Coliva reteta traditionala moldoveneasca
Coliva reteta traditionala moldoveneasca din 1 kg grau/arpacas cu multa nuca pentru pomana. Cum se face coliva, cand se pune zaharul, cat grau, zahar si nuca se folosesc? Cat timp se fierbe? Cum se decoreaza? Reteta scrisa si video pas cu pas.
Am facut mereu grau fiert cu miere, e un desert minunat de gustos. Am facut si coliva traditionala de sute de ori, mi-au murit oameni apropiati, vecini, cunostinte, rude, mai mult sau mai putin dragi. Niciodata nu am putut face poze la coliva decorata. Eu nu merg la pomeni, evit inmormantarile. Pur si simplu, nu pot.
Iar moartea mamei a fost o lovitura cumplita. Nu am cuvinte sa descriu prin ce-am trecut cu totii. Viata merge mai departe, e firesc sa se duca parintii inaintea copiilor, da, asa este. Nu-mi pun cenusa-n cap, nu fac nimic, imi traiesc viata mai departe. Dar durerea ramane. Si socul, pentru ca mama a fost o femeie vesela si sanatoasa, gospodina neintrecuta, o moldoveanca frumoasa si apriga.
A glumit pana aproape-n ultima zi si ne-a incurajat pe toti. Ne-a flocait bine pe toti, ne-a pus sa-i umplem bors, fratele meu i-a pus muscatele in jardiniere, la geam, cumnata i-a facut capsunata ca sa aiba cu ce servi oamenii la pomana. Pur si simplu ne-a dat indicatii extrem de clare pentru tot, datinile de inmormantare, pomenile, meniul, coliva, hainele etc.
Coliva – reteta moldoveneasca sau grau fiert cu miere
Mamicuta mea atat de draga! Dumnezeu s-o odihneasca-n pace. Numele mamei mele este IANA.
Nu am putut sa-i fac eu coliva. O sa-i fac la pomenile urmatoare, dar atunci eram o leguma, nu gandeam, nu vedeam, nu auzeam.
O sa va spun coliva reteta, asa cum o faceau mama si bunicuta moldoveanca. Bunicuta inca mai traieste, la 90 de ani. Dumnezeu sa-i dea sanatate, atat cat se va mai putea.
Alte retete are se fac la pomeni, pe linia Barladului, in Moldova de jos.
Pregatirea colivei este un eveniment foarte important la tara, cel putin asa mi-l amintesc eu ca se facea la bunicuta. Gospodina se spala, se imbraca in straie curate, primenite, se ruga la Dumnezeu si apoi alegea graul. Cauta grau cu bobul mare, curat, fara pleava, fara miros de ranced sau mucegai.
Graul pentru coliva il tinea bunica-n pod. Dupa treierat, cand aducea graul acasa, il intindea-n pod, pe petecare (presuri, covoare tesute-n razboi) curate si aerisite. Dadea cu otrava de soareci inainte cu 1 luna (sa nu apara vreo dihanie de-asta si sa spurce graul) si avea grija sa verifice mereu podul si sa deschida ferestruicile, sa se aeriseasca bine. Din cand in cand urca in pod si rasfira graul, sa se usuce frumos.
Coliva – reteta traditionala moldoveneasca sau grau fiert cu miere
Cand voia sa faca o coliva, discuta cu celelalte cumetre si rubedenii, cate kile de grau ,,sa hiarba”. Apoi cantarea graul cu o balanta din aceea veche, cu niste greutati diforme. Tare ma mai minunam ca stia ce greutate are fiecare bolovan din ala 🙂 Balanta aceea e la mine acasa si acum stiu ce greutate are fiecare-n parte 🙂
Graul se baga intr-o piua uriasa si cu un ,,chisoi” imens se batea ca sa se sfarame putin. Noi spuneam ca ciomageste graul. Ne lasa si pe noi, copchii cei beleuzati, sa ne bagam in seama pe-acolo, dar asta ca sa ne-nchida gurile, ca oricum mare treaba nu faceam. Doar multa harmalaie 😀
Oricum ne dezmierda bunica: ,,Panaghia voastra di copchii, bata-va norocu” sà va batà”! 🙂 Ne dadea cate-o palma usoara la funduletele dolofane si ne trimitea la joaca….
Ce ne trebuie pentru reteta traditionala de coliva?
