Bucataria traditionala romaneasca
Sunt o mare gurmanda si recunosc asta 🙂 , imi place mancarea gustoasa, bine gatita si prezentata frumos. Am gustat tot felul de mancaruri, mai simple sau mai sofisticate, mai ieftine sau mai scumpe, in restaurante de lux sau acasa la diverse persoane, dar cel mai mult iubesc bucataria romaneasca. Au mancarurile romanesti o savoare absolut fantastica! Daca e sa aleg intre o portie de sarmale facute-n vas de lut, la cuptor si nu stiu ce crocobaur sofisticat si exagerat de scump, voi alege intotdeauna sarmalele.
Ma doare sufletul sa vad ca se pierde traditia gatitului in casa, ca tot mai multe gospodine gatesc numai cu ingrediente instant, cumparate din magazine sau si mai grav, multe femei tinere nu vor sa gateasca si considera acest lucru degradant si pierdere de timp. Mi s-a intamplat de multe ori sa fiu jignita pentru ca-mi place sa gatesc si pentru ca gatesc atat de bine. 🙂 Sunt persoane carora li se pare ca daca ai un job de management, este efectiv nedemn sa faci sarmale si sa framanti paine si cozonaci. Adevarul este ca poti avea maini curate si unghii ingrijite si lungi (in limita bunului simt) si daca gatesti. Niciodata nu mi-a fost rusine sa gatesc acasa si apoi sa merg la serviciu si sa fiu managerul care conduce o echipa de succes si sa arat impecabil. 🙂 Imi este groaza cand vad gospodine care folosesc tot felul de budinci si creme la plic, sos bechamel cumparat, blat de pizza congelat sau tot felul de prajituri instant, la plic, din comert. Este atat de simplu sa faci o budinca sau un sos bechamel acasa, sa faci un chec sau niste gogosi! Da, stiu ca multe doamne nu au timp, ca lucreaza multe ore, dar sunt atat de multe mancaruri extrem de gustoase care pot fi facute acasa, intr-un timp foarte scurt.
Mi s-a mai spus ca este mult mai ieftin si mancarea are gust mai bun daca se folosesc diverse adaosuri gen Vegeta, Delicat, cuburi cu gut de vita, pui, ca au nu stiu cat la suta legume. Problema este ca pretul pe kilograme la acele produse este nesimtit de mare, de fapt se platesc sare (contin foarte multa sare), diverse substante chimice care au gust de medicament si cateva firicele anemice de legume. Oare nu e mai gustoasa mancarea la care se pun o ceapa si un morcov si un os de vita sau pui? Nu este mai ieftin 1 kilgram de ceapa sau un tacam de pui sau un os de vita, decat toate chimicalele? Bunicile si strabunicile noastre cu ce gateau, oare cum erau mancarurile lor fara creme la plic si cuburile cu gust intens de gaina? Mama lor de gaini de tara, ca nu vor sa aiba gust de Delikat!!!
O alta problema este faptul ca vad cum tot mai multe gospodine si bucatari romani, gatesc si promoveaza preparate din bucataria internationala. Nu este rau sa stii sa gatesti si astfel de preparate, dar … cum poti fi un bucatar de renume si sa recunosti fara jena ca nu stii sa gatesti mancaruri traditionale romanesti? Am vazut gospodine care gatesc preparate romanesti dar in maniera modernizata- nimic rau aici, dar unele sunt atat de chinuite, cu asa niste condimente ciudate, care efectiv nu fac decat sa distruga preparatul. Da, fiecare zona gateste diferit, se-ntampla ca acelasi preparat sa aiba denumiri diferite de la o zona la alta, fiecare gospodina gateste-n felul ei: una pune 2 cepe, alta 1, o gospodina foloseste ardei iute, alta piper si tot asa. Dar sa spui ca la ciorba de burta nu se foloseste deloc zarzavat (ceapa, morcov), ca strica gustul si ca se face numai cu burta (prefiarta, ca-i e scarba sa curete burta proaspata) si se pune usturoiul la fiert odata cu burta. Aia-i torocala, nu ciorba de burta
Am citit aberatii fara numar pe internet, am auzit si-n realitate multe prostii, sunt multe persoane care fac pe marii experti in bucatarie si debiteaza niste prostii uriase. Sunt multe bloguri culinare, multe retete si sfaturi, dar multe sunt gresite. Adevarul este ca putine bloguri culinare dau cu adevarat retete corecte, cantitati de ingrediente si explicatii pertinente. Pe multe bloguri sunt retete copiate de ici colo, iar bloggerii respectivi habar n-au sa faca un ceai macar.
