Lichior de gutui
Lichior de gutui sau gutuiata, un lichior de casa fin, elegant, de o delicatete aparte, cu gust de miere, soare tomnatic si bruma matinala… v-am convins? Este o reteta veche, simpla si savuroasa.
Sa va dau reteta si sa vad ce mai spuneti. 🙂
Toamna se numara bobocii, se spune in popor. Dar toamna se numara si multe alte roade bogate, printe care si gutuile 🙂
Fac tot felul de bunatati din gutui: gem, dulceata, peltea, compot, prajituri… Va las mai jos doar cateva exemple de astfel de retete cu gutui:
Imi place sa pregatesc tot felul de bunatati, cat mai natural posibil, dar stiti asta. Am camara mereu plina cu fel de fel de conserve facute de mine.
Retetele mele de conserve sunt aici.
Fac de toate, imi place sa-mi rasfat familia si oaspetii cu bunatati. Si fac si tot felul de sortimente de lichior de casa.
Imi place sa vad totul in camara, frumos asezat, si sa am cu ce servi pe cei care-mi trec pragul.
Ingrediente necesare pentru reteta de lichior de gutui (sau gutuiata):
Rating
- -1 kg gutui coapte
- -1 kg zahar sau miere de albine
- - 1 litru alcool dublu rafinat sau tuica de casa, dupa gust
Cum se prepara reteta de lichior de gutui?
Gutuile se curata si se taie felii, se pun in damigeana (sau borcan), se adauga zaharul sau mierea, se amesteca bine.
Se lasa damigeana la cald si se agita zilnic, de cateva ori pe zi, pana cand zaharul se topeste complet.
Rezulta un sirop gros, care trebuie sa fie diluat, pentru ca este foarte tare.
Se adauga alcoolul dublu rafinat si se mai lasa la macerat minim 10 zile.
Se mai adauga rachiu, preferabil de casa, sau o votca buna pana cand devine baubil.
Este deosebit de bun, oaspetii mei adora licorile de casa pe care le pregatesc si nu se lasa pana cand nu degusta din toate.
Si adevarul este ca pregatesc lichioruri de toate felurile, o sa scriu retetele, in timp. 🙂
Pana atunci, vedeti ce am mai scris in categoria: Lichior de casa.
Se mai pot adauga, dupa dorinta: anason, scortisoara ,vanilie…
Iar daca lichiorul de gutui se face in special toamna tarziu, va las mai jos si alte idei de retete si preparate potrivite pentru acea perioada:
Va invit sa vizionati si reteta video de gutuiata dedesubt:
Reteta de lichior de gutui a fost probata si de catre cititorii blogului:
42 COMENTARII
Are o aroma …. 🙂
La cornata ce arome s-ar potrivi?
Fara arome, doar fructe si zahar 🙂 . Doar daca vrei musai, un strop de vanilie, nimic altceva 🙂
Buna ziua doamna Gina ,sunteti absolut magnifica, nu stiu pe cineva sa mai cunoasca atatea secrete culinare, atatea sfaturi utile si atat de armonios totul, gust,aspect,descriere care te face sa inghiti in sec de prea multe ori chiar :)Va multumesc pt.gestul destul de rar de a dori sa impartasiti si altora talentul si varietatea aleasa de care dispuneti privind aceasta arta,pt.ca in fond este vorba de arta,pasiune, talent ,multa daurire si bunatate cu care D-zeu va inzestrat din plin.Va doresc multa sanatate,si multa putere de munca si aceiasi dorinta de a ne impartasi si noua una din bucuriile vietii dv.Numai bine 🙂
Multumesc frumos 🙂
Se lasă fructele in damigeană sau se scot când se pune alcoolul?
Se lasa in damigeana 🙂
Super bun lichiorul de gutui.Am facut la mama la tara si acum mi-am facut si la mine la oras,astept sa se topeaca zaharul si sa pun alcool-ul.De ziua mea si de Craciun o sa-mi servesc musafirii,imi place intotdeauna sa am altceva,sa ies din tipare.Multumesc !
Ma bucur tare mult. Nu-i asa ca e tare fin? 🙂
Spuneti ca siropul ar trebui diluat… Efectiv, cum procedati? Adaugati apa ( fiarta si racita) inainte de a pune alcoolul?
Nu. Alcoolul are 90 de grade. da? Nu se poate bea asa ceva, asa ca se adauga tuica, rachiu, palinca… Acesta e mai slab, asa ca se dilueaza, veti obtine un alcool cu mai putine grade.
Eh, palinca mea din Ardeal are 50 de grade. Nu prea ar dilua alcolul de 96 de grade 😀 . Iar ca sa diluezi un litru de alcol ar fi necesari vreo 4 litri de tuica foaarte slaba.
Citesc cu placere retetele dvs. ( am si facut maioneza de avocado) si o sa incerc altele, dar la lichiorul asta nu am solutie. Am ras deja o gutuie, am pus zaharul peste si la urma o sa adaug votca de 40 de grade direct ;D
🙂
Buna ziua. Am facut si eu reteta, cu putine modificari. Imi place sa iasa ca un lichior, ceva simplu pentru dame, dar nu numai, asa ca am folosit 1 kg de tuica buna de 35 grade de pruna, nu de corcoduse…la 1kg jumate de felii de gutui curatate, fara miez; si 1kg de zahar. In primele 3 zile de macerare am avut jumatate de borcan de suc, ceea ce m-a bucurat enorm pt ca fructele au fost foarte coapte si suculente. Borcanul este de 4kg iar feliile de gutui il umplusera initial. Am pus tuica de 4 zile si agit zilnic pt ca feliile de gutui de la suprafata tind sa se oxideze, insa sigur voi avea o bautura delicioasa. Nu am pus nimic altceva , ca sa nu alterez gustul, nu am pus apa, si nu am fiert nimic. Am procedat la fel si cu alte fructe in trecut si am avut rezultate delicioase. 🙂
Bravo!
