Crema de zahar ars reteta veche cu toate secretele
Crema de zahar ars reteta veche, simpla si rapida cu toate secretele, o crema fina, perfecta, onctuoasa si aromata, de o finete rara. Iese o crema fina, fara gauri, perfecta care se face foarte usor. Reteta scrisa si video pas cu pas.
Crema de zahar ars este un dulce al copilariei tare indragit de toata lumea, nu-i asa? Sigur ca avem reteta de la Sanda Marin sau Silvia Jurcovan, la care adaugam un strop de ceva personal. Si rezultatul e pe masura, clar.
Ne amintim cu nostalgie de bunatatile facute de mamele si bunicile noastre, de exemplu lapte de pasare, papanasi, clatite, banane prajite, budinca de paste, nuci fragede, cornulete, faguri si muuuulte altele. Bunatati asa cum numai manutele fermecate ale mamelor si bunicilor stiau sa le faca.
Retetele mele de prajituri, torturi, fursecuri si inghetate sunt aici. Veti gasi multe retete dragi ale copilariei, retete de familie sau retete asa cum se faceau in cofetariile de pe vremuri. Va las si cateva poze:
Crema de zahar ars are cateva trucuri simple, nu e deloc greu de facut, desi multe gospodine se tem de acest dulce atit de fin. Eu o sa va spun reteta simplu, pas cu pas, cu toate trucurile si cicalelile aferente, in asa fel incat veti face o crema de zahar ars absolut perfecta.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de crema de zahar ars?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -1 l lapte
- – 8 oua mari sau 9 mici
- -1 praf de sare
- -200 g zahar pentru crema
- -200 g zahar pentru caramel
- -vanilie
Cum preparam reteta de crema de zahar ars?
Puteti citi mai departe reteta scrisa, dedesubt, sau sa treceti direct la reteta video, aici:
Acum va spun pas cu pas, pe scurt si fara sa va plictisesc, reteta de crema de zahar ars.
Prima data spargem ouale, punem deasupra un praf de sare (cat se ia cu 3 degete), apoi se bat ouale. Nu mult, doar cat se desfac ouale si se amesteca bine cu sarea. Se lasa deoparte. In felul acesta, culoarea galbena va fi mai intensa.
Pregatim zaharul ars. Se pun 200 g se zahar intr-o cratita cu fundul gros. Se lasa focul mic, se amesteca rapid cu o lingura de lemn, pana cand tot zaharul este bine topit si are o culoare aurie placuta. Nu se arde zaharul, mai retrageti de pe foc, amestecand energic. Vedeti in reteta video cum fac eu, e foarte important.
Sfat de la Gina Bradea:
Ideal este sa alegeti o cratita de 3-4 litri, cat mai inalta sau o oala mica. Cu cat e mai inalta, cu atat crema noastra va avea un aspect mai frumos. Verificati sa aveti un platou rotund suficient de mare, pe care sa puteti rasturna crema.
Se rasuceste cratita si se tapeteaza cu zaharul ars. Se lasa deoparte la racit.
Facem crema. Se adauga restul de zahar peste oua si vanilia (zahar vanilat, esenta, extract, pasta sau semintele de la 1 pastaie). Se bate totul pana cand zaharul se dizolva complet.
Se adauga laptele si se mai bate 1 minut.
Se toarna totul in cratita tapetata cu zahar ars.
Cum se coace crema de zahar ars, la ce temperatura, care sunt secretele sa nu iasa cu gauri, sa nu fie cruda sau necoapta?
Se aprinde cuptorul la 200 de grade Celsius.
Cratita cu crema de zahar ars se pune intr-o tava sau cratita si se adauga apa rece. Crema de zahar ars se coace la bain-marie. Apa din cealalta tava trebuie sa nu fie pana sus. Vom mai dauga apa. Alegeti o tava cat mai inalta.
Se baga crema la cuptor. Coacerea se face la o temperatura de 160-170 de grade Celsius, setat sus-jos la cuptoarele electrice, sau foc mediu la cuptoarele pe gaz. Deci reducem temperatura.
Foarte important acum, cititi cu atentie, e marele secret al cremei de zahar ars!