Nu sunt o experta, nu le stiu pe toate, fac si eu greseli – pe care mi le asum, dar invat zilnic, ma perfectionez non-stop, am o experienta de gatit de peste 30 de ani si cativa ani buni de scoala culinara. Da, am fost bucatar in tinerete, bucatar cu liceu si scoala profesionala si multe cursuri de specializare. Stapanesc bucataria de baza, nu ma pricep la bucataria moderna. De aceea, vreau sa demarez un proiect, ca sa ajut pe toata lumea sa gateasca mancarurile de baza. Vreau sa ofer cursuri online de gatit- e un lucru pe care deja il fac, gatesc zilnic diverse preparate cu oameni din toata lumea. E o mare satisfactie sa ajuti oameni de peste tot sa gateasca o mazare, mucenici, gogosi, paine, sarmale si multe altele. Mancaruri simple, nepretentioase, pentru ca la asta ma pricep.
Exista anumite aluaturi, sosuri, mancaruri de baza, sunt diversi pasi pe care daca-i stii, deja mai departe improvizezi si te descurci foarte bine. Totul porneste de la o baza generala, iar eu asta vreau sa fac: sa spun tuturor aceste retete de baza, cu toate secretele pe care le stiu, sa ajut ca retetele romanesti vechi sa nu se piarda. Imi doresc din tot sufletul sa vad cat mai multe gospodine care fac o supa cu taietei sau galuste, un bors, sarmale, cozonac, paine si multe altele. Nu este deloc greu sa pregatesti o masa pentru musafiri: putem discuta pas cu pas cum se fac aceste lucruri, in functie de buget (cel mai important aspect), numar de persoane etc. Putem face lucrurile acestea impreuna. Totul simplu, rapid, ieftin si gustos, gatit in casa!
Eu am un suflet mare si o putere de munca uriasa, dar nu pot face asta singura. Am nevoie de ajutor, sa pot aduce bucataria romaneasca si gatitul in casa acolo unde merita: sa fie recunoscute si apreciate la justa lor valoare! Intr-o lume in care multi vor sa manance sanatos, o mancare curata, simpla, gatita acasa, este cea mai buna alternativa. Iar noi, romanii, avem marele noroc de a avea inca agricultura traditionala si fara prea multe chimicale, ape curate si nepoluate (unele) , mai gasim lactate, legume si fructe la tarani, curate, cultivate in curte, cu gust adevarat si natural!
Vedeti aici, in TOATE RETETELE MELE, veti gasi toate retetele pe care le public, in ordine alfabetica.
Cine vrea sa ma ajute, sa facem bucataria romaneasca sa fie recunoscuta? Sa gatim in casa, manacarurile traditionale? Cine mi se alatura, de buna voie si nesilit de nimeni, sa gatim curat si romaneste? Sa aducem la lumina retetele vechi, acele mancaruri gatite de bunicile si strabunicile noastre?
34 COMENTARII
Multumim, Gina Bradea pentru tot ce faci. Pentru ca nici carnea si tot ce gasim in comert nu e sanatos si 100% natural, suntem datori celor ce ii iubim sa le oferim hrana sanatoasa, pregatita din ingrediente in stare proaspata sau conservata natural, fara acele adaosuri "la plic" sau "la cub".
Asa este 🙂
Felicitari
Multumesc frumos si mi-ar face mare placere daca m-ati ajuta si dvstra 🙂
Felicitari si multumim frumos ca impartasiti cu noi aceste adevarate comori culinare. Va doresc multa sanatate si spor in toate.
