Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere

Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere, aceeasi reteta, 3 nume diferite, abordari asemanatoare in romana, franceza si italiana, pentru cea mai simpla si mai fina crema de vanilie. 🙂Crema pasticcera sau creme patissiere (crema de lapte fiarta),  este una dintre cele mai apreciate si mai folosite retete din lume, se poate aromatiza in fel si chip si este extrem de gustoasa. Se foloseste ca umplutura la torturi (Tort Mimoza – vedeti reteta), la eclere – vedeti reteta, la diferite prajituri din aluat foietaj, fraged, la tarte sau pus si simplu ca budinca sau creme la pahar. Este delicioasa sub orice forma.

In vechile carti de bucate si retetare de cofetarie, veti gasi denumirea de „crema de lapte fiarta”. In franceza se numeste creme patissiere, iar in italiana – crema pasticcera.

Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere
Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere

Ce folosim la reteta de crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere

Reteta originala de creme patissiere (dupa Larousse gastronomique)

Crema de lapte fiarta, crema pasticcera sau creme patissiere

Rating 

Durata Preg.: 

Durata gatit: 

Total: 

Crema de vanilie creme patissiere crema pasticcera - Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere
Crema de lapte fiarta, crema pasticcera, sau creme patissiere, o crema de vanilie extrem de fina, de baza, pentru diferite torturi si prajituri.
Ingrediente
  • Pentru 8oo g de crema
  • Reteta franceza originala, dupa Larousse gastronomique
  • -500 ml lapte
  • -4 galbenusuri
  • -100 g zahar
  • -60 g faina sau 30 g amidon din porumb
Ce folosim la reteta de Crema de lapte fiarta, crema pasticcera, sau creme patissiere:
Ce folosim la reteta de crema de lapte fiarta, crema pasticcera sau creme patissiere:

Mod de preparare pentru crema de vanilie (crema de lapte fiarta, creme pastissiere, crema pasticcera):

Puteti citi reteta scrisa si variantele ei sau vedeti reteta video aici.

 

Crema de lapte fiarta, crema pasticcera sau creme patissiere

Se pune laptele la fiert impreuna cu aromele (pastaie de vanilie sau alte arome, dupa preferinta).

Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere
Crema de lapte fiarta, crema pasticcera sau creme patissiere

 

Separat, galbenusurile se bat impreuna cu zaharul, pana se topeste si se adauga faina in ploaie, amestecand bine.

Se adauga treptat laptele clocotit, amestecand incontinuu. Se pune vasul pe foc, la foc mic, amestecand incontinuu, pana cand crema da in clocot.

Se retrage vasul de pe foc, se acopera cu folie sau un tifon umed si se lasa deoparte pana cand se va folosi. Tifonul umed sau folia, au rolul de a proteja, sa nu se formeze pelicula tare deasupra.

Daca doriti sa preparati crema cu ciocolata, adaugati la final 100 g de ciocolata (neagra, alba, cu lapte) rupta bucati. Lasati 5 minute sa se inmoaie, apoi amestecati bine cu telul. 🙂 Dupa gust, puteti aromatiza crema cu lichior, coniac.

Se poate colora, dupa preferinta, dar eu prefer sa nu folosesc prea des coloranti artificiali.

Sfaturi de la Gina Bradea

Daca doriti o culoare mai placuta, puteti adauga un strop de sofran sau turmeric(pentru culoarea galbena). Eu am oua de tara, asa ca la mine a iesit un galben foarte fumos. 🙂

Aceasta este crema de baza, dar, dupa dorinta, se pot adauga unt, frisca batuta, albus batut, piureuri de fructe etc..

Mari batai de cap mi-a dat reteta asta in scoala. 🙂 Mereu mi se taia. Tin minte ca am fost la o colega acasa, si am stricat cam 3 l de lapte si  enorm de multe oua, mereu ni se taia crema. Noi adaugam si albusul si nu stiam de ce ni se taie crema. 🙂 Eram copii. Era mult pe-atunci sa ai 3 litri de lapte si un carton de oua. :))

 

2. Reteta italiana de crema pasticcera, recomandata de Scuola italiana di cucina (Scoala italiana de bucatarie):

Ingrediente pentru crema de vanilie:

-6 galbenusuri

-100 g zahar

-80 g faina

-600 ml lapte

Se bat galbenusurile cu zaharul, pana la dizolvarea completa, se adauga faina in ploaie si laptele rece, apoi totul se pune pe foc, amestecand continuu, pana se leaga.

