Batoane cu mac
Batoane pufoase cu mac si unse cu miere sau sirop din zahar – le mai stiti? Facute din aluat dospit, moi, lipicioase si aromate, ce bune mai sunt! Va dau acum reteta aceea, de pe vremea copilariei noastre, asa cum se facea in laboratoarele de panificatie, cea din Retetarul pentru produse de cofetarie si patiserie.
Nu voi spune ca e reteta originala sau autentica, ci ca este reteta de patiserie de pe vremuri. Erau 2 feluri de batoane: mai mici, cam de 20 cm si 40 g, la 1 leu, sau mai mari, ditamai ghioagele cam de 40 cm si 110 g, la pretul de 3 lei.
Fugeam in pauza mare sau ne fofilam discret de la unele ore (cand aveam accese subite sau minutios programate de chiulangeala acuta), mergeam la Miorita (acum Ca Jou) si ne cumparam batoane cu mac.
Faceam cheta, sa vedem cati bani avem: uneori aveam de cate un baton de fiecare, alteori imparteam 2 un baton. Ne duelam cu ele si apoi le savuram cu pofta, in Gradina publica sau la film, la cinema Republicii 🙂
Aveam intrarea moaca la cinema, aveam niste avantaje ca secretar UTC. Ne dadeam intalnire in fata la sediul UTC, mai multi amici, secretari UTC la diverse licee galatene si apoi „mergeam la sedinte, sa discutam plenarele”, adica la film 🙂
Da, au fost vremuri sarace, dar noi am stiut sa ne bucuram de fiecare clipa 🙂
Da, spuma elevilor din liceele galatene mai si chiulea de la ore, aveam program de 2-3 ori pe saptamana 😀 Avem ce rade cand ne intalnim acum, dupa 30 de ani.
Hm, amintiri din adolescenta, cu batoane calde 🙂
Reteta nu este complicata, e un aluat dospit ca pentru gogosi sau cornuri, cu oua, lapte, unt si un strop de vanilie sau coaja de lamaie. Am avut bucuria sa fac batoane cand am lucrat la Laboratorul de cofetarie, dar foarte putin timp.
Da, le faceam cu margarina atunci si cu praf de oua, asa se lucra. Eu o sa va dau reteta cu unt si oua, exact cum este in retetar, dar si cu trucuri vechi, invatate de la TANTI Coca si patiserele batrane 🙂
Am mai vorbit de TANTI Coca AICI si cat de multe am invatat de la aceasta adevarata maestra a aluaturilor 🙂
Mai multe retete de PATISERIE – vedeti aici sau cu un click pe poza. Veti gasi multe retete vechi, asa cum se faceau in patiseriile de pe vremuri 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de batoane cu mac?
Reteta este pentru 15 batoane lungi, cat tava de cuptor.
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- faina alba 1 kg
- lapte 600-650 ml
- 2 oua
- unt 70 ml
- zahar 75 g (3 linguri)
- drojdie 7 g uscata sau 25 g proaspata
- sare 1 lingurita
- vanilie sau coaja de lamaie
- mac pentru decor
- 1 ou pentru uns
- Pentru sirop:
- 200 g zahar sau miere de albine
- 50 ml apa
Cum se face reteta de batoane cu mac?
Se framanta un aluat din faina, sare, zahar, drojdie, arome, unt, oua si lapte – vedeti AICI Secretele aluatului dospit unde am scris extrem de amanuntit.
Se acopera cu un servet si se lasa la dospit.
Folosesc drojdie uscata pentru ca mi-e tare usor, nu se face plamada ci doar se amesteca in faina. Si cresteeeee de nu se mai opreste. Vedeti ce aluaturi fac eu 🙂
TRUC privind reteta de batoane cu mac:
Dupa 20 de minute, cand aluatul incepe sa creasca, se mai framanta putin, cam 3-4 minute, aducand aluatul de la margine spre mijloc.
Veti avea un aluat minunat de fin 🙂 Il lasati inca 30 minute la crescut.
Se imparte aluatul in 15 bucati. Fiecare bucata de aluat se intinde, apoi se ruleaza si se face un fitil lung cat tava.
Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Priviti atent pozele si veti intelege cum fac. Puteti da click pe poza, se maresc si se vede mai clar.
In tava se pun la distanta cam de 3 cm unul de altul, pentru ca vor creste si se vor lipi. Eu am pus cate 6 in tava normala de cuptor.
Se lasa la crescut 15-20 de minute, apoi se ung cu ou batut si se presara cu mac. Eu am presarat mac la o tava si susan negru (negrilica) la cealalta tava.
Se coc la temperatura de 160 de grade Celsius (foc mic la cuptoarele cu gaz) pentru 10 minute, apoi la 180 de grade Celsius pentru 10-15 minute, pana cand se rumenesc frumos.
