Cighir moldovenesc, reteta traditionala
Cighir moldovenesc, reteta traditionala, asa cum se face de Craciun, la mine-n zona. Sunt un fel de chiftele din carne si organe, cu multa ceapa, usturoi, piper si ardei iute, invelite in prapur si bine rumenite in untura. Sunt o nebunie!!!!
Sunt mai multe metode de preparare a cighirilor moldovenesti (cighir, cighiri, cighire). In general se face cu toate carnurile, ceapa si organele prajite inabusit in untura. E foarte gustoasa aceasta varianta si o sa v-o spun, dar eu fac cighir moldovenesc, reteta traditionala putin mai light, fara prajeli. Este foarte gustoasa si varianta mea, nu are dulceata specifica prajelii, dar e un castig pentru fierea mea cea atat de suparacioasa. 🙂
Va invit sa vedeti si alte retete de afumaturi si preparate traditionale din carne si peste.
Ce ne trebuie pentru Cighir moldovenesc, reteta traditionala
Rating
- -500 g carne tocata de porc
- -200 g ficat
- -200 g inima
- -200 g splina
- -1-2 rinichi
- -1 limba
- -200 g plaman (optional, doar daca aveti)
- -sare 1 lingurita
- .piper-jumatate de lingurita
- -cimbru- jumatate de lingurita
- -4-5 catei de usturoi
- -2-3 cepe (cam 500 g) inabusite cu 1 lingura de untura si putina apa
- Pentru fiert organele:
- -1 lingurita cu varf de sare
- -1 lingurita boabe de piper
- -1 frunza de dafin
- -1 lingurita boabe de uenibahar (optional)
- Pentru invelit
- -1 prapur
- Pentru copt
- -1-2 linguri de untura
Cum se face reteta traditioala de cighir moldovenesc?
Varianta traditionala, cu prajeli de Cighir moldovenesc, reteta traditionala
Se taie ceapa cubulete si se pune pe foc, intrun ceaun de tuci incapator, impreuna cu 1-2 linguri de untura si se lasa pe foc pana se inmoaie. Se adauga carnea si organele taiate cubulete si se lasa la foc moale, totul acoperit cu un capac, pana se inmoaie putin. Acum se arunca deasupra si o frunza de dafin, un varf de ardei iute. Dureaza cam 20-25 de minute. Se amesteca des, sa nu se lipeasca si sa se patrunda totul uniform. Se lasa totul la racit.
Se dau toate carnurile prin masina de tocat, se adauga sare, piper, cimbru, 1 ou, usturoi pisat si se framanta bine. Se fac gogoloaie cat pumnul, care se invelesc in camasa de prapur si se rumenesc in untura. Dupa ce se racesc, se pun in borcane, cazane sau garnite si se toarna untura topita, calduta desupra. Rezista in felul acesta mult timp 🙂
Se faceau la taiatul porcului (vitel, oaie, capra) si se pastrau pentru cand incepea munca la camp. Primavara si vara, isi luau de mancare la camp.
Cighir moldovenesc, reteta traditionala
Cum se proceda: se facea dimineata (pe la 3 🙂 ) o mamaliga vartoasa, maaare, pentru ca familionul era numeros. Dupa ce se rasturna pe fundul de lemn, se facea repede o gaura in mijloc, cu linguroiul si se bagau acolo cighiri sau carnati, carne de la garnita sau cate un ou ochi, facute in untura). Se invelea totul cu mamaliga fierbinte si apoi se impacheta bine in stergare groase. Mamaliga se mentinea calda pana la ora mesei si nu lasa carnea sa se sleiasca. Se calcula cate 1 cighir sau carnat sau bucata de carne de persoana. Atat, nu mai mult. Ouale ochiuri erau cate 2 de persoana, ca erau din belsug.
Cighirii si carnatii se faceau iuti si sarati, sa reziste mult timp, dar si sa se manance putin 🙂 Muscau dintrun cighir sau carnat, ii ustura gura si imediat bagau in gura darabul de mamaliga. 🙂 Carnatii se taiau capete mici, de 1 deget. Atat era portia fiecaruia 🙂
Daca va este dor de carnea prajita in untura, la garnita – cititi reteta. 🙂
Doamne, cat de buni mai erau!!! Si ouale acelea facuta in untura picanta si usturoiata de la garnita, ramasa de la carnati si cighiri… Habar n-aveau oamenii atunci de colesterol, asa zisa mancare sanatoasa si diete 🙂
2. Varianta mai usoara de Cighir moldovenesc, reteta traditionala
Eu fierb organele in apa cu sare si condimente, apoi fac totul la cuptor.
Va invit sa vedeti reteta video, sa urmariti tot ce fac eu, in timp real:
21 COMENTARII
Faina reteta si usor de facut. Nu am auzit pana acum de cighir, insa voi incerca sa o fac ca am partrat praporul de la porc.
Multumesc Gina !
E ceva gustos, da 🙂
Doamne, ce frumos povestești!
Mulțumim pentru rețetă !
Mai am prin congelator niște prapur
Dar musai tre sa fac și mămăliguță și sa construiesc în întregime atmosfera din copilărie.
Multumeswc frumos <3
Abia astept sa faci si sa vii sa povestim.
