Bulion de rosii si ardei kapia, reteta naturala, fara conservanti
Bulion de rosii si ardei kapia, reteta naturala, simpla, fara conservanti, pregatita dupa o metoda mai simpla: nu te chinui mult sa dai prin masina. Cum se face bulionul din ardei si rosii? Reteta de bulion pentru iarna.
Din familie am invatat sa-mi pregatesc in fiecare an, multe conserve pentru iarna, din fructe si legume. Si mama si bunica aveau camara si chilerul pline de conserve de tot felul, plante uscate, borcane sau putini pline cu tot felul de minunatii gustoase.
Am multe retete din familie, invatate din Moldova si Dobrogea, de la ambele familii, dar am adunat retete si de prin carti, de la tv, vecine, colege de munca etc.
Aici gasiti retete de conserve. Am de toate: compot, gem si dulceata, peltea, marmelada, tot felul de lichioruri, 7 feluri de zacusca, zarzavaturi, siropuri, conserve din carne sau peste…Si totul facut simplu, fara gelifianti minune, aspirina sau conservanti.
Si cateva exemple:
Bulion fac din rosii sau ardei separat, sau din rosii si ardei la un loc, asa ca acum. Fac si suc de rosii simplu, ketchup, un alt fel de sos de rosii italian (pomarola), dar si rosii conservate in suc de rosii, in apa sau in suc propriu, rosii uscate…
Retete cu rosii aici sau apasati poza.
Ingrediente pentru reteta de bulion de rosii
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -30 kg rosii carnoase, bine coapte
- -15 kg ardei rosii kapia sau gogosari
- -3 linguri cu varf de sare pentru muraturi
- -3 linguri cu varf de zahar
Cum se face bulionul de rosii si ardei?
Puteti citi mai departe reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video, apasand poza. In videoclip se vede si noul nostru foisor-bucatarie de vara. Inca nu e gata, mai avem de luccru, dar e tare bine 🙂
RETETA VIDEO
Inainte, taiam rosiile si ardeii, dadeam totul prin masina de rosii, se infunda, ne chinuiam…stiti cata munca este.
Acum, am simplificat totul, facem dupa metoda italiana: mai intai fierbem legumele si apoi le dam prin masina 🙂
Ce-am facut:
Rosiile si ardeii se spala. Rosiile se taie in 4, dupa ce se scoate partea verde, ardeii se taie in 2, se scot cotorul, semintele si nervurile.
Se pune totul pe foc. Se lasa la foc mic, timp de 2-3 ore, amestecand des. Eu am facut in ceaun, la pirostrie. Doamne, ce miros fantastic, parca eram la bunici!
Se da ceaunul deoparte si se acopera cu un servet umed. Deja se vede ca a scazut bine lichidul. A doua zi, dupa racire, totul e si mai gros.
Imediat se trece totul prin masina de suc sau prin sita. Bunicii mei aveau o sita mare, cat o fereastra, pe care o foloseau la bulion.
Bulion de rosii reteta fara conservanti
Fiind deja fierte legume, masina parca toarce, nu se infunda, imediat am terminat totul. Nici n-am simtit ca am avut ditamai ceaunul 🙂
Ce a ramas, cojile, le-am mai trecut o singura data prin masina, iar ce a ramas a fost numai pielita. Am obtinut o frumusete de bulion!
Hmmm si ce bun e la gust! Va dati seama ca am gustat si am intins si cu paine proaspata de casa 🙂 Bun, sunt buna de maritat! 🙂
A pus Doru ceaunul iar la foc, a mutat pirostria in fata foisorului. Am mai fiert bulionul cam 1 ora, la foc mic, amestecand des, sa nu se lipeasca. Am adaugat si 3 linguri cu varf de sare si 3 linguri cu varf de zahar.
E suficient atat, nu influenteaza gustul bulionului, dar ajuta la o buna conservare.
Puteti sa-l fierbeti mai mult, sa faceti bulion pasta, daca doriti. Noi l-am lasat asa, e aproape pasta. Am pus totul in borcane curate, sterilizate. Am pus bulionul fierbinte, in borcanele asezate pe o tava metalica. Imediat le-am intors cu gura-n jos.
Am obtinut 42 de borcane de 370 g si 6 borcane de 720 g. Aproape 20 kg de bulion de rosii gustos, de un rosu intens.
Se vede mai bine culoarea afara, la lumina zilei, nu inauntru, in foisor, unde e mai intuneric.
Sfatul Ginei
- A doua zi intoarceti bocanele cu capacul in sus, verificati sa nu curga niciun borcan. Daca vreun borcan curge, schimbati capacul si sterilizati-l din nou.
