Cozonac rosenkrantz pufos, cu nuca sau scortisoara
Cozonac rosenkrantz pufos, cu nuca sau scortisoara sau cozonac boboci de trandafir, ca niste rulouri pufoase cu nuca sau scortisoara, in mantie de caramel auriu.
Este atat de bun si parfumat, incat creeaza dependenta. Se poate face de dulce sau de post. O reteta veche de peste 100 de ani.
Cozonacul rosenkrantz e o reteta pe care o facea matusa Marieta. E notata amanuntit, cu cerneala rosie, in caietul ei de retete, pe care-l pastrez cu sfintenie.
Cat de mult ma bucuram cand mergeam in vizita la ea si ne servea cu acest cozonac. Simteam mirosul de cum intram pe poarta si abia asteptam momentul cand aducea platoul.
Preferatul meu era cel cu scortisoara, asa ca matusica mea draga, mereu facea un cozonac rosenkrantz micut, numai pentru mine. Avea o craticioara smaltuita, rosie, in care-mi facea un cozonacel dragalas. Cred ca avea cam 300 g. Ce bucuroasa mai eram 🙂
Matusa Marieta a murit acum 38 de ani. Nu a avut copii, iar cele 2 caiete cu retete ale ei, au ajuns la mine. Voi gati mai multe retete de acolo, sunt retete minunate si merita sa fie gatite si de catre gospodinele de azi 🙂
Alte retete din acel caiet mai sunt retetele: Tort fin cu crema de portocale, Tort Joffre reteta veche pas cu pas sau Prajitura Regina Maria.
Le fac si eu la ai mei, dar mai rar, recunosc. Daca fac 1 data pe an si adevarul e ca ar merita sa-l fac mai des, ca tare-i bun 🙂
Ce ingrediente sunt necesare pentru reteta de cozonac rosenkrantz (cu nuca sau scortisoara)?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- Pentru aluat de dulce
- -500 g faina de buna calitate, tip 000
- -3 oua
- -100 g zahar
- -1 praf de sare
- -250-300 ml lapte caldut
- -7 g drojdie uscata
- -coaja de la jumatate de lamaie
- -vanilie
- -100 g unt moale+50 g unt pentru uns
- Pentru aluatul de post
- -500 g faina
- -300 ml apa
- -1 praf de sare
- -100 g zahar
- -100 ml ulei+50 ml pentru uns
- -7 g drojdie uscata
- -arome dupa dorinta: coaja de lamaie, portocala, vanilie
- Umplutura
- -100 g zahar
- -200 g miez de nuca sau 1 lingura de scortisoara macinata
- Pentru caramel
- 300 g zahar tos
- Inca 50 g unt pentru uns forma
Cum se face reteta de cozonac rosenkrantz?
1. Se framanta aluatul
Se cerne faina intrun lighenas, se adauga drojdia uscata si se amesteca.
Separat ouale se bat cu un praf de sare si se lasa 10 minute sa se inroseasca (devin de un galben puternic), apoi se bat cu zaharul, pana se dizolva.
Se toarna peste faina, se adauga aromele si 250 ml lapte caldut. Se incepe framantarea aluatului. Daca mai este nevoie, se adauga si restul de lapte sau 1 lingura de faina, in functie de ceea ce mai este nevoie.
Se adauga untul topit si se framanta bine, pana cand aluatul se desprinde de mana. Trebuie sa obtineti un aluat potrivit, nu foarte moale.
Se acopera cu un servet si se lasa deoparte, la cald, sa creasca.
Va recomand sa cititi aici Secretele aluatului dospit. Veti gasi informatii de mare folos 🙂
Daca faceti aluatul de post, procedati la fel, dar nu folositi oua si lapte, ci doar apa.
Sfatul Ginei
Dupa 30 de minute, ma framantati inca o data aluatul, timp de 5 minute, putin, doar cat sa activati din nou drojdiile. Veti obtine un aluat fabulos!
2. Pregatim zaharul ars
Se pune zaharul intro craticioara mai veche, si se pune pe foc. Se lasa la foc potrivit si cand incepe sa se topeasca pe margini, se reduce focul si se lasa pana cand zaharul este pe jumatate topit.
Acum se amesteca, se da deoparte de pe flacara, ca sa ramana auriu, sa nu fie prea ars si prea inchis la culoare.
Se mai pune putin pe foc, atat cat sa se topeasca bine totul si sa fie auriu si fluid.
Imediat se toarna in forma in care se va coace cozonacul rosenkrantz. Eu presar si 1-2 linguri de nuca macinata, imi place cum se vede 🙂
Se lasa la racit.
3. Modelare cozonac rosenkrantz
Cand aluat a crescut si e pufos, se intinde pe masa presarata cu faina sau unsa cu ulei, cum va e mai usor.
