Ciorba de potroace de post
Ciorba de potroace de post sau ciorba falsa de potroace este o reteta care se gateste in zona Barladului, o reteta taraneasca ieftina si extrem de gustoasa. Se face cu fasole uscata, varza acra, cartofi, multe legume si se acreste cu zeama de varza, obligatoriu. E numai buna sa dreaga mahmureala sau sa deschida apetitul, e o ciorba acra si aromata, la fel ca si Ciorba acra de potroace reteta clasica-vedeti reteta, cea care se face cu maruntaie si carne de pasare.
Sunt minunat de gustoase, ambele ciorbe! 🙂
Aceasta ciorba se face de obicei iarna sau primavara, cand gospodinele au butoaiele pline cu varza murata. Este o combinatie intre ciorba de fasole, ciorba de cartofi si ciorba de varza, extraordinar de gustoasa.
Ce ne trebuie pentru reteta de Ciorba de potroace de post:
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- -200 g fasole uscata
- -1 ceapa
- -1-2 morcovi subtirei
- -100 g telina radacina
- -1 ardei gras
- -2 cartofi (cam 200 g)
- -200 g varza murata
- -sare
- -piper
- -ardei iute
- -cimbru
- -zeama de varza
- -200 ml suc de rosii sau 1 lingura pasta de tomate (optional)
- -leustean
Cum se prepara reteta de Ciorba de potroace de post:
- Prima data ne ocupam de fasole, pentru ca fierbe cel mai greu. Dupa ce se alege si se spala bine, fasolea se pune la fiert in apa calda, cat sa o acopere. Se lasa sa dea in clocot 5 minute, apoi se scurge apa si se pune alta apa fierbinte. Se lasa iar sa dea in clocot 5 minute si se scurge apa, se pune alta apa fierbinte. Se lasa apoi la fiert, cu capacul pus pe oala.
Cateva secrete pentru fierberea fasolei:
- cand se pune apa, mereu se pune apa calda, nu rece, ca sa fiarba mai repede(apa rece intareste fasolea). De aceea este bine sa aveti o oala cu apa fierbinte alaturi.
- in prima apa se adauga 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu, care va ajuta fasolea sa fiarba mai repede, dar va elimina si substantele care produc gaze. Apa va fi mai galbena, dar se arunca, asa ca nu va speriati.
- se poate adauga un cartof in coaja, bine spalat si acesta se va scoate si se va arynca dupa ce fierbe fasolea. Cartoful va absorbi ,,gazele” din fasole 🙂
2.Cand fasolea este pe jumatate fiarta, se adauga zarzavatul taiat cubulete (ceapa, morcovul, telina, ardeiul gras) si varza acra spalata, scursa si taiata fideluta. Cand morcovii sunt subtirei, mie imi place sa-i tai rondele 🙂 Arata tare frumos in ciorba.
Se adauga apa cat sa acopere legumele cu 3 degete, se pune capacul si se lasa sa fiarba, la foc potrivit.
Truc pentru reteta de Ciorba de potroace de post :
Acum se adauga la fiert un varf de ardei iute uscat, sa fiarba impreuna cu legumele. Va da o savoare aparte ciorbei.
3. Cand legumele sunt fierte, se adauga cartofii taiati cubulete mici cam de 1,5 cm. Se lasa sa fiarba pana se inmoaie, apoi se adauga sucul de rosii sau pasta de tomate, cimbrul si se lasa sa dea in clocot.
Ce parfum! Ce bine miroase in casa! 🙂
Se adauga apa cat sa fie 4 l de ciorba (se calculeaza 400 ml de ciorba la o portie). Acum se gusta ciorba si se mai adauga dupa gust sare si piper, in functie de cat de sarata este varza. Daca mai este nevoie, se mai adauga zeama de varza ca sa se acreasca. Eu mai pun cam 2 cani de zeama de varza (moare). La noi se mananca ciorba acra 🙂
Se lasa sa dea in cateva clocote si se gusta.
Se stinge focul si la final se pune leustean taiat fin.
Reteta este extrem de simpla si de gustoasa, ieftina, e acrisoara, iar cimbrul, telina si leusteanul ii dau un parfum deosebit.
Nu e o reteta foarte cunoscuta, am intalnit-o doar in zona aceea. Asa cum ciorba acra de potroace se face din maruntaie si oase de pasare, Ciorba de potroace de post se face din maruntaiele pamantului: fasole uscata, radacinoase, varza acra si cartofi si se acreste tot cu zeama de varza.
E minunata cu mamaliguta rece si o ceapa alaturi! 🙂
Mai am si alte retete de ciorbe grozave-vedeti aici, retete mai vechi sau mai noi, culese de prin zona in care locuiesc.
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bucurie!
Pofta buna!
Daca va plac retetele noastre, nu uitati sa lasati comentarii dedesubt si va multumim daca distribuiti. Daca doriti sa primiti pe mail noutatile, va puteti abona dedesubt 🙂
7 COMENTARII
Se face şi la noi, dar nu are această denumire, pur şi simplu se numeşte ciorbă acră. De gustul ei sunt conştient, ştiu ce puteri miraculoase are, şi nu despre tratarea mahmurelii zic, ci de faptul că-i revigorantă şi săţioasă.
Îmi place ce ai gătit, merită încercată reţeta nu doar de cei care o cunosc, ci de toţi cei care doresc şi altceva.
Fain!
Asa este, parinte. 🙂
Multumesc frumos.
Probabil ca multi s-ar amuza, dar este una dintre cele mai gustoase ciorbe pe care le-am gatit. Cu cat mai multe legume si mirodenii, iese ceva super.
Nu e nimic amuzant, e o reteta extrem de gustoasa 🙂
Multumesc pentru reteta! Trebuie sa o prepar neaparat..e o noutate pentru mine.
E foarte gustoasa, abia astept sa-mi spui parerea ta:)
Rețetele dumneavoastră sunt delicioase,sunt o pasionată de gătit, mulțumesc frumos !Zi frumoasă să aveți !