Tort Krantz (reteta veche)
Tort Krantz este unul dintre torturile de care-mi amintesc de copilarie, era unul dintre putinele torturi care se gaseau in cofetarii. Rar, dar se mai gaseau. Se faceau cu margarina pe-atunci, o margarina tare ca piatra, un beton armat ceausist, care dupa ce se intarea, puteai sa-l spargi cu pikamerul.
Imi amintesc de vremea cand am lucrat la laboratorul de cofetarie si in general lucram cu margarina Unirea, de calitate foarte proasta, de multe ori avea un aspect mazarat, iar cremele ieseau vai de ele. Cu unt se lucra doar pentru restaurantul partidului sau pentru Corso, cea mai vestita cofetarie din Galati. La un moment dat, s-a primit margarina ungureasca, venea in cutii mari, nu mai stiu, parca de 20 kilograme, era margarina bloc. Se batea si se facea o spuma atat de usoara, de parca era frisca. Fursecurile si prajiturile ieseau tare pufoase, umflate, mari, ceva fantastic de frumos, fata de pleostiturile pe care le stiam.
Un tort Krantz tare bun facea matusa Maria, sora tatalui meu, mare experta in prajituri si mancaruri fine. O sa va spun reteta la tortul Krantz asa cum o stiu de la matusa Maria, o reteta veche de peste 100 de ani, asa cum imi spunea mereu cand ma servea cu o felie.
Este un tort extrem de fin, cu blat si crema cu unt, care daca este bine facut, va deveni cu siguranta unul dintre torturile favorite ale familiei voastre. Desi are mult unt in compozitie, nu este gretos, iar combinatia aromelor il face sa fie echilibrat.
Sa va spun ce ne trebuie la aceasta reteta de Tort Krantz:
Rating
- Pentru blat:
- -4 oua
- -100 g unt
- -5 linguri de zahar
- -5 linguri de faina
- Pentru creme:
- -500 g unt
- -5 galbenusuri
- -200 g zahar
- – colorant rosu, verde si 2 linguri de cacao
- -arome: rom, vanilie, trandafiri sau capsune, menta sau fistic
- Pentru barot
- -200 g zahar
- -200 g nuci prajite
Mai intai pregatim blatul:
Se separa albusul de galbenus, iar galbenusurile se bat cu un praf de sare si se lasa separat. Albusurile se bat spuma cu zaharul. In galbenusuri se adauga untul topit putin cate putin, ca la maioneza, pana se termina tot untul. Se adauga albusul spumat, se amesteca usor, apoi se adauga faina cernuta si se amesteca usor de jos in sus. Se toarna aluatul intr-o tava de cozonac mica sau o tava mica, dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit 170-180 grade. Se face proba cu scobitoarea si cand este gata, se scoate din tava si se lasa pe un gratar, la racit.
Acum se pregateste barotul (zaharul caramel)
Se pune zaharul la topit intr-o cratita cu fundul gros si se mesteca pana se topeste. Pe o tava din plastic sau inox, unsa cu putin ulei, se aseaza nucile prajite, iar deasupra se toarna zaharul topit si se lasa sa se raceasca bine. Cand e bine intarit, se acopera cu hartie de copt si se sparge cu un cuiocan de snitele. Se poate pastra foarte bine in cutii metalice sau borcane inchise ermetic.
Pentru creme:
Untul se bate spuma cu mixerul sau la robot. Galbenusurile si zaharul se pun pe foc si se amesteca incontinuu, pana se intopeste zaharul si se ingroasa ca o maioneza.
ATENTIE!
Focul trebuie sa fie mic si sa se amestece incontinuu.
Se lasa crema de oua la racit, apoi se adauga untul spumat si se bat impreuna, pana se obtine o crema pufoasa si fina.
La tortul Krantz trebuie sa se foloseasca 4 arome, sau macar minim 3, creme diferit colorate si aromate: cacao, roz-trandafiri sau capsune, alb-vanilie si verde – menta sau fistic. Crema obtinuta se imparte in 5 parti: 2 parti se vor amesteca impreuna cu 2 linguri de cacao si 1-2 linguri de coniac bun sau rom.
Restul se vor face creme de trandafiri, vanilie si menta (am gasit la Dr. Oetker o esenta de menta care mi-a placut). Esente si coloranti deosebiti gasiti la Pastai de vanilie.Tort Krantz (reteta veche)
Tort Krantz (reteta veche)
Cum se umple tortul? Acest tort are o forma dreptunghiulara. Se taie blatul in 3 felii, si se adeaza partea care a fost jos, cea mai dreapta, tot jos, in tava captusita cu hartie de copt sau folie alimentara. Blatul este semiumed, deci nu are nevoie de insiropare, dar matusa Maria il stropea cu o gura de coniac bun sau lichior adevarat, d-ala pentru cucoane (Triple sec). Degusta bine inainte, sa verifice daca nu cumva e stricat si apoi, cu o pensula, stropea foarte usor blatul. Cam o lingura de coniac arunca pe fiecare foaie, doar cat sa dea ,,acel-ceva-in-plus” tortului.