Ies aproximativ 4,5 kg de coliva. Bine, dupa degustare e posibil sa va mai ramana 2-3 linguri de coliva traditionala, ca sa dati si de pomana. Depinde cati pofticiosi aveti prin jur. 🙂
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -1 kg arpacas
- -500-600 g zahar (ideal miere de albine groasa, curata, naturala)
- -1 kg nuca macinata
- -coaja de la 2 lamai
- -coaja de la 1 portocala
- -vanilie (1-2 linguri de pasta sau 2 pastai sau....zahar vanilat dupa gust)
- -esenta de rom (eu pun 2-3 fiole de la Dr Oetker)
- -3 l apa
- -1 praf de sare
- Pentru decor
- -300 g biscuiti simpli gen Petit beurre
- -50 g zahar pudra
- -200 g miez de nuca macinat
- -cacao, bombonele.....
Cum se face reteta de coliva?
Mai jos cititi reteta scrisa dar aici, cu o apasare pe poza, gasiti reteta video.
Dupa ce se sfarama, se alegea graul, se trecea printro sita mare si se alegea spartura marunta, care se dadea la pui.
Ramanea graul spart, dar mai mare. Acum, se spala graul in 9 ape (cele 9 cete ale ingerilor) si se alterneaza apa rece si apa calduta.
Prima data se spala cu apa rece, se aduna pleava de deasupra, apoi apa calda, rece, calda…
Se pun 3 litri de apa si se lasa 30 de minute sa se odihneasca. Coliva se face in cratita cu fund gros sau ceaun, la fel cum se fac gemul si zacusca, sa nu se lipeasca de fund. Dupa 30 de minute, se pune cratita pe foc.
Se lasa la foc mare, pana cand apa da in clocot, apoi se reduce focul si se pune capacul.
Se lasa la foc mic pana cand graul se umfla si se desface (infloreste). Dureaza cam 2 ore.
Nu se amesteca deloc, pentru ca graul sa-si pastreze boabele intregi, sa nu se sfarame si sa devina mamaliga.
Sfaturi de la Gina Bradea
- Spre sfarsitul fierberii, cand graul incepe sa se umfle, se pune cratita pe 1-2 caramizi de samota (caramizile de cuptor). Caramizile se incalzesc, dar nu bate flacara direct pe fundul cratitei, caldura se disperseaza uniform.
- Chiar daca mai este lichid, nu va speriati. Gustati graul-arpacasul, sa fie moale. Stingeti focul si puneti capacul, acoperiti cu un servet gros si lasati pana a doua zi. Fiind pe caramizile calde, in vas acoperit, graul se umfla si se va absorbi tot lichidul. Nici crusta nu va face deasupra, decat foarte subtire.
Reteta moldoveneasca de coliva
Bunica se trezea dimineata, la al 2-lea cantat al cocosilor, se spala, se imbraca in haine curate, se ruga, lua o gura de aghiasma si o tzandara (bucatica) de nafura si apoi trecea la finisarea colivei.
A doua zi, veti vedea ca este o mamaliga groasa. Acum se adauga nuca usor prajita si taiata la cutit sau sfaramata, dar nu foarte marunt, putina sare, coaja de lamaie si portocala, vanilia, romul si zaharul sau mierea de albine. Se amesteca totul foarte bine, cu rabdare.
Coliva trebuie sa fie gustoasa si aromata, cat mai buna, asa cum a fost si sufletul celui-celei pentru care se face coliva. Se pot adauga si alte arome, dupa dorinta, eu am spus doar ce adaug eu: scortisoara, migdale, apa de flori, apa de trandafiri…
Gustati si vedeti daca mai este nevoie de ceva. Daca este prea moale coliva, adaugati niste biscuiti sfaramati fin si amestecati bine.
Acum se asaza pe platouri, tipsii, „tavale”, ce aveti. Se da o forma frumoasa si se imbraca in biscuiti macinati amestecati cu nuca macinata si zahar pudra.
Se face o cruce deasupra din bombonele colorate sau din cacao, cu ajutorul unui sablon.
Cand eram copii, pe coliva, dar si in interiorul colivei, se puneau drajeuri rotunde, colorate, cu gust de fructe. Decorul se facea cu bomboane fondante, roz si verzulii. 🙂
Cateva alte sfaturi, sa va fie de folos
Ca sa fie mai usor la biserica, dar si pentru impartit de pomana, se fac 1-2 colive mari, pe platouri, iar restul se pune in pahare de plastic, de unica folosinta. Se pune deasupra la fiecare putin amestec de biscuiti, nuca si zahar pudra si se decoreaza cu bombonele.
