Anghinare in ulei, la borcan – reteta italiana (carciofi sott’olio)

Orice italian care se respecta si are o gradinita de legume, obligatoriu are si anghinare (carciofi). Este una dintre cele mai iubite legume in Italia. Prima data cand am gustat, adevarul este ca nu mi-a placut, era cumparata din magazin si avea un gust rau de tot, mi-a facut gura punga. Am mancat apoi la niste prieteni acasa, foarte bine gatita si de-atunci m-am indragostit de anghinare.

 

Sa va mai spun ca anghinarea este una dintre cele mai sanatoase legume, este anticancerigena, ajuta fierea si ficatul, ajuta digestia, regleaza tranzitul intestinal, ajuta la slabit…. si multe altele, pe care o sa le dezbat pe larg in alt articol. 🙂  Acum incepe sezonul si magazinele sunt pline de plante mai mici sau mai mari, mai verzi, roz-mov sau albastrui. Se gatesc in multe feluri si o sa va spun cateva retete delicioase. 🙂

 

Si pentru ca am primit o sacosa cu anghinare de la vecinii mei, am facut repede un cocos cu anghinare si am pus si cateva la borcan. Va dau imediat retetele, pentru ca sunt prea bune ca sa nu vi le impartasesc si voua. Sunt retete italiene autentice, traditionale, taranesti, asa cum le aflu de la vecinii mei. Locuiesc in afara orasului, intr-o zona cu ferme italiene, de un pitoresc absolut fermecator.

 

INGREDIENTE necesare pentru reteta de anghinare in ulei:

-2 kg anghinare (doar maciuliile)

– 1 cana otet

-3 cani apa

-1 lingurita sare

-ulei de masline (sau floarea soarelui)

Anghinare in ulei (la borcan)
Anghinare in ulei (la borcan)

Cum se prepara reteta italiana de anghinare in ulei?

Anghinarea se curata astfel: se taie codita si varful, se indeparteaza foile tari si apoi se iaie in 2 pe lung. La baza, in mijloc, are un puf, care se curata-vedeti fotografiile. Apa cu otetul si sarea se pun la fiert, cand clocotesc, se adauga anghinarea si se opreste 3-4 minute din momentul in care da in clocot. Se scoate, se lasa la scurs 30 de minute, apoi se aseaza in borcane si se completeaza cu ulei de masline sau de floarea soarelui. Eu am folosit ulei de masline, de aceea culoarea uleiului e verzuie. In fiecare borcan se adauga, dupa preferinta, diverse arome: menta, usturoi, ardei iute, oregano, cimbru… Eu am facut borcane aromatizate diferit si am notat pe eticheta, numai eu mananc varianta cu usturoi. 🙂 Se inchid ermetic borcanele si se streilizeaza 30 min din momentul in care au dat in clocot. Se scot borcanele si se aseaza cu gura-n jos pana a doua zi, apoi se eticheteaza si… puteti manca din ele. 🙂 Sunt absolut delicioase si pregatite in felul acesta se servesc la aperitiv sau alaturi de o friptura, peste, omleta, orez, paste… pur si simplu merg la orice. 🙂 Merita sa probati aceasta reteta. Anghinare in ulei se gasesc si de cumparat, dar gustul e diferit fata de cele pregatite acasa. Stati pe-aproape, mai scriu si alte retete cu anghinare.

 

Pofta Buna!

pofta.buna.gina.bradea.anghinare.carciofi.in.ulei.reteta.italiana.jpg (2) pofta.buna.gina.bradea.anghinare.carciofi.in.ulei.reteta.italiana.jpg (3)

Noile cărți Gina Bradea

Rețete cu Gina Bradea » Retete » Anghinare in ulei, la borcan – reteta italiana (carciofi sott’olio)
Daca v-a placut, spuneti-va parerea si distribuiti in retelele sociale:
Gina Bradea

Gina Bradea

Mama, sotie, bucatar, blogger, economist, manager, autor de carti culinare si mai ales, OM.
Gatesc simplu, curat, gustos, cu ingrediente naturale, condimente si verdeturi pe care le usuc si le macin eu, cu multe legume proaspete. Fac acasa paine, preparate din carne, umplu bors, fac tot felul de conserve pentru iarna.
Mancarurile mele au „acel gust” al mancarurilor facute de mame sau bunici, dar cu mai putine grasimi si prajeli.

Articole: 3381

8 comentarii

  1. Din pacate in Romania nu exista anghinare in piete de cumparat pt.ca nu o cultiva nimeni …… . Am incercat sa cultiv anghinare, am semanat seminte in gradina dar nu au rasarit, probabil nu le prieste clima noastra, habar n-am. Tare as fi vrut sa reusesc sa cultiv anghinare, am citit o multime de retete si este o planta foarte sanatoasa.

    • Se gaseste anghinare la Metro de ex, sau in hypermarketuri, e scumpa 🙂 . Se gaseste insa conservata peste tot.Cum se cultiva nu stiu, dar poate gasesti pe net materiale. cred ca o sa pun si eu anghinare anul viitor 🙂

  2. am cumparat de la Tesco 2 anghinari mari…(locuiesc in Anglia), si nu stiu ce sa fac cu ele…am tot cautat pe net, dar, nici un rezultat…am intot deauna in frigider cumparate la borcan, le ador…Ajutor Gina…Sunt mari si verzi (dar arata cam uscate)…multumesc in avans…Sa ai o zi buna ….

    • E foarte gustoasa. Trebuie sa indepartezi frunzele tari, uscate, tai varful si codita, apoi le tai in 2 pe lung. In mijloc e un puf, care e amar. Scoate-l cu o lingurita, spala bine cu apa rece si lasa cateva minute anghinarea in apa rece cu putin otet sau zeama de lamaie.
      Poti gati ca aici, cu niste carne de pasare: https://pofta-buna.com/cocos-tanar-cu-anghinare-si-masline-mancare-traditionala-italiana/
      Sau alta varianta, simpla si gustoasa: pui anghinarea cu apa rece, un praf de sare si 50 ml vin alb, 2-3 catei de usturoi, sa fiarba in oala sub presiune. Lichidul trebuie sa fie putin, cat sa acopere cam pe 3/4 anghinarea, mai mult inabusit sa fiarba. O lasi 30-40 de minute. E foarte gustoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.