Pup tare, spor!
in situatia in care nu dispunem de prapur,se pot inveli,de ex.in fouietaj?
Da, se poate. Sau le lasi simple, si mai bine.
Buna seara…
Am observat o neconcordanta intre descriere si video.Carnea am vazut in video ca e cruda si tocata si o amestecati cu ceapa si organele fierte si tocate…in descriere parca se face altceva….ma edificati calea de urmata?Multumesc si imi cer scuze ptr intrebare….
Cititi atent reteta scrisa. Inainte sa prezint reteta video, am spus ca eu nu prajesc, fac mai light cighirii. Am dat in scris reteta traditionala, asa cum faceau bunicii mei, cu toate prajite. Eu prefer sa le fierb, am probleme cu fierea.
E bine ca ati intrebat 🙂
Acum alegeti varianta pe care o preferati. Cea traditionala este invariabil mai gustoasa.
[…] carnati, salam, sunculita taraneasca, sunca afumata, jumari si untura, toba, lebar, caltabosi si cighiri….Pur si simplu stim sa facem de toate […]
Bună ziua! Dacă fac într-un tuci pe foc la aragaz ceapa și măruntaiele, nu mai trebuie deloc apă? Pun doar untură? Ajung 2 linguri pentru toate măruntaiele? Mulțumesc frumos, anticipat!
Da, e suficient, le inabusi la foc mic pana se inmoaie.
Vă rog să mă mai lămuriți într-un aspect. Aș vrea să fac o surpriză părinților și socrilor 😁
După ce tai în bucățele măruntaiele și împreună cu carnea tocată și ceapa și le pun în tuci pe aragaz timp de 20-25 de minute și ulterior le amestec cu oul și condimentele necesare, sunt gata de mâncat? Doar le fac guguloaie? Nu mai trebuie puse la cuptor după ce la îmbrac în prapur? Mulțumesc frumos, anticipat!
Dupa ce le pui in prapur se prajesc in ulei.untura sau le bagi la cuptor, exact ca drobul.
Vă rog să mă mai lămuriți în 2 aspecte.
1. Nu le pun la fiert înainte să le pun în tuci?
2. După ce le las să se răcească, le trec prin mașina de tocat (măruntaiele), le fac bulgarase și le învelesc cu prapur, nu mai este nevoie să le bag la cuptor? Se pot mânca direct după ce le las să se răcească?
P. S. Mă iertați dacă sunt întrebări puerile 😁, dar doresc să fac o surpriză și nu vreau să greșesc ceva în preparare
Nu ma supar deloc, e mai bine sa intrebi. Si te rog sa-mi spui Gina, doar suntem prieteni si gatim impreuna. 🙂
1. Nu se fierbe nimic, le inabusi in untura si sucul propsiu, la foc mic. Daca nu se inmoaie suficient si scade lichidul, mai adaugi putina apa fiern=binte.
2. Dupa ce invelesti cighirii in prapur ori se prajesc in ulei.untura, ori se coc la cuptor. Mai sanatoasa e varianta la cuptor, mai savuroasa e varianta cu prajirea in untura.
.Mulțumesc frumos, Gina!
As mai avea câteva întrebări. Am tăiat organele cubulețe si le-am pus pe toate într-un vas. Urmează să încep prepararea, dar mai am câteva dileme 🙈
1. Nu am tuci. Pot folosi o tigaie sau oală înaltă?
2. Pub ceapa înainte și apoi carnea, sau odată cu carnea?
3. Carnea cubulețe o pun împreună cu cea tocată? (având în vedere că trebuie să dau măruntaiele prin mașina de tocat) Sau folosesc 2 tigai? Sau dacă se amestecă carnea cubulețe cu cea tocată nu mai este nicio problemă dacă o mai dau odată prin mașina de tocat? 🤷♂️
Pui ceapa prima data si o lasi 2 minute la foc iute, amestecand incontinuu, apoi pui organele si cele taiate si cele tocate si reduci focul. Pui capacul. Amesteci des.
Am reușit într-un final să termin cighirul, dar mie mi s-au desfăcut câțiva 😥 și prapurul s-a topit tot în tigaie când i-am prăjit la final. Am încercat să respect pas cu pas toți pașii. Care să fi fost problema? 🤷♂️
Daca s-au desfacut inseamna ca nu ai infasurat bine prapurul. Se topeste, da, e o grasime, dar nu se desface cighirul, ramane ca o chiftea.
Stai linistit, se mai intampla, dataviitoare va fi mai bine.
Nu mi-ai spus daca ti-au placut si mai ales, daca le-a placut socrilor. Ai pus mult suflet, bravo! As vrea sa am si eu asa un ginere 🙂
Felicitari!
Momentan le-am pus la congelator. Le vom încerca în ziua de Paști, și revin cu un feedback. Oricum arată bine și prima încercare. 😁 Voi mai încerca să fac un rând și vineri sau sâmbătă. Sper să iasă mai bine acelea. Mulțumesc frumos pentru ajutor, Gina! Spor și ție în continuare în tot ceea ce îți propui! Sărbători pascale cu liniște și pace! Doamne ajută!
[…] Va recomand sa incercati si reteta de kaizer de casa si reteta de cighir moldovenesc. […]