Cremele se pun in posuri diferite (sau pungi din plastic, la care se taie varful) si se fac dungi egale, cate una din fiecare culoare. Se pune deasupra cealalta foaie de blat, se verifica din nou calitatea coniacului, se mai degusta inca o data pentru siguranta si apoi se stropeste blatul. Se toarna iar dungi din cremele colorate, avand grija sa se schimbe ordinea culorilor, in asa fel incat sa se creeze un sah. Se pune ultima foaie de blat si se degusta din nou coniacul. Daca mai ramane un strop, se stropeste blatul, daca nu… nu mai conteaza, oricum blatul e semi umed. 😀 Se da la rece pentru 1 ora.
Tort Krantz (reteta veche)
Se scoate tortul din forma si se unge cu crema de cacao, apoi se presara bine, de jur imprejur, cu barotul din zahar caramel si nuci. Deasupra se pot face cateva floricele si frunzulite din crema sau si diferite modele din zahar ars.
Se da la rece din nou si se poate servi dupa cel putin 1 ora.
Acest tort are nevoie de cateva ore sa stea la rece, ca sa se armonizeze aromele. Daca veti taia tortul imediat, nu va avea acea savoare deosebita pe care o prinde dupa ce se odihneste cateva ore. De aceea, este cel mai bine sa stea o noapte la rece, inainte de servire.
V-ati amintit de tortul Krantz?
Vedeti aici alte retete de torturi, blaturi, creme, pasta de zahar, fondant, martipan, totul explicat pas cu pas, cu toate secretele si reusita sigura. 🙂
Pofta Buna! cu Gina Bradea
20 COMENTARII
arata super, cred ca si gustul e pe masura,
Doamne ce amintiri …gustoare ! Tare fain ti-a iesit.
Imi amintesc ca mergeam la Timisoara , la cofetarie si era vea mai buna prajitura pe care o puteam dorim desi eu nu mancam dulciuri din cofetarii.
Am „furat” reteta….nu se stie pentru cand !
Te tzuc !
Am facut reteta de tort krantz e super buna felicitari pt toate retetele publicate.
M-am inspirat dupa reteta dumneavoastra si am facut un tort asemanator in varianta moderna. Multumesc frumos, a fost de vis.
Draga mea, iti multumesc frumos pentru apreciere si vizita. A iesit grozav si tortul tau, felicitari!
Multumesc pentru reteta Dna Gina. Nu a iesit gustul din copilarie ca am folosit arome „moderne”. In schimb nu stiu unde am gresit, poate am mixat crema prea mult… s-a intarit parca prea repede. Dar nu am e sa ma pling prea mult ca s-a „topit”, si nu doar crema ?. Tura viitoare o sa ma joc cu alte culori si arome
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine.
Aromele de acum au alt gust, asa e. Crema se intareste, pentru ca este unt, dar daca lasi pe masa 30 min, se inmoaie imediat 🙂
S-a intarit crema inainte de a-l monta. Si cum nu am facut gaura prea mare la posh, am pus in 2 rinduri. Nu au fost reclamatii ? si nici nu a sesizat nimeni…doar eu. N-am apucat sa fac poza in sectiune decit tirziu. Cam asa a aratat. O sa revin cu alte poze tura viitoare
Trebuia s-o incalzesti putin si se rezolva imediat 🙂
Spuneai inn introducere despre margarina venita din Ungaria. Cred ca este vorba despre margarina Rama, un produs bun si folosit in perioada aceea. Amintiri.
Nu era margarina Rama, era altceva, venea in cutii mari, de 10 kg.
Doamna Gina Bradea, vă mulțumesc pentru rețetele dumneavoastră care sunt delicioase. Am și eu o rugăminte dacă îmi puteți da un sfat. De câte ori fac o cremă cu ness mi se taie crema.Nu știu unde greșesc. Amestec untul cu zahărul și galbenusurile de ou și mi se taie crema
Fa invers: amesteci galbenusurile cu zahar si ness, pe foc, lasi la racorit, apoi pui peste untul spuma, cate putin.
Buna ziua! E o reteta minunta. a iesit super . EU locuind in strainatate am putut gasi toate aromele .Am o singura intrebare cele 500 g sunt pt tot tortul sau fiecar creama are 500 de grame de unt. Am vazut ca nu prea a iesit multa crem a doar cu 500 g unt . Va mutumesc!
Eu nu pun multa crema, dar daca vreti mai mult, puteti dubla, sa faceti dintr-un kg de unt.
Bună seara, dna Bradea. Arată foarte foarte bine tortul și aș vrea să-l încerc, însă am niște nelămuriri legate de modul de preparare a cremei. Dacă fierb gălbenușurile direct pe foc și nu pe baie de aburi, nu se vor coagula până când se topește zahărul? Cacaoa se amestecă cu crema răcită? Nu are nevoie de fierbere? Vă mulțumesc frumos dacă vă veți face timp să îmi răspundeți
Eu am experienta si pot direct pe flacara, dar recomand sa faci asta la bain – marie.
Cacaoa nu are nevoie de fierbere.
[…] Puteti sa incercati si reteta de tort Krantz: […]
Buna seara Dna Brădea. Am o întrebare referitoare la cele 5 linguri de făina; cum sunt cu vârf,sau rase, sau, cel mai sigur, câte grame , deoarece nu sunt adepta cantităților prescrise in linguri, căni, sau cât cuprinde. Va mulțumesc!
Cam 100-120 g de faina.