Compot pentru iarna – sfaturi vechi de la bunica
Compot pentru iarna. Ce bine este cand intri in camara si vezi borcanele frumos asezate, pline cu tot felul de bunatati, asteptand cuminti sa fie degustate si apreciate? De cand m-am casatorit, am facut mii de borcane cu tot felul de conserve pentru iarna – vedeti retetele, nu am ratat niciun fruct sau leguma. 🙂 Acum o sa va spun cum fac eu compotul pentru iarna retetele unde e scris cu rosu. Aceste sfaturi se potrivesc la toate fructele. 🙂
Se aleg fructe mai tari, sanatoase, nu foarte coapte, ca sa-si mentina forma si sa nu se sfarame la fiert. Fructele mici gen cirese, visine, caise, corcoduse, capsune, struguri… se pun intregi, iar fructele mai mari cum sunt mere, gutui, pere… se taie felii sau cuburi, dupa preferinta.
Caisele, piersicile si prunele se pot pune cu tot cu sambure, dar eu prefer sa le tai, sa scot samburele si sa folosesc doar fructul. In felul acesta castig si spatiu (sunt destul de scumpe borcanele) si verific si interiorul, de multe ori mai sunt viermi in interior. 🙁 Nu le decojesc, prefer sa pastrez toate vitaminele.
Fructele curatate si spalate se pun in borcane, cam la 3/4 din capacitatea borcanului. Daca doriti mai multa zeama, puteti umple borcanele doar pe jumatate cu fructe. 🙂
Se completeaza cu apa si apoi toata apa se scurge intr-o oala si se adauga zaharul.
Se calculeaza 3 linguri de zahar pentru borcan de 1 kg (75 g), 2 linguri pentru borcan de 800 g(50 g), 1 lingura pentru borcan de 400 g (25 g) etc.
Compot pentru iarna – sfaturi vechi de la bunica
Pe scurt: 1 lingura de zahar (25 g) la 400 g de capacitate a borcanului. Se lasa siropul sa dea in clocot si se aduna spuma adunata.
De foarte multe ori in zahar mai sunt diverse impuritati, asa ca este bine sa fie fiert siropul separat si apoi spumat.

Daca doriti sa sariti peste aceasta etapa si vi se pare complicata (desi nu este 🙂 ), puneti zaharul in borcane, completati cu apa si sterilizati. Zaharul se va dizolva la fierbere.
Se lasa siropul sa se raceasca si apoi se umplu borcanele, cu un deget mai jos de gura borcanului. Se capseaza sau se leaga cu celofan dublu si ud (se gaseste la florarii sau in hypermarket) si se sterilizeaza timp de 15-20 de minute din momentul in care au fost puse pe foc.
Vedeti aici cum se face sterilizarea corecta.
Se mai pot adauga diverse arome, in functie de fructele folosite, gen vanilie, scortisoara, ghimbir, cardamom, anason…etc. Se pot indulci cu alti indulcitori gen zaharina (1 pastila la 200 g de capacitate), stevia, fructoza. Daca fructele sunt dulci, se poate face compotul si fara zahar. 🙂
Pregatite-n felul acesta, fara conservanti si in mod natural, compoturile tin si 3 ani, fara probleme.
Daca va place reteta aceasta, lasati comentarii dedesubt, sau sugestii, spuneti-mi ce retete ati dori sa mai scriu si va puteti inscrie la noile postari si comentarii care vor apare pe blog. Si nu uitati ca Pofta Buna! rasplateste comentariile voastre! 🙂
Pofta Buna!
51 COMENTARII
Asa le fac si eu pentru iarna..ai dreptate,cred ca ar tine 3 ani dar la noi se consuma pana vine vara 🙂
Sotul meu e mare iubitor, pentru el fac, eu si copiii nu ne omoram dupa dulciuri 🙂 .Mai am si de acum 3 ani conserve 🙂
urmaresc toate postarile cu mare interes,compoturile o sa le incerc si eu,nu am facut niciodata,si vreau sa mai incerc multe lucruri ce nu le=am facut,iar pt asta o sa iti cer sfatul(in cazul in care nu le gasesc pe site)
Te rog sa ma intrebi, nu ma supar, raspund cu mare placere. Lasa intrebari pe blog, in dreptul retetei si in felul acesta ajutam si alte persoane, care poate vor sa intrebe ceva, dar le este rusine 🙂 .