Se leaga fiecare paharut la gura cu o bucatica de celofan sau folie de plastic-se prinde cu un elastic. La fiecare paharut se poate prinde cu elasticul si cate o lingurita din plastic si cate 1 servetel de hartie facut sul.
Aceste paharute se pun in cosuri, se acopera cu servete traditionale, tesute in razboi si se merge cu totul la biserica, sa fie sfintite de preot.
Sablonul in forma de cruce se gaseste de cumparat sau se face foarte simplu: pe 1 bucata de carton sau plastic subtire (un dosar din plastic) se deseneaza o cruce cu pixul sau carioca si apoi, cu un cutter se decupeaza.
Gasiti voi pe undeva un desen de cruce, daca n-aveti talent la desen. Hai ca e usor.
Daca nu va descurcati, cautati-ma si va cicalesc eu pana va reuseste 😛
Eu nu am facut si nici nu vreau sa fac poze pentru reteta de coliva, e prea dureros. Am facut poze doar la graul fiert si amestecat cu miere, nuca si mirodenii, asa cum fac pentru familie.
Niciodata nu am putut sa mananc mancare de la pomeni. Ne aduceau mama si bunica mereu coliva, colacei, sarmale, friptura, dar eu nu mancam. Portia mea o dadeam la ceilalti. Nu puteam. 🙁
Asa-s eu, prea sensibiloasa, probabil.
Dar voi, sa nu uitati, coliva este o mancare sfanta, gustoasa si sanatoasa, se face usor si este ieftina.
Sa nu aveti nevoie sa faceti coliva!
Va imbratisez cu mare drag, asa cum stiti <3 !!!
33 COMENTARII
Uite ca sambata vreau sa fac si eu o coliva de -asta si sa merg la biserica. Vreau sa fac cruce cu cacao dar de fiecare data cacaoa se intinde peste tot, sub ” sablonul” facut de mine din carton. De obicei n- o ornez ca o fac pentru acasa( si o mananc singura :-)))
Pune mai intai un strat de biscuiti sfaramati fin, amestecati cu 1 linura de zahar pudra. Preseaza usor, sa intre in coliva si lasa 15 min. Apoi vii cu decorul de cacao. Va fi bine!
Chiar nu stiam cum se face….desi am mancat de cand eram copil….; si stiu ca este foarte,foarte sanatoasa ! Multumesc, Gina Bradea !
Multumesc frumos si eu.
Ma bucur pentru ceea ce ati subliniat, intr-adevar, coliva se face cu rugaciune si aducere-aminte fata de toti cei dragi noua. Si eu pregatesc coliva tot asa, cu diferenta ca dupa ce fierbe arpacasul adaug 1kg de zahar/1 kg de arpacas pe care il mai las la fiert cca 10-15 min, pana se leaga siropul. Esenta nu pun, prefer vanilie+coaja lamaie+scortisoara, asta abia a doua zi, la framantare. Cu mainile umede dau forma colivei si apoi presar din abundenta pesmet de biscuit, pun o foaie de hartie si presez bine cu palma. Apoi cern zahar pudra peste pesmet, presez din nou cu hartie si apoi un ultim strat foarte subtire de zahar pe care-l las ca atare. Decorez cu bombonele pe margine iar crucea o fac din bucatele gata taiate de cicolata din comert.
Nu-mi place sa fac coliva. E prea dureros.
Si desigur , destul de multa nuca…
Acum doua saptamani am facut coliva dupa reteta dvs si a iesit minunat(cu asemenea explicatii nici nu avea cum sa nu iasă).In trecut am mai incercat si nu mi a iesit si nu am mai incercat de atunci.Sotul m ă privit sceptic cand a vazut ca fac coliva si eu i am zis ca nu are cum sa nu imi iasa doar e reteta Ginei.😊Intotdeauna imi ies retetele de pe site.Azi fac și Valurile Dunarii și chec economic și sarmale și coliva,mă pregătesc de moși.
Iti multumesc din tot sufletul, Silvia. Te rog frumos sa-mi spui Gina, doar suntem prietene, nu-i asa?
Trimite-mi poza cu tot ce gatesti de la mine, vezi in dreapta, sus, este o patratica. Si lasa-mi comentarii aici, oricand si oricate. Imi place 🙂
Nu uita ca manutele tale creeaza magia in bucatarie, eu sunt doar cea care iti da un imbold. Asculta-ti instinctul si va fi bine 🙂
Te imbratisez cu mare drag 🙂
O sa fac fotografii.Va îmbrățișez cu drag!
De abia astept sa le vad, Silvia.
