Boluri poke, reteta hawaiiana de aperitiv cu peste crud
Boluri poke, reteta hawaiiana de aperitiv cu peste crud, asemanator cu o salata. Bucataria hawaiana combina influente provenite de la multele popoare care s-au perindat prin teritoriul acestui stat. In antichitate, calatorii polinezieni sosesc pe mare, aducand cu ei fructe si legume cum ar fi cartofii dulci, nucile de cocos si radacina de taro (tapioca), dar si porci.
Mult mai tarziu, in 1778, expeditia capitanului James Cook aduce in Hawaii primele oi si vite ; oamenii lui Cook planteaza pe insule pepeni galbeni, dovleci si ceapa. In 1813, Don Francisco de Paula Marin, un botanist spaniol si sfetnic al regelui Kamehameha, aduce in Hawai primul ananas. In doar cateva decenii, plantatiile de ananas si trestie de zahar stabilite de colonistii americani vor ocupa aproape intregul teritoriu. Stapanii plantatiilor au nevoie de mana de lucru, asa ca muncitori din China, Coreea, Japonia, dar si Portugalia sosesc in Hawai, urmati la inceputul secolului 20 de filipinezi si portoricani. Toti tanjesc dupa felurile de mancare cu care sunt obisnuiti din patria mama, asa ca numeroase piete si bacanii cu produse importate apar. Asa s-a nascut bucataria hawaiana moderna, cu puternice influente asiatice.
Ingrediente pentru boluri poke, reteta hawaiiana
Rating
- 5-6 feliute de sashimi de ton sau somon (eu am folosit somon, pentru ca imi place mai mult, cu ton ar fi mai autentic)
- 100 g orez brun
- Cateva frunze tinere de spanac (baby spinach)
- Un morcov mic ras
- 2 linguri boabe de edamame
- Un avocado mic
- Cateva feliute de ananas proaspat
- Cateva feliute de mango proaspat
- Cateva feliute de kimchi
- Cateva feliute de ghimbir murat (gari)
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingura zeama de lamaie verde
- 1 lingurita wasabi
- 1 lingura sos de soia
Cum preparam reteta de boluri poke?
Inainte sa incepem, o mica nota explicativa despre ingrediente:
Sashimi este o delicatesa japoneza, care se gaseste de obicei in restaurantele de sushi. Consta pur si simplu in feliute foarte foarte proaspete de peste crud (uneori preparat prin congelare si dezghet, pentru mai multa siguranta), taiate dreptunghiular cu un cutit foarte ascutit.
Kimchi este un sortiment de varza murata, caracteristic bucatariei coreene. Varza este taiata in bucatele mici si fermentata cu ardei iute.
Gari este o muratura preparata din radacinile tinere de ghimbir, intr-o solutie de otet dulce. In general, atunci cand cumperi sushi sau sashimi de la un magazin de specialitate, primesti si cateva feliute de gari, pentru a le manca impreuna.
Edamame sunt boabele din pastaile tinere de soia. Se mananca fierte sau preparate la abur, si in magazine in Vest le gasesti de obicei gata fierte, fie in pastai (care nu sunt comestibile) fie decorticate.
Wasabi este o pasta de culoare verde, foarte asemanatoare la gust cu hreanul, preparata dintr-o planta inrudita cu acesta, care creste in Japonia. Se poate inlocui in retete cu pasta de hrean.
Am fiert intai orezul si l-am lasat sa se raceasca. L-am asezat pe fundul castroanelor de servit.
Deasupra, am pus frunzele de baby spinach. Deasupra, in gramajoare fara sa amestec, feliute subtiri de avocado, feliute subtiri de kimchi, fasiute de morcov, edamame, bucatele de mango si ananas.
Peste toate acestea, in varf, am pus sashimi si ghimbirul gari.
Am amestecat wasabi cu zeama de lamaie verde si sosul de soia pana cand s-au omogenizat.
Am turnat sosul astfel obtinut peste fiecare bol.
Aloha!
Reteta si pozele ii apartin Ralucai Enescu si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.
Celelalte retete participante la concurs pot fi vazute aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 9,75.
3 COMENTARII
Arată bine!Succes!
Fiului meu îi plac aceste preparate. Îi voi face, cu prima ocazie. Mult succes, Raluca!
Bafta!!!