Eu le-am copt in cuptorul cu lemne, in curte. In tavile din spate am o gasca umpluta cu varza (acoperita cu folie) si placinta dobrogeana cu branza dulce si sarata.
Am facut 2 tavi ca sa multumesc pe toata lumea si dupa ce se raceste o tai si bag in congelator. Am placinta buna cand au pofte ai mei, imediat dezghet si incalzesc 🙂
Se mentine excelent!
Dupa 10 minute in cuptor, in fata, unde e temperatura mai mica, deja au crescut frumos.
Dupa alte 10 minute, mai in spate, unde le-a mutat Doru, la caldura mai mare, s-au rumenit ca niste fete mari 🙂 Hm, tremura si aparatul foto de pofta, cat de bine arata. Dar si ce fel poate sa miroasa totul…..
Imediat, asa fierbinti, se ung cu siropul facut din zahar sau miere. Eu amestec mierea de albine cu apa, fara sa fierb si ung imediat. Mmm, ce miros!
Am facut repede poze, mai tremurate ca salivam ca nebunii si apoi am mancat fiecare cate un baton, asa fierbinte si lipicios, ne-am manjit de miere de albine si mac pana la urechi. Bune!
Am pus la racit cate un baton si pentru Totosi, au primit si ei, ca tare le place painea proaspata. Sa nu-mi spuneti ca un catel de rasa nu mananca paine. Totosii mei-catei Golden retriever, adora painea proaspata, mamaliga, fructele si legumele crude.
Ce facem cu aceste batoane cu mac?
Sfaturi
Daca nu se mananca imediat, cat sunt calde si raman pentru a doua zi, avem idei delicioase:
-le puteti congela, in pungi sau le tineti in frigider, tot in punga de plastic – rezista 6-7 zile
-se taie pe lung, se ung cu unt sau pate de ficat amestecat cu unt sau pasta de peste, sau se pun felii de cascaval si sunca… si se baga la cuptor (incins la 220 de grade Celsius – maxim la cele cu gaz) si se lasa 10 minute.
Veti avea o gustare delicioasa, ideala pentru mic dejun sau cina 🙂 Asa ceva faceam la orele de practica in restaurante, bucatarii mancau intotdeauna ce era mai bun 🙂
-le lasati 2 zile pe masa, sa se usuce putin, apoi le taiati felii cat mai subtiri posibil, si le asezati in tava de cuptor.
Se pot stropi cu ulei de masline simplu sau amestecat cu scortisoara, zahar, sau suc de rosii amestecat cu ceva condimente tip pizza…se baga in cuptor, la 170-180 de grade Celsius(foc mediu la cele cu gaz) de grade pana se face pesmet. Bake rolls de casa.
Le asezati in cosulet si aveti ce rontai. Hm, v-am dat ceva idei, nu?
Va invit sa probati reteta si sa-mi trimiteti poze 🙂
Puteti nota cu 5 stelute reteta, daca va place, dedesubt si daca o distribuiti in retelele sociale, va foarte multumesc si va imbratisez cu drag 🙂
Pofta buna!
Aceasta reteta de batoane cu mac a fost incercata si de catre cititorii nostri, mai jos puteti vedea cateva dintre rezultate:
9 COMENTARII
Bună. Pot pune mai mult zahar? Sau ar afecta dospitul aluatului?
Poti pune mai mult, dar batoanele nu sunt dulci 🙂
Mi-ai trezit amintiri….. Trebuie să le fac și eu. Nu știu de ce dar pozele nu le pot deschide, să le măresc. Imi apare un mesaj alertă că sunt protejate si nu se deschid separat. Am încercat penar că ai spus tu să vedem cum modelezi aluatul.
Urmeaza reteta video dar mai spre toamna, acum nu am curaj sa aprind cuptorul. 🙂
Da, am protectie antifurt pe blog, se fura tare de tot 🙁
Nota 10, draga Gina! Cu cununita ( nu conteaza daca ai avut la orele de practica, dar acum sigur ai si cununita, cu florile tale preferate )!
Habar nu am sa fac poze… (deasupra, pe langa mac, am pus si un amestec de seminte)
Bune tare de tot!
Pupici!
Multumesc tare mult 🙂 Am avut 10 la practica, sigur ca da 🙂 Dar mult mai pretioasa e nota data de tine, acum.
Sa va fie de bine.
Te mai astept in vizita si sa-mi lasi comentarii cat de multe. 🙂
[…] cand eram copil imi placeau Batoanele cu mac sau covrigii crocanti de la […]
[…] cand eram copil imi placeau Batoanele cu mac sau covrigii crocanti de la […]
[…] cu mac se pot servi si calde. Sunt pufoase ca un burete, iar de gust nu mai vorbim. Puteti face si reteta de batoane pufoase cu mac, sunt la fel de bune precum acestea. […]