Trimite-le pe adresa de mail concurspoftabuna@gmail.com 🙂
Mult spor in toate iti urez!
O Doamne…nici nu am cuvinte sa descriu ce sentimente m au încercat când am citit ce ai scris. Bunici, copilărie, amintiri…frumoase amintiri dar si dureroase. Mi ai deșteptat amintiri demult uitate în sertarele secrete. Și scrii atât de frumos ca trezești sufletul în om. Imi amintesc de bunica mea care la fel ca si a ta, alegea grâul bob cu bob, îl bătea în piuă, il cantarea cu balanța , îl vântura, îl spăla si apoi făcea mult asteptata colivă. Bineinteles ca noi ne îndreptăm din grâul fiert dar doar după ce bunica pregătea colivă. Este foarte adevarat ca exista un ‘ ritual ‘ înainte de a începe să pregătești colivă. După ce Bunul Dumnezeu a considerat ca bunica trebuie sa mearga la el, i a urmat la obiceiuri mătușa mijlocie. O diferență la noi este aceea ca pentru dus la biserica se face o coliva doar din grau fiert si indulcit, cu o cruce deasupra. Imi plăcea foarte mult colivă, as putea spune ca eram fan. Tatăl meu era cântăreț la biserica si de fiecare dată așteptam cu nerăbdare să se termine slujba, ca sa ne aduca colivă. Părinții mei s au dus demult după bunica, bag samă ca le o fost tare dor de ea, dar momentul în care nu am mai putut să mănânc colivă a fost atunci când o foarte draga si apropiată prietena, a murit răpusă de necrutatorul cancer, la vârsta de 37 de ani. Am acceptat moartea părinților mei, considerând că Cel de sus știe ce face. Nu am judecat nici atunci si nu o fac nici acum, doar ca nu pot accepta plecarea ei dintre noi, intr un timp foarte scurt. Mulțumim pentru retete și cu siguranță ma voi inspira și eu.
Iti multumesc si eu, Elisabeta!
In sfârșit rețeta pe care o știu și eu, cu zaharul pus în grâul rece nu în timpul fierberii. Eu știu că pus în timpul fierberii acrește coliva. Va urez spor in toate și să fie de folos reteta cui ar nevoie de ea.
Aici parerile sunt impartite, eu dau reteta cum o stiu 🙂
da…e greu uneori….de vreo 35 de ani nici eu nu mai vreau sa gust coliva…dar viata da cu barda uneori….si de mai multe ori…dar oricum e o reteta buna, gustoasa si completa. 5 stelute !
Multumesc tare mult.
Bună ziua,doamnă Gina! Am si eu o intrebare:cand pun zahărul la colivă cand a fiert arpacașu sau dupa ce s-a racit fiertura? Si va intreb asta pt ca eu la mama mea am văzut că îl punea la sfârșitul fierberii. Dar zilele trecute am căutat pe aici să văd cum mai fac și alte persoane ,și cineva spunea că pune zahărul atunci când arpacașul este rece, după fierbere (adoua zi) .De curiozitate am luat 100 de gr de arpacas pe care îl aveam în casă și am zis să încerc și reteta doamnei respective(vă spun sincer ca nu mai stiu pe site am gasit reteta) vă poate o fi mai bine asa. Nu vreau sa acuz,dar a ieșit „baltită” dacă pot spune așa. În concluzie fix peste o săptămână avem parastasul cumnatului și stau și mă întreb dacă nu cumva ar trebui să fac după reteta mamei mele .Va multumesc anticipat pentru raspuns(stiu ca răspundeți cititorilor d-vstră) si va doresc un an cu sanatate ,bucurii si tot ce doriți, sa realizati cu bine !
Il poti pune la finalul fierberii, da. Daca pui dupa ce graul e fiert si racit, mai trebuie adaugat biscuite sfaramat, pesmet din biscuiti.
Multumesc frumos si eu.
Dumnezeu sa o odihneasca pe mama dvs, si eu am trecut printr-o astfel de experienta si e una grea.Eu fac un lucru la coliva: spal arpacasul (dar nu in 9 ape,recunosc ca nici n-am stiut) si il las la inmuiat in apa de pe o zi pe alta.Astfel scurtez foarte mult timpul de fierbere .Nu stiu daca e bine,pe mine nu m-a invatat nimeni sa fac, am facut si eu dupa capul meu si dupa amintirile din copilarie.Va doresc numai bine si va apreciez enorm!
Nu e bine sa lasi graul atat de mult in apa. Fa o data si dupa reteta mea si vezi cum iese.