Dupa 10 minute se mai adauga in tava cam 50 ml de apa rece. Se repeta cam din 10 in 10 minute.
De ce este atat de important acest lucru? Se va reduce temperatura apei din tava, nu va clocoti, deci oul din crema se va coagula incet, nu brusc, si nu va avea crema, la final, gauri. Aspectul va fi fin, matasos, nu de burete plin de gauri. Sa nu uitam ca este o crema de oua, deci oul se coaguleaza si astfel se obtine crema.
Coacerea dureaza cam 40-50 de minute. Se scoate tava din cuptor si se mai lasa cratita in apa inca 10 minute. Dupa aceste 10 minute, se scoate cratita din apa si se lasa la racit.
ATENTIE!
Nu dati crema la temperatura foarte rece, nu o bagati acum la frigider. Se va lasa! Racirea trebuie sa se faca treptat.
Dupa racirea completa se baga la frigider si se lasa pana a doua zi. Este absolut necesar acest lucru, daca se rastoarna cand este calda, se sfarama toata.
Mod de prezentare si servire pentru crema de zahar ars
A doua zi se desface usor pe margine cu un cutit si se rastoarna pe un platou rotund. Mare atentie ca are sirop si stropeste. Sa nu aveti surprize.
Se taie felii ca la tort, se pastreaza la frigider si se serveste rece. Vara nu lipseste de la noi din frigider, e desrtul perfect. In momentul servirii ii puteti adauga un mot de frisca vanilata – vedeti reteta aici.
Daca doriti se mai pot adauga stafide inmuiate in rom sau jumatati de nuca usor rumenita, dar direct pe zaharul ars, cand este cald, ca sa se lipeasca. Vor fi deasupra cand se rastoarna crema si vor da un plus de savoare.
Pofta buna!
Daca va place aceasta reteta, v-am facut pofta si v-am starnit curiozitatea s-o testati, puteti sa-mi lasati dedesubt comentarii(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi aratati ca imi apreciati munca.
Va invit sa va inscrieti in grupul Mancaruri simple si gustoase, gatite cu Gina Bradea. E cel mai mare grup culinar romanesc si acolo gatim impreuna.
Va multumesc si va imbratisez cu drag,
Gina Bradea
Reteta de crema de zahar ars a fost incercata si de catre cititorii blogului:
54 COMENTARII
Retete deosebit de bune apreciez mult si multumesc pentru ele!Mult succes pe viitor😘😘
Chiar nu stiam ce desert sa fac ! Mulumesc pentru idee , am facut si anul trecut dupa reteta din cartea Silviei Jurcovan , dar am adaugat peste zaharul caramel , jumatati de mere , cu alta pcazie jumatati de caise , api am turnat compozitia de oua si am copt impreuna . A iesit foarte buna ! De data asta am sa fac simplu , fructele le servesc alaturi cu un strop de frisca !
Buuun tare.
Noua ne place varianta „gresita” – cea buretata putin la fund. Avem 2 texturi . 🙂 Siropul de zahar ars are o aroma deosebita cu rom si mai estompeaza si gustul pronuntat de oua. Esenta de rom o adaug in compozitie.
Foarte bine, ceea ce-ti place este cea mai buna intotdeauna.
Bună ziua! M-ar interesa, de asemenea, reţeta veche a prăjiturii numită NEGRESĂ, nu cea de post, cea de cu peste 30 de ani în urmă. O ştie cineva?
Da, am o reteta, o sa vina in curand.
Aceeași rețetă folosesc și eu de ani de zile. Cu adevărat crema de zahăr ars este un desert fin. Mulțumesc pentru împărtășirea secretului. Nu toată lumea îl știe.
E delicioasa, intr-adevar.
Cu drag, Lenuta! 🙂
Cele mai bune și gustoase rețete! Va apreciez f mult! Tot ce am făcut după rețetele dv mi a ieșit!!! Mulțumesc ptr toate sfaturile utile pe cere le dați!
Ma bucur si te felicit, Mia!
Iti multumesc si eu! Te pup!
