Cum se fac blatul si checul pufoase, fara praf de copt?
Cum se fac blaturile, checurile, ruladele si alte prajituri ca sa fie pufoase, fara praf de copt sau alti afanatori?
Am tot vazut retete de blat de tort, chec, rulada, unde se folosesc afanatori, desi efectiv nu sunt necesari. Si problema este ca se folosesc in cantitate mare.
Am vazut intr-un grup culinar, o doamna care recomanda cu mare mandrie o reteta de blat de tort la care punea toate ingredientele la gramada, batea totul cu mixerul cateva minute, adauga o lingura de amoniac(specifica sa fie stins cu otet sau zeama de lamaie) si apoi il lasa 20 de minute sa stea pe masa. Abia dupa acest timp, care considera dumneaei ca e necesar ca „aluatul sa creasca”, blatul se baga la cuptor. Si recomanda tuturor aceasta reteta, spunand ca de 20 de ani face asa blatul si-i iese foarte bine crescut… 🙁 Serios???
Lasand la o parte orice fel de critici, va spun mai departe cateva secrete simple, pas cu pas, pentru ca blatul sau checul, pandispanul etc sa va iasa extrem de PUFOASE fara praf de copt. Simplu.
1. Ouale sa fie cat mai proaspete posibil. Cand se sparge oul, galbenusul trebuie sa ramana in mijloc, iar albusul sa fie strans in jurul oului, sa pastreze forma oului. Daca albusul se imprastie, ouale sunt vechi. 🙁
2. Vasul in care se bate albusul, trebuie sa fie foarte curat, uscat, fara urme de apa si grasime, pentru ca altfel, albusul nu se va bate bine.
3. Se separa atent albusul de galbenus, sa nu cada galbenus in albus. Daca nu va descurcati, folositi metoda veche: spargeti oul si il puneti in mana, lasati albusul sa curga printre degete si va ramane doar galbenusul. 🙂 Simplu, rapid si nici nu se sparge galbenusul.
4. Albusul se bate bine, pana cand este spuma tare si isi mentine forma. Acum se adauga zaharul si se continua baterea, pana cand zaharul se dizolva complet si albusul isi mentine forma.
Un secret:
-adaugati o lingurita de suc de lamaie la albus, cand este spuma, inainte sa adaugati zaharul si se va mentine si mai bine.
5. Separat, galbenusul se bate cu putina sare, ca sa-si intensifice culoarea. Se lasa deoparte minim 10 minute. Daca reteta prevede ulei, unt, lapte, apa, acestea se adauga in galbenus. Prima data se adauga grasimea si se amesteca la fel ca la maioneza, apoi se adauga celelalte lichide.
6. Faina se cerne inainte de folosire, in felul acesta se indeparteaza si eventualele corpuri straine, dar se si aeriseste si nu va avea cocoloase.
7. Peste galbenus se adauga albusurile batute spuma si se amesteca extrem de usor, de jos in sus, cu miscari incete, pentru ca aerul sa nu iasa.
8. Se adauga faina in ploaie si se amesteca tot de jos in sus cu miscari extrem de incet.
UN SECRET VECHI:
Eu amestec acum cu mana, nu folosesc paleta sau lingura. Bag mana si cu degetele desfacute, ca o paleta, amestec usor de jos in sus. Simt la mana daca mai e faina neamestecata si daca sunt cocoloase formate.
9. Se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina. Nu se tranteste tava. Se niveleaza usor.
10. Se baga imediat la copt, nu se lasa sa astepte. Se coace la foc potrivit, 180 de grade si nu se deschide cuptorul in primele 15 minute.
11. Se verifica daca e copt cu scobitoarea. Eu vad din ochi sau daca apas usor deasupra, se vede daca e gata. Asta se invata in timp.
12. Se lasa la racit pe un gratar, se scoate din tava in care s-a copt.
Acestia sunt pasii corecti pentru ca blaturile si checurile sa va iasa extrem de pufoase, moi, aerate, fine, fara afanatori.
Daca albusul este batut foarte bine, sa fie spuma tare, cu zaharul complet dizolvat, iar cand se adauga faina, se amesteca usor si aluatul ramane pufos. Rezultatul va fi PUFOS. 🙂
Asa arata in sectiune un blat de tort facut exact asa cum am povestit mai sus 🙂
Pofta Buna!
Retete de blaturi, rulade, torturi si multe prajituri gasiti in categoria Dulciuri – aici.
Mai multe retete de blat de tort gasiti aici.
Retete de chec gasiti aici.