Multumesc frumos, te pup.
Multumesc din suflet.Asa voi face,ca tot se apropie mosii de iarna!
Adevărata rețetă de colivă. Ornata tradițional nu cu fulgi de cocos.. Am învățat sa fac colivă de la mama, care la rândul ei a învățat de la bunica. Pana și fratele meu o face acum și ii iese foarte bine. Băiatului meu ii plăcea mult coliva .
Din nefericire în ultimii 5 ani o fac destul de des… . pentru el Asa cum ați spus doamna Gina este firesc sa ne conducem părinții pe ultimul drum dar când Dumnezeu alege sa ne conducem copii este și mai dureros.
Vă felicit pentru tot ceea ce faceți și va mulțumesc pentru sfaturile și trucurile scrise după fiecare rețetă publicată
Multumesc frumos.
Prima data m-am uitat dacă cantitatea de apa as e aceiași cu nuca și în rest nu a mai contat pentru mine…am știut ca iese la fel de buna ca cea pe care o făcea mama mea…acum o face sora mea pentru ea 🥲
Condoleante, imi pare sincer rau.
Eu fac coliva de peste 24 de ani , mai întâi pentru tata, apoi și pentru mama.Așa este viața…
Mulțumiri de rețeta. Este f gustoasa cu aceste cantități de ingrediente.
Bună ziua. Maine fac pentru prima data coliva. Am încredere ca va ieși. Va urmăresc doar de anul acesta când am încercat reteta de cozonac și surpriza mu-a iesit, asta după ani de făcut după reteta doamnei J–-a, și nu mi-a ieșit. De ce? Pt ca la dumneavoastră am găsit și secrete spuse ! Mulțumesc! Ma bucur ca v-am descoperit!
La coliva mi-e frica puțin sa nu se prindă dacă nu învârt deloc deloc (aragaz pe gaz…) Și nu am nici cărămizi pt final…
Vedem cum o sa iasă…
Nu te speria, va iesi foarte bine, dupa ce da in clocot, lasi focul mic si stai pe langa cratita. Cu rabdare se fac multe. Ai incredere in tine si va fi bine. Pup manutele alea harnicute! 🙂
In zona unde m-am nascut coliva se obisnuieste sa se faca si de Boboteaza. Se face blid pe o farfurie mai mare sau un platou si se pune pe masa cu o luminare aprinsa cu ocazia sfintirii caselor cu aghiazma. Cind eram copil dupa anul nou trebuia sa alegem griul. si sa-l dam la piua.Rolul datului la piua este de al decortica(se elimina pelita de deasupra bobului de griu,raminind pleava care se elimina prin vinturare si spalare).Am avut norocul de ai avea pe toti bunicii in viata. La moartea lor ,mama a fost cea care a facut si colacii si pomenile,iar dupa coptul acestora o data cu oalele de sarmale a dat si oale cu griu .Toate oalele erau acoperite cu hirtie mai groasa umezita si legate cu o sfoara,si asezate in tavile de copt.
In zona unde m-am nascut coliva se obisnuieste sa se faca si de Boboteaza. Se face blid pe o farfurie mai mare sau un platou si se pune pe masa cu o luminare aprinsa cu ocazia sfintirii caselor cu aghiazma. Cind eram copil dupa anul nou trebuia sa alegem griul. si sa-l dam la piua.Rolul datului la piua este de al decortica(se elimina pelita de deasupra bobului de griu,raminind pleava care se elimina prin vinturare si spalare).Am avut norocul de ai avea pe toti bunicii in viata. La moartea lor ,mama a fost cea care a facut si colacii si pomenile,iar dupa coptul acestora o data cu oalele de sarmale a dat si oale cu griu .Toate oalele erau acoperite cu hirtie mai groasa umezita si legate cu o sfoara,si asezate in tavile de copt. Astazi nu mai trebuie sa alegem griul si sa-l dam la piua,pentru ca gasim arpacas la magazin.Dar ce te faci cind gasesti un arpacas din griu dur si-l fierbi si 2+3 ore si tot tare ramine?
Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei plecați! Eu fac doar de Santoader, că-i ziua de nume a bunicului, plecat de 40 de ani și a fiului care este viitorul, împreună cu nepoții și cei ce va să vie. Vă înțeleg că nu puneți poze, mai ales că nici nu prea faceți, da’ câteva cu balanța aceea arhaică m-ar bucura…și cu greutățile. Post liniștit!
O sa fac poze si cu ele, ok.