Tot asa am facut si eu numai ca am ales varianta mai lejera cu zaharu-n borcane si sterilizate apoi. Deocamdata am facut de piersici si de prune. Succes la conservat si pofta buna.
suna destul de bine
regret ca trebuie sa pun intrebarea aici- nu gasesc o reteta de muraturi- daca exista multumesc
Nu am scris, dar aminteste-mi maine dimineata si scriu, ok?
Va rog din suflet-astept reteta de muraturi- o mai pot gasi dar te respect doamna pentru tot ce faci-multumesc
Ma scuzati dar eu nu am inteles bine…se pune fructul crud in borcan si se umple cu apa si zahar? eu nu am facut niciodata si nu inteleg nimic.cat timp trebuie fiert?ma scuzati dar eu nu am inteles chiar nimic…multumesc
Da, se pun fructele crude in borcan, apoi se adauga apa si zaharul 🙂
si eu fac de 40 ani compot, sunt barbat,am facut multe sortimente de compot ,si cea mai sanatoasa ,mai gustoasa ,ar fi asa: eu pun fructele marunte cirese ,visiine struguri ,in borcan cam 30-40%. Separat fac siropul dupa gust apa cu zahar, sare de lamaie sau zeama de lamaie, zahar nu prea mult ca nu e prea sanatos, asa deci pun siropul la fiert iar dupa cateva clocote sting focul si torn siropul fierbinte peste fructe inchid borcanul si-l pun sub patura la caldura unde ramane 2 zile si gata.Am uitat sa spun se pune salicil un varf de cutit la borcan.Eu il fac asa deoarece iarna vreau sa beau sucul de pe fructe si de aceea nu-l fac prea dulce,iar fructe pun doar 30%.Astfel facut nu e nevoie sa mai fierbi fructele sau sa dustulesti compotul iar fructele raman tari.Pofta buna!
Mulltumesc muuult pentru idei .Si eu am multe variante pentru compot…:
Tot asa fac si eu compotu si e f.bun si sta si f.bine,,,si facand capeti experienta,,,si-l faci din ce in ce mai bun””hai paaaa
ceau gina!! am facut compotu de piersici dupa varianta cu zaharu in borcan si apa peste, a iesit fenomenal….io daca pot gasi o metoda simpla ca alternativa, da’ rezultatu’ similar, am sa merg cu metoda simpla clar!! pot sa folosesc aceeasi metoda la pere ? nu vad de ce nu, da’ ma gandeam sa-ntreb intain. merci gina
E metoda pentru orice compot, din orice fruct 🙂 .
Bravo, draga mea, ma bucur pentru tine 🙂
cumnata mea pune niste borcane foarte mishto, as putea sa le zic compot. pune coacaze mici rosii in borcan si pune miere peste, nu apa nu altceva; dupa ce sta o vreme se formeaza zeama de la coacaze si-n combinatie cu mierea e ceva atata de bun, incredibil. ce m-o mirat e ca nu o fost foarte dulce cum m-am asteptat, probabil ca or fost coacazele acre? la ce alte fructe crezi ca merge metoda asta?
Se face cu orice fel de fructe si se mentine perfect bine. Recomand ca fructele sa fie curate si fara apa pe ele. Pui miere si fructe, amesteci bine si tii la rece, la frigider 🙂
ah da da, exact, ai dreptate, n-o fiert borcanele pt iarna, o tinut in frigider. merci gina, te pup!
D-na Gina,multumim pt.retete si sfaturi pe care ni le oferiti ! In tineretile mele am condus o fabrica de conserve cu 120 salariati,pt.mine la 30 ani,era un mare lucru,am fost la specializare direct la banda de lucru,iar cand am sosit la locul meu de munca prima proba a fost ,,dulceata de nuci”am iesit f.f.bine,nimic de atunci pana azi nu am gresit in conservarea legumelor si fructelor,ma refer in casa mea,acum mai inventez cate ceva si totul iese f.bine ! Am facut dulceata de ardei iute,va urmaresc pas cu pas in tot ceea ce expuneti in pagina ! Va doresc multa sanatate si putere de munca !
Dulceata de ardei iute am facut-o pt.prima data,acum,urmeaza gutuile cu peltea,am vazut ca dvs.a-ti mai dat si alte preparate delicioase,fine din gutui !
[…] departe, pentru compot, gasiti aici toate sfaturile si secretele pe care le-am adunat si aplicat de-a lungul anilor. Toate compoturile […]
[…] Vedeti aici totul despre compot – sfaturi vechi. […]
Aıcı ca orıunde gasestı pentru ıarna orıce dorestı crude murate dulceata compot orıce !eu vreau sa fac cateva borcane de cırese -compot!cat am fost gravıda sı cu prımul sı cu gemenıı doar compot ade cırese am dorıt!!!