- Lasati borcanele pe masa timp de 1 saptamana si le verificati sa nu se umfle vreun capac. Stergeti borcanele, le etichetati si le duceti in camara.
Asta-i tot. Pregatit in felul acesta, bulionul rezista si 3 ani, fara probleme.
Spor la gatit gustos si sanatos! Pofta Buna!
34 COMENTARII
Foarte bine arată bulionul si tare as mai fi întins cu pâine si eu..Nota 10+..
Multumesc frumos 🙂
Super bun! Reteta bunicii! 🙂
Multumesc, Diana!
Ce fel de capace folositi ca eu sunt inebunita… Cumpar capace noi care se dau deja peste cap. Am facut zacusca si 4.5 borcane au fermentat desi le am verificat sa fie trase. Am aruncat o groaza de capace…
Din pacate, asta e. Si eu patesc, dar le vad a doua zi si le schimb.
Buna ziua,va rog îmi spuneți ce mașina de tocat aveți .Multumesc.
Tre spade, din Italia.
Super! Si mama mea facea asa! Iar eu urmez traditia…Gina , te urmaresc ( ca un sagetator, ce sunt…)
si chiar daca am nevoie de vreo idee…la tine gasesc cu siguranta! Felicitari! :* :*
Iti multumesc, Filip!
Buna ziua!
Am facut bulion dupa aceasta reteta,a iesit super ,exact cum ati spus .Va multumesc!
Multumesc frumos si eu.
Mulțumesc pentru rețetă. Este delicios. 😘😘😘
Buna Gina!
Nu am facut niciodata bulion, as incerca reteta ta ca mi se pare in afara de gustoasa si foarte simpla. Nu se pune apa deloc? Se fierbe asa in sucul de rosii? Mereu incerc retetele tale si imi ies de ficare data , sper ca si cu bulionul sa fie la fel!!! Te pup si mult succes in continuarie!
Deloc apa! Trebuia sa scda bine apa din rosii.
Buna seara. La prima tura de fiert se lasa 2 ore sau 3 ore? Nu am facut niciodata si vreau sa incerc 🙂. Multam mult!
Se lasa pana scade atat cat vrei sa fie de gros. Nu este timp exact, depinde cata apa au legumele.
Buna ziua,
Reteta este repovestită de aici:https://youtu.be/gOVBmHdH7L8 si cel putin ultima poza ( ca si numarul de borcane umplute!) tot de acolo. Păcat! M-ati dezamăgit.
Cu ce sa va dezamagesc? Este reteta mea video, canalul de youtube este tot al meu, la fel ca si acest blog 🙂 Eu gatesc si scriu aici, iar acolo, pe canalul de youtube pun aceleasi retete in format video 🙂
Imi cer scuze, acum am obse
Imi cer scuze, acum am observat! Iertare!
[…] un borcan de bulion de casa de 370 g, o lingurita rasa de boia de ardei si 400 g de orez cu bob rotund. Amestecam pe foc timp […]
Nu am făcut niciodată bulion și a-și vrea să îl fac după rețeta dumneavoastră, dar locuind la bloc nu am posibilitatea de a-l fierbe la foc (doar pe aragaz) și într – o cantitate mai mică…
La 10 kg de roșii și 5 de kapia, este bine dacă pun 1 lingură cu vârf de sare și una de zahăr?
Se fierbe de 2 ori (în 2 zile)?
Vă mulțumesc pentru eventualul răspuns 🥰🥰🥰
Sa, este suficient zahar si sare. Sigur ca se pot fierbe pe aragaz. Da, se fierbe de 2 ori.
[…] reteta de bulion, invatata de la mama, o gasiti aici. Se poate face din rosii cu ardei, sau doar din rosii sau doar din ardei […]
Multumesc pt reteta azi am facut mi a iesit super buna!
Multumesc frumos si eu 🙂
[…] s-au inmuiat legumele si carnea este bine patrunsa, adaugam bulionul-vedeti reteta, o lingurita cu varf de sare, piper, dafin, un varf de ardei iute, o lingura de boia […]
Daca las ardeii si rosiile cu coaja e bine?NU am masina de tocat care scoate cojile separat.
Pot lasa rosiile si ardeii cu coji cu tot?le dau cu totul la masina de tocat.
daca nu am masina de tocat care scoate separat cojile, le pot lasa cu coji cu tot?
Macar sa le dati prin masina de tocat sau sa bati un blender vertical. Daca sterilizati bine borcanele se pastreaza foarte bine.
Bună ziua vreau să știu dacă se fierbe cu capac sau fără la ceaun
Fara capac.