Cozonac fara framantare
Cozonac fara framantare – un cozonac cu nuca, pufos, facut dupa o reteta simpla cu rezultat garantat de fiecare data. O reteta pentru gospodinele incepatoare sau care nu pot framanta.

Eu sunt moldo-dobrogeanca si iubesc enorm cozonacul moldovenesc – reteta aici, acea bomba calorica, plina de grasimi si zaharuri, greu de facut chiar si pentru o gospodina cu state vechi printre oale si cuptoare.
De multe ori mi s-a cerut o reteta mai simpla de cozonac, mai fara framantare, care sa nu dureze 1 ora doar la framantat si sa nu aiba atatea oua… dar sa fie totusi bun, pufos.

Gasiti de asemeni si o reteta de cozonac cu 10 galbenusuri, un alt cozonac delicios, foarte celebru in randul cititorilor mei. Va recomand cu drag sa incercati si acea reteta.
Am dat de multe ori reteta asta, este reteta dupa care am invatat si eu sa fac un cozonac bun si dupa ce mi s-a dat mana, am trecut la cozonacul moldovenesc, adevarata perla si nestemata a cozonacilor.
De aceea este si timpul s-o scriu pe blog, (mai am alte 1.000.000 de retete de scris, in timp) ca sa ramana si va stau la dispozitie pentru intrebari si sfaturi.
Sa nu va fie teama sa ma-ntrebati, nici-o intrebare nu e stupida si nu rad, promit! 🙂 Mai multe retete de cozonac gasiti aici.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de cozonac fara framantare?

- - 1 kg faina (ies 2 cozonaci dolofani)
- - 250-300 g zahar
- - 350-400 ml lapte caldut
- - 10 galbenusuri
- - 2 pliculete drojdie uscata (14 g) sau 50 g proaspata
- - 50 g unt
- - 100 ml ulei
- - Coaja de la 1 lamaie, portocala
- - Vanilie... sau ce alta aroma va place
- -1 lingurita rasa de sare
- Pentru umplut:
- - 300 g nuca+ 2 linguri cacao neagra + 100 g zahar
- - Sau rahat
- - Stafide, fructe confiate... dupa imaginatie si placere 🙂
Cum preparam reteta de cozonac fara framantare?
Primul pas in prepararea cozonacului fara framantare
Se separa ouale, se bate galbenusul cu 1 lingurita rasa de sare si se lasa deoparte, sa se intensifice culoarea.
Faina se cerne de 2 ori (prima data pentru eventualele impuritati dar cernuta de 2 ori se aeriseste si va creste mult mai usor cozonacul) si se lasa in lighean.
Se fierbe laptele cu zaharul si se amesteca sa se dizolve bine zaharul, apoi se oparesc 2 linguri de faina cu putin lapte clocotit.
Se pregateste maiaua (dospeala, plamadeala) din drojdie, 1 lingura de faina si putin lapte caldut (atentie, nu clocotit pentru ca nu mai creste aluatul, sa fie caldut.
Probati cu degetul, daca se simte usor caldut, e bine, daca va ramane degetul in lapte, e prea clocotit 😛
Maiaua aceasta trebuie sa creasca, sa faca bulbuci – asa se vede ca va fi bun cozonacul.
Daca nu creste, nu e buna drojdia si cumparati alta sau ati pus laptele clocotit, asa ca refaceti maiaua cu lapte caldut. 🙂
Va invit sa cititi si SECRETELE ALUATULUI DOSPIT – aici.
Cand a crescut plamadeala, se rastoarna peste faina (se face o adancitura in mijloc) si se adauga faina oparita, galbenusurile, coaja de lamaie, esentele si laptele cate putin, nu tot odata.
In functie de faina se adauga laptele, mai mult sau mai putin, este faina care, cere” mai mult lapte, este mai uscata si faina care „cere” mai putin lapte, este mai umeda.
Se amesteca bine totul, sa iasa un aluat potrivit de moale.
Se framanta putin, adaugand untul topit, amestecat cu uleiul, caldute – doar cat sa se amestece bine totul si sa rezulte un aluat omogen. E suficient 5 minute.
Se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit intr-un loc mai cald si ferit de curenti.
Sfaturi de la Gina Bradea
Eu cand framant putin aluat, maximum 3 kilograme, bag ligheanul in cuptor sau in dulap si asa stiu ca e ferit de orice si creste frumos.
