Cornulete cu osanza, reteta veche
Cornulete cu osanza, reteta veche, reteta mamei mele. Sunt cornulete foarte fragede, moi, care se fragezesc pe zi ce trece. Se pot umple cu rahat, gem, ciocolata, nuca.
Am reusit sa gasesc putina osanza cruda, asa ca am si facut aceste minunate cornulete. Daca locuiesc in Italia, nu gasesc aici tot ce am nevoie si nu am gasit niciodata osanza. Am adus un pachetel cu osanza din Romania 🙂 Mai am putina, cat sa fac si alta reteta 🙂
Aceste cornulete fragede se fac cu osanza cruda, tocata si cu smantana foarte groasa, asa cum este cea de la tarani. Daca nu aveti smantana buna, va recomand sa folositi mascarpone. In Italia nu gasesc smantana sau lapte ca acasa, cu gustul acela si dulceata de lapte adevarat, asa ca incerc sa ma descurc cu ceea ce gasesc aici. E mare bucurie cand am smantana si lapte de acasa. Doamne, ce gust bun au!!!!
In general fac alta reteta de cornulete fragede cu untura, tot reteta de prin caietele mamei, pe care am preluat-o si eu. Ies foarte fragede si acestea 🙂
Ce ingrediente folosim pentru reteta de cornulete cu osanza?
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -150 g osanza cruda, tocata
- -100 g smantana groasa sau mascarpone
- -1 praf de sare
- -3 gabenusuri
- -240-300 g faina
- -vanilie
- -coaja rasa de lamaie sau portocala
- rahat, nuca, ciocolata, mac-pentru umplut
- -zahar pudra vanilat pentru decor
Cum preparam reteta de cornulete cu osanza?
Pentru modul de preparare puteti citi reteta scrisa in continuare sau gasiti mai jos reteta video, unde puteti vedea indeaproape cum prepar totul.
Adaugam osanza si smantana intr-un bol si amestecam usor. Peste aceastea punem si galbenusurile, vanilia si coaja rasa de portocala si lamaie.
Amestecam toate acestea foarte bine, pana ajungem la o consistenta omogena.
Punem un praf de sare, adaugam o parte din faina si incepem sa framantam aluatul.
La inceput il framantam in bol, apoi il putem scoate pe blatul de lucru. Eu am folost 240 de grame de faina in aluat, depinde foarte mult de tipurile de grasime pe care le folositi si de cat de umeda sau uscata este faina.
Aluatul pe care il obtinem pentru aceste cornulete cu osanza este un aluat destul de tare. Dupa ce l-am framantat, il punem la frigider si il lasam sa se odihneasca, ideal este sa stea peste noapte. Nu uitati sa il impachetati in folie, asa va sta mai bine.
A doua zi portionam aluatul. Il impartim in 6 bile egale, pe fiecare dintre acestea le intindem, decupam o forma rotunda cu ajutorul unei farfurii, apoi taiem triunghiuri.
Punem pe fiecare triunghi umplutura pe care o dorim si apoi formam cornuletele. Puteti vedea in reteta video mai bine cum prepar totul.
Punem cornuletele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, le coacem la o temperatura de 200 de grade Celsius, se coc extrem de repede.
Dupa ce le scoatem din cuptor, le tavalim prin zahar pudra si putem incepe sa le asezam pe platou pentru a le servi.
Eu le-am umplut acum cu rahat. Am folosit cam 500 g de rahat. Mi-au iesit cam 1 kg de cornulete. Bine, va dati seama ca nu se pot cantari exact, ca mai sunt hoti prin preajma. Cornuletele cu osanza se pot umple cu nuca macinata, mac, gem sau nutella 🙂
Mai jos puteti vedea reteta video de cornulete cu osanza
Daca tot suntem la capitolul de retete traditionale, va recomand sa incercati reteta de cozonac cu 10 galbenusuri, e o reteta pe care am invatat-o de la mama mea. E cel mai bun cozonac pe care l-am intalnit vreodata!
Nu in ultimul rand, va invit cu drag sa incercati reteta de cornulete cu osanza si va astept sa reveniti, sa imi spuneti cum a iesit.
Pofta buna!