Foarte bun desertul, l-am facut sambata trecuta pentru prima data, a iesit super, multumesc mult pentru toate retetele si toate secretele, nu se poate gresi cu ele!!!
Ma bucur tare, Cristinel. Te mai astept pe la mine, sa mai gatim impreuna.
Prima reteta de pe acest blog cu care am dat chix. Am tinut crema o ora si 10 min la 170gr caldura sus si jos pentru ca dupa cele 50 min tot nu parea inchegata. Cand am rasturnat-o pe platou a doua zi centrul era lichid iar zaharul caramelizat pe cratita nici macar nu se topise.
Nu-i nimic, mai faci o data si o tii la cuptor 1 ora si jumatate. Depinde si de cuptor.
Doamna Gina,mama mea de la tara,facea aceasta crema de zahar ars,de pe vremea cand nici nu eram la scoala,fara bain-marie,fara cuptor fixat la 200 de grade C,dar era…un vis! tin minte gustul pronuntat de vanilie si rom,iar zaharul ars,cu care tapeta cratita cea mare,era de culoarea coniacului!:)) si ne mai placea pentru ca iesea cu gaurele,nu f fina,cum le-ar placea francezilor! :)) noua,asa ne placea! asa eram de indragostiti de aceasta crema ca uneori,cand mama nu era acasa,furam ouale din cuibar si ne faceam singuri crema dintr-o jumatate de litru de lapte si 4-5 oua! ne iesea de minune! Pe vremea aia,locuiam la tara intr-o ferma de vaci,iar tata era tehnician veterinar si insamantator artificial la 700 de vaci! aveam de toate… acum,recunosc,ma urnesc mai greu in pensie sa mai fac deserturi,desi le duc dorul! dar stiti ceva? am descoperit o crema aproape la fel de buna si la Carefour pe unde mai dau cate o raita si-mi mai potolesc simturile papileor gustative… Cu simpatie, Pusa F.
Asa e! Se facea la bain-marie, pe foc. Era plina de gauri si atat de buna! Ce-mi mai placeau pliculetele alea cu zahar vanilat 🙂
Reteta copilariei.Ne aduce bucurie si trezeste nostalgie.Multumesc pentru sfaturi.A iesit SUPER!!!!
Iti multumesc si eu, Marina!
Te astept cu drag sa mai revii, sa incerci si alte retete.
Este foarte buna reteta,dar e departe de reteta lui Sanda Marin .Eu am Cartea si tocmai am facut comparatie.Nu are nici o legatura .Dar sa spuneti ca este reteta Sanda Marin !! Vedeti ca mai au si altii Cartea
Stimata doamna, cartea Sandei Marin a fost scoasa in mai multe editii, revizuite, adugite, corectate etc. La editia din 1992, gasiti la pagina 283 reteta, sub numele de CREMA DE VANILIE CARAMELIZATA. Eu am transformat lingurile in grame, dar este exat reteta Sandei Marin. Si am explicat mult mai amanuntit reteta, mai modern, mai pe intelesul tuturor.
Va rog frumos sa va documentati corect 🙂
Va multumesc mult , eu am facut ctema de zahar ars , are un aspect super , sper sa fie si gustoasa dupa cum arata ! Spor si numai de bine!
Iti multumesc, Maria! Va fi si gustoasa, cu siguranta!
Pofta buna! 🙂
Mama Gina, help, revin cu nelamuriri! (sper ca mi se permite aceasta exprimare, o zic cu toata dragostea si aprecierea pt toate sfaturile bune care ni se dau). Problema mea: am multe lactate, nu vreau sa le las sa expire, am tot facut „saraturi” si mancare si de rontait…as vrea si ceva dulce, ar merge sa pun in crema de zahar ars smantana? Dar nu cea de gatit- smantana grasa, pt mamaliga cu branza, sa ma exprim mai clar. Si in ce proportie cu lapte? Sau alte prajituri unde ar merge iaurt/smantana – mai usurel asa de facut, ca nu sunt o mare experta, o iau treptat.
Draga mea, atat de draga,
Sigur ca-mi poti spune mama Gina.
