Ciorba de miel cu smantana reteta ardeleneasca
Ciorba de miel cu smantana reteta ardeleneasca sau ciorba de miel a la grec (greque), 2 ciorbe delicioase cu mici diferente intre ele: au carnita frageda de miel, multe legume si sunt drese cu ou si smantana. Care va place mai mult?
Ne plac foarte mult ciorbele drese cu ou si smantana, sunt preferatele sotului meu, asa ca fac mereu. Pe masa nostra se intalnesc adesea aceste ciorbe catifelate: Ciorba de burta, Ciorba radauteana, Ciorba de pui a la grec, Ciorba ardeleneasca de cartofi cu afumatura. Pe langa alte ciorbe si supe, desigur, pentru ca nu-mi lipseste ciorba.
Nu va povestesc acum cat de gustoase si sanatoase sunt ciorbele si supele, pentru ca sunt convinsa ca stiti.
RETETELE mele de ciorbe si supe le gasiti aici. Veti gasi ciorbe din toata tara: supa de rosii sau cu galuste pufoase din gris, ciorba de peste, bors de gaina cu taietei sau oase de porc, supe crema si multe altele 🙂
De Paste, mielul este nelipsit de pe masa romanilor, alaturi de cozonac, pasca si oua rosii. Din miel, gospodinele pregatesc multe bunatati traditionale: ciorba sau bors, drob, friptura.
Peste 1 milion de gospodine au testat retetele mele de cozonac, iar cel mai indragit este cozonacul meu cu 10 galbenusuri, reteta aici.
Retetele mele din carne de miel le gasiti aici.
Ingrediente pentru Ciorba de miel cu smantana reteta ardeleneasca
Cantitati pentr 10 portii, aproximativ 4-4,5 l de ciorba ardeleneasca de miel cu smantana
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- -1 kg de oase de miel cu carne (cap, coasta. oase de la sira spinarii, pulpa)
- -1-2 cepe uscate sau 1 legatura ceapa verde
- -1 morcov
- -1 ardei gras mic
- -100 g telina radacina sau pastranac
- -2 linguri de orez
- -sare
- -200 g smantana
- -2 galbenusuri
- Pentru acrit:
- -ciorba ardeleneasca-otet
- -ciorba a la grec-lamaie
- -Pentru decor
- -tarhon sau leustean pentru ciorba ardeleneasca
- -marar si patrunjel pentru ciorba a la grec
Mod de preparare pentru reteta de ciorba ardeleneasca de miel cu smantana
1. Se pun la fiert oasele de miel, cu apa doar cat sa le acopere si 1 lingurita rasa de sare. Cand apa da in clocot, se mai lasa 5 minute sa fiarba, apoi se arunca apa. Se spla carnea si oala si se pune din nou la fiert. Se adauga apa cat sa fie carnea acoperita cam de 3-4 degete. In felul acesta, zeama va fi limpede, fara urme de spuma. Se pune capacul.
2. Dupa 30 de minute se adauga legumele curatate, spalate si taiete cubulete: ceapa, morcovul, ardeiul si telina. Se mai adauga apa cat sa fie totul acoperit cu 3-4 degete.
3. Carnea de miel e frageda, fierbe repede. Cand legumele sunt fierte, se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba.
4. Cand orezul este fiert, se completeaza cu apa, sa fie cam 4-4,5 l de Ciorba ardeleneasca de miel cu smantana. Se lasa sa dea totul in clocot.
5. Se adauga acum otet sau felii si suc de lamaie (prima diferenta intre ciorba ardelelneasca si cea a la grec). Otet se pun 2 linguri, lamaie se adauga 1 lingura de suc si 1-2 felii de lamaie (taiate sferturi). Nu mai mult ca poate deveni ciorba amara.
6. Se amesteca galbenusurile cu 1 lingurita rasa de sare si smantana. Se adauga cate putin din ciorba clocotita, amestecand intruna. Se toarna peste ciorba si se lasa focul mic. Cand ciorba da in clocot, se gusta si se mai adauga sare si acreala daca mai este nevoie.
7. Se stinge focul, nu se lasa mult sa fiarba, e suficient cat da in clocot, la foc mic, altfel se poate branzi.
Sfaturi de la Gina Bradea
-folositi smantana grasa, nu dietetica, sa nu se taie
8. Acum se taie si se adauga verdeata: leustean sau tarhon pentru Ciorba ardeleneasca de miel cu smantana, sau marar si patrunjel pentru Ciorba de miel a la grec. (a doua diferente dintre cele 2 ciorbe).
Ce sa va mai spun? E o ciorba delicioasa, fina, matasoasa si are o caruta de calorii si grasimi.