Aceasta reteta a fost incercata si de catre cititorii nostri:
37 COMENTARII
Bravo, Gina! Ai perfecta dreptate! Asa se face, draga mea! Se vede ca apartinem aceleiasi generatii… 😉 La fel procedez si eu de cele mai multe ori! Astea sunt „sfaturile” si „ajutorul” dat de mine in copilarie si adolescenta in bucataria mamei si bunicii mele! Si eu am vazut ca foarte des apar acum retete „rapide” cu toate ingredientele amestecate, cele uscate separat si cele umede separat si se incorporeaza, amestecandu-se totul cu mixerul. Ma innebunesc retele astea cu „uscat” si „umed”… In plus, as mai adauga, ca, pentru a se „topi” mai bine zaharul din spuma de albusuri, la batut , acesta se pune treptat, lingura cu lingura…nu se adauga urmatoarea lingura de zahar pana ce prima nu s-a dizolvat…Trbuie sa ai rabdare si sa faci cu mare drag toate lucrurile acestea… Felicitari, pentru aceste sfaturi pretioase!
Asa este, Vicky, ai dreptate. Dar eu pun zaharul tot odata si las robotul sa bata. e ok 🙂
Foarte interesante informatii, multumesc….
din experienta mea, mai depinde si de cuptor
Da, depinde mult si cuptorul, dar aici nu ma pot baga. Cel mai bine este sa-ti cunosti cuptorul 🙂
Ee lipsa numarul 13 .. Un secret care credeam ca o sa ni-l dezvaluiti ..de ce crapa checul nu tot timpul dar se mai intampla sa crape !
Buna intrebare. O sa fac un experiment si revin cu raspunsul concret 🙂
m-am intrebat si eu acelasi lucru de cate ori fac chec. Singura explicatie cred ca e faptul ca are mult ulei ( sau parte grasa) in compozitie) Spun asta pentru ca uleiul e singurul ingredient care face diferenta intre un blat normal si cel de chec. Pote ma insel, dar la aceasta concluzie am ajuns. Spor la gatit!
Buna seara, doresc sa primesc orice informatie care m-ar putea ajuta in bucatarie.Multumesc !
Cu mare placere. Stati pe-aproape, cititi articolele, va puteti abona sub orice articol si veti primi pe mail de fiecare data cand postez ceva nou, imi puteti lasa mesaje cu intrebari, sugestii.. 🙂
Multumesc! tot ce scrii este cu precizie si retetele sunt deosebite mai ales pentru fetele care vor deveni familiste este foarte bine sa stii si sa poti oferii cei mai bun familiei tale!! Generatia noastra este pe baricade si tu esti in top!! Mult succes si sanatate!!..Tot ce scrii ne este de folos!!
Multumesc din tot sufletul 🙂
Sunt multe retete de tort al caror blat este pandispan (pain d’espagne) si care nu necesita praf de copt. mai ales daca are multe straturi.Dar sunt si retete care necesita acest ingredient, care mie nu mi se pare de hulit :in fond este bicarconat si ceva saruri din drojdie de vin.Ce am face daca toate blaturile de tort ar fi la fel? Cred ca aceasta tendinta aparuta in mediul online romanesc este gresita si discriminatorie. Eu am fost in Canada si am vazut cat de lipsite de personaliatate, ca sa nu spun gust, erau torturile de acolo!!!! Asa ca eu propun sa fim serioase.Ca sa nu spun de checurile cu fructe, nuci si eventual ciocolata. Sa nu exageram, pornind de la informatii gresite.Sa nu dam la o parte retetele bunicilor, mamelor noastre, sa ne informam, ca doar goagal e la indemana.
Getuta, ai mare dreptate si tu. Voi corecta in text, ca sa nu se inteleaga gresit: la blaturile simple, checurile simple, nu este nevoie de afanatori. La prajiturile mai complexe, care au nevoie de agent de crestere, da. Din pacate, am vazut retete extrem de simple, la care nu este nevoie deloc de afanatori, ca se folosesc. Vezi acel exemplu pe care l-am dat, cu doamna care a ametit bine toate ingredientele, a lasat 20 min pe masa si apoi a pus la copt. Si a folosit amoniac mult. Si eu folosesc afanatori, dar nu in exces si nu la absolut tot 🙂 . Nu folosesc drojdie de bere in cantitate mare. De exemplu, la paine, folosesc doar 25 g proaspata la 1 kg de faina sau 7 g uscata. Putin, dar las aluatul sa dospeasca in voie 🙂
Tu spui bine ca trebuie sa iti cunosti cuptorul. Eu am din acela care nu iti arata nici un fel de grad si ca atare nicodata nu stiu cat trebuie lasat un preparat si ce temperatura este inauntru….si majoritatea retetelor precizeaza aceasta temeperatura. M-ar ajuta daca as sti de exemplu ce temperatura inseamna la un aragaz clasic foc mic, ce temperatura inseamna foc mediu si ce inseamna foc mare.
