Cum se curata limba de porc sau vita?
Cum se curata limba de porc sau limba de vita si cum se pregateste pentru gatit? O reteta simpla, cu trucuri si sfaturi, astfel incat sa pregatiti si sa gatiti limba cat mai bine. Nu tuturor le place, dar cei care mananca stiu ca este un adevarat deliciu.
Limba face parte din categoria organe din carne, este extrem de gustoasa daca este bine gatita, are un continut bogat in fier (Fe), este recomandata pentru alimentatia copiilor, varstnicilor, lauzelor, mamicilor care alapteaza si celor cu probleme de anemie.
Se pot gati multe mancaruri gustoase din limba, stiu sa fac foarte multe, o sa va spun mai multe retete cu limba de porc si vita. In liceu am invatat multe preparate din organe de tot felul, am gatit foarte multe retete, asa ca e timpul sa mai scriu din retetele care s-au tot adunat 🙂
Limba trebuie sa fie foarte bine curatata inainte de a fi gatita, altfel aspectul nu va fi deloc placut.
Cum se curata limba de porc sau vita?
Se spala limba cu apa rece, apoi se freaca usor cu o perie. Se freaca bine pe toate partile, apoi se clateste cu apa rece din belsug. Eu o pun intro strecuratoare si las apa sa curga abundent si o spal cu mana.
Am la bucatarie o perie mica, moale, cu perii din plastic, pe care o folosesc doar pentru alimente. Dupa fiecare utilizare, o spal bine cu apa calda in care am adaugat putin otet si 1 lingurita de bicarbonat. Si apoi o pun la locul ei, in sertar 🙂
Se pune limba intro oala, se pune apa rece cat s-o acopere si se adauga 1 lingura rasa de sare.
Da, 1 lingura rasa, atat de multa 🙂 Se pune capacul si se lasa sa de apa in clocot, apoi se mai lasa sa fiarba cam 10 minute.
Se arunca apa, limba si oala se spala foarte bine cu apa calda, apoi se pun din nou la fiert, de data aceasta cu apa fierbinte si se adauga doar 1 lingurita de sare la 1 kg de limba.
Trucuri
- faptul ca se pune multa sare la inceput si se pune in apa rece, face sa iasa sangele in apa si se coaguleaza rapid;
- se arunca prima apa si se spala totul bine, iar supa care se va obtine pe urma va fi limpede si frumoasa;
- se adauga la fiert un varf de ardei iute (daca mancati picant), pentru ca va da o savoare aparte;
- se adauga apa fierbinte a doua oara, ca sa fiarba repede si sa nu se intareasca.
Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba. Fierberea dureaza intre 1,5 si 3 ore daca e carne de vita mai batrana. O verificati dupa 1,5 ore de fierbere si intepati cu o furculita. Este gata cand furculita patrunde usor.
Se scoate limba si se curata, cat mai calda posibil. Daca o lasati sa se raceasca, se curata mai greu.
Se curata bine toata pielita de deasupra si din parti, cu un cutit. Este foarte vizibila, e albicioasa si se curata extrem de usor. La radacina limbii, papilele gustative sunt mai mari, taiati fara mila tot, sa ramana doar carnnea neteda si curata 🙂
Se pastreaza in supa in care a fiert, pana la folosire. Supa se foloseste la preparate sau se poate face o supa separat cu galuste sau taietei, dupa dorinta. Este foarte gustoasa si e pacat s-o aruncati.
Ce retete gatiti din limba? 🙂
Va las mai jos cateva idei de retete, dar puteti deveni creativi si puteti inventa si altele:
Spor la gatit si Pofta buna!
7 COMENTARII
Foarte bune detaliile tehnice, cum se fierbe si se curata! Multumim.
Buna seara , acum chiar in fircare zi va stresez cu ntrebari , dar ce sa fac , ne-am obisnuit cu delicatesele obtinute dupa retetele dvs.Am reusit sa cumpar o limba de vita , si am auzit inca mai demult ca e grozava afumata , puteti sa-mi spuneti ce trebuie sa fac cu ea?
Multumesc pentru ca aveti atata rabdare cu noi .
Cu mare drag. Dupa oparit si curatat, pui limba in apa cu sare, cimbru, usturoi, ardei iute si o lasi 1 saptamana. Schimbi saramura zilnic. Apoi mergi la fum. Vezi cum se face afumarea la muschiuletul de porc, am reteta. Exact la fel faci si cu limba.
Deci cu toate etapele : afumare, fierbere, condimentare nu? Si ca toate afumaturile fierte, se videaza si se pune la congelator ?
Da, exact la fel. Si iese tare buna 🙂 Abia astept sa vad poze la final. Si cu etapele de preparare, cu tot ce vrei 🙂
Intr-o oala se pune apa la fiert si cand clocoteste se cufunda limba si se tot intoarce pana se basica limba pe toate partile. Se scoate, se lasa putin la racit si asa calda se curata de pielita, care se va desprinde foarte usor. Nu trebuie lasata mult in apa clocotita, caci alfel nu mai se poate curata pielita, care se intareste si nu se mai desprinde de pe limba.
[…] bine limba, asta dureaza cel mai mult. Daca e limba de vita sau limba soacra-mii, fierbe mai greu. Cum se fierbe si se curata limba de porc sau vita vedeti cu un click pe poza de mai […]