Ciuperci pentru iarna, in ulei sau saramura
Ciuperci pentru iarna, in ulei sau saramura, o reteta simpla, fara conservanti – e o reteta veche pe care o folosesc de multi ani si se potriveste la orice fel de ciuperci: champignons, ghebe, iutari, galbiori, manatarci, hribi…
Cand eram in Romania, aveam mereu ciuperci de padure, gustoase, ori culese de matusile mele din padurea de la Revarsarea, ori imi aduceau colegii. Doamne, cate un cos din acela mare, de nuiele imi aduceau!
Din Dobrogea, era o mare bucurie cand ma sunau matusile si-mi aduceau ciuperci din acelea uriase, numite basica sau basina-porcului. Sa ma scuze persoanele sensibile, dar asa se numesc ciupercile.
Vaaai, ce gustoase sunt! Mi-au adus si de 5 kg o bucata, pur si simplu uriase 🙂
Mergeam repede si le luam de la bac si umpleam portbagajul 🙂 Acum, matusile mele nu mai sunt, s-au dus, impreuna cu mama 🙁 Dar eu le pomenesc mai departe, pentru ca tare multe m-au invatat, m-au iubit si le-am iubit <3
Cate bunatati mai pregateam din ciuperci: zacusca de ciuperci, tochitura, ciuperci umplute, supa crema, rulade, tocanite, pizza. Sau le puneam la borcane pentru iarna, in otet, ulei sau saramura. Aveam camara plina cu borcane, frumos asezate si etichetate. Retetele mele cu ciuperci – le gasiti AICI.
Ce ne trebuie pentru reteta de ciuperci pentru iarna (in ulei sau saramura)?
Din aceste cantitati ies 2 borcane de 370 g.
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -1 kg ciuperci
- -1 lingura rasa de sare
- -50 ml otet
- -100 ml ulei
Cum se face reteta de ciuperci pentru iarna (in ulei sau saramura)?
Reteta este extrem de simpla, nu necesita multa munca sau cantarire deosebita. Va dau totul pas cu pas:
- Se taie coditele la ciuperci si se spala foarte bine, la jet de apa, fiecare ciuperca-n parte, sa nu ramana pamant sau nisip. E neplacut sa scartaie-n dinti 🙂
- Daca sunt mai mari, se taie-n 4-6 sau felii, ca sa nu ocupe mult loc in borcane.
3. Se pune pe foc o oala cu 1 l de apa, 1 lingura rasa de sare si 50 ml otet. Cand clocoteste, se adauga ciupercile si se lasa pentru 5-6 minute din momentul in care da totul in clocot.
Nu e nevoie sa fie gatite, ci doar sa elimine apa. Otetul nu va afecta gustul, va mentine culoarea deschisa a ciupercilor. In loc de otet se poate folosi zeama de la o lamaie.
4. Se scot ciupercile si se asaza pe servete uscate, se acopera cu alte servete, se schimba de cateva ori, se preseaza bine, pana cand toata apa e absorbita. Eu schimb de 3-4 ori servetele, pana cand simt ca ciupercile sunt complet uscate.
5. Se asaza ciupercile in borcane perfect curate si uscate. Se toarna deasupra ulei de floarea soarelui sau saramura (la 200 ml de apa se pun 5 g de sare de muraturi, sau 1 lingura la 1 l de apa).
Cu coada unei lingurite se asaza ciupercile, ca sa se scoata aerul. Se lasa borcanul gol de 2-3 mm, nu se umple complet.
Se pun capacele si se sterilizeaza la bain-marie pentru 30 minute din momentul in care apa a dat in clocot. Se lasa borcanele in apa in care au fiert si se acopera cu servete groase, pana a doua zi. Se sterg, se eticheteaza si se pun borcanele cu ciuperci in ulei sau ciuperci in saramura in camara.
Gata, v-am spus ca reteta e foarte simpla 😀
Truc:
-puteti aromatiza fiecare borcan diferit, daca faceti cantitate mai mare: cu usturoi, ardei iute sau dulce, busuioc, patrunjel, marar, oregano.
Sunt delicioase iarna, se pot manca asa, direct din borcan de bune ce sunt. Sau se pot adauga la salate, pilaf, chec aperitiv, pizza, rulade etc.. Idei se gasesc, doar suntem gospodari si gospodine, nu-i asa?
Pofta buna!
14 COMENTARII
De ce ar fi nevoie de 1l atata apa daca tot nu se mai foloseste?!