Fa o poza la buton si-ti explic 🙂 . Foc mic este minim sau usor in sus. Mediu este cam 170-180 de grade…pe mijloc, iar foc mare este la maxim :)) . Depinde mult de cuptor, sunt atat de multe modele, incat nu stiu exact cum este. Fa o poza 🙂
Am incercat sa fac, insa nu se vede nimic, s-a luat culoarea foarte tare de pe semnele din jurul butonului. ideea este ca in jurul butonului e un cerc cu numere, de la 1 la 8, 1 fiind ce mai mica putere, 4 -5 maximum de flacara, iar apoi scade iar pana la 8. Eu nu stiu puterea masima cam cat o are un ciptor din ala clasic si puterea minima. Ca dupa aia, ma iau dupa gradatii si le impart, nu e porblema. Dar mi-ai raspuns mai sus exact la ce voiam. , adica mediu este 170-180 de grade, deci probabil ca un cuptro are macim cam 300 sau putin peste 300 de grade, nu?
Scuze, greselile de tastare, scriu repede si am o tastatura criminala. Si de pe aia s-a luat culoarea. 😉
Si aici depinde de cuptor la gradele maxime 🙂
in mare parte si eu fac la fel. dar sunt cateva diferente intre metoda ta si a mea:
– daca reteta prevede apa, eu o pun de la inceput in albusuri si le bat bine cu mixerul;
– zaharul in adaug treptat in albusuri (adaug o lingura, amestec bine, apoi alta lingura, iar amestec bine si tot asa pana termin zaharul; daca il adaug pe tot odata, bezeaua rezultata sa inmoaie si curge);
– faina o incorporez in amestecul de albusuri si galbenusuri cu spatula de silicon, cu miscari lente si circulare de jos in sus;
– dupa ce pun compozitia in tava, lovesc tava de masa de cateva ori pentru a sparge bulele de aer ramase in compozitie;
Adevarul e ca daca tot se depune atat de mult efort in a face un desert de casa ar trebui sa fie fara chimicale multe pentru ca altfel nu vad care ar fi farmecul.
Sfaturile tale sunt foarte bune si am invatat cateva lucruri interesante citind acest articol. Mai ales partea legata de oua si cum sa vezi daca sunt proaspete. eu pana acum verificam doar sa nu se sparga galbenusul.
Acum mai urmeaza doar sa am timp sa incep sa prepar! 🙂
Ai perfecta dreptate ! Sa nu uitam ca faina trebuie sa fie de calitate si musai cernuta de cel putin 2 ori ( succesul checurilor, pandispanului, blaturilor…este garantat ; nu aveti cum sa dati gres ) . Evitati definitiv bicarbonatul , praful de copt sau alti afanatori de crestere ( CANCERUL este in floare ). Folosind acesti pasi simpli nu aveti cum sa dati gres ! Mult succes tuturor !
Se poate congela ?
Da.
sunteti minunata va multumesc ptr.sfaturi si retetele minunate
Cu mare drag 🙂
Buna, foarte interesantă si chiar merge!! Am încercat si iese delicios di perfect de pufos,dar mai am o curiozitate, credeți ca daca as adauga niște fructe( visine sau căpșuni) nu ar mai fi același rezultat la blat?
Iaese perfect, fara probleme 🙂
Mulțumesc! 🙂 :-*
Buna ziua,
multumesc pentru sfaturi si retetele amanuntite.Va rog niste sfaturi utile,pentru ca rulada mea din piscot sa fie perfecta.Totdeauna la rulare imi crapa aluatul.O zi frumoasa !
Buna seara…vroism sa va spun ca l_am facut si e foarte bun la gust.in schimb al gresit citeva pasaje si nu mi_a iesit frumos la aspect..crescuse forte frumos da r cind am facut testul cu scobitoarea sa lasat tot…
Mai trebuia copt, sigur l-ai scos prea devreme din cuptor. Nu-i nimic, o sa iasa mai bine data viitoare si daca ai nevoie de ajutor, eu sunt aici, la un click distanta 🙂
Buna ziua,santeti minunata,va multumesc pentru sfaturi si retetele minunate pe care ni le oferiti,
Inghetata cu frisca naturala[mai exista] si nes !
Ma bucur ca ai adus aminte de ea !
Este minunata si arata si bine !
Multumesc !
Multumesc frumos si eu 🙂
Vreau sa incerc un chec care in reteta originala are in compozitie iaurt si praf de copt. Daca renunt la praful de copt, si urmand sfaturile de mai sus – va iesi bine (aerat)? Sau iaurtul in compozitie impune utilizarea prafului de copt?
Nu stiu ce reteta vreti sa folositi, nu garantez decat pentru retetele publicate si testate de mine. 🙂
Imi plac mult retete va urmaresc mereu