Orice curent sau zgomot mai brusc va face aluatul „sa cada” si nu va mai creste frumos. Timp de 1 ora nu umblati la aluat!
Cand aluatul a crescut frumos, e pufos de-ti vine sa-l mananci cu ochii, se imparte in 2 bucati egale si apoi se intinde foaie cu merdeneaua (melesteul, sucitorul) sau cu mana – asa fac eu.
Se umple cu nuca, stafide, rahat, fructe confiate, alune, migdale, nuca de cocos, absolut cu ce doriti:), se impleteste si se aseaza-n forme.
Forma de cozonac este bine sa fie tapetata cu hartie de copt, ca sa nu se lipeasca si se unge cu ou batut.
Sfaturi de la Gina Bradea
-ungeti hartia cu unt, chiar daca nu este nevoie si in felul acesta cozonacul va avea un miros fin si delicios de unt.
Se mai lasa la crescut (tot in cuptor, nepornit, da?), pana-si dubleaza volumul, se mai ung inca o data cu ou batut (in felul acesta cozonacii vor foarte luciosi).
Se presara deasupra mac, susan, zahar tos sau se pun jumatati de nuca, alune etc.
Coacerea cozonacului fara framantare
Se coc la foc potrivit, la 160-170 de grade Celsius, depinde de cuptor, 50-60 minute.
Se probeaza cu scobitoarea si daca este curata, cozonacul este copt.
Se scot la racit pe un gratar, ideal este sa se culce pe o parte, sa nu se lase.
Dupa racire, se impacheteaza in hartie alba si se depoziteaza in camara sau se baga la congelator.
Va recomand si reteta de cozonac cu 10 galbenuri si 3 framantari, foarte usor de facut si cu un rezultat uimitor.
Se mentin proaspeti si pufosi, dar nu atat de mult cum se mentine cozonacul moldovenesc.
Va sfatuiesc sa vedeti cum face cozonacul o femeie mai in varsta, care, are mana de aluat”, sa puneti mana pe aluat si daca se poate, sa va lase sa si framantati putin.
In felul acesta o sa va formati o parere reala. Daca nu aveti cum, va stau la dispozitie cu sfaturi, oricand, cu mare placere.
Va sfatuiesc, dupa ce va obisnuiti cu aceasta reteta, sa treceti la cozonacul moldovenesc (vedeti reteta aici).
70 COMENTARII
Gina , credeam c-ai disparut … de cate ori voiam sa-ti deschid blogul , imi dadea eroare 🙁 … ce bine-i ca esti din nou aici si cu ce minune de cozonac ai venit , u-huuuuuuuuuuuuuuuu .
N-am disparut …in ceata :), eram pe-aici, dar am facut o revizie capitala la blog, am facut niste schimbari,mutari,reparatii si alte alea… Am reusit sa postez si reteta asta pentru ca am dat-o de n ori si incet-incet si batraneste sa scriu si alte retete ,ca s-au tot adunat :).
Bine-ai facut …
Cum adica batraneste ??? :)) ai cum vreo suta de ani ?
Ceva de genul 😀 ….Ce reteta vrei sa mai scriu,zi rapid ce-ti doreste inimioara lu” matale,cat sunt in toane bune,ca nu se stie 😛 …
Ooooooooooooooo , ma coplesesti Gina ! E primul dar care mi se face de aceste sarbatori . Stiu si eu ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!? ceva bun si musai moldovenesc , ce vrei tu , ce-ti place tie , dar sa scrii ca-i ptr mine :d .
Ms frumos , te imbratisez !
Sarbatori frumoase , linistite si imbelsugate !
Craciun fericit !
Multumesc ,la fel 🙂
maine incerc cozonacul tau Gina
Spor, eu astazi vopsesc ouale, cozonc si pasca fac sambata 🙂 .Nu gatesc mult, am un cocos si fac friptura si bors, putin drob din organele de la 3 pasari si gata 🙂
Pot folosi aluatul acesta pentru pasca? As face si cozonac si pasca dintr-un kg de faina daca se poate! Multumesc pentru raspuns!
Sigur ca se poate, ma mai intrebi si te ajut cu placere 🙂 .Eu fac pasca tot cu aluat de cozonac, pun foarte putin aluat la baza 🙂
Mai am o intrebare doamna Gina! Cat inseamna un iaurt mic? Am 2 feluri: din acela natural foarte lichid si unul turcesc cu 10% grasime cred…pe care sa il folosesc si cat?!