Ma bucur din tot sufletul. Sa reveniti si sa-mi spuneti cum a iesit la final 🙂 Cred ca mai trebuie tuica, va fi un sirop exagerata de dulce. Dar ce parfumat si ce culoare, nu-i asa? 🙂
Pentru moment este minunata…parfumul este divin iar culoarea este un galben cristalin foarte apetisant, ca apa de izvor de cristalina. 🙂
<3 <3 <3
Buna ziua!Acum incerc sa fac lichiorul de gutui dar am câteva mici nelămuriri:
1)după ce s-a topit zaharul,se trage jos siropul și se diluează cu apa,sau se diluează pe gutui și după aceea se pune alcoolul?
2)am alcool de 75°,mai trebuie sa pun vodca sau pot să-i reglez tăria din diluarea cu apa?
Nu se pune apa deloc. Dupa ce se dizolva zaharul, se pune alcoolul….citeste reteta atent 🙂
Buna ziua!Vreau si eu sa fac aceasta reteta dar am o nelamurire….Vasul in care punem gutuile cu zaharul la macerat il astupam ermetic sau il lasam sa intre aer?Multumesc mult!Sunteti super!
Eu pun in damigeana cu dop sau in borcan cu capac. Daca nu pui capac intra musculitele, deci trebuie inchis.
Am facut lichiorul de gutui… este nemaipomenit. multumesc! am sa incerc si din portocale. 🙂
Ma bucur, Anna!
De abia astept sa il incerci si pe cel de portocale. Nu uita sa ne tii la curent cum ti-a iesit. 😛
Buna ziua. Am incercat gutuiata cu miere. Am pus fructele cu miere de 3 zile, mierea s-a topit dar mi se pare ca amestecul miroase a fermentat. Il mai las pina pina pun alcoolul sau trebuie sa il arunc? Multumesc
Pune alcoolul deasupra.
Buna ziua. Am facut gutuiata exact ca in reteta dvs. dar gutuile mele (le-am cumparat din supermarket nu au fost destul de aromate si nu are nici un gust doar dukce …pot sa fac ceva sa se poata consuma ? Va multumesc pentru timpul pe care ni-l acordati prin minunatele dvs. retete !
Buna ziua,
Adaugati vanilie si coaja de lamaie.
Buna ziua,
spuneti in video ca gutuiata terminata „se pastreaza la rece”. E absolut obligatoriu ? Mi-ar mai trebui inca un frigider, in cazul asta ! 🙂 Nu tine la temperatura camerei (umbroasa, calorifer la minim) ?
Ideal e sa stea in camara, mai la racoare cat de cat, nu la frigider 🙂
Va multumesc mult pentru raspuns ! Inseamna ca nu pot sa fac gutuiata, deoarece nu am camara… 🙁 Deci nu poate fi pastrata ca visinata, de exemplu ? Am visinata de 3 ani si e bine mersi, tinuta in camera aceea umbroasa. Daca pun mai mult alcool la gutuiata (o las tare de tot), credeti ca ar tine, totusi ?
Se pastreaza la fel ca visinata!!! Nu trebuie sa stea la soare sau langa soba! 🙂
Multumesc mult pentru raspuns, m-ati linistit ! 😉
Va urez sanatate si la multe retete minunate !
Reprezentanta geniala a genialei bucatarii românesti.
Eu v-as acorda o medalie de merit.
Multe multumiri
[…] vecini – facuta cu zahar brun si miere), Capsunata, Cornata (din coarne), Ciresata, Visinata, Zmeurata (facuta cu miere) si in dreapta-fata – Trandafirata in […]
Bună ziua. Gutuile sunt la macerat cu zahărul, miroase bestial. As dori să vă întreb, dacă pun țuica peste gutui, ce pot face cu fructele ” betive” ? Visinele pot fi mancate așa, betive, dar gutuile? Nu am făcut niciodată… Mulțumesc pentru răbdarea pe care o aveți cu noi, cei neștiutori…
Le folositi la prajituri si torturi, ca pe visine.
Gutuiata este gata. Aromata, ușor dulceaga, nu prea tare, ca e pentru femei…😊. Pe scurt: excelentă. Mulțumesc pentru rețeta și pentru sfaturi.
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine.
Sărut mâinile, gutuile se curăța și de coajă sau doar de sâmburi și partea tare din interior? Mulțumesc.
Doar cotorul si semintele se scot.
Bună ziua, am făcut gutuiata după reteta dvs. Am tinut alcoolul în gutui mai mult de 3 luni. Credeti că din cauza aceasta gutuiata a iesit putin amară?
Gutuile ramase ( sunt îmbibate cu alcool) se pot pune la diverse prăjituri?
Va multumesc!
Da, gutuile se pot folosi la prajituri.
Gutuiata are gust amarui din cauza fructelor, probabil sunt un soi amarui.