Cu mare drag ma alatur proiectului tau.
Discutam pe FB, in privat 🙂
Va doresc mult succes,va urmaresc si am facut retete de la dvs,sunt bune si pe intelesul tuturor!
Multumesc din tot sufletul 🙂
succes si voi fi atenta la tot ce veti face /Aveti dreptate nimic nu este mai bun ca mancarea facuta acasa cu ingrdiente naturale
Discutam pe FB, in privat 🙂
sunt casnica de cativa ani,gatesc zilnic,majoritatea mancarurilor din cele trditionale si cu produse de la tara,;imi place ce faci , te felicit
Multumesc frumos 🙂
Euuuuuuuuuu Gina Bradea!!!!
Discutam pe FB, in privat 🙂
Frumos spus si adevarat,multa lume gateste dar cum prepara mancarea si rezultatul final lasa de dorit. Asa este multe retete sant in net,cata frunza si iarba dar la fel de multe sunt gresite sau intentionat gresite,putine am gasit care sa corespunda. Ma bucur sa te pot urmarii,iti doresc succes si ma alutar cu mult drag.
Multumesc frumos 🙂
Mămica gina, m-ai tras de par in articolul tau cu sosul beschamel , ca eu i-l cumpărasem odată si m-a trasesei de urechi încă de atunci.
Am învățat multe lângă tine, ești ca a doua mama.pranzul pt botez l-am făcut cu ajutorul tau si mult mai salvat.continua sa faci ceea ce faci ca ești de milioane .
Si eu foloseam vegeta la greu apoi tot tu mi-ai atras atenția … Si multe altele care acum nu îmi vin in minte.
Ai dreptate când spui ca multe fete tinere considera gătitul o pierdere de timp.,,2 ore de bucatarit pentru 5 minute de mâncat”( replica unei prietene).te pup mama gina
Mersi, iubirea mamii, o sa te mai flocaiesc, nu-ti fa griji, gatesti prea bine ca sa strici mancarea cu tot felul de prostii 🙂 .
Asa este! Trebuie sa gatim, mai ales romaneste!!
Imi permiteti si mie sa Va urmaresc desi nu sunt romanca, dar cred ca cea mai gustoasa mancare poate fi doar cea romaneasca. As vrea multe sa invat de la Dumneavoastra
Imi face mare placere sa ma urmariti 🙂 . Cea mai buna mancare este cea gatita cu drag 🙂
Este bun
Imi place ceea ce ati scris,sunt de acord. Vă urmaresc de ceva timp,m-am inspirat de multe ori de pe pagina dvs, multe dintre rețetele publicate le stiam de la mama,le făceam in copilarie. Eu sunt din Sibiu,dar acum sunt in Italia și incerc să gătesc mai mult românește, chiar dacă asta îmi ia mai mult timp,nu ca bucatele italiene. Țin la tradiții, la obiceiurile ce le aveam in casă. Recunosc că uneori mai folosesc delikat,besciamel,foi de plăcintă etc.din comoditate,din lipsă de timp,dar incerc să mă limitez. Cât despre prăjituri, nu se compară cele de casă cu cele cumpărate!!Vă felicit pentru inițiativă!
Multumesc frumos, Carmen si te mai astept in vizita, sa discutam despre mancare buna, oameni buni, lucruri bune 🙂
Draga Gina eu sincer as vrea sa te ajut, dar chiar nu am timp, lucrez ca sa ma intretin,dar uneori intru pe blogul tau si ma inspir.N-am fost niciodata o bucatareasa grozava dar am unele trucuri si unele mancaruri de baza cu care fac impresie.
Mi-ar face mare placere sa mai vorbum. E suficient sa intri si sa-mi spui despre anumite mancaruri, secrete pe care le stii 🙂
voi incerca sa va trimit si eu niste retete pe care eu le fac de o viata familiei mele.Daca sunteti de acord va sustin cu mult drag.M-am saturat de cea rucola si Romania pute de papadie.Asa de fraieri suntem……Adoptam nu numai obiceiuri bune……parca pe cele rele le cautam.