Sunt Gina si-atat, draga mea 🙂 . Un iaurt mic inseamna 150-200 g si este bine sa folosesti iaurt gras, cald, la temperatura camerei, nu scos din frigider. Vezi care are mai multa grasime 🙂 , nu conteaza cat de lichid este.
Gina draga,nu inteleg,ori framantam ,ori nu ?doar omogenizam ?am facut painea fara framantare care sta in frigider,e minunata !La fel fac si eu cozonacul,dar il framant jumatate de ora.
Multumiri anticipate ptr.raspuns !
Draga mea, asta e o reteta simpla. Cozonacul va creste, va fi pufos, dar nu va fi la fel de pufos si fin ca aluatul framantat. Aici va creste doar cat il ajuta drojdia. Eu am specificat ca recomand aluatul framantat. Dar sunt persoane care vor un aluat mai simplu, asa ca am dat reteta asta 🙂 . Creste, dar nu e spectaculos. Daca vrei cozonac adevarat, recomand Cozonacul moldovenesc-eu pe ala il fac 🙂
Buna ziua ! In reteta de cozonac nu apare scris ca ar trebui iaurt. Se pune sau nu?
Da sau nu, dupa dorinta.
Nu ma prea pricep la dulciuri, chestii d-astea mai complicate, raman la ce stiu eu, insa reteta asta a ta de cozonac chiar o s-o incerc, sa vad cum iese.
Te mai ajut, daca ai nevoie.Am explicat totul, pas cu pas, dar nu ezita sa ma-ntrebi daca mai ai nevoie de ajutor. Sunt unele retete care nu se fac deloc greu 🙂 , succes, Cornel!
fff bunii!
Ai probat reteta?
Am o intrebare: in cuptorul nepornit am inteles dar, cat de cald sa fie in bucatarie casa creasca?
Sa nu fie frig. Eu stau la casa si daca nu fac focul, e frig si nu creste aluatul. In Romania, la bloc, e cald, asa ca era bine 🙂
Gina,pe blatul de lucru cand intindem foaia punem faina sau ulei? este o reteta tocmai buna pentru cele care nu pot framanta (exemplu eu).
Pui ce vrei, merg amandoua. Eu pun ulei, asa m-am obisnuit si lucrez mai bine, dar merge si cu faina 🙂
DOAMNA, din albusurile care imi ramin vreau sa fac chec-va rog sa-mi dati o reteta. Multumesc.
Am cateva retete cu albus: intra pe prima pagina a blogului si unde scrie CAUTA RETETA, scrie CHEC.- iti da retetele 🙂
In primul rand Sarbatori fericite!
Blogul este minunat.
Am citit reteta de mai sus , sunt incepatoare .Nu am facut niciodata cozonac , cu retata asta am prins curaj sa fac macar unul incerc pentru revelion sa vedem ce reusesc.
Multumesc frumos. Te ajut pas cu pas, sunt aici, la uun click distanta, cand ai nevoie de mine 🙂
Buna ziua,
Ma numesc Marineta Luca si domiciliez in Oradea. M-am nascut in Moldova dar de la 14 ani am venit in Oradea. Din pacate nu mai stiu sa fac bunatati de acasa si vin cu rugamintea de a ne spune ce se mai gateste la sarbatorile de Paste in Moldova. Eu imi aduc aminte ca se facea un fel de friptura cu ceapa prajita si cu masline. Friptura putea fi de pui sau gasca, deci pasare. Si se mai facea un fel de prajitura, nu mai stiu cum se cheama, se face din fidea fiarta si spalata cu multe oua si multe mirodenii.Era ca un fel de prajitura, se punea si ulei si lapte. Cred ca stii despre ce este vorba. Daca spui ca esti in Moldova, atunci stii despre ce este vorba. Iti spun pe nume, asa am vazut ca vrei sa ne adresam, eu oricum am 54 de ani si cred ca cel mai bine este sa ne spunem direct pe nume, simtim ca putem comunica mai usor.Eu nu mai am pe nimeni in Moldova, toti am venit in aceasta zona, din pacate nu mai am de la cine intreba.Iti doresc succes, sa ne poti ajuta in aceasta frumoasa munca din bucatarie! Marineta
Buna ziua doamna mea cand vreau sa pregatesc ceva ce nu am mai facut ma uit pe blogul dv si iau retete care ies f bune va multumesc ,As dori sa va intreb cum pot face cozonaci si alte minunatii si sa nu le ard aragazul e nou si arde
Este bine sa pui dedesubt niste caramida de samota, din aceea subtire, de 1/1,5 cm grosime-se gaseste la depozitele cu materiale de constructii. Lasi permanent caramizile dedesubt, sunt subtiri si usoare, iar preparatele tale nu se vor mai arde.
