Castraveti covasiti castraveti murati in saramura
Castraveti covasiti – murati in saramura: o reteta naturala, fara conservanti sau alte chimicale inutile. Dovleceii se pot pune la murat exact ca si castravetii, stiati? Puteti face aceasta reteta si cu dovlecei.
Am mancat prima data la soacra mea, la tara, undeva la granita dintre Galati si Vaslui, la Ganesti. Eram curioasa cand am vazut, am gustat si mi-au placut foarte mult, asa ca de atunci, pun si eu la murat. Sunt minunat de buni si se pun la fel cum se pun castravetii.
Am cumparat acum dovlecei fragezi, tineri si cand am vazut ce micuti sunt, n-am trezistat sa nu pun si la murat, sa va arat cum se fac.
N-am pus multi, pentru ca eu mai am muraturi de toate neamurile si de acum 2 ani 🙂 , asa ca pun putin, cat sa fiu sigura ca se mananca.

Mai jos gasiti si alte retete, pe care va recomand sa le incercati. Sunt retete simple, fara chimicale sau aditivi inutili:




Va spun si reteta autentica, dar si ce am folosit eu, in Italia, pentru ca nu am totul ca-n Romania
De ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de dovlecei sau castraveti covasiti?

- castraveti/ dovlecei fragezi (sa nu aiba semintele mari)
- sare (de mina, pentru muraturi, nu marina, daca se poate)
- usturoi
- ardei iute
- marar uscat (bete de marar)
- frunze de visin
- 1 morcov (optional, nu e obligatoriu)
- 1 ceapa
- seminte de mustar
Cum se prepara castravetii covasiti sau dovleceii murati in saramura?
Se spala dovleceii sau castravetii si ori se lasa intregi (se taie doar capetele) ori se taie felii.
Taiati felii ocupa mai putin loc, se face economie la borcane.
Se pun in borcane, se adauga usturoi (1-2 catei de usturoi la borcan de 1 kg), un varf de ardei iute, se pot intercala felii de morcov.
Deasupra se pun frunzele de visin si betele de marar.
Separat se face saramura: 1 lingura de sare la 1 l de apa, se amesteca bine pana cand se dizolva, apoi se toarna in borcane.
Se pun borcanele undeva la soare si se vantura zilnic, de 3-4 ori pe zi, daca se poate. In cateva zile se mureaza si sunt absolut deliciosi. 🙂
Mai multe retete de castraveti/ dovlecei murati vedeti aici.
Cum se pun castravetii la saramura pentru iarna? Castraveti covasiti sau dovlecei covasiti.
Daca vreti sa puneti pentru iarna, aveti nevoie si de hrean, ca sa-i mentina tari si recomand ca saramura sa se fiarba si sa se toarne clocotita peste dovlecei/castraveti.
Se pune capacul si peste 2 zile, se scurge saramura, se clocoteste din nou si se toarna iar in borcane sau bidoane.
Vor tine fara probleme si nu mai au nevoie de vanturat. 🙂
Eu fiind in Italia, nu am marar, dar am pus fenicul (finocchio) salbatic, am foarte mult pe langa casa. Seamana cu mararul la aspect, dar are un gust usor dulceag, asemanator cu anasonul.
Cum vi se pare reteta aceasta, stiati de dovlecei murati? 🙂 Fac o droaie de minunatii din dovlecei – vedeti retetele, imi plac enorm. 🙂
21 COMENTARII
nu am auzit niciodata de dovlecei murati. ce gust au?
Sunt grozavi!!
Buna dimineata ,dovlecei murati sunt foarte buni ,prima data am pus la muraturi ( combinatii ) mi-a placut la nebunie …… recomand cu mare drag , voi incerca si separat …. Va pup si multumesc pentru sfaturi .
da
Am să pun şi eu ,cred că sunt f.buni.Multumim.
Voi incerca si revin cu parerea! Imi plac de fel dovleceii!
Abia astept 🙂
Pt ca m-am bagat intr-o discutie pe FB (in Traditii) ref o reteta de castraveti murati, am intrat (evident) aici, la guru-ul meu culinar. De dovlecei n-am auzit niciodata, dar am sa fac.