Cu mare bucurie le primim. Toata viata am adunat papadie, susai, leurda si am facut salata. Mare dreptate aveti 🙂
Apoi…doamna Gina Bradea, lasati ca daca gospodinele, sotiile noastre adica, nu mai vor sa gateasca traditional, o s-o facem noi barbatii, cei care, cu sau fara voia noastra, ne-am ratacit prin nu stiu ce colturi ale lumii si unde dorul de tara si de plaiurile natale dorim sa-l compensam prin bucate gatite ca la mama acasa. Am trait patruzecisiopt de ani In tara si In afara de maioneza, ochiuri de oua si lapte fiert (sic!) nu stiam sa gatesc, pentru ca nevoia nu m-a-mpins la astfel de ,,cazne” , eu, In afara orelor de serviciu, Imi faceam veacul pe la camp, prin gradina sau prin grajdul cu vite, mama si sotia se ocupau cu gatitul. Ajuns pe meleaguri straine, nevoia, bat-o vina, m-a-mpins sa ma initiez In arta culinara, cu specific romanesc. Trecuse mult timp de cand mancarile traditionale au fost Inlocuite de niste mancari fade Ingurgitate pe la rudele care ne-au luat In custodie la sosirea noastra aici,pe la pettrecerile cunoscutilor sau prin localurile fast food. Dupa perioada de acomodare, de care nu prea-mi vine sa-mi aduc aminte si dupa ce ne-am stabilit Intr-un apartament cu chirie, si am Inceput a dobandi o oarecare independenta de ceilalti , care la drept vorbind ne-au pornit pe un fagas necunoscut de noi si pentru care le multumim, am purces la a gati bucatele de care ne era atata dor. Painea o facem noi si este ca la mama acasa. Nu ne-am debarasat nici de mamaliga cu branza In care acum sunt specialist, cat si multe alte bucate pe baza de cartofi , fasole si varza cu care ne desfatam pe vremea cand eram In tara. Ar fi Inca multe de spus, dar dumneavoastra stiti cu mai multa maiestrie sa puneti punctul pe arta gatitului si a retetelor culinare, de aceea ma opresc si va doresc multa sanatate dumneavoastra si celor dragi dumneavoastra , spor In toate si va vom urma retetele pe care le postati si care s-au dovedit a fi, cel putin pana acum, tare gustoase.
Mare dreptate ai, Gina dragă. În ziua de azi comoditatea duce (pe majoritatea româncelor) la restaurant, la fast food. Nu este rău dar… mai bună este mâncarea făcută în casă. Sănătoasă și delicioasă! Ţine-o tot așa, draga mea! Dumnezeu să îţi dea putere și să te binecuvinteze!
Multumesc frumos, Mona, pup tare 🙂
Doamna Gina, iubesc bucătăria românească, fără a neglija sclipirile altora. Trebuie, însă, să acceptăm și faptul că „mâncarea bună se face la foc mic”, ca să zic așa, adică necesitând un pic de timp și de răbdare, motiv pentru care gospodinele actuale, adică femeile care au și responsabilitatea gătitului în casă, preferă rețete rapide. Nimic de neînțeles în ziua de azi când timpul pare să zboare, nu doar să curgă. Pe de altă parte, mâncarea bună durează puțintel, dar merită. Ce să facem atunci? Păi, facem ce face doamna Gina, adică ne organizăm puțin. Nu facem pâine în fiecare zi, ci săptămânal sau depinde. Alegem zile de gătit mai puțin aglomerate. Mai amânăm ce se poate, cum se poate. Partea cea mai bună am lăsat-o la sfârșit, ne mai dați și rețete rapide sau variante. Deci, cam avem condiții … 🙂 Mulțumim!!!
Te pup, Sorina.
Ador bucataria traditionala, dar o simplific, scot prajelile, explic modalitati de gatire mai rapide, acum putem folosi oale sub presiune, avem cuptoare performante, ne descurcam altfel.
Important este sa vrem sa gatim, ca retete va dau cate doriti. Plus cicalelala din belsug, cu drag si cu zambetul pe buze 🙂