Multumesc frumos pt aprecieri si vizite. 😀
Reteta este minunata si intr-adevar foarte simpla! Este prima data cand imi iese aluatul de cozonac fara masina de paine sa mi-l amestece! Din acest aluat am facut iepurasi si mielusei de paste in forme de silicon si am ramas uimita cat de mult au crescut si cat sunt de gustosi!!! In privinta coptului fara ardere, eu am pus in cuptor o tava cu apa si este perfect!!! Datorita aburului toate preparatele se coc uniform si fara sa se arda!!! Iata si poza doveditoare
Buna Gina:) e pentru prima data cand incerc sa fac si eu cozonac, sper sa imi iasa 🙂 am o nelamurire: daca folosesc drojdie uscata tot fac plamadeala? Cineva mi-a zis ca daca e uscata oricum trebuie sa o dizolv cu putin lapte ca altfel nu creste.. Nu am experienta la acest capitol si nu stiu cum sa procedez.. Si inca o intrebare, pot folosi acest aluat si la Pasca? Inca nu am inceput sa o fac dar deja ii simt gustul in gura :))) te-am pupat
Daca folosesti drojdie uscata, o amesteci cu faina, dar sarea o dizolvi in lapte, nu o pui cu drojdia. Din aluat de cozonac faci si pasca. Sunt aici si raspund, la doar un click distanta. Fa poze, arata-mi ce faci. Facem impreuna cozonacul si va iesi grozav, iti promit 🙂
Neaparat voi pune poza, intr-un ceas bun! ma apuc de treaba 🙂
buna, cu intirziere pun poza 🙂
Am încercat rețetă și mi-au ieșit gustoși și arătoși. Mulţumesc mult pentru postarea și răbdarea alocată rețetei.
Felicitari, ce bine arata!! 🙂
buna ziua ,si eu sunt tot ca dumneavoastra jumate moldoveanca jumate braileanca ,si recunosc ca am ceva ani dar niciodata nu mi-au iesit buni cozonacii,poate nu pun ce trebuie ,poate ii framant mai tari ,dar niciodata nu am facut si eu cozonaci buni,cum facea o matusa de a mea ,nu se muncea cu coca cate 1 ora si ba ii framanta cu untura ,ba cu lapte acru ,fara unt dar cu ulei ,dar niciodata nu am stat sa o urmaresc cum si ce fel ii face ,dar ii facea niste cozonaci doamne o bunatate,a si aprope de piftie nici aia nu imi iese cat as fierbe si ce i-as face apa pun apa ramane ,mai am noroc cu sotu ca ma ajuta el ca altfel nu ar mai manca piftie ci ciorba,ma bucur ca am dat de dumneavoastra si mai invat ,este o vb omul cat traieste tot invata ,sa va dea dumnezeu sanatate
Draga mea,
Eu sunt din Galati, am lucrat si in Braila 🙂
Hai sa pregatim impreuna cozonac si piftie, ok? Citeste reteta mea de piftie, respecta intocamai si apoi discutam. Sau si mai bine, anunta-ma cand vrei sa faci si o facem impreuna 🙂
Sa fim sanatosi cu totii si saruta Dunarea din partea mea 🙂
Buna ziua! Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Cand se foloseste cacaua?? Nu am vzt in reteta ca o folositi desi apare la ingrediente! Sincer va spun ca nu ma pricep la toate chestiile astea…nu sunt buna sa fac retete complicate…pur si simplu intru in panica!…as vrea sa incerc reteta!!!
Hai s-o luam incet, respira adanc, expira si va fi bine. Te ajut pas cu pas. Uite aici la reteta asta exact cum se face umplutura: http://pofta-buna.com/cozonac-de-post-cu-nuca-rahat-sau-fructe-confiate/
Am reusit cozonacul….este cu adevarat pufos…fantastic de bun.Multumesc pentru toate retetele f.explicite si mai ales pentru ingredientele ieftine si nu exotice…
Felicitari, ma bucur foarte mult 🙂
O reteta minunata,foarte usor de facut!!!!Este prima data cand fac cozonac si au iesit foarte pufosi si gustosi!!Recomand cu incredere aceasta reteta!!!!O sa mai incerc si altele!
