Aprindeti o lumanare si spuneti de 3 ori Amin, bucataria romaneasca e pe moarte
Aprindeti o lumanare si spuneti de 3 ori Amin, bucataria romaneasca e pe moarte! E in crunta agonie si n-o mai duce mult daca nu facem ceva!
Acum cateva zile a avut loc Congresul National al Bucatarilor, la Hotelul Aro Palace din Brașov. Da, exista o astfel de asociatie in Romania, pe scurt ANBCT (Asociația Națională a Bucătarilor). Foarte frumos pana aici, din aceasta asociatie fac parte nume grele ale gastronomiei romanesti, bucatari si cofetari mai mult sau mai putin celebri, mai mult sau mai putin talentati sau premiati. Am multi prieteni acolo, oameni pe care-i respect si-mi sunt dragi.
Am citit cu soc maxim articolul asta din Romgastro online: Prafuri pentru Mama Mare…ANBCT lansează noul trend în gastronomia romaneasca.
Aprindeti o lumanare si spuneti de 3 ori Amin, bucataria romaneasca e pe moarte
Ceea ce m-a ingrozit efectiv, dar m-a si scarbit la maxim, este faptul ca la acest congres, s-au facut demonstratii de sosuri instant, facute cu prafuri pregatite industrial. Deci s-au dus naibii supa de oase (stock), sosul bechamel, sosul tomat…De acum, in restaurante se promoveaza sosurile facute din prafuri. Deci pui premixul din sac, adaugi apa si gata, sosul minune e gata!
La ce mai trebuie sa faci scoli de bucatar, sa dai examene, sa studiezi marii bucatari sau bucataria romaneasca sau internationala? Bagi un praf si apa si ies sosurile pe banda rulanta! Pe cand si sarmale, mamaliga, ciorba de burta sau de perisoare, chiftele…?
Ca doar multi se bat cu pumnii in piept, mai ceva ca Tarzan, ca bucatarie traditionala romaneasca nu exista, ca totul e plagiat din bucatariile altor popoare!
Se pornesc tot felul de proiecte, chipurile ca sa se promoveze bucataria romaneasca, sa se gaseasca retete vechi…dar pana la urma totul esueaza cu surle si trambite. Se fac paralele intre un preparat gatit in Romania, cu preparate din bucatariile altor popoare, se dau exemple la greu, dar numai contra. Adica nimic nu gateau dacii, getii, sau romanii stabiliti aici, pe aceste pamanturi. Doar bagau ochiul peste gard, sa vada ce gatesc vecinii si apoi faceau si ei. Dadeau cu lingura de 2 ori in ceaun, iar mai dadeau o fuga sa spioneze peste gard, sa vada cum se taie ceapa…
Aprindeti o lumanare si spuneti de 3 ori Amin, bucataria romaneasca e pe moarte
E groaznic faptul ca bucatarii tineri invata ca e mai simplu sa folosesti prafuri decat sa faci un sos. Chiar daca acum sunt scoli care in 2-3 luni scot bucatari si cofetari cu diploma si apoi peste noapte sunt mari chefi si specialisti.
O sa va spun vorba aia care nu-mi place, dar uneori e necesara: pe vremea mea! Da, pe vremea mea, ca sa fii bucatar trebuia sa faci profesionala de 1 an si jumatate. Eu am facut si liceul, tot pe Alimentatie publica. In primul trimestru am invatat doar despre materia prima, despre zahar, faina etc si despre sosuri si baze pentru mancaruri. In primul trimestru de pregatire tehnologica la bucatarie, am facut numai sosuri si baze pentru mancaruri. Fiecare sos analizat la greu, sos de baza si derivate. Care sunt asemanarile si diferentele dintre sosuri, care sunt posibilele defectiuni si remedieri?
Pentru ce mama naibii ne-am ars noi creierii sa invatam atata? Pai nu e mai simplu sa pui praf cu apa? Ce oase si supa de oase la care muncesti 2 zile. Chiar sunt de rasul curcilor fraierii ca mine care au invatat atat, nu-i asa?
Sa va fie rusine, voi aia marii bucatari si specialisti care faceti sosurile din prafuri! Ati omorat de tot bucataria romaneasca!
Am spus aici de ce am plecat din bucataria profesionala. Si nu pot decat sa ma felicit zilnic pentru alegerea facuta. Nu voi accepta in veci sa fac un sos din prafuri si chimicale!
Aprindeti o lumanare si spuneti de 3 ori Amin, bucataria romaneasca e pe moarte!
