Cirese, caise, visine, fructe confiate
Cirese, caise, visine, fructe confiate, reteta clasica, asa cum se facea in laboratoarele de cofetarie, dar si reteta rapida, simplificata.
Ce farmec are un tort Diplomat – vedeti reteta, fara fructe confiate? Sau un cozonac, un tort cu ciocolata sau multe alte prajituri? Tare-s parfumate si gustoase fructele confiate si dau „acel ceva” minunat dulciurilor la care sunt folosite.
Sa va spun 2 metode de preparare a Cireselor, caiselor, visinelor, fructelor confiate in general.
In laboratoarele de cofetarie de pe vremuri, dura cam 5-6 zile pana cand se termina procesul de confiat fructele.
Ziua 1.
Se alegeau fructe tari, intregi, se spalau, se curatau de frunze, samburi, cotoare, apoi se opareau, se arunca apa, se fierbeau pana se inmuiau, se scoteau si se puneau imediat in apa rece. Se schimba apa rece de cateva ori, in felul acesta se indepartau eventualul gust amar si pesticidele.
Ziua 2.
Incepea confierea: se facea un sirop slab (concentratie 25 grade Brix-25 % zahar, 75 % apa). Se clocotea siropul si se turna peste fructele bine scurse de apa. Se acoperea cu tifon ud si se lasa 24 de ore. Grade Brix (concentratia de zaharoza in solutie apoasa, 1 grad Brix=1 g de zaharoza in 100 ml apa).
Ziua 3:
Se scurgea siropul, se adauga 1/4 din zaharul ramas, se clocotea si se turna asa, clocotit, peste fructe. Se acoperea cu tifon umed.
Ziua 4:
Se scurgea siropul, se adauga 2/3 din zaharul ramas si glucoza, se clocotea si se turna peste fructe. Se acoperea cu tifon umed.
Ziua 5:
Se scurgea siropul, se clocotea cu restul de zahar, se turna peste fructe. Se acoperea cu tifon umed.
Ziua 6:
Se verificau fructele, cat de bine erau confiate, apoi se depozitau in bidoane mari, borcane.
Procedeul este de lunga durata, asa ca eu prefer o confiere mai rapida.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de fructe confiate (cirese, caise, visine)?
Rating
- -fructe fara samburi, codite- 1 kg
- -zahar 1 kg
- -glucoza sau miere de albine- 300 g
- -apa 400 g
- -zeama de la 1 lamaie mare
Cum preparam reteta de fructe confiate?
1. Fructele se spala si se curata de codite, samburi, casuta cu seminte etc.. Eu am taiat caisele in 2 si am scos samburii, dar ciresele le-am lasat cu tot cu sambure si codita. Le voi folosi la decor. 🙂
2. Se pun la fiert apa si zaharul. Se lasa sa fiarba, se aduna spuma formata.
Se verifica densitatea siropului: intr-un pahar cu apa rece se lasa sa cada o picatura de sirop.
Daca nu se imprastie si ramane ca o biluta, moale, gumata, siropul este gata. Aceasta este proba de bomboana gumata.
Daca siropul se imprastie, se mai fierbe si se verifica proba. Daca bomboana e tare, ca o bomboana drops, se mai adauga 1-2 linguri de apa, se lasa sa dea in clocor si se verifica proba. Nu uitati: bomboana gumata, moale.
3. Se pun fructele si zeama de lamaie, se lasa sa fiarba 15 minute.
Se aduna spuma mereu si se sterg peretii vasului cu un burete ud. Nu se amesteca fructele cu lingura, doar se misca oala usor, pentru ca siropul sa acopere fructele.
4. Se stinge focul si se acopera cratita cu un tifon sau servet umed. Se lasa deoparte pana a doua zi, sa se raceasca incet.
5. A doua zi se strecoara fructele de sirop. Siropul se pune la fiert si acum se adauga glucoza sau mierea de albine. Este indicata glucoza.
In Romania se gaseste in magazine, este miere artificiala de la Arovit, sau cautati la farmaciile care au laborator propriu.
Eu sunt in Italia si am cumparat tub din hypermarket, se gaseste peste tot. Asa arata glucoza din Italia:
Glucoza ajuta la confierea fructelor si nu le permite sa se zahariseasca. Sucul de lamaie mentine culoarea fructelor si ajuta sa nu se zahariseasca.
Se da in clocot siropul, se adauga fructele, se mai lasa 10 minute sa fiarba impreuna, apoi se stinge focul. Se acopera cu tifon sau servet umed si se lasa sa se raceasca in voie.
Servetul sau tifonul umed impedica formarea unei pelicule tari la suprafata si permite siropului sa respire 🙂 .
6. A 3-a zi se verifica fructele daca sunt tari. Ar trebui sa-si mentina frumos forma, sa fie tari, sa se poata taia felii pentru decor. Strecurati siropul, il mai clocotiti o data si puneti fructele. La fel, mai lasati sa fiarba 10 minute impreuna.