Multumim frumos pentru toate retetele!!!
Sarbatori Fericite!!!
[…] Vedeti aici retete de cozonac moldovenesc-cel din poza sau cozonac fara framantare) […]
Se poate si asa orice ar spune unii,mie mi-a iesit si fara multa framantare,mai ales cand este criza de timp !
Buna,Gina
Voi incerca s fac cozonac anul acesta.Am cautat pe net sa gasesc o reteta traditionala,usoara si gustoasa de cozonac.Ti-am gasit reteta si pe tine.
Imi pare bine!
Sarbatori senine!
Andreea
Bine ai venit, Andreea,
Sarbatori minunate si pentru tine, draga mea <3
Bună ziua Am și eu o întrebare dacă știți dați mi un sfat Au crescut cozonacii în tavi frumos i-am băgat în cuptor pe gaz la 175 grade au mai crescut în cuptor și deodată au început sa curgă din tava și s-au plostit nu știu cauza ,mulțumim pentru toate rețetele și sfaturile bune pe care ni le dati
A fost aluatul prea moale?
Eu m/ am inspirat din felul cum se înălțau căruțele înainte și am supraînălțat și eu tavile cu o banda de carton uns cu puțin ulei și fixată cu scobitori. Scobitorile stau vertical prinse între tava și Coca.
Azi mi s-a facut pofta de cozonac dar aveam o lene teribila , am pus in practica aceasta reteta si a iesit o minunatie.va urmaresc cu drag retetele si povestioarele.
Buna ziua! Nu am folosit pana acum drojdie uscata la cozonaci. Îmi puteți spune cum se procedează? Mulțumesc frumos!
Nu putem pune aluatul la framantat in masina de facut paine? Programat doar pe framantare si dospire…
Se poate, fara probleme.
Buna ziua! Am incercat si chiar reusit mai multe retete de cozonac. Am insa o problema comuna: dupa ce este consumat, indiferent de persoana, cantitate sau reteta, cozonacul a creat probleme … digestive. Adica si noi in familie si alte persoane au constatat ca le face arsuri/aciditate la stomac, ca parca dospeste (baloneaza) in continuare in stomac si altele asemenea. M-am gandit ca este ceva gresit in modul in care prepar/dospesc cozonacul, ceva legat de ingrediente si modul in care din punct de vedere chimic evolueaza acestea pe parcursul procesului. Ati mai intalnit asa ceva? De exemplu painea facuta in casa prin metode asemanatoare nu creeaza aceleasi probleme. Un sfat ar tare binevenit! Multumesc!
Da, se intampla la cozonac, asta in general la persoanele care au probleme cu stomacul, un inceput de gastrita…
[…] Eu am folosit aluat de la cozonacul moldovenesc – vedeti reteta, dar puteti folosi si aluatul de la Cozonac pufos fara framantare – vedeti reteta. […]
Multumesc!!! O reteta rapida si cu rezultat fabulos… un kilogram de faina, doi cozonaci demni de revista. Sarbatori fericite, Gina! Pup!
Bravo, ma bucur tare mult!
[…] multe retete de cozonac fara framantare – dar care nu sunt decat ca o paine usor dulceaga si fara culoare, impletita in forma de […]
Dna Gina, cum să fac să obțin 3 cozonaci ,în loc de 2?
Folosesti tavi mai mici, sau inmultesti ingredientele cu 1,5.
Va multumesc pentru suport.
Buna seara!
Ce se face cu acele 2 linguri de faina opărita? De care menționați înainte de maia?
Cât se lasa la crescut maiaua, estimativ?
Mulțumesc
Faina oparita se amesteca in aluat. Maiaua se lasa la crescut pana creste: o vezi cand e bine crescuta si are bule 🙂 Nu este timp fix.
Mulțumesc mult. Astăzi încerc rețeta
Buna dimineața scumpă doamnă Gina Bradea!Pandemia mi-a oferit mai mult timp și astfel am făcut cozonaci prima data în viața mea după rețeta fara frământare .Întâi am inceput cu pâinea fara frământare și mi-a ieșit totul extraordinar de bine,cu trântit aluatul cu trei frământări și cu multă căldură în încăpere dar și cu toate sfaturile exact cum le-ati spus!Va îmbrățișez cu drag și va urez un Paste Luminat plin de Sănătate și Împliniri 🙏🙏🙏
Va imbratisez cu mare drag 🙂