Altceva doream sa-ti impartasesc: reteta de conservare a castravetilor, pt iarna. N-au nevoie de vanturare. E o reteta tare veche, garantata. Una din putinele invatata de la mama (nu ca n-ar fi vrut sa-mi arate mai multe, dar eram….ocupata).
Deci: ingredientele clasice – castraveti, ardei iute, usturoi, morcovi, piper si mustar boabe, hrean, marar, cimbru si crengute de visin. Dichisul e la castraveti. Vii cu ei acasa si-i pui pana a 2-a zi in saramura rece (fara masura saramura, garantat, nu se sareaza. Aceasta prima apa rece extrage amareala din coaja. A 2-a zi, faci saramura fierbinte (la fel, fara masura) si torni peste castraveti (pusi in lighean), si-i lasi din nou pana in ziua urmatoare. Aceasta saramura fierbinte ii face putin mai maleabili (si NU, nu se moaie). A 3-a zi de la cumparare/ culegere se pun efectiv in borcane pt iarna. Cu condimentele mentionate mai sus, combinate in proportii in care un ingredient sa nu domine, ci sa fie o combinatie armonioasa. Se face saramura fierbinte, cu masura 1 lingura/ 1 litru apa. Si atentie: saramura se toarna clocotita in borcan, se umple cat mai sus, se pune capaul, si se intoarce cu gura in joc. Se depoziteaza la loc racoros, ferit de soare, si nu se mai desface pana la sfarsitul lui noiembrie. Garantez rezultate de exceptie, Am avut borcane si 2 ani si nu s-au muiat.
Ce zici?
Zic sa-mi trimiti si mie 5-6 borcane 🙂
Reteta e de probat, clar 🙂 . Ia fa matale si fa si poze, ca te tot invit eu de zor 🙂 . Vezi ca am concurs 🙂
Iar chestia cu guru, da-o la altii, ca eu tare nu sufar de asa ceva 🙂 .
M-ai inveselit, lucru greu zilele astea, asa ca-ti multumesc 🙂
Daca imi zici cum am reusit sa te inveselesc, promit ca mai incerc. Meriti!
Pui suflet 🙂 . Eu acum sunt tare necajita. Mama a fost operata acum 2 saptamani si nu se simte bine. Are cancer. Asa ca nu-s deloc vesela.
Am citit in alta postare (aia cu menopauza…fericito!…ca eu ma rog…degeaba..). Nu am cuvintele la mine in asemenea situatii. It I spun doar atat: stiu cat doare. Eu nu am parinti deloc. Nu dau sfaturi. Nu le stiu. Doar at at: ma gandesc la tine cu sufletul.
Starnita de curiozitate dupa minunatia aia de reteta de castraveti, de ieri, am intrat azi ). Ia citeste si te minuneaza, si ai sa-mi intelegi starea de spirit si reactiile. Iti pun si ce i-am postat, ca poate sterge: Monica
2015-06-24 LA 14:38
Am mari indoieli ca stii despre ce vorbesti. Dupa fiasco-ul cu reteta de castravetii, m-am intrebat ce-i pe aici, la japoneze. Si m-am lamurit.
Citez: „1/4 cana de apa rece
1 ou
faina sau amidon pentru suprafata de lucru
Framantam un aluat din primele trei ingrediente si lasam sa se odiheasca o ora.”
Perfect! Specifici ca faina/ amidoul sunt pt suprafata de lucru. Care-i cantitatea pt aluat??? Si ce inseamna 1/4 cana? Ce dimensiune, ce capacitate?
Nu in ultimul rand: ce cauta oul in compozitie???
O simpla cautare pe net ti-ar fi adus retete veritabile, de la sursa, nu „reteta” asta.
Imi plac insa aprecierile pe care le-ai primit. Denota clar experienta in culinare. Exact ca site-ului asta.
Pe aici nu mai intru, ca n-am ce vedea.
De ce iti scriu toate astea? Ca raspuns la indemnul tau de a participa la concursuri. Regret, inca nu am ce „spune” in bucatarie. Am invatat sa gatesc la aproape 40 de ani (am 47 acum), cand mama a decis ca trebuie sa se „odihneasca”. M-am trezit nauca, cu sot si copil, ca nu stiu pe ce muchie se sparge oul! Borsul? Chirurgie pe creier. Tocanita, sarmale…fizica cuantica..