Se pune totul, asa fierbinte, in borcane sau vase din ceramica, se inchide capacul ermetic si se intorc cu gura in jos. Se acopera cu paturi si se lasa pana a doua zi.
Rezista ani in felul acesta si veti avea mereu la indemana fructe confiate facute acasa, cu minm de efort. Desi se lungeste pe cateva zile, nu dureaza mai mult de 20 de minute totul. Confierea se face treptat, pentru ca fructele absorb siropul concentrat de zahar.
Ce frumos arata caisele mele confiate. Ce miros si ce gust fantastic au!!! Am parfumat tot cartierul. 🙂
Va recomand sa le folositi la torturi, prajituri, la inghetate, sosuri dulci, ba chiar si la unele fripturi merg de minune. 🙂 Iese o grozava combinatie dulce-acrisor-picanta… hmmm ce buna ar fi o rulada de vitel cu fructe confiate. 🙂
Retete de dulciuri de tot felul vedeti aici.
Va place cum arata? Puteti confia orice fel de fructe in felul acesta. Eu am confiat caise si cirese, atat am avut. Am facut putine, sunt 10-12 euro ciresele, iar caisele sunt 3-4 euro kg, dar sunt verzi si fara gust grozav.
Mai am pentru voi si multe alte retete, cel putin la fel de delicioase:
18 COMENTARII
Ma bucur sa gasesc reteta de fructe confiate si am cateva intrebari: la prima varianta care sunt cantitatile (spui ca se adauga 1/4 din zaharul ramas dar care era cantitatea initiala?)
Cand spui miere in loc de glucoza se poate folosi miere naturala sau doar miere artificiala?
Se pot face orice fel de fructe asa adica si capsuni, fragute sau fructe de padure, astea nu-s prea apoase si se sfarama?
Ai vreo metoda prin care sa faci o aroma de menta pt creme sau inghetate? am facut sirop de menta dar nu-s multumita de aroma~
Retetele tale sunt grozave si te felicit pentru blogul asta minunat!!
Se pot face prune sau mere confiate? Prunele din gradina mea sunt f zemoase, greu de uscat….Merele au viermi si partea care nu e atacata de viermi am taiat feliute si am pus-o la uscat..Se pot oare confia? Nu am auzit de mere confiate…:)
Se pot confia orice fructe 🙂 . Ori le confiati, ori faceti marmelada-vedeti reteta pe blog, o am scrisa 🙂
Eu nu am gasit sirop de glucoza in vrancea iar pe net am gasit sirop de glucoza pudra. Se poate folosi sub aceasta forma…si daca da tot 300 g ? Va multumesc mult
Nu stiu cum este pudra de glucoza. Faceti fara glucoza, puteti adaiga miere de albine in loc de glucoza. 🙂
Gabriela intreba si intreb si eu care sunt cantitatile la varianta de laborator?
Si nu ramane pe fruct un fel gel inestetic, cele de magazin nu au asa ceva ?
Buna, am și eu o întrebare cînd se fierbe apa cu zahar focul cum trebue sa fie mic mare. Mulțumesc
Incearca sa nu arzi oala 🙂 Foc moderat, in functie de oala.
Eu am facut intocmai dupa reteta si mi-a iesit mai mult o dulceata.
Ceva de gen dulceata iese la final, da 🙂 Dar fructele sunt tari si intregi, asa raman, mai tari decat la dulceata 🙂
Buna ziua,
Am confiat meresi coaja de pepene, totul e perfect.
Cand am confiat coaja de portocala mi s-a zaharisti, dar procesul de zaharisire a inceput in momentul in care compozitia
a inceput sa se raceasca. De ce? Se poate reface, sau sa ma apuc sa confiez alte coji de portocala? Am folosit doar apa si
zahar.
Va multumesc,
E prea concentrata solutia. Se rezolva: mai adauga putina apa si pune la fiert, trebuie sa mai diluezi putin siropul 🙂
Imi plac toate retetele tale si mi-ai castigat increderea. Cand vreau sa fac ceva si nu stiu iti consult retetele tale.
Ma bucur si iti multumesc, Maria!
Te invit cu drag sa revii, am multe surprize de pregatit
[…] crema de vanilie si fructe, se poate face in orice anotimp, cu orice fel de fructe proaspete, fructe confiate – vedeti reteta, compot – vedeti retete de […]
[…] Fierberea dureaza cam 15-20 de minute, nu se lasa mai mult, ca sa nu se caramelizeze zaharul. Se acopera cratita cu un servet ud si se lasa pana a doua zi. Gutuile vor absorbi sirop si se vor confia foarte frumos. La fel ca la reteta de fructe confiate. […]
Am inceput azi operatia de confiere si visinele s-au desfacut, li s-a rupt pielita. E normal?
Le-ati fiert prea mult de prima data, Le lasati asa acum.