Croissant reteta simpla de baza
Croissant – reteta simpla, de baza – acele cornuri fine, foietate, discret crocante si cu gust intens de unt, sunt cunoscute in toata lumea.
Cum se fac, reteta de baza, explicata pas cu pas, dar si istoria acestor fine produse de patiserie, va invit sa cititi in acest articol. Reteta explicita, scrisa si video 🙂
Croissantul, desi multi cred ca este o reteta clasica frantuzeasca, face parte dintre acele numite ,,viennoise” (produse vieneze). Stramosul croissantului este, probabil, kipferl (kifli), un corn cu o forma asemanatoare croissantului, care se face in Europa de est (Germania, Austria, Cheia, Slovaci, Serbia, Bulgaria, Iugoslavia). Acest corn este traditional in Austria, mai ales in preajma sarbatorilor pascale, dar se face din aluat dospit gen paine, nu din aluat foietat.
La Paris, primele croissanturi s-au vandut pe strada Richeliu nr 92, intre anii 1837-1839, cand austriecii August Zang si Ernest Schwarzer au deschis celebra Bulangerie Viennoise (patiseria vieneza).
Versiunile lor de kipferl in forma de croissant si kaisersmmel (painea kaiserului sau a imparatului) au creat imediat o mare nebunie de imitatii, mai mult sau mai putin reusite.
In 1850, deja croissantul era ceva obisnuit, facea parte din viata diurna a francezului din toate clasele sociale.
Istoria gastronomiei si bucatariei frantuzesti spune extrem de clar ca reteta actuala de croissant a devenit celebra abia in secolul XX, dupa 1950 devenind un element traditional al micului dejun frantuzesc, alaturi de dulceata de portocale, nelipsitul unt si desigur, cescuta de cafea. In Italia, acum, majoritatea italienilor au la micul dejun un croissant sau un alt produs de patiserie, asemanator si o cafea (espresso sau capuccino).
Reteta de baza de croissant
Multe legende circula pe seama inventarii retetei de croissant. Se spune ca celebra regina Maria Antoaneta (de origine austriaca) este cea care a adus croissantul in Franta si l-a facut popular in anul 1770.
Alta legenda vine din 1683, cand turcii au atacat Viena. Turcii au vrut sa atace zidurile la adapostul noptii, dar brutarii cetatii, care se trezeau in toiul noptii ca sa aprinda cuptoarele, i-au vazut si au dat alarma.
Asa ca, pentru a sarbatori victoria, au creat un corn in forma de semiluna, asa cum era pe steagurile otomanilor. Acest corn se numea Hornchen (micul corn).
O alta legenda vine din anul 1686, de pe la Budapesta, cand se spune ca un brutar a alertat orasul ca navalesc turcii. Seamana mult legenda aceasta cu cea de mai sus.
Cum se fac croissantele?
O alta legenda vieneza spune ca Jerzy Franciszek Kulczycki (soldat, spion, diplomat si negustor polonez), proprietarul primei cafenele vieneze, numita Zur blauen Flasche (À la Bouteille Bleue, La sticla albastra), a reusit sa obtina 300 de saci de graunte negre.
Acestea erau necunoscute in acele vremuri, o adevarata comoara, abadonata de turci cand fugisera. Curios, Kulczycki a macinat putin si a incercat sa vanda rezultatul vienezilor, dar fara succes.
Atunci, s-a gandit sa vanda cafeaua (cafea erau grauntele negre) alaturi de un produs de patiserie. Asa ca a comandat la o patiserie, un produs original, ciudat, interesant si suficient de gustos in acelasi timp, ca sa promoveze cafeaua.
Astfel, se spune ca s-a nascut acesta patiserie vieneza in forma de croissant, in forma semilunii turcesti 🙂
Surse: Wikipedia, Larousse gastronomique, La bonne cuisine francaise, Le guide culinnaire-Escoffier, Scuola italiana di cucina, Il grande libro di cucina, plus notitele mele din timpul liceului si de la cursurile pe care le-am facut cat am lucrat ca bucatar-patiser.
Croissant
Termenul de „croissant” a fost mentionat pentru prima data intr-un dictionar, in anul 1863, si era descris ca ,,paine mica sau prajiturica (petit pain, petit gateau) de forma unui croissant. Pierre Larousse spune in Grand Dictionnaire universel du xixe siècle, volumul 5, din anul 1869: „Paine micuta, care are forma unui croissant. Croissanturile se fac din faina de cea mai buna calitate, cu apa care contine oua batute”.
Prima reteta a fost publicata in anul 1891, dar ea este diferita de cea care se foloseste astazi. Prima reteta a unui croissant foietat a fost publicata in Franta in anul 1905. A aparut pentru prima data in Larousse gastronomique, in anul 1938.
La origine, croisantul avea un aluat foarte asemanator cu cel de briose (pain brioche), dar in secolul 20 s-a ajuns la forma de aluat foietat.