Ti-am zis in alta postare cum am invatat, cum imi alegeam retele: ochiometric, dupa poza….Sa-ti zic ce cratita cu apret a fost prima mea ciulama? Ce galuste superbe am facut, de nu le-am gasit nici in sita ….ca am strecurat zeama sa vad ce-i acolo!
Rar ma ambalez cand vad retete aiurea-n tramvai, le ignor. Incercarea de ieri, de a promova ceva slab calitativ pe FB la Traditii, m-a starnit. Azi am mai intrat de curiozitate. Intamplator stiu sa fac gyoza.
In sfarsit, cum spuneai si tu, sunt muuulte bloguri, dar putine bune. Au greseli cu carul si multe „botaniste” care pun botul la aiureli. In plus comentariile: dupa criteriul asta am inceput eu sa discern retele. unde vedeam polemici era clar ca pe schimb de pareri e ceva de citit, unde vedeam comentarii imbecile…vaaai…tre’ sa fie delicios….te puuup…era clar.
In sfarsit, …oare daca mi-as face un blog cu „asa nu” ce ar fi??? 🙂
Draga mea, legat de blogul acela, nu ma bag. O stiu pe bloggerita si e o fata ok, sa stii. Nu stiu ce retete are, asa cum nu stiu multe alte bloguri. Ce pot sa-ti recomand insa, blogul meu. Nu critic alte bloguri, pentru ca nu e cinstit din partea mea. Mai am si eu cateva retete care nu-s extrem de clare scrise si am de corectat. Eu gatesc din ochi si acum cantaresc si masor totul 🙂 . Nu mi-e usor.
Iar cu oamenii care stiu sau nu sa gateasca, fiecare e cu ale lui, e loc pt toti sub soare. Totul se invata si de fapt, nimeni nu le stie pe toate. Am descoperit ca si eu am cateva articole gresite 🙂 . Le voi reface.
Nu fi rea, lasa, smile si happy 🙂
Si ca sa te simti bine, sa stii ca eu dau rateuri si acum, dupa atata experienta 🙂 .
De ex azi am facut niste covrigi polonezi geniali si senzationali, pe care i-am bronzat 🙂 . Nu mult, s-au mancat toti, dar suficient ca sa nu pot face poza :)) , nu-s perfecti 😛
Draga mea Gina,
Mi-am luat cateva zile sa gandesc (deee…sangele de ungur ardelean..). Am apreciat ca esti diplomata si ai principii, si mi-a fost ciuda ca am abdicat de la ale mele: de a-mi vedea de treaba mea, chiar daca vad retete „cucuiete”.
Asta, e n-am facut-o in 7 ani decat de vreo 2-3 ori, acu’ m-am lecuit definitiv.
Si stii de? Partial datorita tie si partial datorita celorlati bloggeri, care au dat like sau chiar au comentat. Cum discutam cu alta ocazie: lumea blogerrilor e extrem de plina de orgolii.
In alta ordine de idei… scriu la fasole .. (ai intrebat cam ce ne-ar pofti sufletul 🙂 )
Rautate mica ce esti 🙂 . O singura data am criticat si eu ceva-la cantitatile alea pretioase gen 108 g sau asemanator…si erai cat pe ce sa ma sinucizi :))) . Keep calm :)))
eu i-am pus dupa reteta Ginei dar am mai citit lucruri interesante in comm-uri,merita probate
[…] La saramura, se pun exact la fel ca si castravetii la saramura – vedeti reteta aici. […]
Buna Gina! Felicitari pt retetele tale, sunt minunate. Am facut zacusca de vinete si a iesit f.buna.Am multi pepeni in gradina si vreau sa-i pun la murat. Intrebarea mea este: trebuie sa-i oparesc ca la reteta de castraveti???
P.s. in Italia este marar se numeste aneto.
Multumesc,Simona
Da, faci ecavt ca la castraveti.
[…] m-am casatorit, am descoperit o reteta aparte la socrii mei: Dovlecei murati-vedeti reteta. Pusi la soare, exact cum se pun castravetii si muraturile vara. Foarte picanti, dulci-acrisori, […]