Se intinde cu sucitorul o foaie dreptunghiulara, cam de 30×20 cm. Aproximativ, nu o masurati, trebuie sa fie dreptunghiulara 🙂
Se unge cu untul topit sau ulei si se presara umplutura de zahar cu nuca sau zahar si scortisoara.
Umplutura se intinde pe toata suprafata aluatului si se apasa usor cu palmele, ca sa se lipeasca bine de aluat.
Se ruleaza si se face un rulor lung si bine strans. Se taie in 6-8 bucati egale. Eu fac de obicei 8 rulouri, se vad mai frumos.
Forma tapetata cu zahar ars, se unde cu unt sau se stropeste cu putin ulei. Unt eu folosesc mai mult, daca e post, ulei pun foarte putin.
La copt, untul se topeste, se amesteca frumos in caramel si ganditi-va cam ce aroma este… 😀
Sfatul Ginei
Aseazati rulourile cu partea care se desface (marginea) spre interior, ca sa se vada frumos si sa nu se rupa cand rasturnati pe platou 🙂
4. Coacerea cozonacului rosenkrantz
Coacerea se face in cuptor preincalzit, la 160 de grade Celsius timp de 10 minute (foc mic la cuptoarele cu gaz), apoi se mareste focul la 180 de grade Celsius.
Coacerea dureaza maxim 1 ora. Se verifica dupa 40 de minute, ca sa stiti cat mai lasati la cuptor.
Se face proba cu scobitoarea si va dati seama cat e de bine copt. In general, e gata in 40-50 de minute, dar depinde de cuptor 🙂
Doamne, cat de bine miroase in bucatarie! V-am spus ca preferatul meu e cu scortisoara, da? Eu pun si 1 lingurita de scortisoara in nuca macinata 🙂
Cand este copt, se rastoarna imediat pe platou sau pe un fund de lemn. Nu se pune pe platou din sticla, pentru ca se sparge.
Se rastoarna imediat cum a fost scos din cuptor, nu se lasa sa sa raceasca, pentru ca se va lipi de forma si nu mai puteti sa-l scoateti decat cu pikamerul. Ganditi-va ca este zahar caramel.
Partea de jos, tapetata in caramel, va fi deasupra, va fi fata cozonacului nostru 🙂
Uitati-va si voi, cat de bine arata, abia scos din cuptor. Simtiti parfumul? 😀
Va invit sa probati reteta, e minunata si ca aspect, iar ca gust…..va las pe voi sa descoperiti 🙂
Pofta buna!
Aceasta reteta de cozonac rosenkrantz a fost incercata si de catre cititorii nostri:
9 COMENTARII
mi-ar placea sa ne ajutati sa facem reteta aceasta cu faina integrala….cam care ar fi gramajul pt fiecare ingredient 🙂 ? Multumesc.
Facem si cu faina integrala, dar va intra mai mult lichid. Aici fac testul si apoi spun. Te ajut sa faci daca vrei, dar eu voi testa reteta dupa sarbatori, acum nu am timp deloc. Aminteste-mi dupa revelion, te rog si facem 🙂
Foarte bun! S-a mâncat fierbinte, imediat după ce l-am scos. Mi-ar fi plăcut ca, caramelul sa fi fost mai lichid. Cred că trebuia mai mult unt, deși, spun eu, am pus suficient. Oricum, foarte bun. Mulțumesc frumos!
Ma bucur, sa va fie de bine!
Caramelul nu va fi lichid, dar poti pune mai mult unt data viitoare 🙂
Multumesc este un cozonac elegant pentru o masa festiva,foarte gustos voi pune si mai multa nuca este delicios,multumesc mult pentru reteta va sta la loc de cinste pe masa de Craciun!
Excelent!
Multumesc, Magdalena!
sunteți minunată!
Această rețetă o facem în familie de pe vremea străbunicii. Probabil că a mai suferit mici variațiuni, dar rețeta după care facem azi e exact ca cea de aici cu excepția că noi nu punem scorțișoară la cozonacul trandafir. Și secretele de care pomeniți fac diferența cu adevărat, nu sunt doar detalii neînsemnate și opționale.
Am cercetat pe net, pot spune, zeci de rețete de cozonac și la nici una nu m-am încumetat, toate sunând care mai de care mai abracadabrant. Foarte multe și foarte proaste și din păcate pentru cei care n-au experiență sau nu știu de la ei de acasă, e și risipă destul de mare de ingrediente scumpe. Să nu mai zic că nimeni pe net nu pomenește de untură (probabil că lumea modernă se oripilează), dar e exraordinar că dvs. o menționați și folosiți. Cel puțin la anumite feluri de carne și la anumite prăjituri, untura nu poate fi înlocuită cu nimic. E deosebit rezultatul.
Anul acesta o să fac unul și cu scorțiloară ca să și sper că apuc să vă trimit și poze.
Keep up the good work! sunteți deosebită !
Multumesc din tot sufletul 🙂
Da, imi place untura la aluaturi si la unele mancaruri. Da alt gust, alta fragezime 🙂