vanilie pentru a ne personaliza porţiile, dar şi pentru faptul că ea făcea acest fel de mâncare numai în tuciuleţul de fontă, cel care dă, pare-mi-se mie, un alt gust mâncărurilor. Uneori, când eram ascultători, punea în compoziţie şi un pic de răzătură de lămâie şi/sau portocală, ţinută cu sfinţenie într-un borcan în cămară, răzătură care era bine amestecată cu zahăr, devenind ca o peltea bine legată, din care lua câte un vârf de linguriţă.
Off, ce vremuri!
Da, padre drag, vremuri simple, care din pacate nu se mai intorc.
Era o mare bucurie sa mergem cu vacile si caprele pe deal, mai stii? Ne adunam toti copchiii din mahala si manam animalele din urma. Aveam locurile noastre unde sa mergem. Primavara adunam branduse si toporasi, macris si frunze fragede de susai si papadie pentru salata, apoi venea timpul fragilor. Mai tarziu adunam ciuperci, zmeura, mure, mere si pere padurete, cirese salbatice…
Si ce chiuituri si cata joaca! Jucam oina, ratele si vanatorii cu o minge mica vai de ea sau pur si simplu stateam la povesti. Ne spuneam unii altora povesti cu zmei, strigoi, Feti Frumosi si Ilene Cosanzene.
Dintre copiii aia de atunci, unii nu mai sunt printre noi, s-au dus. Cei care am ramas, ne mai amintim cate ceva 🙂
pai da si luam obligatoriu si ratele si gistele cu noi,cei care mergeau la vale la girla , iar toamna ne puneam cite un vecin in cap dupa ce-i furam citiva stiuleti de porumb ca sa facem copt ce bun era dupa scalda
Îmi aduce aminte de copilărie.
Asa este. Si eu am avut bunici la tara. Oameni gospodari. Aveau de toate, dar munceau din noapte-n noapte. Si aveau si mainile batatorite de munca. Si mi-amintesc si mi-e dor de ceaunul ala de tuci de-l folosea bunica. Si eu am tot felul de oale si ceaune din tuci. Si, da, asa este. Mancarea iese mai buna cand o fac in acele oale. si ne facea bunicul „biscuiti”. Dupa ce facea bunica mamaliga, coaja aia de se lua de pe peretii ceaunului, ne-o dadea bunicul razand spre noi ca-s biscuiti. Apoi, turna bunica lapte proaspat muls de la vacuta ei. Si mancam lapte cu mamaliga de ne trosneau falcile (scuze pt exprimare, dar asa era). Of, ce vremuri frumoase
Sa nu uitam de palariile alea mari de ciuperci „aruncate” pe plita si „stropite” cu putina sare din aia grunjoasa (la tara doar din asta aveau). Si mancam, si era asa bun. Si, Doamne, salivez de nu mai pot 🤤
Si mi-e dor de batraneii aia doi 😭
Dumnezeu sa-i ierte!
[…] Sau mai puteti incerca o reteta pe cat de simpla, pe atat de delicioasa, cea de lapte cu fidea: […]
Fideaua se pune când începe să fiarbă laptele ?
Mulțumesc!
Da, cand fierbe laptele, altfel se lipeste.