Ma bucur pentru lactatele acelea, sunt aur curat. Daca esti pe langa mine, vin sa-mi dai si mie 🙂
Apoi, la crema de zahar ars nu poti pune smantana. Poti face unt din smantana, stii, da?
Uite retete cu iaurt si smantana:
– https://pofta-buna.com/tag/smantana/
– https://pofta-buna.com/tag/iaurt/
Multumesc mult! O sa incerc cu o ciorba cu afumatura (sotul e fan afumatura) si tarta fara coacere (fetita, ca orice copil….fan dulciuri). Pt mine mai fac o tura de saratele cu untura si branzeturi (am pus odata si niste smantana ca mai aveam prin frigider si au iesit bune, deci sigur ies si acum). Foarte bune lactatele si sanatoase, am primit de la cineva care lucreaza, am mancat simple pana ne-am saturat si acum nu vreau sa irosesc ce-a ramas prin frigider. Mama spune glumind ca asta e zgarcenie economicoasa :)) dar asa m-am invatat de la ea, sa incropesc tot ce am prin frigider, d-aia imi plac mie retetele de pe blog, ca gasesti ce sa faci si cu „resturi”si ies niste mancaruri super gustoase
Bravoooo, asa te vreau!
Nu e zgarcenie, dimpotriva, e respect fata de mancare si fata de familie. De ce sa arunci si nu sa faci ceva gustos cu ce ai?
Cu banii economisiti oferi alta bucurie celor dragi 🙂
Revin cu informații pretioase: ciorba cu afumături a fost o bunatateeee, soțul a zis sa ii fac doar din asta de acum încolo :))) și tarta cu iaurt excelenta, nu prea dulce și asa a mâncat și soțul, i-am împăcat pe toți, am făcut și o plăcintă cu carne în care am pus și smântână și daaa chiar i-a tăiat gustul fad, foarte buna. N-am eu timp cum as vrea sa testez toate bunătățile de pe aici, dar asa încet, câte 1-2 la sfârșit de sapt se poate :). Aa următoarea la „numărătoare” e varza a la Cluj, cred ca sapt viitoare, week-end-ul asta avem program de grădinărit, avem un locusor mic la tara și chiar dacă mergem doar o zi sau 2 pe sapt am pus una alta, pomi fructiferi sa avem de toate din gradina noastră.
Stii cat de minunate sunt astfel de mesaje pentru mine? La suflet imi merg.
Va imbratisez pe toti!
Urmăresc demult rețetele tale și sunt f
Încântată de ele. Unele le-am și încercat și mi-au plăcut, altele le salvate, mulțumesc mult,😘😘🥰🥰
Multumesc frumos. 🙂
Doamna Gina, am o nelamurire. ce inseamna ‘vanilie’? Putem folosi esenta de vanilie sau numai pastai? Si cit sa folosim? Help!
Bună dimineața, d-na Gina!
Am făcut cremă de zahăr ars folosind rețeta dumneavoastră de mai multe ori și mi-a ieșit foarte bine de fiecare dată. Am însă o nelămurire: dacă dublez cantitatea, timpul de coacere nu mai este același, nu?
Timpul de coacere e acelasi 🙂
Bună ziua! Am făcut rețetă crema de zahar ars, ca la carte. Insa.. O țin de 01:40 h la cuptor și nu se întărește…. Deasupra este perfect.. Cuptorul l. Am ținut la 170 grade, am pus apa din 10 în 10 min…
E destul! Opreste cuptorul si las-o sa se raceasca in cuptor 🙂
[…] Se porneste cuptorul la 200 de grade Celsius. Cratita cu crema se pune intr-un alt vas, in care avem apa rece. Acest preparat se pregateste, de fapt, prin procedura de bain-marie. Dupa ce il bagam in cuptor, reducem temperatura la 160-170 de grade sau foc mediu. Din 10 in 10 minute adaugam apa rece, pentru ca reteta sa iasa fara gauri, conform pofta-buna.com. […]
F reusita aceasta rețeta, mult mai fina decât cea coaptă fără aceste secrete! Singura problema este ca are f mult zahăr! Oare s-ar putea face și cu zahăr brun?