Totusi eu folosesc sucul/zeama rezultat(a) dupa fierbere. Pastreaza gustul inconfundabil al ciupercilor.Condimentele, oricare ar fi ele, NU trebuie sa estompeze aroma ingredientului de baza,
Am spus 1 l de apa pentru ca e simplu de calculat sarea si otetul. Dvstra puteti folosi cata apa doriti, in functie de cate ciuperci aveti. De ce trebuie sa criticati dvstra orice virgula?
Foarte interesanta reteta! am facut de cateva ori ceva asemanator. Mie imi plac ciupercile la nebunie, cea mai mare parte din ciupercile pe care le mananc sunt culese de mine, nu se compara gustul ciupercilor culese cu cele din magazin, de crescatorie. Champignos din magazin nu au nici o legatura cu cele culese de pe pajiste.
Ca mica critica, eu nu prea sunt de acord cu spalatul ciupercilor, pt ca la swpalare retin multa apa. Cand le adun le curat cu cutitasul de tot ce are pamant, si acasa le curat cu un burete de vase nou, usor umezit, ele oricum au si proprietati antiseptice ca sa se apere de daunatorii microscopici; daca sunt sanatoase, sunt curate. Curatate asa, isi pastreaza o aroma mult mai puternica, indiferent daca e vb de conserva sau preparat pt consum imediat. Am invatat asta si din cartile citite, si de la ciupercari batrani.
Ca reteta, eu am descoperirt ceva experimentand, si de vreo 3 ani e pe lista de preparate pt toamna.
Eu am facut cu hribi si rascovi, si am incercat si doar cu hribi. Dupa curatare, le-am taiat felii si le-am tras 2 minute prin ulei incins (eu am pus jumate-jumate floarea soarelui + masline), cat erau pe foc le-am pus si sarea, in alt vas am prajit vreo 3 minute niste nuci in ulei de masline, si le-am pus in borcane curate, ciuperci + nuci +felii de catel de usturoi + boabe de piper + frunze proaspete de patrunjel + vreo 2 frunze de salvie si am pus peste amestecul de uleiuri, de la ciuprci + cel de la nuci, am bagat borcanele fara capac in cuptor, la 150 grade pt 20 min, le-am scos si le-am pus capacul direct, asa fierbinti. Si proaspat preparate sunt bune, dar dupa 2 saptamani sunt o nebunie!
Initial a fost doar un experiment, nu ma asteptam sa iasa asa bune. Prietenii imi tot cer de cand au gustat prima data. Sper ca toamna asta sa fie productiva, sa imi pun ceva borcane in camara.
Sanatate si fericire sa aveti ca retete tare bune ne dati! E prima oara cand scriu un comentariu, dar site-ul dvs. e o constanta sursa de inspiratie pt mine!
Sa traiti ca ne trebuiti! 🙂
Multumesc frumos pentru vizita, urari si sfaturi.
Sa mai veniti pe la noi, ne face mare placere. Si lasati comentarii, ne sunt de mare folos.
Aș avea o intrebare. Sună foarte bine reteta dvs, dar se păstrează pentru mai mult timp? De exemplu cîteva luni?
Buna Gina, am doua intrebari si daca esti draguta sa-mi raspunzi,iti multumesc.
1.de ce nu folosesti apa in care ai fiert la inceput ciupercile,cea cu otet?
2.pot sa conserv dupa aceasta metoda si galbiorii pt iarna?Iarna doresc sa-i prepar ori cu smantana ori cu usturoi.
Cu stima,Violeta
1. Se poate folosi si apa aceea/
2. Orice fel de ciuperci se pot pune asa 🙂
super
Bună seara
Mulțumim de rețete. Sunt foarte bune și nu dau greș. În legătură cu, conservarea ciupercilor, aș vrea să vă întreb cum aș putea să conserv ciupercile, așa simplu ca în borcanele din comerț. Nu vreau nici cu ulei, nici cu oțet, doar f simple exact ca cele din borcan sau din cutiile de pe rafturile magazinelor. Vă mulțumesc și apreciez profesionalismul dvs. Multă sănătate! 🙂
In saramura https://pofta-buna.com/ciuperci-pentru-iarna-ulei-sau-saramura/
Am făcut cum ați zis ,dar eu nu vreau in ulei SI atunci cum fac le-am șters pus în borcan SI pun zeama ce a rămas sau fac saramura SI mai dustulesc
Bună SI mulțumesc de rețete multe ce le dezvăluiți,am făcut cu hribii cum ați zis acum i-am șters SI pus în borcan dar nu vreau ulei , atunci folosesc apa un care au fiert sau sa pun saramură ,atunci mai trebuie dustuliti
Da, e obligatoiu, altfel se strica.
[…] Ciupercile ne plac foarte mult, am mereu in casa ciuperci de tot felul, proaspete, uscate, congelate sau ciuperci la borcan -vedeti aici. […]