11 COMENTARII
Nu pot sa cred ca se merge pe o astfel de directie ! Este trist si revoltator , am fost si eu in strainatate si gazda avea un sertar plin de fixuri ( acelea pentru spaghete ) si prafuri pentru sosuri sau cubulet . Am mancat pentru ca nu era frumos sa fac nazuri, era imediat dupa revolutie , ma impachetat si pe mine ,ci ca la voi nu se gaseste am adus acasa dar nu mi-a placut .Am continuat sa fac ce am invatat de la bunica si mama .Intamplarea face ca in aceasta duminica i-am avut invitati la masa , stiind ca le plac sosurile , am facut doua feluri langa friptura de pasare , una era de vsine cu un strop de rom , cealalta era de mustar . Am crezut ca cea de visine va ramane pentru ca nu la toata lumea le place combinatia de fructe cu carne , spre surprinderea mea a ramas cea de mustar s-au „lins” farfuriile
Trist! La fel ca si in cofetarie … totul e praf si premix! Si cand faci o prajitura de casa, te intreaba lumea de ce te duce atat de mult per kg! 🙁
E vorba de ceva mult prea prezent in multe sfere de activitate,nu numai in gastronomie,se numeste superficialitate.Se datoreaza comoditatii omului modern.De ce sa fac gogosi cu drojdie,sa mai astept sa dospeasca,ba maiaua,ba aluatul,cand pot sa scurtez procesul si sa fac niste gogosi cu iaurt si bicarbonat(nu ca ar fi rele ,dimpotriva 🙂 ).De ce sa ma lungesc cu creme fierte ,cand pot sa scap cu un Ole…Exemplele pot continua .:)
Bravo Ginuta sant de acord cu tine.Sosurile facute din prafuri sant simplu gunoaie.Numa lenesii folosesc asa ceva.Ai tot respectul pentru a pastra retetele adevarate si mancarea noastra ramasa din strabuni.Am observat de mult ca multi gatesc mancaruri din alte tari,si mi se rupe inima cand noi avem mancaruri cunoscute in intreaga lume,mancaruri care sant simplu sanatoase si bine inteles gustoase.Este normal sa fi dezamagita ceea ce ai invatat tu in timpul tau si ce-i invata pe noii bucatari.Sper ca majoritatea fetelor sa gateasca precum mamele lor si sa pastreze mancarea noastra asa cum si noi am pastrat de la mamele si bunicile noastre.Un gand bun si o imbratisare din inima cu mult drag.Magda.
Este de mirare ça Marii bucatari si patisieri romani se preteaza la acest joc de Prost gust,si la propriu si la figurât, acum cand tendinta peste tot in lumea civilizata este de a manca cat mai sanatos,romanii se trezesc sa triseze,sa para mai interesanti,de fapt de ce sa ne miram,asa cum merge totul,asa se intampla si cu bucataria,de la vladica pana la opinca toti triseaza,continuati ,sunteti pt mine sursa de inspiratie,succès si viata lunga impreuna cu dl d-voastra,noi am facut anul acesta ,45 de ani, iar sotul meu a implinit in august 70de primaveri ,drum lung ,anevoios,dar am ajuns si la odihna,un scriitor francez,Jean D’Ormesson spunea ca viata este o vale de lacrimi si de roze
Hmmm….. poti lupta cu morile de vant ? Traim alte vremuri acum , cu alte pretentii , cu alte dorinte. Oamenii au devenit mult mai superficiali si mai nepasatori cu propria lor viata . De ce sa mai citeasca cand pot vedea un film ? De ce sa invete cand calculatorul stie tot ? De ce sa manance sanatos cand pot manca KFC sau Mc.? De ce sa previna cand pot lua pastile cu kilogramul ? De ce , de ce , de ce…….? Pentru ca asa sunt vremurile . Acum este vremea consumului si deci a banilor care vin in ceea ce se cheama industria medicamentului, industria alimentara , industria medicala , etc. Ai dreptate sa fii revoltata dar in acelasi timp draga mea Gina ar trebui sa fi mandra ca reusesti sa perpetuezi traditia culinara romaneasca . Mai departe depinde de toti cei care traiesc in lumea asta, daca vor sa fie in turma de oi, sau vor sa fie niste luptatori. Depinde de noi ce ii invatam pe copii nostri despre viata , despre traditie , despre neamul romanesc. Cat despre marii bucatari de care ai amintit s-o lasam moarta. Cu cat sunt mai loiali intereselor comerciale cu atat sunt mai ticalosi si sa le dorim asa ca de sarbatori ,, Sa le fie masa plina de prafuri si de aspirina ! ,, Bravo pentru blog !
Multumesc frumos, te imbratisez cu drag.
Traiesc de 26 de ani in Germani, sotul meu este grec. Au existat multe incercari externe de a-mi influenta felul cum gatesc, pana la a fi criticata ca dedic prea mult timp gatitului. Iubesc mancarea sanatoasa, preparata proaspat ca acasa, in Bucovina. Cea fara adaosuri si prafuri, care umfla organismul si treptat pot cauza intolerante si alergii. Gatesc si in stil grecesc, italian si asiatic.
Nu mananc niciodata in cantina insitutului, cele cateva incercari mi-au cauzat dureri puternice de stomac. Si eu, si sotul meu luam la serviciu mancarea gatita acasa, cu o seara inainte. Si tinem posturile ortodoxe cu sfintenie. Suntem amandoi perfect sanatosi la 49 si 50 de ani, invidiati pentru silueta (fara a tine dieta) si faptul ca nu avem riduri. Viata este suficient de stressanta si mediul poluat. Si cred ca suntem singuri vinovati daca, doar din comoditate, ne otravim organismul si sa distrugem cel mai de pret dar pe care il detinem: sanatatea.
Felicitari din tot sufletul si va imbratisez cu mare drag 🙂
Din prafuri multe gospodine fac creme de tort,inghetata si altele, eu nu folosesc aceste prafuri! Sunt gospodine care gătesc natural ca e mai sănătos!…
🙁 Doamne ! Unde s-a ajuns ! 🙁 Așa ceva nu are voie să se întâmple !