Un truc italian: Se poate turna amestecul in vase mici, de 1 portie, apoi se pun la bain-marie, la cuptor. Ca la crema de zahar ars. 🙂  Ies portii delicioase de budinca.

 

3. Reteta care se folosea in laboratoarele de cofetarie, din Retetetarul tip de cofetarie-patiserie (cum am invatat eu acum 30 de ani).

Ingrediente necesare pentru crema de lapte fiarta sau crema de vanilie:

-1 l lapte

-150 g faina

-300 g zahar

-5 oua

-50 g zahar pentru albusuri

-vanilie

Galbenusurile, 300 gr zahar, laptele, vanilia si faina se amesteca foarte bine si se strecoara, sa nu aiba cocoloase. Se pune totul pe foc si se amesteca pana cand da in clocot si este bine legata crema. Se opreste focul si imediat se adauga albusurile batute spuma cu 50 g de zahar. Se bate cu telul, pana cand crema devine spumoasa. Dupa dorinta, se pot adauga 200 g de unt sau se lasa simpla.

Se facea proba, ca sa se verifica gradul de coagulare: pe bucatele de hartir se lua crema si se baga la rece cateva minute. Se vedea daca se intarea sau nu crema si mai trebuia fiarta. Crema trebuia sa sa intareasca si abia apoi se adaugau albusurile.

Nu e greu de facut. Iar daca doriti, mai multe retete de creme – gasiti aici.

Crema de zahar ars, reteta veche, simpla si rapida, cu toate secretele
Crema de zahar ars, reteta veche, simpla si rapida, cu toate secretele
Crema rapida cu mascarpone, ness sau cacao
Crema rapida cu mascarpone, ness sau cacao

Pofta buna!

Reteta aceasta de crema de vanilie a fost incercata de catre cititorii nostri:

Crema de lapte fiarta Oana Petreaca 150x150 - Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiereCrema de vanilie Ionita Valentina 150x150 - Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere Crema de lapte fiarta Ionita Valentina 150x150 - Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiereCrema de vanilie L Gianina 150x150 - Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete de dulciuri » Retete Torturi » Creme » Crema de vanilie, crema pasticcera sau creme patissiere
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3380

103 comentarii

  1. Am facut aceasta crema, varianta care se folosea in laboratoarele de cofetarie si am pus albusurile batute spuma dupa ce crema s-a racit si am amestecat-o cu unt adica am pus albusurile la final si mi-sa taiat toata crema. Oare ce nu am facut bine?

  2. Daca se adauga si albusurile batute spuma (este crema de cremes) atunci se face asa: se bat albusurile spuma in timp ce crema este inca pe plita si se amesteca sa nu se prinda si cand este gata spuma (fara zahar) se ia crema de pe foc si se adauga in crema fierbinte spuma de albus apoi se amesteca usor pana la omogenizare. Astfel, albusurile se vor opari (cam ca la bulgari de zapada) si crema ramane spumoasa si nu se va taia. Daca se amesteca albusuri spuma cu orice crema rece se taia.

  3. crema asta este suficienta pt. blatul de baza din 4 oua?
    amestec cu toate cele 4 albusuri? sa nu se subtieze prea tare?

        • Eram niste copii, atunci invatam si faceam greseli peste greseli. Nu ca acum n-as mai face greseli 🙂 . Dar acum, da, nu mi se mai taie.
          E cinstit sa spun tot, ca sa nu fie surprize neplacute, nu credeti? 🙂

  4. eu am reparat crema de oua si unt dupa ce sa taiat pe aburi si acum nu mai este consistenta sa o pun in tort ce fac pun amidon si daca da cum il folosesc

    • Dizolvati 1 lingura de faina sau amidon in lapte caldut si adaugati in crema, amestecati enrgic si puneti pe foc 🙂

  5. Cum fac sa nu am cocoloase in crema daca o fac fara oua? Doar faina lapte zahar unt/margarina unirea. Folosesc aceasta crema la o prajitura cu banane si ciocolata. Mereu am cocoloase cand amestec faina cu laptele.

  6. Eu am facut prima varianta si pot sa spun ca e pentru prima oara cand mi-a iesit fara batai de cap.Este un deliciu! Am facut jumatate din cantitate si am folosit-o la o tarta cu capsuni.