Apreciez f mult Rețetele Dvs, am făcut prima data anul acesta de Paști rețeta de cozonac cu gălbenușuri, frământat de 3 ori, era perfect și după o săptămâna, păcat ca are multe calorii…. Când nu știm ce sa gătim bun, căutam Rețetele” Ginutei” și ziua este perfecta! Felicitări!
Da, e foarte dulce si puteti folosi zahar brun.
Eu rareori mananc dulce, foarte putin 🙂
[…] mere, lapte… „fac tort de mere cu crema de zahar ars„, mi-am spus. Zis si facut. Am pregatit reteta si o impartasesc si cu voi. […]
[…] Crema de zahar ars monoportii, cu dantela din zahar caramel. Ne simtim destul de aiurea cand cineva ne spune ca privim lumea prin ochelari roz. […]
[…] cu mere si crema de zahar ars, reteta veche, pas cu pas sau un fel de prajitura desteapta, la care toate se coc impreuna: blatul, […]
[…] sau prajitura imposibila, tort cu cacao si crema de zahar ars, se poate face in ambele variante: tort sau prajitura. Cum se face prajitura imposibila, reteta de […]
[…] este gata si crema de zahar ars. Luam tava in care am pus caramelul si in ea vom turna amestecul de pandispan. Nivelam foarte bine […]
Ce imi place la tine? Explicatiile clare, pe etape si mai ales secretele ( adica alea de culise :)) retetelor. Te imbratisez cu mult drag :*.
Multumesc mult, te pup si eu 🙂
Consider că , CREMA DE ZAHAR ARS,este regina dulciurile ,la fel cum sunteti dvstra intr chefi bucătari! Mulțumesc ptr această super rețetă si sfaturile g utile ptr a obține acest dulce ” a la carte ” felicitări !
Multumesc mult 🙂
Testata in aceasta seara. A iesit super super superrrrrr. Va multumesc pentru retetele minunate!
[…] sa imi spuneti si mie cum a iesit reteta. De asemeni, va recomand sa incercati si clasrica reteta de crema de zahar ars, un alt deliciu aratos si savuros! […]
Buna ziua,
Multumesc ca ati ales sa impartasiti aceste retete minunate cu noi ceilalti.Dar mai mult decat retetele in sine(nu va mi-o luati in nume de rau ca spun asta),in sensul ca unele rete deja le stiam sau le-am luat din alta parte,dar nu intotdeauna mi-au reusit,apreciez foarte,foarte mult sfaturile pe care le impartasiti si indrumarile pas cu pas care insotesc aceste retete.Datorita acestor sfaturi si indrumari(secrete!) reusita mea in bucatarie este aproape perfecta fie ca este vorba de o reteta pe care o stiu deja sau o reteta noua.
De exemplu ,datorita sfaturilor din reteta dumneavoastra de crema de zahar ars am obtinut un produs perfect,ca la carte ,pentru prima data de cand mi-am facut curajul sa gatesc acest desert fin.
Inca odata,multumesc foarte mult.Sa veti parte de un Craciun frumos si linistit,un An mai bun,plin cu sanatate si multe bucurii alaturi de cei dragi.
Multumesc frumos, draga mea, pentru gandurile bune. Sa se intoarca inzecit la voi!
Iar despre retete, de ce sa fie suparare? Toate retetele au fost deja inventate de catre altii, acum noi doar le gatim. Si da, exact aceste sfaturi si felul in care explic retetele sunt cele care fac diferenta 🙂 Acestea imi sunt copiate de catre altii. Retetele le stie toata lumea, dar nu si aceste mici secrete care de fapt fac diferenta 🙂
De ce nu spuneti ca laptele trebuie incalzit si dat in clocot ? Am avazut video de 3 ori ca sa nu gresesc. M-am uitat in cartea lui Sanda Marin. Din nou am esuat.
Pe vremuri faceam fiarte buna dar am uitat
Doamna, e o reteta extrem de simpla, laptele nu trebuie fiert inainte! Eu fac crema cu laptele de la frigider si iese perfect de fiecare data.
Nu are cum sa nu iasa reteta asta!