Aceasta este o mica istorie despre provenienta acestui minunat produs de patiserie, croissantul, care astazi face parte din patrimoniul gastronomic francez.
Am publicat acum cativa ani o reteta de aluat rapid pentru croissant si am promis ca voi aduce si o reteta mai apropiata de reteta originala de croissant frantuzesc. Poate va intereseaza si alte retete de cornuri de tot felul.
Asa ca va aduc acum reteta 🙂
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de croissant?
Cantitati pentru 28-30 de croissanturi.
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 28
- -520 g faina de forta tip 000 sau Manitoba
- -520 g faina tip 00 (0 in Italia)
- -200 g zahar
- -240 ml lapte
- -320 ml apa
- -2 galbenusuri
- -60 g unt moale
- -1 lingurita rasa de sare
- -14 g de drojdie uscata (sau 40 g de drojdie proaspata)
- -1 ou pentru uns deasupra
- -500 g unt rece pentru turat aluatul
- -200 g faina pentr masa de lucru
Cateva reguli pentru reusita retetei de croissant
Este multa munca pentru croissant, practic se lucreaza cam 12 ore sau 1 zi intreaga.
E foarte important sa se foloseasca ingrediente de foarte buna calitate, unt cu minim 80% grasime si turarea aluatului sa se faca in mod corect.
Timpii de racire sunt foarte importanti, aluatul trebuie sa stea la frigider minim 30 minute intre fiecare operatiune de turare.
Untul trebuie sa aiba timp sa se intareasca. La fel de important este sa se astepte pana cand aluatul creste foarte bine, inainte de a fi bagat la cuptor.
Coacerea se face in cuptorul preincalzit, la 210-220 de grade Celsius pentru 5-6 minute, apoi se reduce focul la 180-190 de grade Celsius si se coace inca aproximativ 15-20 de minute, pana cand croissanturile devin aurii.
Acestea fiind spuse, va invit sa vedeti totul in format video, cum am facut totul, pas cu pas.
Reteta completa de croissante cu unt o puteti urmari mai jos:
Pofta buna si spor la lucru!
14 COMENTARII
Extraordinar, stimata doamna! De cind caut sfaturile dumneavoastra! Asa de mult m-ati ajutat cu ele! Multumesc din suflet! Sunteti o profesionista si
un mare om, pentru simplul fapt ca explicati cu generozitate si arta, bucataria! Ce bine ca v-am gasit
Bine m-ai gasit, Ludmila daragaia <3
Multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase. Te invit sa vezi si celelalte retete pe care le am si scrise si video. Vei gasi multe pe gustul tau, sunt convinsa. Si tare mult m-as bucura sa ne impartasesti si din experienta ta 🙂
Buna seara doamna Gina,aş vrea sa va ıntreb,ın loc de drojdie uscata,se poate folosi drojdia proaspata şi cat gramaj ar trebui pus.Eu,nu ştiu de ce,dar drojdia uscata..la mana mea nu ışi face efectul.Multumesc frumos
Se poate, fara probleme. Tine minte: in loc 7 g de drojdie uscata se pot folosi 25 g de drojdie proaspata 🙂
Am testat reteta si e geniala. Nu mi-ai iesit straturile cum trebuie dar croissanturile au iesit coapte bine. Mie mi-a iesit aluatul putin lipicios. Am o nelamurire: dupa ce se face aluatul, se lasa la crescut la frigider sau la temperatura camerei ?
Ma bucur tare mult. Data viitoare va iesi mai bine. Lasa aluatul sa creasca bine, nu-l grabi. La temperatura camerei 🙂
Buna ! Vreau sa va intreb dc doua tipuri de faina. ? Asi vrea si eu sa fac reteta asta dar îmi este dilema . Astept un rasp. O zi buna !
Pentru o reusita excelenta, respecta reteta.
Intotdeauna raspund, nu e nevoie sa scrii ca astepti raspuns 🙂
Wow!!!Dublu Wow,ba chiar triplu 😍😍😍 sunteti minunată, o magiciana in ale bucătăriei…Eu v_as lua la mine acasa! 😁 Sper sa_mi îndepărtez ” frica ” si sa fac si eu musai croissantele pt ca le iubesc! 😘😘😘 multumesc ca existați,ati salvat o multime de gospodine cu rețetele d_voastra!!!
Multumesc frumos si eu.
Nu sunt asa de greu de facut, o sa vezi, e frica mare 🙂
Buna ziua! Ce unt poate fi folosit, care sa aiba punctul de topire inalt? Dumneavoastra ce marca de unt ati folosit in reteta? Multumesc frumos!
Unt cu 82 % grasime.
Mai mulți francezi cunoscători ai bucătăriei îmi spun că „Croasantul cu unt” s-a inventat la București. Bucătăria lor l-a adus din capitala noastră.
Erau prea amețiți francezii mei aseară. Se gândeau la Salată biof și scoteau pe gură croassanți. 🫣😅