14 COMENTARII
Din păcate mulți oameni printre care mă număr,nu folosesc osânza tocată,pentru că aceasta va lăsa resturi de jumări minuscule prin cornulețe și aceasta trebuie musai topită și aici nu mă puteți contrazice,chiar dacă jumările de care vorbesc nu se observă prea bine cu ochiul liber,ele există ! .Doar bătrânii care nu aruncau nimic de la porc foloseau osânza crudă tocată în cornulețe,de aceea eu sunt împotriva folosirii acestei tocături crude în cornulețe,probabil transmite și ceva mirosuri dubioase de la porc,mascate de celelalte ingrediente.Prepar aceste cornulețe cu jumătate din osânză topită și cealaltă jumătate cu unt de calitate,apoi adaug sana sau iaurt,pentru a nu ieși cornulețele prea grețoase .
Am mai multe retete de cornulete si eu, le voi scrie treptat, pe masura ce le fac. Am multe retete in general si gatesc si eu atat cat pot 🙂
Aceasta reteta o fac extrem de rar, e greu de gasit osanza in Italia.
Asa este, raman acele bucatele si aluatul, la taiat e putin mai dificil din cauza asta. Dar sunt foarte gustoase cornuletele.
Am facut putine, pentru ca noi, cat putem manca? 🙂
Cornulețele cu osânză sunt gustoase pentru toată lumea,nimic de zis dar sunt foarte grele pentru organism mai ales de sărbătorile de sfârșit de an când toate preparatele tradiționale conțin grăsimi ”cu lopata” iar colesterolul crește precum aluatul.Eu prefer de sărbători să am pe masă dulciuri precum ștrudele cu mere,plăcintă cu brânză,cu dovleac,cozonac,tort cu creme fără ouă etc. și doar soția ține cu dinții să aibă pe masă osânzate deși spre deosebire de mine nu prea se omoară cu dulciurile.
Asa este 🙂
Nici eu nu ma omor dupa dulciuri si in general, de sarbatori, nu gatesc foarte mult. Daca am invitati, da, pregatesc un meniu mai bogat, dar nu excesiv. Cand suntem numai noi, pregatesc foarte putin, cat se mananca 2 zile: ziua respectiva si a doua zi. Nu-mi place sa mananc 1 saptamana aceeasi mancare 🙂
Nu fac de Craciun cornulete cu untura nici eu, dar avem Turtele de Craciun si inca ceva pe langa 🙂
sunt foarte bune….nu va plac cu osanza,faceti cu bors…..sau cu unt…
Da, am si retete cu unt sau untura, la alegere 🙂
eu am osanza topita… e ok si aceea? o folosesc conform acestei retete sau o folosesc ca si untura? multumesc
Daca e topita, o folosesti ca untura.
mama mea facea cornulete cu osanza cruda.se punea in apa sa ii iasa sangele si se toca.nu folosea niciodata bors sau smantana la cornulete.folosea drojdie.nici ou nu punea .dar cum erau…eu nu am scris reteta si nu o mai stiu.am gasit-o in ,,bucataria ardeleneasca din ian 2017 sau 16 ,dar nu stiu cui am dat revista.am scris la redactie dar nu mi-au trimis-o.mai facea si niste tuburi,niste semilune,nu stiu reteta era un fl de coca frageda.le tavalea prin albus,nuca cu zahar si chimen.o bunatate!poate stie cineva reteta.
[…] prepara si alte bunatati cu osanza, noua ne plac foarte mult cornuletele cu osanza, sunt […]
[…] puteti incerca si cornuletele cu osanza, la fel de simplu de […]
Am facut reteta aceasta de citeva ori si folosesc numai osinza pentru ca de craciun imi fac o rezerva de 7-8kg de osinza pe care o folosesc la cornulete si foetaj
Ca umplutura folosesc nuca amestecata cu dulceata de zmeura,caise,capsuni,afine.
Cred ca sunt cu mult mai sanatoase decit prajiturile facute cu ingrediente care contin multe chimicale
As avea o intrebare ; cite zile se poate pastra aluatul in frigider eventual in congelator?
6-7 zile la frigider sau 3-4 luni la congelator.
Sigur ca tot ce este facut acasa este mai gustos si mai sanatos! 🙂
Multumesc pentru raspuns
Sarbatori Fericite