    • Nu am folosit niciodata amidon. Se poate folosi, dar nu stiu cat, asa ca nu te pot ajuta?
      De ce ai vrea sa folosesti amidon si nu faina?

      • Amidonul e bun inlocuitor pentru persoanele care au sensitivitate la gluten sau sufera de boala celiaca. Pentru ingrosat sosuri se foloseste deobicei jumatate din cantitatea de faina. Inainte de a se adauga in sos (sau crema) trebuie amestecat cu apa rece(sau lapte in cazul acesta) ca sa iasa fin si fara cocoloase

        • Multumesc frumos pentru raspuns. Adevarul este ca nu am facut cu amidon. Voi proba si varianta cu amidon.
          Sa mai vii pe la noi, Nikk <3

  7. Iubesc crema asta de vanilie. Eu folosesc in loc de faina amidon sau kudzu. Devine mai fina si mai putin fainoasa la gust

  8. In primul rand vroiam sa va felicit pentru munca pe care o depuneti pe site, de la retetele care adreseaza toate detaliile ce pot aparea in preparare pana la raspunsurile pertinente si atente pe care le dati la comentarii.
    Va rapesc din timp cu doua intrebari:
    Dupa prima reteta, cea conform cu Larousse Gastronomique, credeti ca, galbenusul de ou, este procesat termic suficient pentru a nu exista riscul de Salmonella sau alte bacterii daca ouale sunt proaspete, nepasteurizate?
    Daca crema se prepara si se pastreaza separat de alte preparate, cam cat poate fi tinuta la frigider?
    Va multumesc anticipat

    • Multumesc frumos.
      Da, este suficient de bine preparat termic. Salmonella se distruge la 70 de grade.
      La frigider se poate pastra, in borcan inchis ermetic, maxim 5-6 zile. Nu recomand mai mult.

  9. Eu fac aceasta crema cu albusuririle bătute spuma si nu s-a tăiat niciodată, dar pun albusurile bătute spuma cu intreaga cantitate de zahar din reteta in crema care este inca pe foc, atunci cand aceasta s-a ingrosat suficient.Dupa ce le-am încorporat continui sa amestec enegic in crema -in reteta mea scrie 5′ , eu cred ca amestec doar vreo 3. (Vasul este inca la foc mic)
    Atentie insa, vasul in care se face crema trebuie sa fie incapator, caci albusurile spuma ii dublează volumul.La cremsnit o pun pe foi cat este fierbinte.Întotdeauna s-a legat f. bine, nu am facut niciodată testul cu hârtia.

  10. Cine ma poate ajuta.am facut crema din 8 galbenusuri 8 linguri zahar si 200 ml lapte.si dupa racire vroiam sa pun unt.dar s a taiat pe foc:( o pot repara cumva? Multumesc

    • Din pacate, nu se poate repara, s-a coagulat galbenusul. Trebuie sa respecti reteta exact cum e scrisa. Ce ai facut diferit?

  11. Se poate folosi crema pentru o prăjitură cu mere pe care trebuie să o pun la cuptor ?Am vazut o rețetă pe net si se folosesc crema de ouă în straturi și felii de mere dar nu stiu daca functioneaza in momentul in care pun la cuptor…am îndoieli in privinta cremei?!

  12. Gina dragă,ești un geniu ! Am făcut câteva din rețetele tale.Toate mi-au reușit.După ce te-am lăudat,îmi spui de unde ai așa o minunăție de esență de vanilie ?

  13. Buna ziua! Toate retele dumneavoastra ce le-am urmarit pana acum(am si facut cateva),sant super.Va doresc la cat mai multe retete de acum inainte.Numai bine.

  14. este crema ideala pentru cremsnit ,pun albusele batute cit este crema inca fierbinte si am mai modificat putin pun jumatate din faina si cealalta jumatate budinca de vanilie,la noi extractul si pasta de vanilie nu se prea gasesc si sunt foarte scumpe!

    • Nu sunt de acord cu budinca aia din comert deloc. Mai bine folositi zahar vanilat. E foarte scumpa pasta de vanilie peste tot, dar esenta de vanilie se gaseste peste tot.

  15. Multumesc din suflet! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va gasesc mereu aici cu sfaturi de aur! (in retetar aveam cantitatile insiruite si nu mai stiam cum sa le pun in lucru)

    • Multumesc si eu, Teodora!
      Te invit sa o incerci si sa ne tii si pe noi la curent despre cum ti-a iesit.
      Spor la gatit si Pofta Buna!