Facem si cu zaharina pt tata care are diabet,tine si 3 ani daca e sterilizat bine!
[…] departe, procedati ca aici, aveti toate secretele unui compot perfect […]
Buna ziua. Daca in loc sa fierb borcanele, le-as pune la cuptor, cat timp ar trebui tinute si la ce temperatura? Multumesc.
Nu recomand la cuptor.
Am făcut metoda mai rapidă, dar zaharul e pe fundul borcanelor. Oare nu le-am fiert destul?!😞
Am specificat ca zaharul nu se dizolva imediat. Aveti rabdare, lasati asa si peste 2 zile nu mai ramane nimic din zahar 🙂
Doamna Gina as vrea sa fac si eu compot de caise dupa reteta Dvs insa nu am inteles un lucru: fierb intai apa cu zaharu separat,apoi adaug peste fructe in borcane si apoi trebuie sa fierb iar borcanele sigilate?
Sper sa imi răspundeți,va multumesc!
Intotdeauna raspund 🙂
Da, asa se face.
Bună ziua, vă rog să-mi spuneți dacă știți rețeta de compot cu adaos de o lingură de alcool. Am făcut așa compot de vișine, mulți ani în urmă, iar acum aș vrea să fac la fel compot de piersici și nu mai știu exact rețeta. Mulțumesc.
Da, poti adauga in fiecare borcan de 800 g cate 1 lingura de alcool. Mai departe procedezi normal.
[…] ca la gem sa folositi prune moi, dulci, bine coapte. Daca prunele sunt tari, va recomand sa faceti compot-vedeti reteta sau Dulceata de prune umplute cu nuci-vedeti reteta. Gemul are rostul lui, este bine sa fie facut […]
[…] departe, pentru compot, gasiti aici toate sfaturile si secretele pe care le-am adunat si aplicat de-a lungul anilor. Toate compoturile […]
[…] departe se procedeaza la fel ca aici, aveti toate afturile si secretele unui compot perfect. […]
Super! O să-l încerc! Compotul copilăriei, ni-l dădeau la cămin, după ora de somn, înainte să ne ia părinții.
Sunteți foarte buni ,ms 😘🤗
Delicios! Voi face si eu compotul de struguri!
Te astept cu rezultatul, Anka.
Spor!
BUNĂ, GINA! EU AM PROBLEME CU GLICEMIA. FOLOSESC STEVIA, FLY …… , ÎNSĂ NU LE POT FOLOSI LA DULCEȚURI ȘI COMPOTURI DEOARECE NU MĂ DESCURC CU GRAMAJUL. DUPĂ GUST NU POT FACE FIINDCĂ AM ȘI AICI PROBLEME. CA SĂ ”DREG„ O CIORBIȚĂ, MÂNCĂRICĂ, MERG CU LINGURA LA SOȚ SAU BĂIAT SĂ-MI SPUNĂ DACĂ ESTE DESTUL DE SĂRAT, DULCE …… CREZI CĂ MĂ POȚI AJUTA? (FĂRĂ ZAHARINĂ).
Trebuie sa scrie pe ambalaj care e raportul zahar-stevia. Te pot ajuta cu mare drag, dar spune-mi ce scrie acolo.
te ador ,te iubesc ,te respect pentru ce impartasesti pentru noi,sunt mandra ca esti romanca,si te caut de cate ori am nevoie,te salut Sinica Albu Ploiesti ,sa ne traiesti!
Multumesc frumos, la fel 🙂
Bună Gina, as vrea sa fac compot de ananas, crezi ca ar trebui sa fac ceva special față de compotul pentru fructele cu care suntem noi obisnuiti ? Poate mai putin zahar ? Mulțumesc, o zi frumoasă.
Sepoate face si iese foarte bun. Da, recomand doar jumatate din cantitatea de zahar.
[…] departe, pentru compot, gasiti aici toate sfaturile si secretele pe care le-am adunat si aplicat de-a lungul anilor. Toate compoturile […]
[…] Vedeti aici totul despre compot – sfaturi vechi. […]
Sunt încântată de rețetele pe care le postati. Prima mea experiență culinară, a fost cozonacul cu 10 oua .Ma gândeam că nu îmi iese, numai făcusem deloc o astfel de rețeta dar a fost un succes. Se poate face compotul și fără zahăr? Va multumesc anticipat și va doresc tot binele din lume 😍
Daca fructele sunt dulci, da.