E buna tare, asa ca va provoc sa incercati reteta si sa-mi spuneti care varianta v-a placut mai mult 🙂
Nu uitati ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu 2-3 zambete! <3
Sa va fie de folos <3
11 COMENTARII
Draga Gina, fiecare ciorba are chichitele ei. La reteta ta de mai sus, noi in Ardeal nu punem leustean absolut deloc. ci doar tarhon. Asta e chichitza :DD. Tarhonul poate fi scos din borcan de la otet si sare sau poate fi pus proaspat. La ciorba se adauga neaparat un pastarnac care este cea mai iubita radacinoasa la ardeleni. Nu se adauga alte mirodenii cum ar fi dafin, vegeta sau mai stiu io ce.
MULTUMESC INCA O DATA PENTRU ACEASTA RETETA SUPERBA CU CEL MAI FIN GUST POSIBIL, Lumi
Draga Gina, imi plac mult de tot retetele tale, si as vrea sa le incerc insa am o problema nu pot sa le copiez. Mi-ar placea sa am una ca sa pot pune in carnetelul meu de recete, ca sa nu tot le caut la computer. Ai fi atit de draguta si amabila sa m-ajuti? Am fel si fel de recete pe care tot timpul le folosesc, daca am reusit la ele si daca i-a placut familiei. Nicidecum nu incerc sa le re postesc.
Magdalena
Multumesc din tot sufletul.
Da, e blocata copierea, pentru ca mi-am gasit multe retete copiate pe alte bloguri fantoma. Din cauza asta trebuie sa blochez, imi pare rau, imi protejez munca.
Sunt foarte bune si minunate
[…] –Ciorba ardeleneasca de miel cu smantana […]
Draga Gina,
Te urmaresc de mult, insa comoditatea m-a impiedicat sa-ti scriu la multele tale retete fabuloase. Traditionale si autentice. Si cum urmeaza Sfintele Sarbatori de Paste m-am gandit sa aduc aici o mica completare. Poate faci si un video la borsul de miel. Reteta „traditionala” e o combinatie moldo-ardeleneasca! Dupa ce fierb oasele/carnea de miel cca 30 min si spumat se adauga legumele: morcov, pastarnac,patrunjel, ceapa uscata, ardei gras si telina cubulete mici + jumatatea ta de ardei iute uscat :). Fierbere inca 30 min. Apoi legatura de ceapa verde maruntita se fierbe inca 10 minute. Se stinge cu bors fiert si se mai lasa 5 min. Se drege cu galbenusuri amestecate cu smantana 20% dupa ce e luata de pe foc. Sare si piper dupa gust. Apoi adaugam 1legatura de leustean si 1 patrunjel tocate. Nu leurda, nu tarhon, nu loboda, nu marar, nu lamaie sau otet. Stiu chestia cu „cate bordeie…” .Mergi si tu sau cititorii tai pe mana mea asa cum am facut-o si eu de atatea ori. 🙂 Cu toata dragostea si un Paste linistit alaturi de toti ai tai dragi!
P.S. E o ciorba de primavara, proaspata… nu necesita calirea legumelor cum facem la ale zrmuri.
P.S.S. Eu sunt ardelean dar pot face diferenta dintre o piftea(chiftea) si o parjoala. Si nu e vorba doar de forma. 🙂
Multumeswc frumos, Dane. Voi proba reteta ta, dar sa vedem cand. Nu fac miel anul acesta de Paste.
Parjoalele moldovenesti, da, sunt diferite de chiftelele obisnuite. Eu am incercat sa explic simplu, pentru ca foarte multe persoane nu stiu ce sunt 🙂
Sarbatori fericite, prietene!
Daca esti din Brasov, iubesc orasul ala. 🙂
Si poti sa-mi mai lasi comentarii: imi plac si ma si ajuta 🙂 Oamenii buni lasa rareori comentarii, din bun simt, sa nu deranjeze, insa jigniri si injuraturi primesc fara numar 🙂 Ma ajuta si cuvintele bune, ma incurajeaza sa merg mai departe, sa nu renunt la ceea ce fac.
Abia aștept să o fac. Are un gust divin. Îmi aduce aminte de copilărie. Cu muuuuult leuștean. Îl ador! ❤️
Da 🙂
Esti o dulce de femeie , mereu ma inspira bucătăria ta minunata , retete care de care mai bune si apetisante, sunt ardeleanca am sa fac ciorba de miel.cu.smantana dar neavand tarhon si leustean aici.in Italia.o sa iasa ciorba a la grec cu marar uscat si.patrunjel.Succes mult.iti doresc si sărbătorile pascale cu bine in casa , fortati de.aceasta epidemie.
Multa sanatate, draga mea!