  16. Eu am amestecat albușurile de la început, cu gălbenușurile, peste care am turnat laptele și nu s-a tăiat crema. Ce-i drept, crema fără albușuri este mai onctuoasa, mai bogată! Felicitări Gina Bradea ptr tot talentul pe care îl ai . Eu nu sunt de meserie cofetar, dar fac dulciuri de la 15 ani, ptr nevoile mele mă descurc suficient în bucătărie, însă sfaturile tale sunt cele mai pertinente dintre tot ce am citit de-a lungul timpului legat de rețete. Știu ce spun ptr că recunosc metodele tale din practica mea. Pentru sinceritatea care reiese din tot ce ne împărtășești, ești demnă de tot respectul!

  17. O reteta cu atatea variante ! am facut-o pe prima si a 3 a varianta! sotului ii place mult a 3 a varianta, ii aduce aminte de copilarie! drept urmare i-am facut-o destul de des chiar ! multumesc frumos pentru toate retetele si sfaturile oferite!

  18. Am făcut aceasta rețetă de mai multe ori pt eclere și cremsnit. Mi a ieșit de fiecare data. Succesul e garantat 😉. Mulțumesc dna Gina 😘

    • Ma bucur si te felicit, Emi! Iti multumesc si eu!
      Te invit sa mai incerci si alte retete de-ale mele!

  19. Multumesc mult, zana mea buna. Mereu ma inveti cate ceva si dupa ce primesc retetele de la tine, totul mi se pare extrem de simplu. Te urmaresc cu iubire si te pretuiesc cu tot sufletul meu. Pupici dulci din UK.

  20. Doamna Gina sunteti speciala tot ce fac din retetele dumneavoastra imi iese perfect si delicios ex. Am facut acum crema pasticera si a iesit perfect.va multumesc pentru timpul pe care il petreceti cu noi sa ne invatati(pe cei care suntem incepatori in ale bucatariei)secretele bucatariei va imbratisez cu drag

  21. Pot face si o crema de lamaie avand la baza aceste ingrediente…caut o reteta de crema de lamaie dar fara unt

  22. Buna ziua. Cat unt putem pune la aceste cantitati?Mie imi place f mult cu unt.Mi.i se pare ca schimba tot gustul cremei.

  23. Bestiala crema, am facut si o varianta cu pudra de roscove si esenta de rom. Si am adaugat si nuca in ea, felicitari ca existati in bucatariile noastre!

  24. Multumim mult,zina noastra pentru toate sfaturile trucurile si retetele minunate si foarte important,prezentarea si explicarea pregatirii acestora mai pe intelesul “nostru” pt. aceia
    care au stat mai putin in bucatarie.
    Cu drag,Vatoii
    va

  25. Mult respect stimată doamnă pentru tot ceea ce faceți pentru noi! Gătesc foarte des după rețetele dumneavoastra. Sunteți minunată! ❤️

  26. Multumesc! Crema asta imi aminteste de copilarie, Bunica imi facea aceasta crema de vanilie la pahar! E foarte buna si simpla, o voi face si eu.(acum am proportiile)

  27. De obicei, folosesc varianta romaneasca. Pun albusurile cand crema se mai raceste. Riscul este ca s-ar putea sa se inmoaie crema. Deci crema ar trebui fiarta putin mai mult. Adoram prajiturile cu aceasta crema. Nimic artificial. Era si baza (fara faina) a inghetatei cu diverse adaosuri.

  28. Bună zi de 13 ianuarie! 🙂
    După documentare serioasă, adică citit/vizionat înainte și în timpul preparării, am înregistrat un nou succes marca Gina Bradea cu varianta 1, la care am folosit amidon, și, urmând toate indicațiile, m-am ales cu o fină și delicioasă cremă de vanilie la care, forțată de faptul că azi trebuie să folosesc șampanie 🙃, am pus “ceva” ciocolată … rezultatul e indescriptibil de 😋😋😋, Mulțumesc frumos din nou pentru activitate! 🥰🥰🥰

  29. Buna ziua,
    Va rog , daca se poate sa imi spuneti pentru VARIANTA 1 (crema de vanilie), in cazul in care vreau sa adaug unt,ce cantitate de unt se poate adauga?
    Va multumesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.